7x fysieke klachten door depressie en wat je eraan kan doen

fysieke klachten depressie

We koppelen depressie niet vaak aan fysieke pijn, maar onderzoek toont aan dat deze psychische aandoening echt pijn kan doen. Depressie doet pijn. En hoewel we deze psychische aandoening vaak koppelen aan emotionele pijn zoals verdriet, huilen en gevoelens van hopeloosheid, toont onderzoek aan dat fysieke klachten door depressie kan ontstaan. Hoewel we depressie niet vaak als fysieke pijn beschouwen, doen sommige culturen dat wel – vooral die waar het ‘taboe’ is om openlijk over geestelijke gezondheid te praten.

In Chinese en Koreaanse culturen wordt depressie bijvoorbeeld als een mythe beschouwd. Dus patiënten, die zich er niet van bewust zijn dat fysieke pijn een teken van psychisch leed kan zijn, gaan naar artsen om hun fysieke symptomen te behandelen in plaats van depressie te beschrijven. Maar het is net zo belangrijk als de emotionele effecten om deze fysieke symptomen in het oog te houden.

Ten eerste is het een geweldige manier om je lichaam en geest in de gaten te houden. Lichamelijke symptomen kunnen aangeven wanneer een depressieve periode op het punt staat te beginnen of u een idee geven of u al dan niet depressief bent. Aan de andere kant tonen fysieke symptomen aan dat depressie in feite heel reëel is en schadelijk kan zijn voor ons algehele welzijn.

Top 7 meest voorkomende fysieke klachten door depressie

1. Vermoeidheid of consistent lagere energieniveaus

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van depressie. Af en toe ervaren we allemaal lagere energieniveaus en kunnen we ons ‘s ochtends traag voelen, in de hoop in bed te blijven en tv te kijken in plaats van naar ons werk te gaan. Hoewel we vaak denken dat uitputting voortkomt uit stress, kan depressie ook vermoeidheid veroorzaken. In tegenstelling tot alledaagse vermoeidheid kan depressie gerelateerde vermoeidheid echter ook leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid en apathie.

Depressieve personen kunnen vaak een niet-herstellende slaap ervaren, wat inhoudt dat ze zich traag voelen, zelfs na een volledige nachtrust. Omdat veel lichamelijke ziekten, zoals infecties en virussen, ook vermoeidheid kunnen veroorzaken, kan het een uitdaging zijn om te onderscheiden of de uitputting al dan niet verband houdt met depressie.

Eén manier om het te weten: hoewel dagelijkse vermoeidheid een teken is van deze psychische aandoening, kunnen andere symptomen zoals verdriet, zich hopeloos voelen en anhedonie (gebrek aan plezier in dagelijkse activiteiten) ook aanwezig zijn als u depressief bent.

2. Verminderde pijntolerantie (ook bekend als alles doet meer pijn)

Heb je ooit het gevoel dat je zenuwen in brand staan ​​en toch geen fysieke reden voor je pijn kunt vinden? Het blijkt dat depressie en pijn vaak naast elkaar bestaan. Een onderzoek uit 2015 toonde een verband aan tussen mensen die depressief zijn en verminderde pijntolerantie, terwijl een ander onderzoek in 2010 aantoonde dat pijn een grotere impact heeft op mensen die depressief zijn.

Deze twee symptomen hebben geen duidelijke oorzaak-en-gevolgrelatie, maar het is belangrijk om ze samen te evalueren, vooral als uw arts medicatie aanbeveelt. Sommige onderzoeken suggereren dat het gebruik van antidepressiva niet alleen kan helpen bij het verlichten van depressie, maar ook pijnstillend kan werken en pijn kan bestrijden.

3. Rugpijn of pijnlijke spieren overal


Misschien voel je je ‘s ochtends goed, maar als je eenmaal aan het werk bent of aan een schoolbank zit, begint je rug pijn te doen. Het kan stress zijn, of het kan een depressie zijn. Hoewel ze vaak worden geassocieerd met een slechte houding of blessures, kan rugpijn ook een symptoom zijn van psychisch leed. Een onderzoek uit 2017 van 1.013 Canadese universiteitsstudenten vond een direct verband tussen depressie en rugpijn.

Psychologen en psychiaters hebben lang geloofd dat emotionele problemen chronische pijnen en kwalen kunnen veroorzaken, maar de details worden nog steeds onderzocht, zoals het verband tussen depressie en de ontstekingsreactie van het lichaam.

Nieuwere studies suggereren dat ontstekingen in het lichaam iets te maken kunnen hebben met de neurocircuits in onze hersenen. Er wordt gedacht dat ontstekingen hersensignalen kunnen onderbreken en daarom een ​​rol kunnen spelen bij depressie en hoe we het behandelen. Spierpijn is een van de fysieke klachten door depressie die wellicht door pijn verlichtende massage apparaten direct verminderd kunnen worden.

fysieke klachten depressie

4. Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Ze komen zo vaak voor dat we ze vaak afschrijven als niets ernstigs. Stressvolle werksituaties, zoals conflicten met een collega, kunnen deze hoofdpijn zelfs veroorzaken. Uw hoofdpijn wordt echter niet altijd veroorzaakt door stress, vooral als u uw collega in het verleden hebt getolereerd. Als u merkt dat u overschakelt naar dagelijkse hoofdpijn, kan dit een teken van depressie zijn.

In tegenstelling tot ondraaglijke migrainehoofdpijn, hebben aan depressie gerelateerde hoofdpijnen niet noodzakelijk een nadelige invloed op iemands functioneren. Beschreven door de National Headache Foundation als “spanningshoofdpijn”, kan dit soort hoofdpijn aanvoelen als een licht kloppend gevoel, vooral rond de wenkbrauwen. Hoewel deze hoofdpijn wordt verholpen door vrij verkrijgbare pijnstillers, komen ze meestal regelmatig terug. Soms kan chronische spanningshoofdpijn een symptoom zijn van een depressieve stoornis.

Hoofdpijn is echter niet de enige indicatie dat uw pijn psychologisch kan zijn. Mensen met een depressie ervaren vaak aanvullende symptomen zoals verdriet, gevoelens van prikkelbaarheid en verminderde energie.

5. Oogproblemen of verminderd gezichtsvermogen


Vind je dat de wereld er wazig uitziet? Hoewel depressie ervoor kan zorgen dat de wereld er grijs en somber uitziet, suggereert een onderzoek uit 2010 in Duitsland dat deze zorg voor de geestelijke gezondheid iemands gezichtsvermogen daadwerkelijk kan beïnvloeden. In die studie onder 80 mensen hadden depressieve personen moeite om verschillen in zwart en wit te zien. Door onderzoekers bekend als ‘contrastperceptie’, zou dit kunnen verklaren waarom depressie de wereld wazig kan maken.

6. Maagpijn of ongemak in de buik


Dat zeurende gevoel in je maag is een van de meest herkenbare tekenen van depressie. Wanneer uw buik echter begint te krampen, is het gemakkelijk om het af te schrijven als gas of menstruatiepijn. Pijn die verergert, vooral als er stress ontstaat, kan een teken zijn van depressie. Onderzoekers van de Harvard Medical School suggereren zelfs dat maagklachten zoals krampen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid een teken kunnen zijn van een slechte geestelijke gezondheid.

Wat is de link? Volgens die Harvard-onderzoekers kan depressie een ontstoken spijsverteringsstelsel veroorzaken (of het gevolg zijn van), met pijn die gemakkelijk wordt aangezien voor ziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen of het prikkelbare darm syndroom. Artsen en wetenschappers verwijzen soms naar de darm als het ‘tweede brein’, omdat ze een verband hebben gevonden tussen darmgezondheid en mentaal welzijn. Onze magen zitten vol met goede bacteriën en als er een onbalans is van goede bacteriën, kunnen symptomen van angst en depressie optreden.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het nemen van probiotica kan iemands darmgezondheid verbeteren, wat ook de stemming kan verbeteren, maar verder onderzoek is nodig.

7. Spijsverteringsproblemen of onregelmatige stoelgang


Spijsverteringsproblemen, zoals constipatie en diarree, kunnen gênant en ongemakkelijk zijn. Vaak veroorzaakt door voedselvergiftiging of gastro-intestinale virussen, is het gemakkelijk om aan te nemen dat darmongemakken voortkomen uit een lichamelijke ziekte.

Maar emoties zoals verdriet, angst en overweldiging kunnen onze spijsvertering verstoren. Een studie uit 2011 suggereert een verband tussen angst, depressie en gastro-intestinale pijn.

fysieke klachten depressie

Pijn is een andere manier waarop je hersenen communiceren

Als u zich ongemakkelijk voelt bij het identificeren van en praten over verontrustende emoties, zoals verdriet, woede en schaamte, kan dit ertoe leiden dat gevoelens zich anders in het lichaam manifesteren. Als u langdurig last heeft van een van deze fysieke klachten door depressie, maak dan een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner.

Volgens de American Psychological Association is depressie een van de meest voorkomende psychische aandoeningen en treft jaarlijks 14,8 miljoen Amerikaanse volwassenen. Depressie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, blootstelling aan stress of trauma in de kindertijd en hersenchemie. Mensen met een depressie hebben vaak professionele hulp nodig, zoals psychotherapie en medicatie, om volledig te herstellen.

Dus als u vermoedt dat deze lichamelijke symptomen meer dan oppervlakkig zijn, vraag dan op uw afspraak om te worden gescreend op depressie en angst. Zo kan uw zorgverlener u in contact brengen met de hulp die u nodig heeft.

Ook populair: Paniekaanval door koffie: experts vertellen wat je hieraan kan doen