6x Chanel No.5 dupes en vergelijkbare geuren

Chanel-No.5-dupes-

Gabrielle “Coco” Chanel stond bekend als de smaakmaker van haar tijd, met het huis van Chanel als een van de meest baanbrekende en innovatieve modehuizen aller tijden. Misschien wel de meest iconische en geliefde creatie van Chanel is de geur Chanel No.5, een naam die zo herkenbaar is dat hij vaak geen introductie behoeft. Zijn er ook geuren die lijken op Chanel No.5? Of zijn er opties waarbij je geld kan besparen voor een vergelijkwaardig alternatief? Lees verder voor 6 Chanel No.5 dupes en vergelijkbare geuren!

Het verhaal van Chanel No.5 en zijn geur

Als het gaat om naamsbekendheid, legendarische glamour en wijdverbreide populariteit (zowel bij gewone mensen als bij beroemdheden), is er geen geur die kan tippen aan Chanel No.5. Deze geur staat synoniem voor glamour, klasse en verfijning. Coco Chanel wilde een geur creëren die de essentie van vrouwelijkheid vastlegt, en dat is haar zeker gelukt.

No.5 werd gelanceerd in 1921 en werd gecreëerd door de toenmalige meesterparfumeur van Chanel, Ernest Breaux. Het is in de eerste plaats een bloemige aldehydegeur, met topnoten van neroli, aldehyden, bergamot, ylang-ylang en citroen. Deze tonen maken plaats voor de middelste tonen van de geur: roos, iris, iriswortel, jasmijn en lelietje-van-dalen. 

Ten slotte wordt de geur afgewerkt met de verbluffende basisnoten van sandelhout, vetiver, civet, muskus, vanille, amber, mos en patchouli. Deze noten versmelten tot een prachtige poederachtige, houtachtige en frisse geur met subtiele hints van bloemige schoonheid.

Een deel van de reden waarom No.5 zoveel loyale, toegewijde dragers heeft, is omdat het ongelooflijk veelzijdig is. Deze geur is geweldig voor als je op zoek bent naar een vleugje glamour en is geweldig om te dragen naar meer formele evenementen. In deze situaties zal No.5 je het gevoel geven dat je een ouderwets Hollywoodsterretje bent (Marilyn Monroe zei zelf dat No.5 het enige is dat ze in bed draagt!) De geur van No.5 is echter niet te overweldigend en kan zeker worden gedragen in meer casual situaties om de drager een prachtig gevoel te geven, zelfs tijdens het uitvoeren van alledaagse, dagelijkse taken.

Sterker nog, No.5 is een van die zeldzame geuren die gemakkelijk het hele jaar door gedragen kunnen worden. De houtachtige tonen maken het perfect voor het koude weer, maar de bloemige tonen zullen ook prachtig zijn in de lente en de zomer. 

Als je geld wilt besparen op een geur als deze, kan je kijken naar een parfum die lijkt op Chanel No.5 Hieronder staat een lijst met 6 geuren die net iets anders zijn dan nr. 5 en niet exacte Chanel No.5 dupes zijn, maar veel van de klasse en sensualiteit zullen oproepen als de iconische geur van Chanel.

Chanel No.5 dupes en alternatieven

1. Paco Rabanne – Calandre

Chanel No.5 dupes

Een andere heerlijke geur in de bloemige aldehyde-familie is Paco Rabanne’s Calandre. Deze geur, uitgebracht in 1969, is ongelooflijk in zijn geaarde verbinding met de natuur dankzij de houtachtige en aardse tonen.

Calandre opent met verbluffende toptonen die citrusachtig en groen zijn, voordat ze uiteindelijk plaatsmaken voor de sterkere, middenwitte bloemige tonen van lelietje-van-dalen, geranium, roos, jasmijn en iriswortel. Ten slotte zijn de houtachtige basisnoten van Calandre amber, vetiver, mos en sandelhout.

Calandre lijkt op Chanel No.5 in die zin dat ze, zoals gezegd, beide zijn geclassificeerd als bloemige aldehydegeuren. Ze hebben ook vergelijkbare noten, met name de aardende, houtachtige basisnoten.

Calandre zal echter verschillen van No.5 omdat het wat aardser en sensueler is. Calandre voelt wat meer ‘down to earth’ aan dan nr. 5, aangezien de laatste de belichaming is van moderne vrouwelijke glamour. Calandre heeft nog steeds een glamoureus gevoel, maar het voelt beslist rustiger aan in zijn slijtage. Hierdoor is deze geur veel geschikter voor dagelijks gebruik, in tegenstelling tot gedragen in formele of chique omgevingen.

Tot slot zal Calandre iets beter geschikt zijn tijdens de koudere maanden, omdat de aardse en houtachtige tonen mooi zullen zijn tijdens de maanden met lagere temperaturen. Het zal nog steeds mooi zijn tijdens de bloei van de lente en de zomer, maar is een beetje donkerder en mysterieuzer voor koud weer. 

2. Hermes – Calèche

Chanel No.5 dupes

Caleche’s Hermes is een prachtige geur, die de drager van Chanel No.5 zal doen denken vanwege het bloemige aldehyde-aspect van beide geuren. Caleche, gelanceerd in 1961, is alweer een geur die synoniem staat voor klassieke tijdloosheid en prachtige vrouwelijke glamour.

De eerste topnoten van Caleche zijn bergamot, citroen, cipres, oranjebloesem, aldehyden, neroli en mandarijn. Deze aanvankelijk frisse en zoete geur maakt plaats voor de hartnoten van roos, lelietje-van-dalen, jasmijn, ylang-ylang, gardenia en iris. Ten slotte wordt dit bloemenboeket afgewerkt met de basisnoten van vetiver, amber, sandelhout, muskus, eikenmos, ceder en tonkaboon.

Het is duidelijk hoe No.5 en Caleche op elkaar lijken, veel van de noten (inclusief top, midden en basis) lijken erg op elkaar, wat betekent dat beide geuren zeer vergelijkbare geurprofielen hebben. Beide geuren worden ook als veelzijdig beschouwd en zijn geweldig in zowel formele als informele omgevingen.

Caleche is echter meestal een geur die iets minder poederachtig is dan nr. 5, wat een van de belangrijkste kenmerken is. Het geurprofiel van Caleche richt zich ook meer op citrusachtige noten, wat niet het hoogtepunt is van No.5’s meer houtachtige en bloemige accenten.

Toch zijn de twee geuren uitwisselbaar en zullen ze geweldig zijn in vergelijkbare omgevingen. 

3. Coty – L’Aimant

Chanel No.5 dupes

L’Aimant van Coty is een klassieke, tijdloze bloemige aldehydegeur, gelanceerd in 1927. Liefhebbers van l’Aimant waarderen dat deze geur een heerlijke, vrouwelijke geur is voor een redelijkere prijs dan veel luxe geuren.

Zoals gezegd speelt aldehyde de hoofdrol van L’Aimant. De topnoten zijn aldehyden, bergamot, neroli en perzik, wat een eerste gevoel van prachtige bloemenschoonheid creëert. De hartnoten van jasmijn, ylang-ylang, geranium, roos en orchidee illustreren dit prachtige boeket verder. Ten slotte wordt de geur gebracht naar zijn aardse basisnoten van sandelhout, ceder uit Virginia, muskus, vanille, tonkaboon en vetiver.

l’Aimant is de perfecte geur om te grijpen wanneer je een vleugje verfijning en gratie wilt toevoegen aan elk evenement, waardoor het erg lijkt op Chanel No.5. Zoals gezegd, zul je ook de vergelijkbare geur opmerken in elke geur die wordt veroorzaakt door de bloemige aldehyde-tonen.

l’Aimant en No.5 zullen echter voornamelijk in prijs verschillen. L’Aimant is een veel goedkopere optie en kan een goede keuze zijn als u met een beperkt budget experimenteert. Bovendien hebben beide geuren wel houtachtige tonen, maar dit zal wat meer opvallen in l’Aimant en iets subtieler zijn in Chanel No.5.

Toch werken deze twee geuren geweldig in dezelfde situaties en dienen ze een soortgelijk doel. 

4. Lanvin – Arpege

Chanel No.5 dupes

Arpege van Lanvin, geïntroduceerd in 1927, is wederom een ​​bloemige aldehydegeur die perfect zal zijn voor de nummer 5-liefhebber met een beperkt budget. Met zijn witte bloemige en houtachtige tonen is het een verbluffende geur die eenvoudig en elegant is.

De bloemige topnoten zijn perzik, bergamot, aldehyden, lelietje-van-dalen, kamperfoelie en neroli. Arpege’s middentonen van iris, roos, camelia, jasmijn, ylang-ylang, lelietje-van-dalen, koriander en geranium. Deze volle, bloeiende reeks bloemen is gebaseerd op de basisnoten van vetiver, vanille, amber, benzoë, sandelhout, muskus en patchouli. Deze aardse basisnoten voegen een zoete en natuurlijke afdronk toe aan deze prachtige blend.

Zoals met veel van deze geuren, zal Arpege’s grootste gemene deler met No.5 de aldehyde-bloemenaroma’s zijn. Beide geuren benadrukken ook houtachtige en poederachtige tonen, wat zorgt voor een sensuele en frisse geur die glamoureus en tijdloos is.

Arpege en No.5 zullen echter verschillen doordat Arpege wat meer nadruk legt op de witbloemige top- en middennoten, terwijl No.5 een iets subtieler bloemenaroma heeft. Arpege heeft ook een wat donkerder, meer mysterieus gevoel, dat het best gedragen kan worden in nachtelijke omgevingen, of misschien bij formele avondevenementen. Arpege zal ook een fantastisch parfum voor koud weer zijn, aangezien het iets intenser is dan No.5. 

5. Lancome – Poeme

Chanel No.5 dupes
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Lancome’s Poeme is een heerlijke bloemige, poederachtige geur, gelanceerd in 1995. Poeme’s tonen bevatten zowel gele als witte bloemen, waardoor het een schone en frisse geur is als geen ander.

De openingstopnoten van Poeme zijn perzik, zwarte bes, narcis, pruim, mandarijn, doornappel, papaver uit de Himalaya en bergamot. Deze mooie fruitige, bloemige melange leidt vervolgens tot de hartnoten van de geur: tuberoos, jasmijn, roos, vanillebloem, oranjebloesem, heliotroop, mimosa, ylang-ylang, fresia en leer. Ten slotte wordt deze prachtige mix van noten aangevuld met de basisnoten van amber, ceder, vanille, oranjebloesem, tonkaboon en muskus.

Poeme’s belangrijkste connectie met No.5 zal het poederachtige en bloemige aroma zijn dat door elke geur wordt veroorzaakt. Deze zuivere en zoete geuren zullen beide een klassieke vrouwelijke uitstraling belichamen die de prachtige, natuurlijke schoonheid van elke drager zal versterken. Beide geuren zijn ook fantastisch om glamour toe te voegen aan elke situatie en zijn perfect voor formele of chique evenementen.

Lancome Poeme en Chanel No.5 verschillen echter doordat de noten van Poeme iets fruitiger zijn in hun weergave, terwijl No.5 meer aards is, met zijn bloemige en muskusachtige ondertonen. 

6. Christian Dior – Dioressence

Chanel No.5 dupes
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Als er concurrentie is voor de toppositie van Chanel in de parfumwereld, dan is Dior zeker een van de dichtstbijzijnde huizen. Dioressence van Christian Dior, gelanceerd in 1979, is een van de meest experimentele, maar toch populaire geuren van het huis.

Dioressence opent met topnoten van aldehyden, sinaasappel, patchouli, bergamot en diverse fruitige en groene noten. Deze eerste geur zal plaats maken voor de middentonen van de geur van kaneel, geranium, ylang-ylang, iriswortel, anjer, viooltje, roos, tuberoos en jasmijn. Ten slotte zorgen de basisnoten van de geur van muskus, benzoë, patchouli en vanille voor een zoete, aardse afronding van deze geur.

Dioressence zal een soortgelijk gevoel hebben als geurliefhebbers die dol zijn op Chanel No.5, in die zin dat het beide tijdloze, klassieke geuren zijn die vrouwelijkheid vangen in de meest natuurlijke, ware essentie. De geuren delen ook vergelijkbare poederachtige en bloemige aldehydetonen die een vleugje schoonheid aan de geur toevoegen.

Dioressence en Chanel No.5 verschillen echter enorm als het gaat om welke van deze tonen worden gemarkeerd. De ster van Dioressence zijn de citrusachtige en kruidige tonen, waardoor het de perfecte geur voor koud weer is. Dioressence is ook een geweldige nachtgeur, omdat het misschien te zwaar en te intens is om overdag te dragen.

Ook al verschillen deze twee geuren een beetje qua geur en zijn het geen exacte Chanel No.5 dupes, ze hebben wel een vergelijkbaar gevoel en doel. Beide zijn tijdloos, vrouwelijk en over het algemeen geweldig.

U leest: 6x Chanel No.5 dupes en vergelijkbare geuren

Ook populair: Welke parfum lijkt op Versace Eros? Dit zijn 4 dupes en alternatieven!