15x de weerstand verhogen met voeding voor een immuun boost

weerstand verhogen voeding

Als u op zoek bent naar manieren om verkoudheid, griep en andere infecties te voorkomen, moet uw eerste stap een bezoek aan uw plaatselijke supermarkt zijn. Plan uw maaltijden met deze 15 krachtige boosters voor het immuunsysteem. De weerstand verhogen met voeding is namelijk een van de beste natuurlijke methoden om mee te beginnen. Zo simpel kan het zijn!

Top 15 weerstand verhogen met voeding

Je weerstand verhogen met voeding begint met deze 15 krachtpatsers voor je immuunsysteem.

1. Citrusvruchten

De meeste mensen wenden zich direct tot vitamine C nadat ze verkouden zijn. Dat komt omdat het helpt bij het opbouwen van je immuunsysteem. Van vitamine C wordt gedacht dat het de productie van witte bloedcellen verhoogt, die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties.

Bijna alle citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Met zo’n verscheidenheid om uit te kiezen, is het gemakkelijk om een ​​scheutje van deze vitamine aan elke maaltijd toe te voegen.

Populaire citrusvruchten zijn onder meer:

  • pompelmoes
  • sinaasappels
  • clementines
  • mandarijnen
  • citroenen
  • limoenen

Omdat je lichaam het niet zelf aanmaakt of opslaat, heb je dagelijks vitamine C nodig om gezond te blijven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de meeste volwassenen is:

  • 75 mg voor vrouwen
  • 90 mg voor mannen

Als u kiest voor supplementen, vermijd dan het nemen van meer dan 2000 milligram (mg) per dag.

Deze Lucovitaal Super Vitamine C bruistabletten bevatten 1000mg Vitamine C per bruistablet

weerstand verhogen voeding

2. Rode paprika

Als je denkt dat citrusvruchten de meeste vitamine C bevatten van alle soorten fruit of groenten, denk dan nog eens goed na. Ounce for ounce, rode paprika’s bevatten bijna 3 keer zoveel vitamine C (127 mg) als een sinaasappel (45 mg). Ze zijn ook een rijke bron van bètacaroteen.

Naast het stimuleren van je immuunsysteem, kan vitamine C je helpen een gezonde huid te behouden. Bètacaroteen, dat door uw lichaam wordt omgezet in vitamine A, helpt uw ​​ogen en huid gezond te houden.

3. Broccoli

Broccoli zit boordevol vitamines en mineralen. Boordevol vitamine A, C en E, evenals vezels en vele andere antioxidanten, is broccoli een van de gezondste groenten die je op je bord kunt zetten.

De sleutel om zijn kracht intact te houden, is om hem zo min mogelijk te koken – of beter nog, helemaal niet. Onderzoek heeft aangetoond dat stomen de beste manier is om meer voedingsstoffen in het voedsel te houden.

4. Knoflook

Knoflook komt in bijna elke keuken ter wereld voor. Het voegt een beetje pit toe aan eten en het is een must-have voor je gezondheid.

Vroege beschavingen erkenden de waarde ervan bij het bestrijden van infecties. Knoflook kan ook de verharding van de slagaders vertragen en er is zwak bewijs dat het helpt de bloeddruk te verlagen.

De immuunversterkende eigenschappen van knoflook lijken voort te komen uit een hoge concentratie zwavelhoudende verbindingen, zoals allicine.

Lindens geurloze knoflook capsules bieden per stuk het equivalent van 1000 mg verse knoflookbol. Het bevat 4200 mcg allicine – 6x meer dan de meeste knoflooksupplementen op de markt

weerstand verhogen voeding

5. Gember

Gember is een ander ingrediënt waar velen naar grijpen nadat ze ziek zijn geworden. Gember kan ontstekingen helpen verminderen, wat een zere keel en ontstekingsziekten kan helpen verminderen. Gember kan ook helpen bij misselijkheid.

Hoewel het in veel zoete desserts wordt gebruikt, bevat gember wat warmte in de vorm van gingerol, een familielid van capsaïcine.

Gember kan ook chronische pijn verminderen en zou zelfs cholesterolverlagende eigenschappen kunnen hebben.

6. Spinazie

Spinazie maakte onze lijst niet alleen omdat het rijk is aan vitamine C – het zit ook boordevol antioxidanten en bètacaroteen, die beide het infectiebestrijdende vermogen van ons immuunsysteem kunnen vergroten.

Net als broccoli is spinazie het gezondst als het zo min mogelijk wordt gekookt, zodat het zijn voedingsstoffen behoudt. Licht koken maakt het echter gemakkelijker om de vitamine A op te nemen en zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen vrijkomen uit oxaalzuur, een antinutriënt. Bekijk hier enkele recepten voor spinazie.

7. Yoghurt

Zoek naar yoghurt met de uitdrukking “levende en actieve culturen” op het etiket, zoals Griekse yoghurt. Deze culturen kunnen uw immuunsysteem stimuleren om ziekten te bestrijden.

Probeer gewone yoghurt te krijgen in plaats van het soort dat op smaak is gebracht en vol zit met suiker. Je kunt yoghurt zelf zoeten met gezond fruit en een scheutje honing.

Yoghurt kan ook een geweldige bron van vitamine D zijn, dus probeer merken te selecteren die met deze vitamine zijn verrijkt. Vitamine D helpt bij het reguleren van het immuunsysteem en wordt verondersteld de natuurlijke afweer van ons lichaam tegen ziekten te versterken.

Er zijn zelfs klinische proeven in de maak om de mogelijke effecten op COVID-19 te bestuderen.

Davitamon Vitamine D – 1 per week is een 100% plantaardig voedingssupplement met vitamine D3 (cholecalciferol) afkomstig uit planten. Daarom is het niet alleen geschikt voor veganisten en vegetariërs, maar voor iedereen die de voorkeur geeft aan natuurlijke, niet-dierlijke producten.

8. Amandelen

Als het gaat om het voorkomen en bestrijden van verkoudheid, heeft vitamine E de neiging om een ​​achterbank te nemen voor vitamine C. Deze krachtige antioxidant is echter de sleutel tot een gezond immuunsysteem.

Het is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het de aanwezigheid van vet nodig heeft om goed te worden opgenomen. Noten, zoals amandelen, zitten boordevol vitamine en bevatten ook gezonde vetten.

Volwassenen hebben slechts ongeveer 15 mg vitamine E per dag nodig. Een portie amandelen van een halve kop, dat is ongeveer 46 hele, gepelde amandelen, levert ongeveer 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op.

9. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder fosfor, magnesium en vitamine B-6 en E.

Vitamine E is belangrijk bij het reguleren en onderhouden van de functie van het immuunsysteem. Andere voedingsmiddelen met grote hoeveelheden vitamine E zijn onder andere avocado’s en donkere bladgroenten.

Zonnebloempitten bevatten ook ongelooflijk veel selenium. Slechts 1 ons bevat bijna de helft van het selenium dat de gemiddelde volwassene dagelijks nodig heeft. In verschillende onderzoeken, meestal uitgevoerd op dieren, is gekeken naar het potentieel om virale infecties zoals de Mexicaanse griep (H1N1) te bestrijden.

10. Kurkuma

Je kent kurkuma misschien als een belangrijk ingrediënt in veel curries. Deze felgele, bittere specerij wordt ook al jaren gebruikt als ontstekingsremmer bij de behandeling van zowel artrose als reumatoïde artritis.

Onderzoek toont aan dat hoge concentraties curcumine, die kurkuma zijn kenmerkende kleur geeft, kunnen helpen om door inspanning veroorzaakte spierschade te verminderen. Curcumine is veelbelovend als immuunbooster (op basis van bevindingen uit dierstudies) en als antiviraal middel. Er is meer onderzoek nodig.

Het NutriKraft Kurkuma met Piperine (Zwarte Peper) supplement is rijk aan natrium, kalium en curcumine. Daarnaast heeft kurkuma een antioxidatieve werking en ondersteunt het de spijsvertering

weerstand verhogen voeding

11. Groene thee

Zowel groene als zwarte thee zitten boordevol flavonoïden, een soort antioxidant. Waar groene thee echt in uitblinkt, is de hoeveelheid epigallocatechinegallaat (EGCG), een andere krachtige antioxidant.

In onderzoeken is aangetoond dat EGCG de immuunfunctie verbetert. Het fermentatieproces dat zwarte thee doormaakt, vernietigt veel van de EGCG. Groene thee daarentegen wordt gestoomd en niet gefermenteerd, waardoor de EGCG behouden blijft.

Groene thee is ook een goede bron van het aminozuur L-theanine. L-theanine kan helpen bij de productie van kiembestrijdende verbindingen in uw T-cellen.

12. Papaja

Papaja is een andere vrucht die boordevol vitamine C zit. Je kunt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C in een enkele middelgrote vrucht dubbel vinden. Papaja’s hebben ook een spijsverteringsenzym dat papaïne wordt genoemd en dat ontstekingsremmende effecten heeft.

Papaja’s bevatten behoorlijke hoeveelheden kalium, magnesium en folaat, die allemaal gunstig zijn voor uw algehele gezondheid.

13. Kiwi

Net als papaja’s zitten kiwi’s van nature vol met een ton essentiële voedingsstoffen, waaronder foliumzuur, kalium, vitamine K en vitamine C.

Vitamine C stimuleert de witte bloedcellen om infecties te bestrijden, terwijl de andere voedingsstoffen van kiwi ervoor zorgen dat de rest van je lichaam goed blijft functioneren.

14. Pluimvee

Als je ziek bent en je grijpt naar kippensoep, is het meer dan alleen het placebo-effect waardoor je je beter voelt. De soep kan ontstekingen helpen verminderen, wat de symptomen van verkoudheid zou kunnen verbeteren.

Gevogelte, zoals kip en kalkoen, bevat veel vitamine B-6. Ongeveer 3 ons licht kalkoen- of kippenvlees bevat bijna een derde van uw dagelijks aanbevolen hoeveelheid B-6.

Vitamine B-6 is een belangrijke speler in veel van de chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden. Het is ook van vitaal belang voor de vorming van nieuwe en gezonde rode bloedcellen.

Voorraad of bouillon gemaakt door kippenbotten te koken, bevat gelatine, chondroïtine en andere voedingsstoffen die nuttig zijn voor darmgenezing en immuniteit.

15. Schaaldieren

Schelpdieren zijn niet wat in je opkomt voor velen die hun immuunsysteem proberen te versterken, maar sommige soorten schaaldieren zitten boordevol zink.

Zink krijgt niet zoveel aandacht als veel andere vitamines en mineralen, maar ons lichaam heeft het nodig zodat onze immuuncellen kunnen functioneren zoals bedoeld.

Soorten schelpdieren die veel zink bevatten, zijn onder meer:

  • oesters
  • krab
  • kreeft
  • mosselen

Houd er rekening mee dat u niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in uw dieet wilt hebben:

  • 11 mg voor volwassen mannen
  • 8 mg voor de meeste volwassen vrouwen

Te veel zink kan de werking van het immuunsysteem zelfs remmen.

Davitamon Compleet Weerstand is speciaal ontwikkeld voor volwassenen en bevat een combinatie van verschillende vitamines en mineralen waaronder  Vitamine C, D, B12 en Zink voor energie bij vermoeidheid

weerstand verhogen voeding

Meer manieren om infecties te voorkomen

Afwisseling is de sleutel tot goede voeding. De weerstand verhogen met voeding begint met het eten van de juiste voedingsmiddelen om zo de juiste combinatie aan vitaminen binnen te krijgen. Het eten van slechts een van deze voedingsmiddelen is niet genoeg om de griep of andere infecties te bestrijden, zelfs als je het constant eet. Let op de portiegroottes en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zodat u niet te veel van een enkele vitamine en te weinig van andere vitamines binnenkrijgt.

Goed eten is een goed begin en er zijn nog andere dingen die u kunt doen om u en uw gezin te beschermen tegen griep, verkoudheid en andere ziekten.

Begin met deze basisprincipes van grieppreventie en lees vervolgens deze 7 tips om je huis griepbestendig te maken. Misschien wel het belangrijkste is dat u uw jaarlijkse griepvaccin krijgt om uzelf en anderen te beschermen.

U leest: 15x de weerstand verhogen met voeding voor een immuun boost

Ook populair: Hoeveel appelazijn mag je drinken per dag en waar helpt het bij?

Dit vind je misschien ook leuk: