33 voordelen van bananen voor huid, haar en gezondheid

voordelen van bananen

Banaan is eenvoudig fruit, gemakkelijk verkrijgbaar en een krachtpatser van heilzame voedingsstoffen. De voordelen van bananen zijn talrijk en het heeft een positief effect op je algehele gezondheid. Wil je weten hoe deze smakelijke vrucht je algehele gezondheid kan bevorderen? Scroll naar beneden om alle voordelen van bananen voor de gezondheid, huid en haar te weten!

Over de banaan

Het is een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld. En dat is ongelooflijk goed nieuws (we zullen u later vertellen waarom). In botanische termen gesproken, banaan behoort tot de familie van de Musaceae. De wetenschappelijke naam van de vrucht is Musa acuminata Colla.

Banaan heet Kela in het Hindi, arati pandu in Telugu, vazhai pazham in Tamil, bale hannu in Kannada en ethapazham in Malayalam. De vrucht is variabel in kleur, grootte en stevigheid. Het is een van de meest verbouwde gewassen in de tropische en subtropische zones. Hoewel er geen scherp onderscheid is tussen bananen en bakbananen, is de eerste de zachtere variëteit, terwijl de laatste steviger is.

In termen van geldwaarde staan ​​bananen op de vierde plaats van ‘s werelds voedselgewassen. Ze zijn erg populair en zijn er in verschillende varianten –

 • Appelbananen, die buitengewoon zoet zijn. Ze worden ook wel candy apple bananen genoemd. Ze hebben stevig vruchtvlees met een licht roze tint.
 • Cavendish-bananen, de meest voorkomende variëteit. Ze zijn lang, geel en licht zoet. De onrijpe versie is groen. De rijpe versie is geel, die daarna super zacht en bruin wordt.
 • Lady finger bananen, die kleiner en zoeter zijn dan het gewone type.
 • Pisang Raja, die vaak worden gebruikt om bananenbeignets te bereiden. Ze zijn populair in Indonesië.
 • Rode bananen, die rood zijn (uiteraard!) en de zoetste van allemaal.
 • Bakbananen, vergelijkbaar met bakbananen, worden vaak beschouwd als een goede vervanger voor aardappelen. Je kunt ze braden, stomen of zelfs bakken tot frietjes.

Nou, dat zijn heel wat ‘bananen’. En dit alles komt neer op één vraag: zijn bananen echt zo goed voor je en wat zijn de voordelen van bananen?

De best beoordeelde blender op bol.com voor overheerlijke en snelle bananensmoothies: met de Tefal PerfectMix BL8111 blender ervaar je de ultieme blendervaring dankzij de nieuwe Powelix technology

Zijn bananen goed voor je? Hoe?

Ze zijn superrijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen. Dat maakt het af, nietwaar?

Een banaan bevat ongeveer 467 mg kalium. Kalium is van vitaal belang om de bloeddruk onder controle te houden, wat op zijn beurt uw hart beschermt. Dezelfde banaan heeft slechts 1 mg natrium. Bananen bevatten ook vitamine B6 dat bloedarmoede en coronaire hartziekten voorkomt.

De vezels in bananen zorgen voor een gezonde spijsvertering en bevorderen gewichtsverlies. De vrucht (de groene en onrijpe variëteit) bevat ook veel resistent zetmeel, een soort onverteerbaar koolhydraat dat werkt als vezels. Dit bevordert de gezondheid van de dikke darm en verlaagt de bloedsuikerspiegel na maaltijden.

Bananen zijn ook rijk aan magnesium dat diabetes type 2 kan voorkomen. Ze bevatten een hoog gehalte aan tryptofaan dat de stemming bevordert en helpt bij de behandeling van depressie. De vitamine B6 helpt je ook om goed te slapen. Het kalium in bananen kan ook de seksuele gezondheid bij mannen verbeteren.

Dit alles vertelt ons gewoon dat de voordelen van bananen ons op ongelooflijke manieren ten goede komt – en dat moet worden toegeschreven aan de voedingsstoffen waar de vruchten vol van zijn.

Wat is het voedingsprofiel van bananen?

ALGEMEENVOEDINGSWAARDEPERCENTAGE VAN RDA
Energie90 Kcal4.5%
Koolhydraten22.84 g18%
Proteine1.09g2%
Vetten0.33 g1%
Voedingsvezels2.60 g7%
VITAMINES
Foliumzuur20 µg5%
Niacine0.665 mg4%
Pantotheenzuur0.334 mg7%
Pyridoxine0.367 mg28%
Riboflavine0.073 mg5%
Thiamine0.031 mg2%
Vitamine A64 IU2%
Vitamine C8.7 mg15%
Vitamine E0.10 mg1%
Vitamine K0.5 µg1%
ELECTROLYTEN
Sodium1 mg0%
Potassium358 mg8%
MINERALEN
Calcium5 mg0.5%
Koper0.078 mg8%
Ijzer0.26 mg2%
Magnesium27 mg7%
Mangaan0.270 mg13%
Fosfor22 mg3%
Selenium1.0 µg2%
Zinc0.15 mg1%
FYTO-NUTRINTEN
Caroteen-a25 µg
Caroteen-b26 µg
Luteïne-zeaxanthine22 µg


 • Een portie banaan bevat ongeveer 110 calorieën, 30 gram koolhydraten en 1 gram eiwit. Het is van nature vrij van vet, cholesterol en natrium.
 • Een banaan bevat ook ongeveer 450 mg kalium, 34 mg magnesium en 3 g voedingsvezels.
 • Zelfs de bananenschil bevat vitamine B6 en B12, samen met magnesium, kalium, eiwitten en vezels. De schil is trouwens eetbaar en wordt in verschillende delen van de wereld gegeten.

Nu komen we bij wat we in eerste instantie spraken: bananen zijn een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld, en dat is heel goed nieuws. Waarom? Vanwege de magische voordelen van bananen, die je nu zult zien.

Wat zijn de voordelen van bananen voor de gezondheid?

1. Verbetert de gezondheid van het hart

Een rapport van de Harvard Medical School zegt dat lage kaliumspiegels hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Bananen, die rijk zijn aan kalium, kunnen dit probleem helpen tegengaan. (Te veel kalium kan slecht zijn voor het hart. Wees dus voorzichtig.)

Het hart is een gladde spier die afhankelijk is van kalium voor een goede samentrekking en uitzetting. Lage kaliumspiegels, een aandoening die hypokaliëmie wordt genoemd, kan leiden tot hartkloppingen.

Nieuw onderzoek suggereert dat één banaan per dag het risico op een hartaanval met een derde kan verminderen. Dit kan ook worden geassocieerd met andere gezonde levensstijlgewoonten, zoals het onthouden van tabak en regelmatige lichaamsbeweging.

Het hart bevat ook verschillende kaliumionkanalen, wat een andere reden kan zijn waarom bananen zo goed zijn voor de gezondheid van het hart. En hoe beangstigend het ook mag klinken, extreem lage kaliumspiegels kunnen er zelfs voor zorgen dat uw hart stopt. Volgens het National Heart, Lung and Blood Institute is banaan een van de vruchten voor een gezond hart.

Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center helpt kalium de bloeddruk te verlagen. Maar wees voorzichtig met kaliumsupplementen – neem ze nooit zonder uw arts te raadplegen. Een studie stelt dat het eten van twee bananen per dag de bloeddruk met maar liefst 10 procent kan verlagen.

Volgens de American Heart Association vermindert kalium de effecten van natrium. Maar het consumeren van meer kalium moet ook worden gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet om de gezondheid van het hart te behouden. En mensen die aan een nierziekte lijden, moeten de consumptie van kalium beperken.

Een hoge natriuminname zorgt ervoor dat uw lichaam water vasthoudt – en dit verhoogt de bloeddruk. Kalium werkt om deze waterretentie te verminderen en heeft een positief effect op de bloeddruk. Het stimuleert ook de nierfunctie, wat helpt om natrium uit het lichaam te spoelen. De voedingsstof ontspant ook de wanden van de slagaders.

2. Verbetert de gezondheid van de hersenen

De hersenen hebben een groot baat bij de voordelen van bananen. Bananen zijn ook rijk aan vitamine B6, wat de cognitieve functie verbetert. In een onderzoek van Tuft’s University presteerden mannen met hogere concentraties vitamine B6 beter bij geheugentests. En het magnesium in bananen vergemakkelijkt de elektrische activiteit tussen de zenuwcellen in je hersenen.

Wat nog belangrijker is, de cellen in je hersenen gebruiken glucose als brandstof. Aangezien onze hersenen geen glucose kunnen opslaan, moeten we deze regelmatig leveren. Bananen (omdat ze vezels bevatten) geven hun suikers langzaam af aan de bloedbaan, en je lichaam gebruikt deze suiker geleidelijker dan geraffineerde suiker (gebak en snoep, enz.) – dit zorgt voor een constante toevoer van glucose naar je hersenen.

Het kalium in bananen houdt ook het zuurstofgehalte in de hersencellen genormaliseerd. De vrucht is ook rijk aan mangaan, waarvan bekend is dat het hersenaandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson voorkomt. De serotonine en melatonine in bananen bevorderen stressvermindering.

We zagen al dat bananen rijk zijn aan vitamine B6. Het tekort aan deze vitamine kan ook verwarring, depressie en perifere neuropathie veroorzaken. Regelmatig bananen eten kan de hersenkracht en zenuwfunctie verbeteren. Ze helpen ook de concentratie te verhogen.

Studies hebben ook aangetoond dat kalium in bananen een beroerte op oudere leeftijd kan helpen voorkomen . En in het geval van postmenopauzale vrouwen kan het eten van bananen het risico op een beroerte met 12 procent verminderen. Volgens de American Academy of Neurology hebben personen met een lage kaliuminname 1,5 keer meer kans op een beroerte. Hoewel kalium geen effect heeft op een hemorragische beroerte die wordt veroorzaakt door plotselinge bloedingen (het minder voorkomende type), helpt het wel om ischemische beroerte te bestrijden (wat 80 procent van de beroertes is).

3. Bevordert botgezondheid

Volgens de National Osteoporose Foundation is kalium, een van de voordelen van bananen, goed voor de gezondheid van de botten. Bananen zijn ook goede bronnen van silicium, wat, volgens bepaalde voorlopige onderzoeken, kan bijdragen aan de gezondheid van de botten. En het magnesium in de vrucht is een andere belangrijke voedingsstof voor de botstructuur.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium produceren ook alkali in het lichaam om het zuur-base-evenwicht te behouden. Dit is belangrijk om op te merken, want wanneer een lichaam zuur is, krijgen de botten een signaal om het zuur te neutraliseren – en de botten hebben de neiging dit te bereiken door af te breken om de alkali af te geven. Maar kaliumrijk voedsel kan dit voorkomen en de botten in staat stellen hun structuur te behouden. Met andere woorden, kaliumconsumptie kan calciumverlies uit botten voorkomen.

Kaliuminname heeft ook aangetoond dat het de botdichtheid bij oudere vrouwen verbetert. De studie koppelt ook een langdurige kaliuminname aan een verminderd risico op osteoporose. Een ander Amerikaans onderzoek koppelt kaliumconsumptie aan het voorkomen van leeftijdsgebonden botverlies.

4. Helpt diarree te behandelen

Bananen helpen bij de behandeling van diarree door middel van elektrolytenvervanging. Omdat de vrucht rijk is aan kalium, kan het helpen het verloren kalium te vervangen). Je kunt gewoon een banaan eten om wat verlichting te krijgen. Je kunt dan een snufje zout aan het water toevoegen en het mengsel opdrinken – dit zal het verloren natrium en chloride helpen vervangen.

Er is één specifiek dieet ontworpen voor snel herstel van diarree. Het wordt het BRAT-dieet genoemd – bananen, rijst, appelmoes en toast. Dit is vooral effectief voor zuigelingen en kinderen met maagklachten. Dit dieet vermindert de hoeveelheid ontlasting die door het lichaam wordt geproduceerd en geeft wat rust aan de maag. Het is echter beter om voor een normaal uitgebalanceerd dieet te gaan, aangezien het BRAT-dieet weinig eiwitten, vezels en vet bevat en daarom alle benodigde voedingsstoffen mist. Ook moet u binnen 24 uur na diarree een dieet volgen dat fruit en groenten bevat. Hoewel het BRAT-dieet prima is om te hebben, is het niet langer de voorkeursdieetkeuze voor het verlichten van diarree.

5. Bevordert de spijsvertering

Een van de voordelen van bananen is het helpen de normale darmfunctie te herstellen. En omdat ze rijk zijn aan vezels, zijn ze precies wat je zoekt voor een gezonde spijsvertering. Ook hangt de goede werking van uw spijsverteringskanaal af van zijn spierstelsel – het trekt samen in een golfachtig patroon (een proces dat peristaltiek wordt genoemd). En kalium speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie, en daarom kan het helpen bij dit proces.

Bananen zijn rijk aan zowel onoplosbare als oplosbare vezels. De eerste voegt volume toe aan je eten en helpt bij de soepele beweging – het helpt je ook om je verzadigd te voelen na een maaltijd. Oplosbare vezels verbeteren de gezondheid van je darmen. Het vertraagt ​​ook de opname van vetten en koolhydraten, waardoor uw bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik blijft.

De vrucht is ook een rijke bron van fructo-oligosachariden, prebiotica die de vriendelijke bacteriën in de darm voeden – het helpt de darmgezondheid te verbeteren en is effectiever dan andere probiotica. Ook kunnen volledig gerijpte bananen effectiever zijn bij het behandelen van spijsverteringsproblemen.

Omdat bananen natuurlijke maagzuurremmers zijn, kunnen ze maagzuur helpen neutraliseren en helpen bij de behandeling van maagzweren. Een ander bestanddeel in bananen, leucocyanidine, vergroot de dikte van het slijmvlies van de maag – dit biedt extra bescherming tegen zweren. Zelfs onrijpe bananen van weegbree kunnen de groei van het maagslijmvlies stimuleren.

Groene bananen zijn rijk aan resistent zetmeel dat constipatie kan helpen behandelen. En aangezien bananen van nature weinig zuren bevatten, kunnen ze ook brandend maagzuur helpen verlichten. Een mooie rijpe banaan plakt aan het geïrriteerde slokdarmslijmvlies – het vormt een beschermende film die maagzuur verzacht en behandelt.

Er is echter ook wat tegenstrijdig onderzoek om te overwegen. Maar het is met onrijpe bananen, dat wel. De onrijpe vrucht bevat ongeveer 100-250 mg tannines (per 100 g) en grote hoeveelheden amylaseresistent zetmeel. Deze kunnen constipatie veroorzaken of een reeds bestaande aandoening verergeren. Deze eigenschap is trouwens gebruikt in het BRAT-dieet voor de behandeling van diarree.

Met de bamboe bananenhouder krijgen je bananen een eigen plekje in jouw keuken

voordelen van bananen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

6. Behandelt katers

Kalium is een mineraal dat verloren gaat na alcoholgebruik en dit veroorzaakt ook uitdroging. Je kunt een bananenmilkshake krijgen die gezoet is met honing – een snelle oplossing voor een kater. De banaan kalmeert de maag en de honing vult de uitgeputte suikerniveaus aan. En de melk kalmeert en hydrateert je lichaam.

Vitaminen B1 en B6 zijn twee van de voedingsstoffen waarvan het niveau daalt na alcoholgebruik – bananen zijn hier rijk aan en kunnen de symptomen van een kater helpen verbeteren. De glucose en elektrolyten zijn bovendien ook grote voordelen van bananen en helpen ook om een ​​kater te behandelen.

7. Maakt tanden witter

Hoewel er beperkt onderzoek is, zeggen bepaalde betrouwbare bronnen dat kalium, mangaan en magnesium in rijpe bananenschillen helpen om tanden witter te maken. Je kunt de binnenkant van de schil gewoon een paar minuten over je tanden wrijven. Wacht ongeveer 10 minuten voordat u zoals gewoonlijk poetst.

Maar ook anders is het magnesium een van de grote voordelen van bananen en geweldig voor de tanden.

8. Vermindert stress

Omdat het kalium in bananen de bloeddruk verlaagt, kan het ook helpen om stress te verminderen. En omdat bananen ook rijk zijn aan koolhydraten, kun je een ontspannend effect hebben – koolhydraten produceren serotonine, de neurotransmitter die je kalmeert.

De vrucht bevat ook dopamine, een chemische stof die je zenuwstelsel kan kalmeren en stress kan verminderen. En de vitamine B6 in bananen helpt ook.

9. Bied een onmiddellijke energieboost

Een van de voordelen van bananen is de combinatie van complexe koolhydraten, aminozuren, natuurlijke suikers en andere mineralen die een energieboost geven. De koolhydraten in bananen komen langzaam vrij in het bloed, wat zorgt voor een duurzame toevoer van energie. Zelfs volkoren brood en pasta bevatten koolhydraten met langzame afgifte.

Bananen bevatten ook voedingsstoffen die van vitaal belang zijn na een training – deze voedingsstoffen helpen het spierherstel en het vasthouden van water in balans. Onderzoek zegt zelfs dat slechts twee bananen je genoeg energie kunnen geven voor een inspannende training van 90 minuten. Sporters hebben dus veel baat bij deze voordelen van banenen.

Volgens een rapport van de Appalachian State University kunnen bananen net zo heilzaam zijn als sportdranken. Een ander rapport van de Harvard Medical School zegt dat bananen voordelen kunnen hebben die afwezig zijn in de meeste sportdranken. De vrucht bevat antioxidanten en een gezondere mix van suikers (en vezels en vitamine B6) die verder kunnen helpen om energie vast te houden.

10. Helpt kanker te bestrijden

Je zou denken dat er meer voordelen aan bananen zijn die geel zijn van kleur, dan een bruine. Maar een banaan die bruin en vlekkerig wordt, kan gezonder zijn. Hoe meer bruine vlekken, hoe meer Tumor Necrosis Factor (TNF). Onderzoek zegt dat TNF een kankerbestrijdende stof is die helpt bij het bestrijden van de abnormale cellen in het lichaam. Ook zijn gele schilbananen met donkere vlekken ongeveer 8 keer effectiever in het bestrijden van de slechte cellen dan de groene schilvariant. Ze stimuleren ook de aanmaak van witte bloedcellen, die de immuniteit versterken.

Een andere studie koppelt bananenconsumptie aan een verminderd risico op colorectale kanker. Bananen hebben ook een beschermende associatie met longkanker. De vrucht kan volgens een onderzoek ook bescherming bieden tegen nierkanker. De studie stelt dat vrouwen die vier tot zes bananen per week consumeren, hun risico op nierkanker met 50 procent kunnen verminderen. Dit effect is te danken aan de antioxidante fenolverbindingen in bananen.

11. Verbetert de gezondheid van de ogen

Van artsen in Nigeria is bekend dat ze combineren met een ander Afrikaans kruid (Orinol genaamd) om maculaire degeneratie en staar te behandelen. Dit kan worden toegeschreven aan het vitamine A-gehalte in bananen, dat de oogmembranen beschermt en het hoornvlies licht geeft.

12. Verlicht menstruatiepijn

De voordelen van bananen treffen ook menstruatiepijnen. Dit kan worden toegeschreven aan het kalium in bananen. Het mineraal kan werken als een spierverslapper en de baarmoederspieren ontspannen tijdens menstruatie.

Bananen kunnen ook wonderen verrichten bij spierkrampen veroorzaakt door menstruatie. En de vitamine B6 (en het kalium) kan het vasthouden van water voorkomen en ervoor zorgen dat u geen opgeblazen gevoel krijgt (een veel voorkomend symptoom tijdens menstruatie).

13. Vermindert ontsteking door muggenbeten

Dit is waar de bananenschil weer te hulp schiet. De suikers in de schil kunnen helpen om het vocht uit de muggenbeet te trekken. Je hoeft alleen maar met de binnenkant van de schil over het aangetaste gebied te wrijven. Maar voordat u de schil gebruikt, moet u eerst het getroffen gebied ontsmetten.

14. Versterkt het immuunsysteem

Een van de voordelen van bananen is koper, dat de immuniteit verbetert door de cellen te beschermen tegen schade tijdens chemische reacties. Het is ook een belangrijk onderdeel van enzymen die ijzer metaboliseren, en ja, ijzer is ook van vitaal belang voor het immuunsysteem.

De vrucht bevat ook vitamine C dat de aanmaak van de altijd belangrijke witte bloedcellen stimuleert. De vitamine beschermt ook de witte bloedcellen tegen de chemicaliën die ze afgeven om ziekteverwekkers te vernietigen. Een andere cruciale voedingsstof die bananen bevatten, is foliumzuur – deze voedingsstof is nodig voor de synthese van cytokinen, eiwitten die de immuunrespons reguleren.

Bananen bevatten een andere stof, bananenlectine genaamd, die steeds meer bekendheid krijgt in de wetenschappelijke wereld. Ook wel BanLec genoemd, het leest de suikers buiten zowel cellen als virussen. In de toekomst kan deze stof ervoor zorgen dat dodelijke virussen (vooral degenen die aids veroorzaken) de gezonde cellen niet binnendringen. In één onderzoek had dezelfde stof muizen beschermd tegen besmetting met het griepvirus.

Volgens een ander rapport heeft het magnesium in bananen ook belangrijke functies voor het immuunsysteem. En ja, het kalium in bananen kan ook de immuniteit versterken.

15. Zou kunnen helpen om af te kicken van rookdrang

Hoewel hier weinig onderzoek naar is gedaan, kan het eten van bananen geen kwaad. Mensen die roken hebben vaak een hoger nicotinegehalte in hun bloed, wat hen weer aanspoort om weer te gaan roken. Dit veroorzaakt een cyclus van de ongezonde rookgewoonte. Het kalium en magnesium in bananen zouden het nicotinegehalte in het bloed verlagen, waardoor rokers de drang kunnen weerstaan.

De Edeal Bananen Box  is perfect als je graag een banaan meeneemt in je rugzak naar school of in de tas naar het werk, maar niet zo’n fan bent van exemplaren die helemaal geplet zijn

voordelen van bananen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

16. Zou goed kunnen zijn voor diabetes

Voor diabetici is het van vitaal belang om zich bewust te zijn van de koolhydraten in het dieet. Omdat koolhydraten de bloedsuikerspiegel sneller verhogen dan andere voedingsstoffen. En bananen bevatten koolhydraten. Ongeveer 93 procent van de calorieën in bananen is afkomstig van koolhydraten. Deze koolhydraten zijn in de vorm van suiker, vezels en zetmeel.

Maar aangezien bananen veel koolhydraten bevatten, hoe is het dan mogelijk dat ze goed zijn voor diabetes?

Nou, bananen bevatten ook vezels. Deze vezel kan de vertering en opname van koolhydraten helpen vertragen. Dit voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel en reguleert de bloedsuikerspiegel.

Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de glycemische belasting, die is gebaseerd op de glycemische index (de mate waarin voedsel de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden). De GI van bananen varieert van 42 tot 62, afhankelijk van hun rijpheid. Wat betekent dat ze een lage glycemische lading hebben – en daarom mogelijk niet zo schadelijk zijn voor diabetici.

Zoals eerder besproken, bevatten groene (onrijpe) bananen ook resistent zetmeel. Het werkt als vezels en regelt de bloedsuikerspiegel. Het voedt ook de darmvriendelijke bacteriën – dit verbetert de metabole gezondheid en houdt bloedsuikerpieken onder controle.

Vitamine B6 in bananen vermindert ook stress – wat kan helpen bij diabetesbeheer. Eén studie stelt dat de dagelijkse consumptie van bananen de bloedglucosespiegels marginaal kan verbeteren bij patiënten met type 2-diabetes. Een ander rapport van het University of Maryland Medical Center beveelt de inname van bananen aan tijdens diabetes, omdat de vrucht weinig fructose bevat.

17. Helpt bloedarmoede te behandelen

Bloedarmoede, vooral wanneer veroorzaakt tijdens de zwangerschap, kan worden behandeld met de ideale dosis foliumzuur. De voedingsstof is een vorm van B-vitamine die in voedingsmiddelen wordt aangetroffen, en bananen zijn gezegend met een goede hoeveelheid ervan. Foliumzuur voorkomt bloedarmoede bij zwangere vrouwen en bevordert ook de gezondheid van de foetus.

De vitamine C in bananen helpt ook bij de juiste opname van ijzer (en ja, ijzer is wat je nodig hebt om bloedarmoede te bestrijden). Vitamine B12 helpt bij de behandeling van pernicieuze anemie (wanneer een lichaam niet genoeg rode bloedcellen kan produceren omdat het niet genoeg vitamine B12 heeft). Hoewel bananen geen bemoedigende niveaus van vitamine B12 bevatten, is de vitamine B6 die ze bevatten nodig voor de juiste opname en opslag van vitamine B12. En het koper in bananen helpt ook bij de opname van ijzer.

18. Behandelt misselijkheid tegen ochtendmisselijkheid

Kalium in bananen kan ochtendmisselijkheid helpen verlichten. En dat kunnen de koolhydraten ook. Meer onderzoek is hier echter op zijn plaats.

19. Vermindert koorts

Overmatig zweten, diarree en braken zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van koorts. Deze symptomen verlagen de kaliumspiegels in het lichaam en veroorzaken zwakte. Bananen, die rijk zijn aan kalium, kunnen een grote hulp zijn. Ze kunnen ook helpen verloren elektrolyten te vervangen, waardoor het herstel wordt versneld.

De flavonoïde verbindingen in de vrucht kunnen ontstekingen verminderen en de immuunactiviteit stimuleren, wat altijd helpt bij het bestrijden van koorts.

20. Verbetert de stemming

Omdat bananen de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren, verbeteren ze de stemming. En de vitamine B6 in het fruit verlicht stress en angst. Bananen zijn ook uitstekende bronnen van tryptofaan, het aminozuur dat de aanmaak van serotonine stimuleert (ook wel het gelukshormoon genoemd).

Door uw B-vitamine-inname hoog te houden, kunt u depressies voorkomen naarmate u ouder wordt. En bananen zitten vol met deze vitamines. Kalium in bananen heeft ook een positieve invloed op de hersenneuronen, waarvan het tekort kan leiden tot hersenmist en andere cognitieve problemen.

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 785 mcg niacine en 24 mcg foliumzuur – B-vitamines die je helpen te kalmeren. En bananen kunnen je ook helpen bij stemmingswisselingen, vooral die gerelateerd aan PMS. Overmatige vitamine B6 kan echter uw zenuwstelsel schaden. Dus wees voorzichtig.

Een tegenstrijdig onderzoek zegt dat de serotonine in bananen de bloed-hersenbarrière niet passeert – en daarom mogelijk niet zo effectief is in het stimuleren van de stemming.

21. Helpt aambeien behandelen

Volgens het Pacific College of Oriental Medicine kan het elke dag eten van een banaan op een lege maag helpen om aambeien te behandelen. Voor bloedende aambeien kan drie bananen per dag een goede keuze zijn.

22. Behandelt slapeloosheid

Kalium en magnesium in bananen helpen de spieren te ontspannen en de slaap te bevorderen. En de tryptofaan in bananen is gebruikt om tal van slaapstoornissen te behandelen. Een dosis tryptofaan bleek ook verbetering te vertonen bij patiënten met slaapapneu. Bananen bevatten ook een andere samengestelde melatonine die helpt bij de behandeling van slapeloosheid.

23. Kan gewichtsverlies bevorderen

De vezels zijn grote voordelen van bananen eten en kunnen helpen bij het afvallen. En omdat ze ook zetmeel bevatten, kunnen ze de bloedsuikerspiegel onder controle houden. Dit is goed voor gewichtsverlies omdat overtollige suiker als vet in het lichaam wordt opgeslagen.

Je kunt ook beginnen met het Morning Banana Dieet om af te vallen. Dit dieet heeft geen strikte maaltijdplannen of calorietellingen. Het moedigt je gewoon aan om fruit te eten, je bewust te zijn van je honger en het avondeten voor 20.00 uur af te ronden. Alleen dat je eet wat je altijd hebt (voor lunch en diner), maar stopt als je voor 80 procent vol zit. Ook het dessert sla je over. Je eet bananen (rauw en niet gekookt of bevroren) als ontbijt en drinkt water op kamertemperatuur. Je kunt maar één keer een snack eten – en dat is ‘s middags. Er is echter geen concreet onderzoek dat aantoont dat dit dieet werkt. Al het bewijs is gebaseerd op getuigenissen.

Maar dan kan een overmatige inname van bananen leiden tot gewichtstoename. Ook is er onvoldoende onderzoek naar hoe bananen een gezonde gewichtstoename kunnen bevorderen. En als ze dat al kunnen.

De NIVEA Fresh Blends Banana, Acai Berry and Coconut Milk Shower Gel is gemaakt met liefde voor je huid en zorg voor onze planeet, met ingrediënten van natuurlijke oorsprong en extracten van banaan, acaibes en kokosmelk

voordelen van bananen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Wat zijn de voordelen van bananen voor de huid?

24. Hydrateert de huid

Bananen zijn geweldige natuurlijke vochtinbrengende crèmes voor je huid. De vitamine A in bananen herstelt het verloren vocht en herstelt een beschadigde, doffe en droge huid.

Om de droge en doffe huid onmiddellijk te hydrateren, pureer je een rijpe banaan en breng je deze aan op je gezicht. Vermijd contact met de ogen. Laat het 20 tot 25 minuten intrekken en was het daarna af met lauw water. Je hebt direct een zachte en soepele huid. Als je een extreem droge en schilferige huid hebt, kun je honing aan dit gezichtsmasker toevoegen. Dit masker van banaan en honing helpt ook bij het wegwerken van huidpigmentatie.

Een ander gemakkelijk gezichtsmasker om een ​​gehydrateerde huid te krijgen, is door een halve rijpe banaan te pureren en te mengen met 1 eetlepel yoghurt en 1 theelepel vitamine E-olie. Breng het royaal aan op een schoon gezicht en spoel het na 30 minuten af.

25. Helpt de huid gloeien

Bananen bevatten goede hoeveelheden vitamine C die helpen bij het behouden van de natuurlijke en jeugdige gloed van de huid. Je kunt de verloren gloed terugbrengen met deze gezichtsmaskers:

 • Prak een halve rijpe banaan en meng deze met 1 eetlepel sandelhoutpasta en ½ theelepel honing. Laat het 20 tot 25 minuten intrekken en was het af met lauw water. Dit gezichtsmasker is gunstig voor de vette huid, omdat sandelhout helpt bij het verwijderen van overtollig talg en olie van de huid, terwijl de banaan het gehydrateerd houdt.
 • Prak een rijpe banaan en meng deze met citroensap (van een citroen). Laat het ongeveer 20 minuten intrekken. Dit masker zit boordevol vitamine C, wat helpt om dofheid te verminderen en vlekken en puistjes te verminderen.
 • Je kunt ook bananenmelk voor het gezicht gebruiken. Pureer gewoon een rijpe banaan tot je een klontvrij vruchtvlees krijgt. Voeg nu een gelijke hoeveelheid melk toe en meng goed. Als je een droge huid hebt, kun je ook een paar druppels olijfolie toevoegen. Breng het mengsel aan op je gezicht en hals en laat het 20 minuten intrekken. Je kunt waarschijnlijk nog een banaan eten terwijl je ontspant. Spoel eerst met warm water (om de poriën te openen), en daarna met koud water (om de poriën te sluiten).

26. Heeft anti-verouderingsvoordelen

De voedingsstoffen in bananen helpen rimpels te bestrijden en de huid jong te houden.

Voor een anti-aging gezichtsmasker boordevol vitamine A en E, pureer een avocado en een banaan samen. Laat het 20 minuten op je huid intrekken en spoel het uit. Je huid wordt zacht en jeugdig. De vitamine E in avocado in combinatie met de voedingsstoffen in bananen bestrijdt vrije radicalen en herstelt schade.

Je kunt ook 1/4 banaan fijnprakken en 1 theelepel rozenwater toevoegen. Breng het aan op het gezicht en de hals en was het na een half uur af.

27. Heeft voordelen voor voetverzorging

De hydraterende eigenschap van bananen kan worden gebruikt om gebarsten hielen te verwijderen.

Het enige wat je hoeft te doen is het vruchtvlees van twee rijpe bananen pletten en op schone, droge voeten aanbrengen. Laat het 10 minuten intrekken en spoel de voeten af ​​met koud water. Het bananenpulp dringt diep door in de droge, gebarsten huid en geeft je zachte en soepele voeten.

28. Helpt gezwollen ogen te behandelen

De voedingsstoffen in bananen kunnen helpen de bloedvaten onder de ogen te kalmeren en gezwollen ogen te verminderen. Het enige wat je hoeft te doen is een halve banaan pletten en royaal aanbrengen rond het getroffen gebied. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken, daarna kun je het afspoelen met koud water. Het kalium in de banaan trekt het overtollige vocht van onder de huid weg en geeft verlichting.

Je kunt ook de bananenschillen aanbrengen in plaats van het gepureerde fruit om zo de voordelen van bananen tot je te nemen.

29. Helpt dode huidcellen te verwijderen

Je kunt een bananenscrub maken om je huid te exfoliëren. Het zit vol met antioxidanten, die niet alleen helpen dode huidcellen te verwijderen, maar je huid ook als nieuw laten aanvoelen.

Hier zijn enkele bananenscrubs die je thuis kunt bereiden:

 • Neem een ​​geprakte banaan en 1 eetlepel suiker en meng ze goed. Breng aan op je huid en wrijf in cirkelvormige bewegingen. De banaan zal de droge huid hydrateren terwijl de suikerkorrels de dode huid zullen verwijderen.
 • Prak een rijpe banaan. Voeg hieraan 2 tot 3 eetlepels haver en 1 eetlepel honing en melk toe. Breng aan op je gezicht en laat het 5 minuten intrekken. Wassen met koud water. Als je een extreem droge huid hebt, kun je melk vervangen door verse room.
 • Neem 1/2 banaan (rijp), 1 eetlepel kokosmelk en 2 eetlepels ongekookte rijst. Mix alles tot een dikke pasta. Masseer je gezicht zachtjes met deze pasta en was het daarna af met koud water.
 • Om een ​​bodyscrub te maken, pureer je 2 bananen met 4 tot 5 aardbeien met een blender. Meng 3 eetlepels suiker en gebruik het als bodyscrub als je in bad gaat.

30. Helpt acne te behandelen

U kunt een bananenschil gebruiken om acne te behandelen.

Snijd een klein stukje van de schil. Wrijf de binnenkant van de schil zachtjes over het door acne aangetaste gebied. Doe dit ongeveer 5 minuten of totdat de binnenkant van de schil bruin wordt. Laat de banaan op je huid uitdrogen. Reinig met lauw water. Herhaal dit minstens 3 keer per dag voor het beste resultaat.

31. Helpt bij de behandeling van jeukende huid, wratten en psoriasis

Voor een jeukende huid, wrijf je gewoon met de binnenkant van de bananenschil over het aangetaste gebied en je zult verlichting vinden.

Voor de behandeling van wratten en psoriasis, breng je gewoon de bananenschil aan op het aangetaste gebied en wrijf je het twee keer per dag 10 tot 15 minuten in. U kunt dit naast uw medicatie gebruiken. Praat echter met uw dermatoloog voor advies.

32. Help je een schoonheidsslaapje te krijgen

We weten allemaal hoe essentieel een goede nachtrust is om de huid gezond te houden. Melatonine is het slaapverwekkende hormoon in het menselijk lichaam en tryptofaan is het aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van dit slaaphormoon.

We hebben al gezien hoe bananen kunnen helpen om slaap op te wekken. Een paar uur voordat je naar bed gaat bananen eten, zal je helpen om die essentiële schoonheidsslaap te krijgen – wat in feite betekent dat je je huid aanmoedigt om zichzelf te herstellen terwijl je slaapt.

Fructis stelt voor: Garnier Fructis Hairfood Banana, de eerste vegan haarverzorging met 98% natuurlijke oorsprong, op basis van fruit vol bananen voedingsstoffen

voordelen van bananen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Wat zijn de voordelen van bananen voor het haar?

33. Verbetert de gezondheid en het uiterlijk van het haar

Bananen bevatten foliumzuur dat je haar laat glanzen. Ze houden je haar ook gehydrateerd en goed gehydrateerd. Het kalium in het fruit en de andere natuurlijke oliën verbeteren ook de gezondheid van het haar.

Er zijn talloze bananenhaarbehandelingen die je haar op verschillende manieren helpen, waardoor ook je haar van de voordelen van bananen kan genieten:

Voor zacht haar

 • Meng een rijpe banaan met avocado en voeg kokosmelk toe aan het mengsel.
 • Breng het aan op je haar en wacht 15 tot 20 minuten.
 • Dit pakket conditioneert beschadigd haar en maakt het haar zacht. In plaats van avocado kun je hetzelfde pakje ook maken door cacao toe te voegen. De aanwezigheid van cacao helpt bij het naar voren brengen van de natuurlijke kleur van het haar.

Voor glanzend haar

 • Schil een banaan en voeg 1/4 kopje olijfolie en een eiwit toe.
 • Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en pureer voor een paar minuten.
 • Breng het mengsel aan op je haar en laat het 15 minuten intrekken.
 • Daarna kun je je haar wassen met je favoriete shampoo en conditioner.

Voor sterk haar

 • Meng het vruchtvlees van een rijpe banaan met yoghurt.
 • Breng de gladde pasta aan op je hoofdhuid en spoel na 15 tot 20 minuten af ​​met koud water.

Voor droog haar

 • Meng 3 theelepels honing met het vruchtvlees van een rijpe banaan.
 • Breng het masker aan op je haar terwijl het nog nat is.
 • Laat het 15 tot 20 minuten zitten.
 • Shampoo en conditioneer je haar.

Voor beschadigd haar

 • Maak bananenpulp en voeg er een paar druppels amandelolie aan toe.
 • Breng het mengsel aan op je haar en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. De vitamines A en C die aanwezig zijn in de banaan, samen met de vitamine E in amandelolie, maken je haar zijdezacht, glanzend en, niet te vergeten, gehydrateerd en zacht.

Iets belangrijks om op te merken – Bij het aanbrengen van een van de bovenstaande haarmaskers, is het essentieel om twee dingen in gedachten te houden, zodat je na het wassen geen stukjes banaan in je haar krijgt.

Ten eerste, wanneer je een banaan voor haarmasker gebruikt, zorg er dan voor dat deze in de pulpvorm is en dat er geen brokken zijn. Meng voor de zekerheid alle inhoud van het haarmasker.

Ten tweede, laat deze haarmaskers nooit volledig op je haar drogen. Het haarmasker moet nog nat zijn als je je haar wast, zodat je gemakkelijk de banaan kunt verwijderen, die anders de neiging heeft te blijven plakken. U kunt het gevoel hebben dat uw haar een beetje stug is als het aan het drogen is, maar als het eenmaal volledig droog is, zult u de resultaten kunnen zien.

En nu enkele verrukkelijke (maar toch eenvoudige) bananenrecepten.

Zijn er populaire bananenrecepten?

Eerlijk gezegd kun je bananen in letterlijk elk recept gebruiken. Of het nu gaat om taarten, gebak of desserts, je kunt ze maken met bananen om de voordelen van bananen tot je te nemen.

En hier hebben we enkele van de populaire recepten met het fruit.

1) Bananenontbijtshake

Wat je nodig hebt

 • 2 grote overrijpe bananen, geschild, in plakjes en bevroren
 • 1 kopje amandelmelk
 • ¾ kopje ijs
 • ¼ kopje pindakaas
 • 2 eetlepels cacaopoeder, ongezoet
 • ½ theelepel vanille-extract

Beschrijving
Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en verwerk tot alles goed gepureerd is.
Serveer meteen.

2) Banaan Avocado Smoothie

Wat je nodig hebt

 • 1 banaan
 • 1 medium zachte avocado, geschild
 • ½ kopje natuurlijke Griekse yoghurt
 • 1 kopje ongezoete amandelmelk
 • 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
 • 1 theelepel ahornsiroop of honing
 • Crushed ijs, indien nodig

Beschrijving

Gooi alle ingrediënten in een blender en verwerk ze tot ze goed gepureerd zijn.
Serveer meteen.

3) Bananenzemelenmuffins

Wat je nodig hebt

 • 1 ½ kopje natuurlijke zemelen
 • 1 kopje volkoren meel voor alle doeleinden
 • ½ kopje verpakte bruine suiker
 • 1 ½ theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • ¼ theelepel zout
 • 2 eieren
 • 1 kopje geprakte banaan (2 middelgrote bananen)
 • ½ kopje melk
 • 1/3 kopje plantaardige olie

Beschrijving

 • Verwarm de oven voor op 375o F. Lijn 12 muffinvormpjes uit met papieren voeringen.
 • Meng in een middelgrote kom de zemelen, bloem, bruine suiker, bakpoeder, bakpoeder, kaneel en zout.
 • Klop in een andere kom de eieren, geprakte banaan, olie en melk.
 • Voeg het bananenmengsel toe aan het droge mengsel.
 • Schep het in de voorbereide muffinvormpjes.
 • In de voorverwarmde oven, bak het ongeveer 20 minuten.
 • Serveer.

4) Bananenthee

Wat je nodig hebt

 • 1 banaan, met de uiteinden afgesneden
 • 6 kopjes gefilterd water
 • Kaneel of honing naar behoefte, naar smaak

Beschrijving

 • Breng in een roestvrijstalen pan het water aan de kook.
 • Voeg de banaan toe aan het kokende water.
 • Laat het fruit ongeveer 10 minuten trekken.
 • Haal de gekookte bananen van het vuur en zeef de thee.
 • Voeg hieraan kaneel of honing toe.
 • Serveer.

De recepten zijn geweldig en een goede manier om van de voordelen van bananen te genieten. Maar hoe maak je ze zonder dat je weet hoe je de juiste bananen plukt of op de juiste manier bewaart?

Hoe bananen te selecteren? Hoe zit het met de opslag?

Selectie
Zorg ervoor dat de bananen meestal geel zijn met aan beide uiteinden wat groen. En als je het meteen gaat gebruiken, pluk dan de reeds rijpe bananen (geel met bruine vlekken). Als je ze later gaat gebruiken, kun je degene kiezen die een beetje groen zijn.

Opslag
Als je de bananen voor een langere periode wilt bewaren, bewaar ze dan op kamertemperatuur. Ze moeten uit de buurt van directe hitte en zonlicht zijn. Bewaar bananen ook alleen en niet samen met ander fruit (dit zou de rijping van het andere fruit kunnen versnellen).

Als je al een banaan hebt gepeld, eet hem dan meteen op. Blootstelling aan lucht kan verkleuring veroorzaken. Een gerijpte banaan kan maximaal twee dagen mee.

En om een ​​snellere rijping te bevorderen, plaatst u de bananen in een bruine papieren zak op kamertemperatuur.

En als je je afvraagt…

Hoe kunt u meer bananen in uw dieet opnemen?

Verdomd simpel.

 • Je kunt geprakte bananen gebruiken in gebakken goederen in plaats van olie en boter.
 • Je kunt bananen ook invriezen en aan je smoothie toevoegen.
 • Je kunt gesneden banaan toevoegen aan je ochtendgranen.

Gemakkelijk.

En…

Fascinerende bananenfeiten?

 • Bananen zijn radioactief omdat ze veel kalium bevatten.
 • Er zijn ongeveer 1.000 verschillende soorten bananenplanten.
 • Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen geconsumeerd.
 • Oegandezen consumeren gemiddeld ongeveer 500 pond bananen per persoon per jaar.
 • Een tros bananen wordt een hand genoemd. En een enkele banaan wordt een vinger genoemd.
 • Banaan (de delen van de plant) hebben ook andere toepassingen.

Combineer de voordelen van bananen met afvallen met de Weight Care Maaltijdshake Banaan

voordelen van bananen

Wat zijn de andere toepassingen van bananen?

Niet alleen het fruit, ook de andere delen van de bananenplant hebben toepassingen.

 • Bananenbloemen – Ook wel bananenknoppen genoemd, hun extracten (op basis van ethanol) kunnen worden gebruikt om infecties af te weren. Het consumeren van een gekookte bananenbloem met een kopje yoghurt kan overmatig bloeden tijdens de menstruatie verlichten.
 • Bananenbladeren – U kunt de bladeren gebruiken voor het serveren van eten. Je kunt ze ook gebruiken om het beslag te vormen voordat je gaat frituren.
 • Bananenstam – De stengel is rijk aan vezels en kan worden gebruikt om constipatie te behandelen. U kunt het sap bereiden en samen met het residu hebben.

Hoe en wanneer bananen te eten?

Voor je training
Ook wel de krachtreep van de natuur genoemd, de verteerbare koolhydraten en kalium in bananen helpen de zenuwfunctie te behouden. Het hebben van een middelgrote banaan voor een training kan de voedingswaarde hoog houden. Neem gewoon een middelgrote banaan nadat je wakker bent geworden, samen met een half kopje Griekse yoghurt. Ga na 30 minuten naar de sportschool. U zult het verschil zien.

Voor ontbijt
Je kunt het combineren met je ontbijtgranen. Of je kunt een bananenmilkshake nemen. Maar zorg ervoor dat je niet alleen een banaan als ontbijt hebt. Hoewel het je een snelle energieboost kan geven, kun je je snel moe en hongerig voelen.

Je kunt ook kiezen voor het Morning Banana Diet, dat we eerder in dit bericht hebben besproken.

Als een gezonde avondsnack
Smeer eenvoudig een eetlepel pindakaas op een banaan. Of je kunt banaan een onderdeel van je salade maken.

In de nacht
Na het eten kun je een banaan eten.

Wat zijn de bijwerkingen van het eten van te veel bananen?

Bananen hebben hun deel van bepaalde nadelige gevolgen. Je moet ze ook kennen.

Hoofdpijn en slaperigheid
De aminozuren in bananen kunnen de bloedvaten verwijden en dit kan hoofdpijn veroorzaken. Omdat ze tryptofaan bevatten, kan het eten van te veel ervan ook slaperigheid veroorzaken.

Tandbederf
Als u de mondhygiëne niet onderhoudt, tenminste. Omdat bananen rijk zijn aan suikers, kunnen ze tandbederf veroorzaken als je je mond niet goed spoelt.

hyperkaliëmie
Overconsumptie van kalium kan leiden tot hyperkaliëmie, met als symptomen spierzwakte en onregelmatige hartslag. Hoewel het ernstige gevolgen kan hebben, moet je in korte tijd 43 bananen eten om dat te laten gebeuren.

Dus tenzij je vastbesloten bent om een ​​wedstrijd voor het eten van bananen te winnen, hoef je je geen zorgen te maken.

Bloed suiker
Overmatige inname van bananen kan de bloedsuikerspiegel verhogen. Hoewel de vrucht vezels bevat om dit effect tegen te gaan, moet u toch voorzichtig zijn en uw arts raadplegen als uw suikerniveaus op het randje zijn. Grijp geen kans.

Nieraandoeningen
Als u aan een nieraandoening lijdt, verminder dan de consumptie van bananen. Omdat beschadigde nieren ervoor zorgen dat kalium zich in uw bloed ophoopt, wat leidt tot hartcomplicaties (61).

Bananen behoren tot de meest geconsumeerde vruchten vanwege hun wijdverbreide beschikbaarheid. Aan de andere kant is deze vrucht niet alleen lekker, maar heeft hij ook verschillende gezondheids-, huid- en haarvoordelen. Hoewel het eten van een banaan je een energieboost kan geven, kan het gebruik van de brij je helpen om een ​​mooie huid en gezond haar te krijgen. Als gevolg hiervan is het opnemen van bananen in uw huidverzorgingsregime een fantastische manier om de voordelen van het kalium- en vitaminegehalte van het fruit te benutten. Wacht dus niet langer om dit toe te voegen.

Voordelen van bananen: FAQ

Zijn bananen dikmakend?

Nee, dat zijn ze niet. Ze bevatten van zichzelf geen vet of cholesterol.

Welke banaan moet je eten – rijp of onrijp?

Beide hebben een gelijk deel van de voor- en nadelen. Rijpe bananen zijn makkelijker verteerbaar en hebben een hogere concentratie aan antioxidanten. Maar omdat ze veel suiker bevatten, kunnen ze zorgen baren bij diabetespatiënten.

Onrijpe bananen bevatten veel resistent zetmeel en zijn een goed alternatief voor mensen die voedingsmiddelen met veel suiker proberen te vermijden. Ze verbeteren ook de gezondheid van de dikke darm. Maar ze hebben een lagere concentratie antioxidanten. Ze kunnen ook een opgeblazen gevoel veroorzaken vanwege het gehalte aan resistent zetmeel.

Is het gezond om ‘s avonds bananen te eten?

Ja. Dit heeft een ontspannend effect op je spieren en helpt je om goed te slapen.

Hoeveel bananen mag ik op een dag eten?

Vijf tot zes. Als u dat aantal overschrijdt, kunnen de kaliumspiegels stijgen.

Is het goed om bananen te eten na een training?

Ja. Ze bieden je de koolhydraten die je nodig hebt na een training. Deze koolhydraten vullen het glycogeen van het lichaam aan, dat beschadigde spieren weer opbouwt.

U leest: 33 voordelen van bananen voor huid, haar en gezondheid

Ook populair: Kom je aan van wijn drinken? Dit is de enige waarheid