17 hulpmiddelen tegen verbrand zijn en roodheid weg krijgen

verbrand en roodheid weg krijgen

U kent de oefening: om verbranding te voorkomen, moet u de hele dag zonnebrandcrème aanbrengen en opnieuw aanbrengen als u uw huid er jeugdig uit wilt laten zien en, nog belangrijker, uw risico op huidkanker, zoals basaal- en plaveiselcelcarcinoom, wilt minimaliseren als melanoom. Maar misschien had je niet door dat je een plekje had gemist, je tube zonnebrandcrème was verlopen of dat je zonnehoed je niet zo goed beschermde als je dacht dat het zou doen. Ondanks je beste inspanningen, heb je een kreeftrode zonnebrand gekregen – en jongen, is het pijnlijk, heet en brandt of jeukt het. Daarom hebben wij 17 hulpmiddelen tegen verbrand en roodheid weg krijgen op een rij gezet voor directe pijnverlichting.

Als u eenmaal een brandwond heeft opgelopen, kunt u niet veel meer doen om de langdurige schade die de ultraviolette (UV) stralen van de zon aan uw huid hebben toegebracht, ongedaan te maken. Toch zeggen board-gecertificeerde dermatologen dat er stappen zijn die je kunt nemen om je zonnebrand te kalmeren en op dit moment verlichting te krijgen. Hoewel preventie de sleutel is, kan het behandelen van zonnebrand met bepaalde huismiddeltjes u helpen om u snel beter te voelen. Je moedigt je huid aan om te genezen, de roodheid en pijn te verminderen en de ultieme les te leren: vergeet je zonnebrandcrème niet! Hier, de eenvoudige zonnebrandkuren die echt werken.

1. Sla de zeep over

Verbrand en roodheid weg krijgen gaat zeker niet met zeep. Na een lange dag in de zon is het eerste wat je wilt doen je afspoelen, maar je moet wel twee keer nadenken voordat je gaat schuimen. Weken in een bubbelbad en het gebruik van zeep kan de door de zon verbrande huid uitdrogen en irriteren. Een koel bad (zonder bubbels) is een betere optie.

Als je zeep moet gebruiken tijdens het wassen, pak dan iets milds zoals de Johnson’s Pure&Gentle lijn en spoel alles zorgvuldig af – overgebleven zeepresten kunnen extreem droog zijn, waardoor je zonnebrand alleen maar erger wordt.

Johnson’s Baby Badolie Pure&Gentle is geschikt voor de meest delicate huid 

verbrand en roodheid weg krijgen

2. Geniet van rustgevende havermout

Nog een zonnebrandkuur: voeg havermout toe aan je bad. Onderzoek toont aan dat colloïdale havermout ontstekingen helpt verminderen en jeuk vermindert en je kunt het ingrediënt in veel Aveeno-producten vinden, zoals hun rustgevende badbehandeling.

Je kunt ook gewoon havermout fijnmalen in je keukenmachine en toevoegen aan je badkuip. Meng de havermoutbehandeling met koud badwater en laat 15 tot 20 minuten weken. Dep je huid daarna voorzichtig droog met een schone handdoek. Je huid wrijven om af te drogen zal het alleen maar verder irriteren.

3. Reik naar ijs

Volg je drang om naar iets kouds te grijpen, maar zorg ervoor dat je het goed doet. Wikkel een ijspak in een vochtige doek en houd het boven de brandwond. Dit absorbeert een deel van de warmte van uw huid, vernauwt de bloedvaten en vermindert de zwelling.

IJskoud water is ook een optie. Giet water en ijs in een kom, week een doek in de vloeistof en plaats deze op de brandwond. Herhaal dit proces om de paar minuten terwijl de doek opwarmt. Breng het kompres meerdere keren per dag gedurende 10 tot 15 minuten aan voor snelle verlichting.

4. …of diepvriesgroenten / fruit


Improviseer, indien nodig. Je zou bijvoorbeeld zelfs een zak diepvrieserwten kunnen nemen en die gebruiken. Maar zorg ervoor dat je het eerst wikkelt, zodat je het ijzige pakket niet direct tegen je huid legt.

5. Tem het met thee

Het looizuur in groene en zwarte thee kan helpen bij het trekken van warmte door zonnebrand, terwijl catechinen (een antioxidantverbinding) huidbeschadiging herstellen, blijkt uit onderzoek. Dit kan met name handig zijn als je verbrand bent rond je gevoelige oogcontour. Week gewoon twee theezakjes in koud water en plaats ze op gesloten ogen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.

6. Gebruik een uitslag verlichtende poeder

Als je brandwond jeukt, voeg dan een uitslag verlichtende poeder toe aan je ijswaterkompres. Het aluminiumacetaat in het poeder zorgt ervoor dat de huid niet te droog of jeukend wordt. Het is een mildere manier om verbrand en roodheid weg te krijgen.

Purol Poeder gaat hitte- uitslag tegen en werkt verkoelend en verzachtend

verbrand en roodheid weg krijgen

7. Breng hydrocortison zalf aan

Minimaliseer jeuk, verzacht huidirritatie en verminder ontstekingen met een actuele lotion, spray of zalf die 1% hydrocortison bevat, zoals cortizone-10. Hydrocortison heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat het roodheid vermindert en de pijn van milde zonnebrand verlicht. Gebruik 2 of 3 keer per dag, afhankelijk van de ernst van je brandwond. De zalf is via de apotheek verkrijgbaar.

8. Water, water, water

Je moet veel water drinken om de uitdrogende effecten van zonnebrand tegen te gaan, zegt Gossel. Maar als je niet snel genoeg kunt slikken, snack dan op hydraterende groenten en fruit, zoals watermeloen, komkommer, aardbeien, tomaten, grapefruit en meloen – die allemaal voor meer dan 90% uit water bestaan.

9. Hydrateer strategisch


Breng na het douchen of baden een vochtinbrengende crème of lotion aan, zoals Eucerin Huidkalmerende Lotion, om de hydratatie vast te houden. Dit is een belangrijke stap, of je zult merken dat je huid droger aanvoelt dan voorheen. Voor extra verlichting, koel je moisturizer in de koelkast voordat je hem aanbrengt. Vermijd producten die petroleum bevatten (zoals vaseline) omdat ze warmte kunnen vasthouden.

Eucerin Omega 12% Kalmerende Bodylotion

verbrand en roodheid weg krijgen

10. Gebruik aloë vera


Deze klassieker is niet voor niets dé zonnebrandkuur om verbrand en roodheid weg te krijgen. We beginnen in de medische literatuur bewijs te zien dat aloë vera echt kan helpen bij wondgenezing. Als je een aloëplant hebt, breek dan gewoon een blad af en breng het sap aan. Pure, biologische aloë vera-gel is het beste alternatief, vooral als je het koelt. Zoek er een die geen alcohol, kleuren en geuren bevat die de huid verder kunnen irriteren.

Byron Bay Aftersun, met 93% verkoelende Aloë Vera

verbrand en roodheid weg krijgen

11. Kokosolie


In een mum van tijd kun je kokosolie gebruiken op je verbanding, maar niet op een verse wond. Gebruik alleen koudgeperste, biologische kokosolie nadat de blaarvorming is verdwenen en je brandwond het einde van zijn genezingsproces heeft bereikt (anders kun je warmte vasthouden en dat wil je niet). Test altijd eerst een stukje van uw huid om er zeker van te zijn dat u geen ongewenste reacties krijgt. Vermijd het gebruik van kokosolie op je gezicht als je vatbaar bent voor acne, omdat dit de poriën kan verstoppen en tot puistjes kan leiden.

12. Blaas je luchtbed op

Slapen met een vervelende verbranding kan een uitdaging zijn, maar je moet rusten om je lichaam te laten herstellen. Probeer talkpoeder op je lakens te strooien om schuren en wrijving te minimaliseren. Een luchtbed kan u ook helpen om gemakkelijker te slapen, omdat het minder warmte vasthoudt. Pro-tip: als uw benen of voeten zijn verbrand, til uw benen dan boven het hartniveau op om zwelling te verminderen.

13. Pop een aspirine

Deze oude stand-by kan de pijn, jeuk en zwelling van een milde tot matige brandwond helpen verlichten. Neem elke 4 uur twee tabletten. Acetaminophen en ibuprofen zullen net zo goed werken; volg de instructies op het etiket voor doseringen.

14. Vermijd alles dat eindigt op -caine

Als uw brandwond mild is, lijkt een OTC-verdoving misschien een goed idee, maar u moet producten vermijden die benzocaïne of lidocaïne bevatten, omdat ze uw huid kunnen irriteren, volgens de American Academy of Dermatology (AAD).

15. Draag lichtgewicht stoffen

Draag zachte, comfortabele stoffen zoals katoen terwijl je brandwond geneest om pijnlijk wrijven te minimaliseren dat je huid verder zou kunnen irriteren.

16. Weersta de drang om te krabben / trekken


Blaren zijn een teken van ernstige schade en moeten met zorg worden behandeld. Als ze je storen en maar een klein gebied bedekken, kun je ze voorzichtig laten leeglopen. Trek de bovenste laag er echter niet af; u zult minder ongemak en infectiegevaar hebben als de lucht niet in contact komt met gevoelige zenuwuiteinden. Om de vloeistof af te tappen, steriliseert u eerst een naald door deze boven een vlam te houden. Prik dan de rand van de blister door en druk zachtjes op de bovenkant om de vloeistof eruit te laten komen. Doe dit drie keer in de eerste 24 uur en laat de blaren dan met rust. Raadpleeg bij twijfel uw dermatoloog als u denkt dat uw zonnebrand peeling tekenen van infectie kan hebben, zoals overmatige zwelling of pus.

17. Bescherm je brandwond

U wilt niets doen waardoor uw zonnebrand erger wordt. Dus idealiter wil je UV-stralen vermijden terwijl je huid geneest. Maar als u toch naar buiten moet, draag dan beschermende kleding en zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger. Strak geweven stoffen werken hier het beste, dus als je je shirt tegen een fel licht houdt, zou je het niet door moeten zien schijnen, zegt de AAD.

Hoe zonnebrand te voorkomen?

Hoewel deze tips kunnen helpen, moet u niet twee keer dezelfde fout maken. Verbrand en roodheid weg krijgen duurt wel 3 tot 6 maanden voordat je huid weer normaal is. Als je zonnebrand oploopt en de bovenste huidlaag loslaat, is de nieuw blootgestelde huid gevoeliger dan ooit. Dat betekent dat je nog sneller verbrandt dan voorheen als je niet oppast.

Hoe weet u of uw zonnebrandcrème is verlopen?
Wees je bewust van je blootstelling aan de zon en bescherm jezelf door zonnebrandcrème aan te brengen. Zoek naar een breedspectrumformule met minimaal SPF 30, idealiter met een sterke fysieke blokker zoals zinkoxide of titaniumdioxide.

Breng zonnebrandcrème royaal aan ongeveer 30 minuten voordat u naar buiten gaat, zelfs als het bewolkt is, en vergeet niet uw lippen, handen, oren en de achterkant van uw nek te beschermen. Breng elke twee uur opnieuw aan. Het dragen van beschermende kleding zoals hoeden, lichtgewicht T-shirts met lange mouwen en bedekkingen kan ook helpen om je huid te beschermen.

Ook populair: Top 10 beste zonnebrand die niet plakt