13x natuurlijke probiotica in voeding voor de juiste darmbalans

natuurlijke probiotica in voeding

Eet je voldoende natuurlijke probiotica in voeding? Als je nieuw bent in de wereld van probiotica , is aangetoond dat deze heilzame bacteriën ongelooflijke gezondheidsvoordelen bieden. Het bevorderen van gewichtsverlies, het verminderen van de ernst en duur van verkoudheid, het verbeteren van de slaap en het bestrijden van stress-geïnduceerde darmopflakkeringen zijn slechts een handvol evidence-based positieven van probiotische voedingsmiddelen.

Probiotische voedingsmiddelen hebben het vermogen om onze darmgezondheid nu te verbeteren en mogelijk ziekten in de toekomst te voorkomen. Diverse onderzoeken suggereren dat probiotische voedingsmiddelen helpen de ‘vriendelijke’ bacteriën in onze darmen in balans te brengen en te vergroten, de diversiteit van ons microbioom kunnen vergroten – de bacteriën en andere microben die in ons lichaam leven en onze eigen cellen 10 op 1 overtreffen.

Een uitgebalanceerd microbioom is cruciaal voor uw gezondheid. Het helpt bij het verteren van voedsel, beschermt tegen ziekteverwekkende bacteriën, produceert essentiële vitamines en reguleert je immuunsysteem. Onevenwichtigheden in het microbioom zijn in verband gebracht met diabetes, hartaandoeningen, kanker, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, obesitas en depressie. Dus een bord met zuurkool met geroosterd lamsvlees, een lepel kimchi met avocado op zuurdesemtoast of een paar dagen per week een klein glaasje kefir kan een goede aanvulling zijn op je dieet.

Hoewel het voedselproductieproces de neiging heeft om bacteriën door het ontwerp te vernietigen – zowel de goede als de slechte – zijn er manieren om bepaalde ingrediënten te bereiden zodat ze hun levende en actieve probiotica behouden, van fabriek tot koelkast en daarbuiten. Hieronder hebben we de voordelen aangescherpt van 13 natuurlijke probiotische voedingsmiddelen die lekker, gemakkelijk te bereiden en super veelzijdig zijn.

13x natuurlijke probiotica in voeding

1. Yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt door melk te verwarmen en te fermenteren met twee darmvriendelijke levende culturen: Lactobacillus en Bifidobacterium . Niet alle yoghurt bevat echter deze krachtige probiotica – bepaalde verwerkingsmethoden doden ze – dus kies merken die zijn gelabeld met actieve of levende culturen, of maak het zelf. Zelfgemaakte yoghurt is de beste bron van probiotica, zo blijkt uit een Australisch onderzoek.

2. Miso

kunstparadigma

Miso betekent ‘gefermenteerde bonen’ in het Japans. Deze doordringende, rijke smaakmaker wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en kōji – ook bekend als Aspergillus oryzae . Het zit boordevol mineralen, met name mangaan, koper en zink, plus veel eiwitten en vezels.

3. Zuurkool

Gemaakt door fijngesneden rauwe kool te vergisten met melkzuurbacteriën (een proces dat bekend staat als lacto-fermentatie), is zuurkool buitengewoon voedzaam. In een onderzoek door het Amerikaanse ministerie van landbouw bevatte een enkele portie zuurkool tot 28 verschillende gunstige bacteriestammen.

Orthica Orthiflor Original bevat per capsule 1 miljard levensvatbare bacteriën, afkomstig uit 9 verschillende bacteriestammen.

natuurlijke probiotica in voeding

4. Kefir

Kefir is een gefermenteerde drank gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan koemelk, geitenmelk of kokoswater. Deze probiotische vloeistof kan helpen de bloeddruk te verlagen door de communicatie tussen de darmen en de hersenen te bevorderen, ontdekten onderzoekers van de Auburn University.

5. Komboecha

Kombucha is een koolzuurhoudende, zoetzure drank die wordt gemaakt door zwarte of groene thee te fermenteren met een specifieke cultuur die bekend staat als een ‘scoby’ – een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten. Elke dag kombucha drinken kan je levensduur verlengen, volgens onderzoek van de University of Alaska Fairbanks.

6. Augurken

Augurken zijn komkommers die zijn gefermenteerd in zoutwaterpekel. Ze bevatten probiotica door van nature aanwezige melkzuurbacteriën uit het fermentatieproces. Ter info: niet alle augurken zijn gefermenteerd: die gemaakt met azijn bevatten geen gunstige bacteriestammen.

7. Kimchi

Net als zuurkool en augurken wordt kimchi gemaakt door lacto-fermentatie en bevat het de melkzuurbacteriën Lactobacillus kimchii. Het wordt meestal gemaakt van kool (hoewel andere groenten, zoals radijs en wortelen, vaak voorkomen) gecombineerd met zout, chilivlokken, gember, knoflook, lente-uitjes en vissaus.

Gelsectan® is een medisch hulpmiddel en heeft een tweevoudige werking: het beschermt de darmwand door een laagje op de darmwand te leggen en daarnaast helpt het de darmflora te herstellen door de toevoeging van probiotica

natuurlijke probiotica in voeding

8. Karnemelk

Old school karnemelk wordt gemaakt van de vloeibare restanten van gekarnde boter, maar tegenwoordig wordt het opzettelijk gekweekt – door melkzuurbacteriën toe te voegen aan gepasteuriseerde magere melk – dus in winkels vind je het vaak het label ‘gekweekte karnemelk’. Deze gefermenteerde drank, die vaak wordt gebruikt om mee te bakken, is scherp en boterachtig van smaak, vandaar de naam.

9. Natto

Kleverig, slijmerig en nootachtig, natto is een traditioneel Japans gerecht gemaakt van sojabonen die zijn gefermenteerd met Bacillus subtilis. Deze krachtige probiotische stam vermindert en voorkomt ontstekingsreacties in de darm terwijl het de darmbarrière versterkt, concludeerde onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers.

10. Gepekelde olijven

Rijk aan Lactobacillus, worden olijven vaak over het hoofd gezien als het gaat om probiotische voedingsmiddelen. Helaas bieden niet alle olijven probiotische voordelen, dus zorg ervoor dat u op de verpakking zoekt naar gepekelde olijven. Het eten van groene Siciliaanse olijven gedurende 30 dagen kan oxidatieve stress en ontstekingen verminderen, ontdekten Italiaanse onderzoekers.

11. Kwas

Kvass is een niet-alcoholische gefermenteerde graandrank gemaakt van brood – meestal rogge – hoewel sommige recepten wortelgroenten gebruiken zoals bieten en wortels, of het op smaak brengen met kruiden en fruit. Samen met een flinke portie probiotica uit het lacto-fermentatieproces, zit kvass boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine B12 en mangaan.

12. Kaas

De meeste kazen zijn gefermenteerd, maar ze bevatten niet allemaal probiotica, dus blijf bij rauwe en ongepasteuriseerde soorten. Zwitsers, provolone, gouda, edam, gruyère, mozzarella, cheddar en kwark behouden hun bacteriële voordelen.

13. Tempeh

Tempeh wordt gemaakt door gekookte sojabonen te fermenteren met een schimmel genaamd Rhizopus Oryzae en het mengsel vervolgens te vormen tot een stevig, dicht blok. Het eten van gefermenteerde sojaproducten zoals tempeh wordt geassocieerd met een lager risico op overlijden, concludeerde een grote observationele studie gepubliceerd in de BMJ .

U leest: 13x natuurlijke probiotica in voeding voor de juiste darmbalans

Ook populair: Candida en opgeblazen gevoel: zo kom je er snel vanaf!