9x positieve effecten van wandelen volgens artsen

positieve effecten wandelen

Elke stap die u zet, doet meer voor uw gezondheid dan u zich waarschijnlijk realiseert. Wandelen is goed voor elk deel van je lichaam, van je hersenen tot aan je enkels. Het beste gedeelte? Je hoeft geen 45 minuten rondjes in je buurt te rijden om je gezondheid een boost te geven en je mentaal en fysiek beter te voelen. In feite kan elke dag een korte wandeling van tien minuten al tot allerlei positieve effecten van wandelen leiden. Voor het geval je meer reden nodig hebt om je sneakers aan te trekken en in beweging te komen, zijn hier de grootste door onderzoek ondersteunde gezondheidsvoordelen die je krijgt als je een beetje meer wandelen aan je dagelijkse routine toevoegt (vergeet niet om een ​​paar goede wandelschoenen voordat je aan de slag gaat!).

1. Wandelen verlaagt het risico op hartaandoeningen.

“Het hart is een spier en de beste manier om je spieren te versterken is door te trainen en naar buiten te gaan en actief te zijn”, zegt Shirley Rietdyk, Ph.D., hoogleraar gezondheid en kinesiologie aan de Purdue University. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er veel onderzoek is naar de mogelijke voordelen voor de gezondheid van het hart van lichaamsbeweging en wandelen in het bijzonder. In een onderzoek onder meer dan 80.000 postmenopauzale vrouwen hadden degenen die het meest liepen een 11% lager risico op hoge bloeddruk dan degenen die het minst liepen en de vrouwen die het snelst liepen een 21% lager risico dan degenen die het langzaamst liepen . Maar je hoeft geen marathons te lopen om de vruchten te plukken. “Mensen die zich zorgen maken over hun risico op hartaandoeningen, moeten zich ervan bewust zijn dat het verhogen van hun dagelijkse wandeling met 1.000 stappen een vermindering van 5 tot 20% van het risico op hart- en vaatziekten en overlijden kan opleveren”, zegt Joaquin U. Gonzales, Ph.D., universitair hoofddocent kinesiologie aan de Texas Tech University.

2. Wandelen kan uw bloedsuikerspiegel stabiliseren.

“Voor mensen die zich zorgen maken over diabetes, kan wandelen de glucoseregulatie verbeteren en de 24-uurs bloedsuikerspiegel verlagen”, zegt Gonzales. Uit een onderzoek van de George Washington University bleek dat mensen die slechts 15 minuten na elke maaltijd liepen, een gezondere daling van de bloedsuikerspiegel zagen dan degenen die 45 minuten achter elkaar liepen. De reden komt voort uit het feit dat wandelen veel delen van je lichaam tegelijk stimuleert. “Wanneer al deze weefsels actief zijn (neuronen, het hart en de spieren), verwijden de bloedvaten die elk weefsel van voedingsstoffen voorzien zich, wat resulteert in een verhoogde bloedstroom”, legt Gonzales uit. “De toename van de bloedstroom geeft de verwijde slagaders een stimulans om gezond te blijven en glucose aan de hersenen, het hart en de spieren te leveren om als brandstof te gebruiken. Daarom kan wandelen, zelfs in korte perioden van twee minuten per 20 minuten, het lichaam helpen de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verlagen.” Stabiele bloedsuikerspiegels kunnen diabetes helpen voorkomen en het verlangen naar suiker op afstand houden.

De Sherpa wandelschoen is de best beoordeelde wandelschoen op bol.com. Het is een stevige allround wandelschoen met een hogere schacht, een goed profiel en extra ondersteuning, ademende Cambrelle voering en een New Hiking zool. Ontworpen voor langdurig comfort en biedt stabiliteit en grip op zowel verharde als onverharde wegen. De Sherpa is voorzien van een Support System, dit is een effectief sluitsysteem rondom de hiel.

positieve effecten wandelen

3. Wandelen kan je helpen langer te leven.

“Studies die mensen jarenlang volgen, tonen aan dat degenen die regelmatig wandelen (vijf of meer dagen per week) tot vier jaar langer leven dan hun zittende leeftijdsgenoten”, zegt Gonzales. “Recent onderzoek bij Amerikaanse vrouwen toont aan dat slechts 4.400 stappen per dag het risico op overlijden verlagen, waarbij grotere stappentellingen grotere voordelen voor de gezondheid opleveren.” Dit kan zijn omdat fysieke activiteit eisen stelt aan je hart, ademhalingssysteem, hersenen, spieren en botten, zegt Rietdyk. In tegenstelling tot machines die kapot gaan naarmate je ze meer gebruikt, profiteert ons lichaam van die beweging en ziet het als een van de vele positieve effecten van wandelen, legt ze uit.

4. Wandelen kan je slaap verbeteren.

Slaap van hogere kwaliteit is misschien niet het eerste voordeel dat in je opkomt als je aan wandelen denkt, maar het helpt echt – zelfs als je het aan het eind van de dag inknijpt. Sterker nog, mensen die ‘s ochtends of’ s avonds lopen, melden vaak dat ze beter slapen dan wanneer ze helemaal niet lopen, zo blijkt uit onderzoek. Rietdyk werkt vaak met oudere volwassenen die moeite hebben om actief te blijven en prijst superieure snooze aan als motivatie om te gaan lopen. “Een van de dingen waar ik het over zal hebben, is het kortetermijnvoordeel, namelijk dat je je beter zult voelen als je klaar bent met sporten en dat je ‘s nachts beter zult slapen, wat betekent dat je een morgen een beter humeur, wat betekent dat je meer kans hebt om weer te sporten, “zegt ze. “Met herhaling van lichaamsbeweging begin je deze meer langetermijnvoordelen te zien, zoals cognitief vermogen en evenwicht en de hele cascade van dingen zoals de gezondheid van het hart.”

5. Wandelen verbrandt calorieën.

Als u geïnteresseerd bent in wandelen om gewicht te verliezen, houd er dan rekening mee dat wandelen, net als andere vormen van lichamelijke activiteit, calorieën verbrandt – en uit onderzoek blijkt dat 150 minuten wandelen per week kan helpen het buikvet te verminderen. Als je weinig tijd hebt, kun je je calorieverbranding verhogen door intervallen met hoge intensiteit in je wandeling op te nemen: warm een ​​paar minuten op en wissel dan af tussen perioden van stevig wandelen en perioden van wandelen zo snel als je kunt. Een andere optie is om ski-achtige stokken te gebruiken om tegelijkertijd je armen te versterken. In het begin voel je je misschien een beetje gek, maar uit een onderzoek bleek dat je 20% meer calorieën verbrandt dan zonder stokken. Je verhoogt ook de kracht van je bovenlichaam en de flexibiliteit van het onderlichaam. Weet u niet zeker welke apparatuur u moet aanschaffen? Veer voor nordic walking-stokken, die antislippunten hebben. Vergeet niet dat het, net als bij alle andere fitnessapparatuur, verstandig is om een ​​professional te raadplegen voordat u ze gebruikt om blessures te voorkomen. “Ik zou iemand waarschuwen om met een deskundige zoals een fysiotherapeut te praten over de vraag of dat al dan niet nuttig voor hen zou zijn en dan een goede training te krijgen over het gebruik ervan”, zegt Rietdyk. “Zelfs met wandelstokken en rollators, als ze niet goed worden gebruikt, kunnen ze zelfs tot vallen leiden.”

De Coolmax Wandelsokken van Stapp zijn wandelsokken waar je beslist niet te warme voeten in krijgt. De sokken hebben een badstof zool waar je iedere stap profijt van hebt en de garens houden je voeten goed droog zodat ze frisse blijven. De sokken hebben een naadloze teennaad waardoor je geen last krijgt van blaarvorming.

positieve effecten wandelen

6. Wandelen verhoogt de denkkracht.

“De laatste tijd is er meer aandacht besteed aan de positieve effecten van wandelen en de gezondheid van de hersenen, met onderzoeken die aantonen dat regelmatig wandelen de hersengrootte bij oudere volwassenen vergroot, de cognitieve prestaties verbetert en effectief is bij de behandeling van sommige psychische aandoeningen zoals depressie”, zegt Gonzales. Uit een onderzoek van Stanford University bleek zelfs dat wandelen de creativiteit met 60% verhoogt. Een theorie is dat lichaamsbeweging de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert, waardoor ze beter kunnen functioneren. Rietdyk wijst er ook op dat wanneer je loopt, je hersenen moeten oefenen om veel beslissingen te nemen waarvan je misschien niet eens beseft dat je ze maakt – zoals waar je je voeten moet plaatsen als je een stoeprand bereikt, of je moet rondlopen andere wandelaars, welk pad u moet volgen en of u moet versnellen om een ​​straat over te steken. “Dit lijken misschien geen moeilijke beslissingen, maar het lijkt wel of het nemen ervan voordelen heeft”, zegt Rietdyk. In diezelfde zin zegt ze dat sommige onderzoeken suggereren dat wandelen met een partner je kan helpen om samen conflicten op te lossen.

7. Lopen kan helpen om de mobiliteit te behouden.

“Omdat kwaliteit van leven aantoonbaar belangrijker is dan de lengte van het leven, is het ook belangrijk op te merken dat wandelen ook de tijd verlengt dat oudere volwassenen leven zonder loophulpmiddelen of een handicap hebben”, zegt Gonzales. Zelfs als u al mobiliteitsproblemen ondervindt, kan wandelen soms helpen voorkomen dat ze erger worden. Onderzoek van de Northwestern University heeft zelfs aangetoond dat mensen met artrose van de knie, heup, enkel of voet die elke week 60 minuten stevig wandelen, een significant lager risico hadden om buitenspel te worden gezet door een handicap in vergelijking met hun meer zittende leeftijdsgenoten.

8. Wandelen ondersteunt je immuunsysteem.

Als er iets is dat we hebben geleerd tijdens de pandemie, dan is het wel hoe belangrijk een sterk immuunsysteem is. Het blijkt dat wandelen (en matige intensiteitsoefeningen in het algemeen) helpt bij het opbouwen van de immuuncellen in ons lichaam die zich richten op ziekteverwekkers en deze vernietigen. Daardoor lopen mensen die regelmatig lopen een lager risico om ernstig ziek te worden door infecties en brengen ze minder tijd door in het ziekenhuis als ze toch ergens mee te maken krijgen. Een beter immuunsysteem is daarom een van de belangrijkste positieve effecten van wandelen.

De herbruikbare Dopper Original Drinkfles is de best beoordeelde waterfles op bol.com. Het heeft het unieke driedelige ontwerp – fles, beker en dop – waardoor je een Dopper gemakkelijk vult en uit elkaar haalt om schoon te maken. 

positieve effecten wandelen

9. Wandelen verbetert de balans.

Balans is iets dat we als vanzelfsprekend beschouwen als we jonger zijn, maar het wordt steeds belangrijker om vallen te voorkomen naarmate we ouder worden. Gelukkig is wandelen een uitstekende manier om je evenwichtsvermogen sterk te houden. Dat komt omdat terwijl je loopt, “je sensorische informatie krijgt van je binnenoor, je zicht, je spieren, je gewrichten en je aanraakreceptoren over waar je je in de ruimte bevindt en je moet daarop reageren”, legt Rietdyk uit. “Je balans wordt meer uitgedaagd als je rechtop iets doet dan bijvoorbeeld op een hometrainer of oefeningen doet in een zittende positie.”

U leest: 9x positieve effecten van wandelen volgens artsen

Ook populair: 10x de beste schoenen voor platvoeten volgens podologen