Koffie is voor velen de go-to ochtenddrank, terwijl anderen ervoor kiezen om het om een groot aantal redenen niet te drinken. Voor sommigen kan de hoge hoeveelheid cafeïne – 95 mg per portie – nervositeit en agitatie veroorzaken, ook bekend als “de kriebels”. Voor anderen kan koffie spijsverteringsproblemen, blaaspijn en hoofdpijn veroorzaken. Velen geven gewoon niet om de bittere smaak of vervelen zich met hun gebruikelijke ochtendbeker. Lees hier wat een gezond alternatief voor koffie is maar net zo’n traktatie kan zijn.
Gezond alternatief voor koffie
Hier zijn 9 heerlijke alternatieven voor koffie die je kunt proberen.
1. Cichorei Koffie
Net als koffiebonen kan cichoreiwortel worden geroosterd, gemalen en gebrouwen tot een heerlijke warme drank. Het smaakt erg op koffie, maar is cafeïnevrij. Dit maakt het een gezond alternatief voor koffie. Het is ook een rijke bron van inuline. Deze oplosbare vezel kan helpen bij de spijsvertering en een gezonde darm ondersteunen door de groei van nuttige bacteriën te bevorderen – met name Bifidobacteriën en Lactobacillen. Bovendien kan het uw galblaas stimuleren om meer gal te produceren, wat gunstig kan zijn voor de vetvertering,
Cichoreiwortel is voorgemalen en geroosterd te vinden, dus het is gemakkelijk te bereiden. Zet het gewoon zoals gewone koffiedik – in een filterkoffiezetapparaat, Franse pers of espressomachine. Gebruik 2 eetlepels grond voor elke 6 ons (180 ml) water, of pas deze verhouding aan op basis van uw voorkeuren.
Houd er rekening mee dat cichoreiwortel bij sommige mensen spijsverteringsverschijnselen kan veroorzaken. Hoewel inuline geweldig is voor uw gezondheid, kan het bijwerkingen hebben zoals een opgeblazen gevoel en gas. Bovendien moet u cichoreiwortel vermijden als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat onderzoek naar de veiligheid ervan onder deze omstandigheden ontbreekt.
2. Matcha Thee
Matcha is een soort groene thee gemaakt door de bladeren van de Camellia sinensis plant te stomen, drogen en malen tot een fijn poeder. In tegenstelling tot brouwbare groene thee, consumeer je het hele blad. Om deze reden krijg je een veel meer geconcentreerde bron van antioxidanten – epigallocatechin gallate (EGCG), in het bijzonder.
Veel van de voorgestelde voordelen van matcha worden toegeschreven aan EGCG. Observationele studies suggereren bijvoorbeeld dat regelmatig gebruik van groene thee uw risico op hoge bloeddruk kan verminderen. Groene thee is ook geassocieerd met een verminderd gewicht en lichaamsvet, evenals een lager risico op diabetes type 2.
Matcha heeft een frisse smaak, die sommigen beschrijven als aards.
Ter bereiding:
- Zeef 1-2 theelepels matchapoeder in een keramische kom met behulp van een fijnmazige zeef.
- Voeg heet, maar niet kokend water toe – de watertemperatuur moet ongeveer 71-77 °C zijn.
- Roer langzaam tot het poeder is opgelost en klop dan heen en weer. Een traditionele bamboe thee garde, een chasen genoemd, werkt het beste.
- De thee is klaar zodra er een licht schuim ontstaat. Je kunt ook proberen om 1 kopje gestoomde melk of een niet-zuivelalternatief toe te voegen voor een romige matcha tea latte.
Omdat je het hele blad consumeert, is matcha meestal hoger in cafeïne dan gewone gebrouwen groene thee en soms hoger dan koffie. De hoeveelheid in elke portie kan sterk variëren, met een bereik van 35-250 mg per kopje.
3. Golden Milk
Gouden melk is een rijke, cafeïnevrij en gezond alternatief voor koffie. Deze warme drank bevat verkwikkende kruiden zoals gember, kaneel, kurkuma en zwarte peper. Andere veel voorkomende toevoegingen zijn kardemom, vanille en honing. Naast het geven van uw drankje een mooie gouden kleur, kurkuma kan krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben als gevolg van de krachtige chemische curcumine.
Bovendien verhoogt zwarte peper het vermogen van je lichaam om curcumine te absorberen, net als vet. Daarom kunt u overwegen om volle melk versus vetvrij te gebruiken voor deze drank.
Je kunt een basis gouden melk bereiden in ongeveer 5 minuten. Dit is hoe:
- Combineer in een pan 1 kopje (237 ml) melk of een niet-zuivelalternatief met 1/2 theelepel gemalen kurkuma, 1/4 theelepel kaneel, 1/8 theelepel gemalen gember en een snufje zwarte peper. Voeg eventueel honing naar smaak toe.
- Verwarm het mengsel op laag tot middelhoog vuur en roer regelmatig om verbranding te voorkomen.
- Eenmaal verwarmd, giet het drankje in een mok en geniet ervan.
4. Citroenwater
Je ochtenddrankje verwisselen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Citroenwater is een geweldige manier om je dag te beginnen. Het is calorie- en cafeïnevrij en biedt een ruime dosis vitamine C. Als antioxidant speelt vitamine C een rol in je immuunsysteem en beschermt het je huid tegen schade door de zon. Het is essentieel voor het maken van collageen, een eiwit dat de basisstructuur voor uw huid, pezen en ligamenten biedt.
Slechts één glas citroenwater – bereid door het sap van een halve citroen (1 eetlepel of 15 ml) toe te voegen aan 1 kopje (237 ml) koud water – levert 10% van uw RDI voor vitamine C. Je kunt ook andere vruchten en kruiden toevoegen voor een verscheidenheid aan smaken – komkommers, munt, watermeloen en basilicum zijn enkele populaire opties.
5. Yerba Mate
Yerba mate is een natuurlijk cafeïnehoudende kruidenthee gemaakt van de gedroogde bladeren van de Zuid-Amerikaanse hulstboom, llex paraguriensis. Als je op zoek bent naar een koffievervanger, maar geen afscheid wilt maken van je ochtend cafeïne, is yerba mate een goede keuze.
Eén kopje (237 ml) bevat ongeveer 78 mg cafeïne, wat vergelijkbaar is met het cafeïnegehalte in een gemiddeld kopje koffie. Yerba mate zit ook vol met heilzame plantaardige verbindingen die fungeren als antioxidanten. Sommige studies suggereren zelfs dat het hoger kan zijn in antioxidanten dan groene thee. Bovendien bevat het verschillende mineralen en vitamines, waaronder riboflavine, thiamine, fosfor, ijzer, calcium en vitamine C en E.
Het heeft een verworven smaak, die kan worden omschreven als bitter of rokerig. Volgens de traditionele methode wordt yerba mate bereid in een yerba mate kalebas en geconsumeerd door een metalen rietje, waarbij water wordt toegevoegd terwijl je het drinkt.
Om het drinken van yerba mate gemakkelijker te maken, kunt u de bladeren ook trekken met behulp van een theebal of yerba mate theezakjes kopen. In deze gevallen, gewoon steil de bladeren in warm water voor 3-5 minuten en geniet. Ondanks de vermeende gezondheidsvoordelen van yerba mate, moet je het met mate drinken. Studies hebben hoge, regelmatige innames van 1-2 liter per dag gekoppeld aan verhoogde percentages van bepaalde soorten kanker.
6. Chai Thee
Chai thee is een soort zwarte thee gemengd met sterke kruiden en specerijen. Hoewel het minder cafeïne (47 mg) bevat dan koffie, suggereren studies dat zwarte thee nog steeds de mentale alertheid kan verbeteren. Zwarte en groene thee worden beide gemaakt van de Camellia sinensis-plant, maar zwarte thee ondergaat een fermentatieproces, waardoor de chemische samenstelling verandert. Beide soorten lijken krachtige antioxiderende eigenschappen te hebben.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, hebben sommige observationele studies het drinken van zwarte thee gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Naast de potentiële gezondheidsvoordelen heeft chai-thee een robuuste smaak en een gerustselende geur.
Er zijn veel recepten, maar hier is een eenvoudige manier om 2 kopjes te bereiden:
- Plet 4 kardemomzaden, 4 kruidnagels en 2 zwarte peperkorrels.
- Combineer in een pan 2 kopjes (474 ml) gefilterd water, een plakje verse gember van 3 cm, 1 kaneelstokje en de geplette kruiden.
- Breng het mengsel aan de kook en haal het vervolgens van het vuur.
- Voeg 2 zwarte theezakjes met één portie toe en laat 10 minuten trekken.
- Zeef de thee in twee mokken en geniet ervan.
Om een chai tea latte te maken, gebruik je gewoon 1 kopje (237 ml) melk of je favoriete niet-zuivelalternatief in plaats van water in het bovenstaande recept.
7. Rooibos Thee
Rooibos of rode thee is een cafeïnevrije drank die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika en is tevens een gezond alternatief voor koffie. In tegenstelling tot koffie en andere thee is rooibos laag in tannine antioxidanten, wat gunstig kan zijn, maar ook de opname van ijzer kan verstoren. Ondanks een laag tanninegehalte levert rooibos een aanzienlijke hoeveelheid andere antioxidanten.
Studies zijn uiterst beperkt. Een testbuisstudie suggereert dat rooibos kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen, terwijl een andere gevonden potentieel voor het verminderen van kankerrisico. Rooibos heeft een langere steile tijd dan de meeste theeën en over-steeping resulteert niet in een bittere smaak. In plaats daarvan heeft rooibos een licht zoete, fruitige smaak.
Om een kopje voor te bereiden, gebruik je een theefilter om 1-1,5 theelepel losse rooibos tot 10 minuten te laten trekken. Optioneel kunt u citroen en honing naar smaak toevoegen.
8. Appelciderazijn
Appelciderazijn (ACV) wordt gemaakt door geplette appels te fermenteren met gist en bacteriën. Dit proces produceert een verbinding genaamd azijnzuur, die gunstige effecten kan hebben op insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel, volgens sommige studies.
Een studie vond bijvoorbeeld dat wanneer mensen met insulineresistentie 20 gram (0,5 eetlepels) ACV dronken voor een maaltijd, hun stijging van de bloedsuikerspiegel met 64% werd verlaagd. Dit effect werd echter niet waargenomen bij mensen met diabetes type 2. Hoewel er nog niet veel bewijs is, kan ACV ook het gevoel van volheid na de maaltijd verhogen en helpen bij bescheiden gewichtsverlies.
Een basisdrank van AVC combineert 1-2 eetlepels rauwe of ongefilterde appelciderazijn, 1 kopje (237 ml) koud water en optioneel 1-2 eetlepels honing of een andere voorkeurszoetstof.
Drink geen ACV zonder het eerst te verdunnen. ACV bevat 4-6% azijnzuur dat je mond en keel kan verbranden. Het kan ook tandglazuur slijten bij regelmatig gebruik, dus swishing water voor en na het drinken van ACV wordt aanbevolen.
9. Kombucha
Kombucha wordt gemaakt door zwarte thee te fermenteren met bacteriën, gist en suiker. Het fermentatieproces creëert een symbiotische kolonie van bacteriën en gist, gewoonlijk een SCOBY genoemd. Na fermentatie bevat kombucha probiotica, azijnzuur en antioxidanten – die allemaal gezondheidsvoordelen kunnen hebben.
Dier- en reageerbuisstudies suggereren dat kombucha uw immuunsysteem kan stimuleren, het cholesterolgehalte en de bloedglucosespiegels bij mensen met diabetes kan verbeteren. De vermeende gezondheidsvoordelen bij mensen zijn echter grotendeels anekdotisch.
Zelf kombucha maken wordt niet aanbevolen vanwege een hoog risico op besmetting door schadelijke ziekteverwekkers. Er zijn echter talloze variëteiten beschikbaar die commercieel niet hetzelfde risico vormen.
Waar het op neer komt
Hoewel koffie veel eigen gezondheidsvoordelen heeft, is het misschien niet noodzakelijkerwijs voor u. Er zijn echter tal van andere opties. Veel bieden zelfs voordelen die koffie niet kan, zoals antioxidantrijke kruiden en specerijen, probiotica en azijnzuur. Als u op zoek bent naar een gezond alternatief voor koffie, zijn de dranken uit bovenstaande lijst het proberen waard.
Ook populair: Smoothie met eiwitpoeder recept: gezond, snel en heel erg lekker