9 voordelen van rozenwater en hoe je het zelf kan maken

Sommige huidverzorgingsproducten hebben complexe formules, zoals het hoort. Neem bijvoorbeeld retinol: er zijn vaak meer dan een paar ingrediënten in deze producten die helpen om hun werkzaamheid, stabiliteit en verdraagbaarheid te vergroten. Andere huidverzorgingsproducten kunnen echter het beste eenvoudig worden gehouden. Een voorbeeld: rozenwater. Hier iets over de geschiedenis van dit kalmerende product en de vele voordelen ervan.

Wat is rozenwater?

Rozenwater wordt al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt. Historici speculeren dat de oorsprong van dit product in Perzië (het huidige Iran) ligt, maar rozenwater speelt een belangrijke rol in huidverzorgingsverhalen over de hele wereld.

Rozenwater kan op een paar verschillende manieren worden gemaak: Traditioneel wordt rozenwater gemaakt door middel van stoomdestillatie, wat resulteert in een rozenhydrosol. Maak je geen zorgen, er is een snelle en gemakkelijke doe-het-zelf-methode voor dit product – daarover later meer.

Alteya’s gecertificeerde biologisch Bulgaars rozenwater is ‘s werelds meest exquise 100% zuiver, natuurlijk, biologisch bloemenwater en is therapeutisch te gebruiken maar ook voor voedselbereiding

rozenwater

Voordelen voor de huid:

1. Als toner
Rozenwater kan meer dan alleen een aangename geur geven. Als mild samentrekkend middel kan het helpen om de vettigheid te verminderen en de talgproductie onder controle te houden en kan het worden opgenomen in toners.

2. Opfrisser ‘s middags
Als u merkt dat u ‘s middags in een dip zit, kunt u overwegen rozenwater op uw bureau, bijzettafel of in uw tas te bewaren. Op deze manier heb je een verfrissende spray die de huid niet hydrateert, maar ook als vehikel dient voor een moment van mindfulness.

3. Make-up prep en setting spray
Rozenwater kan ook worden gevonden in gezichtsnevels om de huid voor te bereiden op het aanbrengen van make-up of om de make-up op te frissen. Vooral als je vatbaar bent voor make-upscheuren of -schilfers, zal het hebben van rozenwater bij de hand helpen om de huid gehydrateerd te houden en zo je make-uplook te behouden. Je kunt het zelfs voor je make-up gebruiken, maar zorg ervoor dat je het even laat intrekken voordat je met je basisproducten naar binnen gaat.

4. Opfrissing van de hoofdhuid
Newsflash: je hoofdhuid is een verlengstuk van je gezicht. Je moet je hoofdhuid vaak reinigen, exfoliëren en hydrateren. Rozenwater kan dienen als een manier om die laatste stap gemakkelijk te voltooien. Naast hydratatie kan het ook als opfrisser tussen wasbeurten door worden gebruikt. Maak het haar gewoon (licht) nat om wat lente terug te brengen naar slappe krullen of op de hoofdhuid om eventuele vette wortels in evenwicht te brengen.

5. Behoud van een gezonde huidbarrière
Een gezonde huid begint met uw huidbarrière, dus alles wat u kunt doen om uw huid gezond te houden, is een krachtige zet. Rozenwater is slechts een van de vele manieren om je barrière te ondersteunen, maar niet alleen vanwege de hydraterende kracht. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen en kan nuttig zijn voor het behoud van een gezonde huidbarrière.

6. Als antioxidant
Rozenwater heeft antioxiderende eigenschappen die helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen, waardoor het nuttig kan zijn voor zowel de huid als het haar. Zie het als een dubbele beschermingslaag. Het bevat anthocyanines, polyfenolen en flavonoïden, die allemaal antioxiderende eigenschappen hebben. Hoewel deze mist misschien eenvoudig lijkt, zijn de gunstige eigenschappen schijnbaar eindeloos.

7. Als haarmist
De antioxiderende eigenschappen van rozenwater zijn gunstig voor zowel de huid als het haar. Als je je lokken wilt beschermen en ze een hydratatieboost wilt geven, zal rozenwater dat vakje aanvinken. Als je in de zon bent, in het zwembad zwemt of worstelt met droge lokken, besproei je haar dan met rozenwater om de hydratatie aan te vullen.

8. Verzacht de gevoelige huid
Veel huidverzorgingsproducten worden als te hard beschouwd voor de gevoelige huid, maar rozenwater niet. Het kan zelfs worden gebruikt om de gevoelige huid te temmen. Vanwege de ontstekingsremmende voordelen kan het ook worden gebruikt om roodheid en ontsteking te verminderen en tegelijkertijd de huid te kalmeren.

9. Voeg het toe aan je gezichtsmasker
Als je een gezichtsmasker hebt waar je dol op bent, waarom zou je de kracht ervan dan niet vergroten? Je kunt rozenwater aan je masker toevoegen, of dat nu betekent dat je het in je crème- of kleiproduct moet mengen, of het op de huid moet sproeien voordat je een bladmasker aanbrengt. Rozenwater werkt goed samen met andere ingrediënten, zegt King, waardoor het de perfecte aanvulling is op elk masker dat je bij de hand hebt.

Rozenwater maken doe je met gedestilleerd water. De Vevor Destilleerketel is het beste apparaat om water vanuit huis te destilleren. Het produceert de zuiverste vorm van water

rozenwater

Hoe rozenwater thuis te maken

Zelf rozenwater maken is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Hier is de how-to:

1. Verzamel je ingrediënten

  • Eerst moet je je rozen vinden. Je kunt ½ kopje verse rozenblaadjes gebruiken (wat zich ongeveer vertaalt naar de bloembladen van een grote roos) of ¼ kopje gedroogde rozenblaadjes.
  • Dan heb je 1½ kopje gedestilleerd water nodig. Als je geen gedestilleerd water kunt krijgen, zou gefilterd water in orde moeten zijn.

2. Sudderen

  • Doe je bloemblaadjes en water in een kleine pan en laat het mengsel ongeveer 15 minuten sudderen. Je weet dat ze klaar zijn als al het pigment uit de bloembladen is verdwenen. Zeef daarna je mist in een schone spuitfles naar keuze.

3. Plaats het in de koelkast

  • U wilt uw rozenwater in de koelkast bewaren om het vers te houden. Omdat deze blend volledig natuurlijk is (d.w.z. zonder conserveermiddelen), wil je hem slechts een week per keer bewaren. Gooi daarna het water weg, was je fles en maak nog een verse batch.

Waar het op neer komt

Rozenwater is een van die simpele geneugten in huidverzorging, met een lange geschiedenis om het te ondersteunen. Zoals u nu weet, is de lijst met voordelen lang, maar enkele opvallende zijn te wijten aan de antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Als je het zelf wilt maken, moet je het na een week weggooien. En als je liever niet de doe-het-zelf-route neemt, koop dan een van deze clean setting sprays.

U leest: 9 voordelen van rozenwater en hoe je het zelf kan maken

Ook populair: Top 7 beste olie om het gezicht te reinigen voor alle huidtypes