7 tips waarbij je nieuwe MacBook Air instellen optimaal gebeurt

MacBook Air instellen

Of je nu voor het eerst een nieuwe MacBook Air M1 inschakelt of een veelgebruikte MacBook installeert na een hoognodige reset, er zijn een aantal belangrijke dingen die je vooraf moet doen om er het maximale uit te halen als het gaat om je MacBook Air instellen. Dit artikel beschrijft enkele van de belangrijkste dingen die u moet doen bij het instellen van uw nieuwe MacBook Air, evenals enkele vaak over het hoofd geziene functies die u kunt gebruiken om uw MacBook te laten werken zoals u dat wilt. De MacBook Air is een van de beste MacBooks die je kunt kopen, en dit zijn onze beste tips als het gaat om de MacBook Air instellen.

1. Voltooi Setup Assistant en herstel uw bestanden — of begin opnieuw

Als je een gloednieuwe MacBook Air instellen gaat, goed nieuws: de macOS-configuratie-assistent maakt het een fluitje van een cent en geeft je eenvoudige aanwijzingen op het scherm die je door het proces leiden. Je maakt een aantal belangrijke keuzes over zaken als je locatie en taal, waarna je wordt gevraagd om verbinding te maken met een wifi-netwerk en in te loggen met je Apple ID. Als je geen Apple ID hebt, is dit het moment om er een te maken, en de configuratie-assistent zal je ook door dat proces leiden.

Het beste deel van het opzetten van een MacBook Air is om te beginnen met een nieuw exemplaar van macOS, dus geniet zolang het duurt van die mooie schone desktop. (Afbeelding tegoed: toekomst)
Als je dingen opnieuw instelt nadat je je MacBook opnieuw hebt ingesteld, geeft de configuratie-assistent je de mogelijkheid om je oude gegevens en instellingen terug te zetten naar je Air, ofwel vanaf een Time Machine-back-up of vanaf een andere Mac via Apple’s Migratie-assistent. Als u de gegevens en instellingen naar uw nieuwe MacBook Air wilt importeren, is dit de gemakkelijkste en beste tijd om dit te doen, en de software van Apple zou het proces vrij eenvoudig moeten maken.

Als u een van de beste cloudback-upservices zoals iDrive of Backblaze gebruikt om off-site een back-up van uw gegevens te maken, moet u natuurlijk wachten tot u klaar bent met het doorlopen van Setup Assistant en verbinding met internet om toegang krijgen tot die services en uw oude gegevens herstellen.

De best beoordeelde MacBook Air op bol.com: de Apple Macbook Air (2017) MQD32 – 13 inch – 128 GB is geschikt voor het dagelijkse gebruik: internetten, e-mailen, tekstverwerking en films en series kijken in HD-beeldkwaliteit

2. MacBook Air instellen: controleer op updates

We leven in een digitale wereld van altijd online services, en dat betekent dat de meeste software regelmatig wordt bijgewerkt om beveiligingslekken te dichten, nieuwe functies toe te voegen en (meestal) uw ervaring als gebruiker te verbeteren.

Als u een MacBook Air aan het instellen bent, kunt u het beste controleren op updates direct nadat u de configuratie-assistent hebt voltooid en uw laptop met internet hebt verbonden. Dit zorgt ervoor dat u de nieuwste versie van macOS gebruikt en controleert ook of al uw geïnstalleerde apps up-to-date zijn.

Het starten van Software-update zou een van de eerste dingen moeten zijn die u doet op een nieuwe MacBook Air. Als er updates beschikbaar zijn, klikt u op de knop Nu bijwerken om ze te installeren. (Afbeelding tegoed: toekomst)
Gelukkig maakt macOS het controleren op updates een eenvoudig proces. Klik eenvoudig op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van het scherm van uw MacBook Air en navigeer naar Systeemvoorkeuren > Software-update.

Het menu Software-update geeft aan of u nog openstaande macOS-updates moet installeren. Als u dat doet, klikt u op de knop Nu bijwerken om het installatieproces te starten. U kunt macOS vertellen om automatisch te controleren op updates en deze vanaf hier te installeren door het selectievakje Automatisch mijn Mac up-to-date houden onder aan het menu aan te vinken.

3. Pas uw scherm aan uw smaak aan

Uw MacBook Air is standaard ingesteld op een standaard schermschaal- en helderheidsinstelling die mogelijk niet ideaal is voor uw behoeften, dus het is een goed idee om uw scherm vroeg in het installatieproces aan te passen.

Om dat te doen, moet u het menu Beeldschermen openen in het menu Systeemvoorkeuren. Klik nogmaals op de Apple-knop in de linkerbovenhoek en navigeer vervolgens naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen.

U zou moeten zien dat uw resolutie is ingesteld op Standaard voor weergave, wat goed is, maar niet altijd ideaal, vooral als u moeite heeft met het lezen van kleine lettertjes. Als je Resolutie instelt op Geschaald, kun je verschillende schaalinstellingen kiezen die details (zoals tekst) groter laten lijken, of ze kleiner laten lijken, zodat je meer op het scherm kunt zien. Speel met deze instelling om te zien wat er het beste uitziet voor uw ogen en selecteer vervolgens de optie die goed voelt.

Er zijn enkele andere opties die u in dit menu kunt gebruiken om het uiterlijk van uw MacBook Air aan te passen. U kunt de helderheid handmatig omhoog of omlaag aanpassen door de helderheidsbalk dienovereenkomstig te schuiven, en u kunt de functie Helderheid automatisch aanpassen uitschakelen door het selectievakje uit te schakelen als u niet wilt dat macOS de schermhelderheid verstoort als reactie op omgevingslicht.

U kunt ook op de knop Nachtploeg in de rechterbenedenhoek van het menu Beeldschermen klikken om de functie voor uw Air aan te passen. Night Shift verandert automatisch de kleuren op uw scherm in warmere tinten in het donker, wat u kan helpen om beter te slapen als u van plan bent om ‘s avonds laat te gaan computeren door te verminderen hoeveel blauw licht uw ogen ontvangen voordat u naar bed gaat. Je kunt de tools in het Night Shift-menu gebruiken om te configureren of het aan of uit staat en in welk schema het wordt uitgevoerd, en je kunt een schuifregelaar heen en weer schuiven tussen meer en minder warm om je voorkeur in te stellen en een voorbeeld te zien van hoe het eruit zal zien.

4. MacBook Air instellen: stel Touch ID in

Sinds 2018 heeft de MacBook Air een Touch ID-sensor ingebouwd in het toetsenbord, waarmee jij – en alleen jij, tenzij je het anders configureert – met een tik van een vinger op je Mac kunt inloggen.

Hoewel u slechts één vingerafdruk hoeft te registreren om Touch ID te gebruiken, kunt u het uzelf gemakkelijker maken door de afdrukken van meerdere vingers te registreren. Klik hiervoor op de Apple-knop in de linkerbovenhoek van uw bureaublad en ga naar Systeemvoorkeuren > Touch ID. Klik vervolgens op de knop Vingerafdruk toevoegen om meer vingerafdrukken toe te voegen aan de Touch ID-database van uw Mac. U kunt 3 vingerafdrukken per account registreren, maximaal 5 in totaal.

Als je toevallig een Apple Watch gebruikt, is het ook een goed idee om deze in te schakelen als handsfree tool om je MacBook te ontgrendelen. Om dit te doen, drukt u nogmaals op de Apple-knop en navigeert u naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy. Inschakelen Gebruik je Apple Watch om apps en je Mac te ontgrendelen, en je zou goed moeten zijn om te gaan!

De bestverkochte MacBook op Bol.com: de Apple MacBook Air MGN63N/A – 13.3 inch – Apple M1 – 256 GB –is geschikt voor alledaagse taken en is het dunste en lichtste notebook ooit gemaakt door Apple. Voorzien van een krachtige M1 chip, True Tone Retina beeldscherm, Magic Keyboard, Touch ID vingerafdruksensor en een batterijduur tot wel 18 uur lang

MacBook Air instellen

5. Geef je trackpad precies zoals jij het wilt

Het trackpad op je MacBook lijkt misschien eenvoudig, maar die bescheiden zilveren lei wordt bepaald door een hele reeks instellingen die je kunt aanpassen om scrollen en tikken precies te laten voelen zoals jij dat wilt.

Klik op de Apple-knop in de linkerbovenhoek van het scherm en ga naar Systeemvoorkeuren > Trackpad. Er zijn hier veel opties om mee te spelen, dus neem even de tijd om de ingebouwde demovideo’s te bekijken en een idee te krijgen van hoe het Trackpad kan worden geconfigureerd.

Als je een oude Mac-gebruiker bent, wil je waarschijnlijk natuurlijk scrollen uitschakelen, waardoor alles waar je doorheen scrolt in dezelfde richting beweegt als je vingers zijn in beweging. Tik hiervoor op Scroll & Zoom en schakel Scrollrichting: Natuurlijk uit. Speel met het gebruik van het trackpad in beide richtingen en kijk welke je echt verkiest.

Een andere veelvoorkomende instelling die mensen graag aanpassen, is hoe snel de cursor beweegt wanneer u met uw vinger over het trackpad schuift. Om het precies te krijgen zoals u het wilt, opent u het Aanwijzen & klikken-gedeelte van het Trackpad-menu en probeert u de volgsnelheidnaald te verschuiven om uw aanwijzer te versnellen of te vertragen.

6. MacBook Air instellen: stap in Hot Corners

Er is een handige functie genaamd Hot Corners ingebouwd in macOS waarmee je snelkoppelingen naar veelvoorkomende taken kunt krijgen door je cursor in een hoek van het scherm te schuiven. Standaard is slechts één Hot Corner ingeschakeld: de Quick Note-snelkoppeling, waarmee u snel een nieuwe notitie in de Notes-app kunt openen door uw cursor naar de rechterbenedenhoek van het scherm te schuiven en op het pictogram te klikken dat verschijnt.

Maar je kunt veranderen welke snelkoppeling er verschijnt, of Hot Corners-snelkoppelingen toevoegen aan de andere hoeken van je scherm, door het Apple-menu te openen en naar Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging te gaan. Je zou kunnen denken dat deze desktop-gebaseerde functie in het Desktop-menu zou staan, maar je moet eigenlijk het gedeelte Screen Saver openen en op de knop Hot Corners… in de rechterbenedenhoek van het menu klikken.

Van daaruit kunt u kiezen wat er gebeurt als u uw aanwijzer in elk van de vier hoeken van uw scherm schuift. Het is een goed idee om Mission Control aan één Hot Corner toe te voegen, zodat je snel kunt zien wat je open hebt staan, en Desktop kan een andere zijn als je regelmatig bestanden op je desktop opent.

7. Fine-tune de Finder

Je zult de Finder-tool waarschijnlijk behoorlijk wat gebruiken op je nieuwe MacBook Air, dus het is een investering die zich terugbetaalt als je wat tijd besteedt aan het naar wens aanpassen ervan.

Open Finder en klik op het Finder-menu in de linkerbovenhoek en open vervolgens het menu Voorkeuren. Hier vindt u een scala aan opties voor welke bestanden u ziet en hoe u Finder gebruikt.

Sommige dingen zijn standaard verborgen die u misschien wilt zien. Om te beginnen wil je op het tabblad Algemeen waarschijnlijk het vakje naast Harde schijven aanvinken, zodat je harde schijf op je bureaublad verschijnt. Dit maakt het een beetje handiger om toegang te krijgen.

Op het tabblad Zijbalk wilt u waarschijnlijk wijzigen welke bestanden en mappen standaard in de zijbalk van de Finder worden weergegeven. We raden aan Afbeeldingen, Muziek en Films in te schakelen als u van plan bent dit soort bestanden vaak te openen.

Misschien wil je ook je MacBook Air als locatie toevoegen, want dan kun je erop klikken in de zijbalk van de Finder om snel de harde schijf van je laptop te zien, alle schijven die je hebt aangesloten, plus alle schijven die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.

Overweeg ten slotte om het tabblad Geavanceerd te openen en het vakje naast Items uit de prullenbak verwijderen na 30 dagen aan te vinken. Wie vindt het immers leuk om eraan te denken om de vuilnis buiten te zetten?

U leest: 7 tips waarbij je nieuwe MacBook Air instellen optimaal gebeurt

Ook populair: Top 4 beste MacBook in 2022: vind de beste MacBook voor jou