9x de beste 4K monitor van 2021 voor gaming en films kijken

beste 4k monitor 2021

Wat is de beste 4K monitor van 2021? Lagere prijzen, verbeterde beeldkwaliteit en betere ondersteuning van zowel Windows als macOS maken het nu een goed moment om uw eerste 4K monitor te kopen, vooral omdat ze de nieuwe standaard worden. Deze monitoren bieden een geweldige verbetering van de scherpte die net zo handig is tijdens het surfen op het web of het bekijken van 4K films of het spelen van games, hoewel 24-inch gamingmonitors hogere verversingsfrequenties kunnen bereiken voor een soepelere gameplay.

Onze topkeuze is de Acer Nitro XV282K KV, een 28-inch 4K monitor die op de markt wordt gebracht voor gamers, maar die veel meer aankan. De XV282K KV heeft een hoge verversingssnelheid en HDMI 2.1-ondersteuning, wat hem geweldig maakt voor zowel pc- als consolegamers, maar hij heeft ook een breed kleurengamma en uitstekende kleurnauwkeurigheid, die beide creatieve professionals aanspreken. Het is zo goed dat het voor sommige mensen overkill kan zijn, dus we hebben ook een reeks meer betaalbare 4K monitoren getest. Bekijk hieronder de lijst met de beste 4K monitor van 2021.

Top 9 beste 4K monitor van 2021

Top 9 met beste 4K monitor van 2021 die we hebben getest, gerangschikt, in volgorde:

1. Acer Nitro XV282K KV

beste 4K monitor 2021

De Acer Nitro XV282K KV is een 28 inch 4K monitor met een verversingssnelheid van 144Hz en AMD FreeSync ondersteuning. Het ondersteunt ook HDMI 2.1, zodat het 4K/120Hz-gameplay van een Xbox Series X of PlayStation 5 aankan. De monitor is ook VESA Display HDR 400-gecertificeerd en maakt gebruik van een IPS-paneel om een ​​uitzonderlijke beeldkwaliteit te leveren.

Het scherm ziet er scherp en helder uit en heeft uitstekende kleurprestaties, inclusief spot-on kleurnauwkeurigheid en een zeer breed kleurengamma. Dit zorgt voor levendige, levensechte beelden. Hoewel de XV282K KV voornamelijk voor gamers op de markt wordt gebracht, maakt de kleurprestaties van de XV282K KV hem perfect voor professionele makers van inhoud.

Het enige minpunt is een matige contrastverhouding die leidt tot een wazige, doffe blik in donkere scènes. De XV282K KV ondersteunt HDR en is helder genoeg om pop toe te voegen aan sommige HDR-scènes, maar het is geen enorme upgrade ten opzichte van SDR.

Bewegingshelderheid en verversingssnelheid zijn de belangrijkste kenmerken voor gamers. De XV282K KV kan een verversingssnelheid van 144Hz bereiken voor supervloeiende gameplay. Dit is zeldzaam voor een 4K-monitor. Hij heeft ook HDMI 2.1, dus hij kan 4K/120Hz aan vanaf een moderne gameconsole. Slechts een handvol monitoren biedt deze functie en de XV282K KV is momenteel de goedkoopste.

Deze monitor is nog steeds niet betaalbaar, maar presteert wel beter dan de meeste monitoren in zijn prijsklasse. Acer bereikt dit door een paar bezuinigingen door te voeren om de kwaliteit te bouwen. De XV282K KV heeft een stevige standaard die kan worden aangepast voor hoogte, kanteling en draaiing, maar het ontwerp van de monitor is eenvoudig en de constructie is louter functioneel. Dit alles bij elkaar maakt dit voor ons verreweg de beste 4K monitor van 2021.

Pluspunten:

 • Hoge verversingssnelheid
 • Uitstekende kleurnauwkeurigheid
 • Zeer breed kleurengamma

Minpunten:

 • Matig contrast

2. Dell S2721QS

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De runner-up voor beste 4K monitor van 2021. De Dell S2721QS is een 27 inch 4K monitor met een IPS paneel. Het heeft een verversingssnelheid van 60 Hz, ondersteunt HDR en is een van de goedkoopste 4K-monitoren die er zijn. Dit maakt het qua prijs-kwaliteitverhouding wellicht de beste 4K monitor van 2021 voor u.

Ondanks zijn prijs biedt de S2721QS een geweldige beeldkwaliteit in een breed scala aan content. Het heeft een hoge maximale helderheid, uitstekende scherpte en goede algehele kleurprestaties. De contrastverhouding bevindt zich in de buurt van de bovenkant van monitoren met een IPS-paneel, dus het ziet er beter uit in donkere scènes dan de meeste.

De monitor ondersteunt HDR-invoer, maar is VESA DisplayHDR-gecertificeerd. Dat is een beetje verrassend, want in onze tests presteerde het beter dan sommige monitoren. Raak echter niet te opgewonden. Hoewel het levendigheid kan toevoegen aan HDR-inhoud, is het slechts een bescheiden verbetering ten opzichte van SDR.

Helaas ondersteunt deze monitor geen adaptieve synchronisatie, wat gamers die de voorkeur geven aan soepele, snelle gameplay waarschijnlijk zal teleurstellen. Het is nog steeds een geweldige keuze voor games met een langzamer tempo, zoals strategie- of simulatietitels.

Betaalbare prijzen hebben Dell er niet toe gedwongen te bezuinigen op de bouwkwaliteit. Dit is een strakke, moderne monitor die er geweldig uitziet op een bureau en stevig aanvoelt. Het wordt geleverd met een kwaliteitsstandaard die in hoogte kan worden versteld, gekanteld, gedraaid en zelfs 90 graden kan worden gedraaid.

Pluspunten:

 • Betaalbaar
 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Aantrekkelijk ontwerp

Minpunten:

 • 60Hz verversingssnelheid
 • Geen adaptieve synchronisatie

3. BenQ PD2720U

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De BenQ PD2720U is een 27 inch 4K monitor ontworpen voor professioneel gebruik. Het heeft een verversingssnelheid van 60 Hz, ondersteunt HDR en maakt gebruik van een IPS-paneel. Het heeft Thunderbolt 3/USB-C-connectiviteit met stroomvoorziening en kan een aangesloten laptop opladen.

Deze monitor valt op door zijn uitstekende kleurprestaties, inclusief de beste kleurnauwkeurigheid en een zeer breed kleurengamma. Deze eigenschappen maken het ideaal voor het beoogde gebruik als een professionele weergave voor makers van inhoud. De monitor levert ook een sterke contrastverhouding voor een IPS-paneel en een uitstekende scherpte.

Helaas heeft de monitor een standaard verversingssnelheid van 60 Hz en ondersteunt hij geen adaptieve synchronisatiestandaarden. HDR-ondersteuning is ook niet geweldig, omdat de maximale helderheid van de monitor gewoon goed is.

De PD2720U heeft een USB-C Thunderbolt 3-poort die tot 90 watt stroomvoorziening ondersteunt. Dat is genoeg om een ​​USB-C-compatibele laptop op te laden. Het heeft ook meerdere USB Type-A-poorten en kan fungeren als een USB-hub. Het ontwerp van de monitor is eenvoudig maar voelt duurzaam aan, terwijl de standaard in hoogte kan worden versteld, kan worden gedraaid, gekanteld en gedraaid.

Pluspunten:

 • Extreem nauwkeurige kleur
 • Goede contrastverhouding
 • Veel connectiviteit

Minpunten:

 • 60Hz verversingssnelheid
 • Geen adaptieve synchronisatie

4. BenQ PD3220U

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De BenQ PD3220U is een 32 inch 4K monitor ontworpen voor professioneel gebruik. Het heeft een verversingssnelheid van 60 Hz, ondersteunt HDR en maakt gebruik van een IPS-paneel. Het heeft ook een USB-C Thunderbolt 3-poort met stroomvoorziening die een compatibele laptop kan opladen. De extra USB-A-poorten van de monitor maken hem handig als USB-hub.

Zoals de naam al aangeeft, is de PD3220U vergelijkbaar met de kleinere PD2720U. Het deelt de eersteklas kleurnauwkeurigheid, het zeer brede kleurengamma en de geweldige scherpte van het kleinere model, waardoor het een geweldige monitor is voor het maken van professionele inhoud. De grotere PD3220U heeft echter een flauwe contrastverhouding die achterblijft bij de meeste concurrenten. Dit doet afbreuk aan de diepte en het realisme van de monitor bij gebruik voor entertainment.

De monitor ondersteunt HDR, maar is lang niet helder genoeg om HDR-content goed weer te geven. Je kunt beter bij SDR blijven.

Deze monitor is eenvoudig maar knap en voelt duur aan als hij wordt gehanteerd. Het heeft een standaard die kan worden aangepast voor hoogte, kantelen en draaien, maar kan vanwege zijn formaat niet draaien.

Pluspunten:

 • Breed kleurengamma
 • Nauwkeurige kleur
 • Veel connectiviteit

Minpunten:

 • Matig contrast
 • Matige HDR-prestaties
 • Geen gamefuncties

5. Asus ROG Swift PG32UQX

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De ROG Swift PG32UQX van Asus heeft geavanceerde technologie die de toekomst van computermonitoren vertegenwoordigt. Het is een 32-inch 4K-monitor met een Mini-LED-achtergrondverlichting met 1.152 individuele dimzones, die elk afzonderlijk kunnen worden in- of uitgeschakeld. Het is VESA DisplayHDR 1400-gecertificeerd en heeft een IPS-paneel.

De monitor heeft een grote kleurnauwkeurigheid en een zeer breed kleurengamma, eigenschappen die duidelijk zijn in films en games, maar ook nuttig zijn voor makers van inhoud. De Mini-LED-achtergrondverlichting biedt de beste contrastverhouding die we hebben getest. De bewegingshelderheid is ook sterk dankzij de verversingssnelheid van 144 Hz en Nvidia G-Sync-ondersteuning. Dat is goed nieuws voor gamers, die de doelgroep van de monitor zijn. Nadeel is dat deze monitor geen HDMI 2.1 heeft. Het kan nog steeds 4K/120Hz aan als het is aangesloten op de Xbox Series X, maar niet op de PlayStation 5.

HDR-prestaties zijn waar deze monitor een voorsprong heeft op het peloton. Het heeft een maximale piekhelderheid van meer dan 1400 nits en de aanhoudende helderheid was de op één na hoogste van alle monitoren die we hebben getest. Het verslaat ook veel HDR-televisies. HDR-inhoud is zo levendig dat je bijna de hitte van explosies in films en games voelt.

Bouwkwaliteit is uitstekend. De monitor voelt luxueus aan, met een robuuste, stevige, brede standaard die in hoogte verstelbaar, kantelbaar en draaibaar is. Maar hij is ook zo groot en zwaar dat je er misschien moeite mee hebt om er ruimte voor te vinden op een klein bureau.

De P32UQX heeft slechts één serieus probleem: de prijs. Je zou drie van onze topkeuzes, de Acer XV282K KV, kunnen kopen voor de prijs van de ROG Swift P32UQX van Asus. Dat is moeilijk te rechtvaardigen, maar degenen die hun portemonnee willen openen, zullen genieten van een ongeëvenaarde visuele ervaring.

Contentmakers moeten er rekening mee houden dat Asus een professionele monitor verkoopt, de ProArt PA32UCX-PK, die ook over Mini-LED-technologie beschikt. Het ruilt een hoge verversingssnelheid en adaptieve synchronisatie in voor extra connectiviteit en de belofte van nog betere kleurnauwkeurigheid. We hebben het echter niet kunnen testen voor deze handleiding.

Pluspunten:

 • Toonaangevende HDR
 • Uitstekend contrast
 • 144Hz verversingssnelheid

Minpunten:

 • Wat ghosting achter heldere objecten
 • Zwaar, groot

6. Asus ROG Strix XG43UQ

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De Asus ROG Strix XG43UQ is een 43 inch 4K-monitor met een verversingssnelheid van 144Hz en een VA-paneel. Het is VESA DisplayHDR 1000-gecertificeerd. De monitor heeft niet één maar twee HDMI 2.1-poorten die 4K/120Hz-gameplay van een Xbox Series X of PlayStation 5 aankunnen. Hij is zelfs compatibel met AMD FreeSync.

Omdat de ROG Strix XG43UQ veel groter is dan een typische 4K-monitor, kan hij worden gebruikt als HDTV-vervanging in een kleine kamer of studio-appartement. Asus speelt hierop in met op entertainment gerichte functies zoals meerdere HDMI-poorten, waaronder twee HDMI 2.1-poorten, en een hoge maximale verversingssnelheid voor soepele gameplay. Voor gamers is dit daarom wellicht de beste 4K monitor van 2021.

Het VA-paneel van de monitor biedt een uitstekende contrastverhouding, goede kleurprestaties en een breed kleurengamma. Films en games zien er meestal geweldig uit op deze monitor, maar levendige en heldere inhoud valt het meest op. De extreem hoge maximale helderheid van deze monitor kan HDR-content een serieuze boost geven. Het mist echter een Mini-LED-achtergrondverlichting zoals die van de Asus ROG Swift PG32UX, dus HDR-inhoud kan moeite hebben wanneer zeer heldere objecten op een donkere achtergrond worden geplaatst.

Hoewel hij qua grootte vergelijkbaar is met een kleine televisie, herinnert de XG43UQ je eraan dat het een monitor is. Het heeft duidelijke randen en is dikker dan veel HDTV’s. De brede standaard is stabieler dan veel televisies, maar mist de afstelling die je van een monitor mag verwachten; het kan alleen worden aangepast voor kantelen.

Pluspunten:

 • Helder HDR-beeld
 • Groot contrast
 • HDMI 2.1-ondersteuning

Minpunten:

 • Standaard is alleen verstelbaar voor kantelen

7. Samsung S32A804NMN

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De Samsung S80A is een 27 inch 4K monitor met een IPS paneel. Het heeft een verversingssnelheid van 60 Hz en ondersteunt geen adaptieve synchronisatie. Er is ook een 32-inch model beschikbaar, maar we hebben alleen de 27-inch versie getest.

Het hoogtepunt van deze monitor is het uitstekende kleurengamma en de goede kleurnauwkeurigheid. Hoewel niet de beste die we op deze gebieden hebben getest, waren de algehele prestaties uitstekend gezien de middenklasse prijs van de S80A. Ook heeft de monitor een solide contrastverhouding voor een monitor met een IPS paneel. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor contentmakers en creatieve professionals met een beperkt budget, aangezien het beeld van de S80A iets nauwkeuriger en realistischer is dan de Dell S2721QS.

De monitor van Samsung valt een beetje kort in helderheid. Dit leidt tot matige HDR-prestaties. Je zult niet het pittige, levendige beeld zien dat wordt verwacht van HDR-inhoud.

De S80A is, net als Dell’s S2721QS, niet geschikt voor gamers. Het heeft een standaard verversingssnelheid van 60 Hz en ondersteunt geen AMD FreeSync of Nvidia G-Sync. Het zorgt er echter voor dat games er scherp uitzien, dus degenen met een langzamer tempo zijn het meest geschikt voor die verversingssnelheid.

De bouwkwaliteit is gemiddeld voor de prijs. De standaard van de S80A is iets minder stevig dan die van concurrenten en het basis, matzwarte ontwerp zou aantrekkelijker kunnen zijn. Het slaat echter terug met connectiviteit, omdat het meerdere USB-A-poorten en een USB-C-ingang biedt.

8. ViewSonic XG3220

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De Viewsonic XG3220 is een 32 inch 4K-monitor. Het heeft een VA-paneel dat AMD FreeSync ondersteunt. De monitor ondersteunt ook HDR maar is niet VESA DisplayHDR gecertificeerd.

Deze monitor biedt goede scherpte en solide kleurprestaties, inclusief een respectabele kleurnauwkeurigheid. De beste eigenschap is echter de contrastverhouding, die zelfs bij monitoren met een VA-paneel bovengemiddeld is. Donkere scènes zien er passend donker uit en hebben in de meeste situaties goede schaduwdetails. Dit maakt de monitor een goede keuze voor het bekijken van films of het streamen van 4K content van Netflix.

De XG3220 kan HDR-content weergeven, maar de prestaties zijn onder het gemiddelde. Het mist de helderheid om HDR-content te laten schitteren. Het heeft ook een standaard verversingssnelheid van 60 Hz, wat gamers zal teleurstellen. Aan de positieve kant ondersteunt het FreeSync voor soepele gameplay op AMD-videokaarten.

Hoewel het op de markt wordt gebracht voor gamers, is het ontwerp van de XG3220 niet overdreven agressief en zou het op de meeste bureaus moeten passen. Het voelt duurzaam aan en wordt geleverd met een stevige standaard die in hoogte kan worden versteld, gekanteld en gedraaid. Dit alles maakt het voor u wellicht de beste 4K monitor van 2021.

Pluspunten:

 • Goed contrast
 • Aantrekkelijke beeldkwaliteit

Minpunten:

 • 60Hz verversingssnelheid
 • Teleurstellende HDR-prestaties

9. Asus VP28UQG

beste 4K monitor 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

De Asus VP28UQG is een 28 inch 4K monitor met een TN paneel. Het heeft een verversingssnelheid van 60 Hz en ondersteunt AMD FreeSync. Op het moment van schrijven was dit de goedkoopste optie die beschikbaar was.

Lage prijzen gaan ten koste van al het andere. De VP28UQG scoorde slecht in al onze objectieve teststatistieken, waaronder helderheid, contrastverhouding, kleurengamma en kleurnauwkeurigheid. Vooral de kleurprestaties waren matig en de beeldkwaliteit nam aanzienlijk af. Kleurrijke foto’s, films en games zien er saai en onrealistisch uit. Kijkhoeken waren ook extreem slecht. Gewoon een paar centimeter in uw stoel bewegen, kan een merkbare verschuiving in kleuren veroorzaken.

De bouwkwaliteit laat veel te wensen over. De monitor ziet er prima uit, maar voelt licht en goedkoop in de hand aan. Het heeft een teleurstellende standaard die alleen kantelt en niet hoog genoeg is om de monitor in een comfortabele kijkhoek te plaatsen. De standaard is wiebelig en de schroef die werd gebruikt om hem vast te zetten, leek niet goed te zitten, waardoor hij moeilijk vast te draaien was.

Door de prijsstelling van Asus kan de VP28UQG aantrekkelijk lijken, en deze monitor is momenteel een bestseller op Amazon, maar we raden u aan deze zonder aarzeling over te slaan. Het is een teleurstellende weergave met gebreken die zelfs opvallen tijdens het surfen op internet of het bewerken van een Word-document.

Pluspunten:

 • Ondersteunt AMD FreeSync

Minpunten:

 • Teleurstellende beeldkwaliteit
 • Ondermaatse bouwkwaliteit
 • Standaard mist afstelling

Hoe we 4K-monitoren hebben getest

De tester

Hallo ik ben Matthieu, een technologiejournalist, recensent en redacteur met 14 jaar ervaring. Hij heeft het afgelopen decennium meer dan 600 laptop- en desktopschermen getest en hield een logboek bij van zijn resultaten voor toekomstig gebruik. Naast het evalueren van monitoren, laptops en andere apparatuur voor BeautyToko, kun je zijn monitorrecensies vinden die zijn gepubliceerd op Insider, IGN en Digital Trends.

De testen

Beeldkwaliteit is de belangrijkste eigenschap van een monitor. De beste 4K monitor van 2021 heeft haarscherp beeld.

Een uitstekende monitor levert een sterke contrastverhouding, pixel-perfecte scherpte, een breed kleurengamma, hoge kleurnauwkeurigheid, goede uniformiteit en voldoende helderheid om er levendig uit te zien in een typisch thuiskantoor. De meeste monitoren behalen geen sterke resultaten op elk gebied, maar degenen die dat wel doen, bieden een realistische, levendige ervaring.

Een uitstekende monitor levert een sterke contrastverhouding, pixel-perfecte scherpte, een breed kleurengamma, hoge kleurnauwkeurigheid, goede uniformiteit en voldoende helderheid om er levendig uit te zien in een typisch thuiskantoor. De meeste monitoren behalen geen sterke resultaten op elk gebied, maar degenen die dat wel doen, bieden een realistische, levendige ervaring.

We testen de beeldkwaliteit objectief met Datacolor’s SpyderX Elite monitorkalibratietool. Het biedt gedetailleerde tests die kunnen meten hoe een monitor presteert ten opzichte van industriestandaarden. Als dit echter een beetje te ingewikkeld klinkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. U hoeft niet in de war te raken van kleurnauwkeurigheid en contrastverhoudingen om een ​​geweldige monitor te kopen. We hebben het werk voor u gedaan.

Onze objectieve tests worden gecombineerd met gebruik in de echte wereld dat alles omvat wat u normaal gesproken van een monitor zou verwachten, van Microsoft Word tot Netflix-streaming en pc-gaming. Met deze stap kunnen we kleine gebreken opsporen die niet naar voren komen in onze objectieve tests.

We beoordelen monitoren ook op ontwerp, bouwkwaliteit en gebruiksgemak. De meeste moderne monitoren doen het goed op deze gebieden, maar budgetopties struikelen af ​​en toe.

Welk formaat 4K monitor heb ik nodig?

 • 24 inch: er zijn een handvol 24-inch 4K monitoren, maar we raden niet aan om ze te kopen. 4K-resolutie op een 24-inch scherm kan leiden tot problemen met oudere apps die niet goed worden geschaald op schermen met veel pixels. De selectie is ook klein, dus u kunt mogelijk geen monitor vinden die de gewenste functies ondersteunt.
 • 27 inch: een monitor van 27 inch is voor de meeste mensen het perfecte formaat. De 4K-resolutie ziet er op dit formaat scherp uit, maar de meeste apps schalen goed genoeg om bruikbaar te blijven. Monitoren van dit formaat zijn ook voordeliger, waardoor je voor een lage prijs een prima 4K-monitor kunt aanschaffen. Sommige 4K-monitoren zijn verkrijgbaar met een 28-inch scherm, maar we beoordelen ze als een 27-inch monitor. Het verschil in grootte is niet genoeg om merkbaar te zijn.
 • 32 inch: Vooral populair als gaming-randapparatuur, is een 32-inch monitor te groot voor de meeste bureaus. Een 4K 32-inch monitor kan echter zinvol zijn als vervanging voor een televisie in kleine kamers en kan aantrekkelijk zijn voor gamers die een meeslepende, in-your-face-ervaring willen.
 • 43 inch: 43-inch monitoren worden een concurrent van kleine televisies. De meeste 43-inch 4K-monitoren zijn ontworpen voor gamers en overtreffen de op gaming gerichte functies die beschikbaar zijn op televisies van dit formaat. Een 43-inch monitor is veel te groot voor gebruik op een bureau, maar het kan zinvol zijn als je een scherm nodig hebt voor gebruik met een pc en gameconsole in een kleine kamer.

De drie typen lcd-schermen: IPS, VA en TN

De meeste monitoren gebruiken een LCD-paneel dat voor een LED-achtergrondverlichting zit. Het type LCD-paneeltechnologie dat door een monitor wordt gebruikt, heeft een grote invloed op de beeldkwaliteit. Er zijn drie belangrijke paneeltypen die u in moderne monitoren zult vinden. Elk heeft sterke en zwakke punten.

De meeste monitoren gebruiken een LCD-paneel dat voor een LED-achtergrondverlichting zit. Het type LCD-paneeltechnologie dat door een monitor wordt gebruikt, heeft een grote invloed op de beeldkwaliteit. Er zijn drie belangrijke paneeltypen die u in moderne monitoren zult vinden. Elk heeft sterke en zwakke punten.

 • IPS: Dit betekent ‘in-plane switching’. Het meest populaire type weergavepaneel voor 24-inch en 27-inch monitoren, IPS-panelen staan ​​bekend om het leveren van een helder, levendig beeld met een zeer breed kleurengamma. Moderne IPS-panelen kunnen ook een hoge verversingssnelheid bieden voor soepel en responsief gamen, hoewel dit minder gebruikelijk is bij 4K-monitoren. IPS worstelt echter met contrast, wat kan leiden tot een doffe, wazige blik in donkere inhoud.
 • VA: Dit betekent “verticale uitlijning”. VA staat bekend om het leveren van de beste contrastverhouding van elk LCD-scherm. Dit zorgt voor een beter gevoel van diepte en realisme en is geweldig voor films, streaming en gaming. VA-panelen zijn vaak niet zo helder of levendig als IPS voor een bepaalde prijs, maar het komt in de buurt. VA-panelen hebben slechte kijkhoeken waardoor ze teleurstellend kunnen zijn als je niet recht voor de monitor zit. Ze hebben ook meestal een lagere verversingssnelheid dan IPS-concurrenten.
 • TN: Dit betekent ‘gedraaide nematic’. TN-technologie is een verouderende keuze die IPS en VA achtervolgt met elke maatstaf voor beeldkwaliteit. Bewegingshelderheid is een uitzondering, hoewel moderne IPS-panelen ook op dit gebied beter presteren dan TN. TN-panelen zijn echter niet duur, dus je vindt ze vaak in budgetmonitoren.

Wat is verversingssnelheid?

De vernieuwingsfrequentie van een monitor is het aantal keren dat het beeld elke seconde wordt bijgewerkt. Dit wordt meestal uitgedrukt in hertz (Hz). Een 60 Hz werkt het beeld 60 keer per seconde bij, terwijl een 120 Hz-monitor het beeld 120 keer per seconde bijwerkt.

Door de verversingsfrequentie te verhogen, wordt de bewegingshelderheid verbeterd, wat betekent dat objecten die over het scherm bewegen, duidelijker worden gedefinieerd. Het kan ook de invoervertraging verminderen, wat een responsiever gevoel geeft bij het gebruik van uw pc.

Verversingssnelheid is niet belangrijk voor dagelijks gebruik en is voornamelijk gericht op gamers. Een verbeterde verversingssnelheid kan leiden tot een soepeler, meer verbonden gevoel, wat vooral handig is in snelle games. Dit is dus een belangrijk onderdeel; bij het kiezen van de beste 4K monitor van 2021 voor u.

Wat is AMD FreeSync en Nvidia G-Sync?

AMD FreeSync en Nvidia G-Sync zijn adaptieve synchronisatiestandaarden waarmee een monitor zijn verversingssnelheid kan synchroniseren met de framerate van de video-uitvoer van uw pc. Dit elimineert problemen zoals stotteren en schermscheuren die optreden wanneer de video-uitvoer van uw pc aanzienlijk verschilt van de vernieuwingsfrequentie van uw monitor.

Adaptieve synchronisatie, zoals verversingssnelheid, is voornamelijk gericht op gamers. De Windows- en macOS-desktop kunnen eenvoudig video weergeven met een snelheid die overeenkomt met de vernieuwingsfrequentie van uw monitor. Dit wordt alleen moeilijk in games, die de neiging hebben om aanzienlijk te variëren in framesnelheid en gemakkelijk uit de pas kunnen lopen met de verversingssnelheid van een monitor. Adaptieve synchronisatie is ontwikkeld om dit probleem op te lossen.

AMD FreeSync en Nvidia G-Sync zijn, zoals je zou verwachten, ontworpen om te werken met grafische oplossingen van AMD of Nvidia. In werkelijkheid zijn deze normen niet exclusief. Een AMD FreeSync-monitor kan werken met Nvidia-videokaarten of omgekeerd.

Dat gezegd hebbende, bieden de meeste monitoren alleen officiële ondersteuning voor een van deze twee standaarden. We raden u aan een monitor te kopen die officieel de standaard ondersteunt die overeenkomt met de grafische oplossing van uw pc.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. HDR-inhoud heeft meer kleur- en luminantiegegevens dan SDR-inhoud. Dit zorgt voor een helderder, levendiger beeld met extra details in extreem donkere en lichte scènes.

HDR verwijst technisch gezien niet naar een specifieke standaard en wordt in plaats daarvan gebruikt als afkorting voor een verscheidenheid aan standaarden. Bij monitoren verwijst de term HDR bijna altijd naar de HDR10-standaard. HDR10 is een open source-standaard voor HDR-inhoud die elk bedrijf kan gebruiken. Andere standaarden zoals Dolby Vision HDR zijn populair bij televisies, maar zijn (nog) niet te vinden in monitoren.

Op zijn best kan HDR een onbetwistbare verbetering van de beeldkwaliteit leveren, wat duidelijk is bij het bekijken van HDR-inhoud. Het kan echter alleen zijn best doen als het wordt bekeken op een zeer helder scherm met hoog contrast, en de meeste monitoren zijn niet opgewassen tegen de taak. Budget- en midrange-televisies hebben ook met deze problemen te maken.

Dat wil niet zeggen dat je HDR moet overslaan. Het wordt een standaardfunctie, vooral bij 4K-monitoren, en het kan een iets levendiger, kleurrijker beeld opleveren op veel monitoren die we hebben getest. Houd gewoon uw verwachtingen onder controle.

U leest: 9x de beste 4K monitor van 2021 voor gaming en films kijken

Ook populair: Welke tv voor Xbox series X is het beste om te kopen?