Allergische reactie door mascara? Zó voorkom je het!

allergische-reactie-mascara

Als je door het dragen van mascara waterige ogen, gezwollen of geïrriteerde oogleden of een jeukende en branderige huid krijgt, vermoed je misschien dat je een allergische reactie door mascara hebt. Het is mogelijk dat je een reactie krijgt na het aanbrengen van mascara, maar dit betekent niet noodzakelijk dat je allergisch bent voor de mascara zelf. U kunt een gevoeligheid of allergie hebben voor een (of meer) ingrediënten in uw mascara.

Allergische contactdermatitis is een veel voorkomende reactie op bepaalde cosmetica en sommige ingrediënten veroorzaken eerder een reactie dan andere. Lees verder om de tekenen en symptomen van een allergie voor mascara-ingrediënten te leren kennen en wat u vervolgens moet doen.

De Clinique High Impact Mascara is geschikt voor gevoelige ogen, lenzendragers en mensen die snel last hebben van een allergische reactie

allergische reactie mascara

Tekenen en symptomen

Als je allergisch of gevoelig bent voor ingrediënten in je mascara, dan merk je vooral tekenen en symptomen in het gebied dat in contact komt met het allergeen: je ooglid en wimperlijn. Als je mascara van je wimpers en in je ogen schilfert, heb je mogelijk ook klachten.

U zult hoogstwaarschijnlijk symptomen beginnen te ontwikkelen kort nadat u voor het eerst een nieuwe mascara hebt aangebracht. Dat gezegd hebbende, is het ook mogelijk om allergische contactdermatitis te ontwikkelen na herhaaldelijk gebruik van een product gedurende een lange periode.

Een allergie of gevoeligheid voor mascara kan leiden tot:

 • uitslag over uw ooglid
 • bultjes en blaren rond je wimperlijn
 • een jeukend en branderig gevoel
 • droge, schilferige huid
 • zwelling van het ooglid
 • rode, tranende ogen

Hoewel deze symptomen super ongemakkelijk en vervelend kunnen aanvoelen, worden ze over het algemeen niet te ernstig, tenzij je extreem allergisch bent voor een ingrediënt in de mascara.

Deskundigen categoriseren allergische reacties en overgevoeligheden van I tot IV, waarbij type I de ernstigste is en type IV de minst ernstige. Make-upallergieën zijn type IV.

Houd er echter rekening mee dat irritatie niet altijd op een allergie duidt. Veel huidverzorgings- en schoonheidsproducten kunnen milde irritatie of andere bijwerkingen veroorzaken, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Hoewel je strikt genomen geen allergie mag hebben, kan het nooit kwaad om producten te vermijden die irritatie of ongemak veroorzaken.

Wat veroorzaakt een mascara-allergie?

Een allergie of gevoeligheid voor mascara heeft meestal betrekking op een overgevoeligheid voor conserveringsmiddelen, kleurstoffen en geurstoffen. Als je een gevoelige huid hebt en in het verleden op bepaalde ingrediënten hebt gereageerd, is de kans groter dat je op die ingrediënten in mascara reageert.

Conserveermiddelen zijn een veelvoorkomende boosdoener omdat make-up op waterbasis, zoals de meeste mascara, deze vaak in bijzonder grote hoeveelheden bevat. Het moet echter worden benadrukt dat conserveringsmiddelen niet per se slecht zijn. Ze spelen zelfs een essentiële rol bij het voorkomen van de groei van schadelijke micro-organismen die irritatie en infectie kunnen veroorzaken.

Enkele veel voorkomende conserveringsmiddelen in mascara die tot irritatie kunnen leiden, zijn onder meer:

 • parabenen
 • natriumbenzoaat
 • quaternium-15 (formaldehyde releaser)

Allergisch voor nikkel of andere metalen? Het zwarte ijzeroxide dat soms wordt gebruikt om mascara te kleuren, kan ook een allergische reactie veroorzaken als gevolg van nikkelverontreiniging.

Parfum een ander veel voorkomend bestanddeel in mascara, kan ook irritatie veroorzaken. “Parfum” dient als overkoepelende term voor de verschillende ingrediënten die cosmetica een aangename geur geven – of helpen de minder aangename geuren van andere ingrediënten te maskeren. Geur kan alcohol, etherische oliën en andere mogelijke irriterende stoffen en allergenen bevatten.

Ongeveer 1 procent van de volwassenen heeft parfumallergieën. Als het gaat om triggers voor allergische contactdermatitis, komt geurallergie zelfs op de tweede plaats, terwijl nikkelallergie de eerste plaats inneemt.

Een milde oogmake-up reiniger is een grote aanrader voor wie gevoelig is voor allergische reacties. De Vichy Pureté Thermale oogmake-up remover is bijzonder geschikt voor mensen met gevoelige ogen en lenzendragers

allergische reactie mascara

Heb ik een medische behandeling nodig?

Door het allergeen weg te nemen, zouden uw symptomen moeten stoppen. Om het allergeen weg te nemen, wil je alle sporen van de mascara volledig van je wimpers en de omringende huid verwijderen. Het aanbrengen van een koel kompres kan de irritatie helpen verlichten.

U kunt het product dat u aan de reactie koppelt, het beste niet meer gebruiken. Zodra de irritatie weg is, kun je in plaats daarvan een ander merk proberen. Als uw symptomen na een dag of twee niet verbeteren, of erger worden, is een goede volgende stap om contact op te nemen met een medische professional voor meer begeleiding en behandeling.

Vermijd plukken of krabben aan het geïrriteerde gebied. Overmatig wrijven en krabben kan bacteriën in uw ogen of kleine openingen in uw huid brengen.

Bijgevolg kan oogliddermatitis soms leiden tot complicaties zoals huidinfecties en ooginfecties.

U wilt medische hulp inroepen als u merkt:

 • pus
 • afvoer
 • verergerende pijn
 • ernstige ontsteking of zwelling

Allergische reactie door mascara voorkomen

Het controleren van de ingrediënten in een mascara voordat u deze gebruikt, is over het algemeen de beste manier om een bijwerking te voorkomen. Als u denkt dat u allergisch of gevoelig bent voor veelvoorkomende huidverzorgingsingrediënten, vermijd dan mascara die deze ingrediënten bevat.

Nog een handige stap? Probeer het product eerst te patchen voordat u het op uw ogen aanbrengt.

Een patchtest uitvoeren:

 • Breng een kleine hoeveelheid van het product aan op een minder opvallende plek op je gezicht, zoals net onder je kaak of achter je oor.
 • Laat het gebied minimaal 24 uur met rust.
 • Controleer op ongewenste reacties, zoals steken, zwelling of schilfering.
 • Als je het absoluut zeker wilt weten, herhaal deze stappen dan een paar dagen. De eerste keer dat u een product gebruikt, merkt u niet altijd een reactie.
 • Geen irritaties? Ga je gang en gebruik de mascara.

Houd er rekening mee dat een patch-test geen garantie biedt, vooral als het gaat om producten die u rond uw ogen gebruikt. De huid van de oogleden is erg delicaat en kan reageren op een product dat de huid elders op uw lichaam niet aantast.

Als je een gevoelige huid hebt, kies dan voor mascara met het label:

 • voor gevoelige huid
 • hypoallergeen
 • geurvrij
 • vrij van parabenen
 • oogarts getest

Een paar populaire opties voor mensen die zich zorgen maken over een mogelijke mascara-allergie:

 • Hypoallergenic Hypoallergene Amazing Lash Waterproof Mascara
 • Clinique High-Impact Mascara

De hypo-allergene waterproof Hypoallergenic Hypoallergene Amazing Lash Waterproof Mascara bevat bijenwas dat wimper verzorging ondersteunt. De mascara is geschikt voor mensen met gevoelige ogen en het dragen van contactlenzen

allergische reactie mascara

Meer mascaratips

Je ogen zijn belangrijk! Houd deze tips in gedachten om mascara veilig te gebruiken en het risico op irritatie en letsel te minimaliseren:

 • Stop onmiddellijk met het gebruik van mascara of een ander oogproduct als dit irritatie veroorzaakt.
 • Gooi mascara na 3 maanden weg.
 • Probeer uitgedroogde mascara niet weer tot leven te wekken door water, speeksel of iets anders toe te voegen, aangezien dit bacteriën in je mascara kan brengen.
 • Deel geen mascara of andere oogmake-up.
 • Vermijd het gebruik van mascara als u een ooginfectie heeft.
 • Als het borsteluiteinde van je mascaraborsteltje de vloer of een ander onrein oppervlak raakt, was het dan voordat je het gebruikt of terugplaatst in de tube.

Waar het op neer komt

Het hebben van een gevoelige huid of een allergie voor gewone mascara-ingrediënten betekent niet automatisch dat je voorbestemd bent voor een leven vol nietige wimpers. Zorg ervoor dat u altijd uw etiketten leest en let op wat er in een mascara zit voordat u deze koopt.

Als meerdere mascaraproducten een vergelijkbare reactie veroorzaken, is het misschien tijd om contact op te nemen met een dermatoloog. Ze kunnen u helpen bij het lokaliseren van de ingrediënten die uw symptomen veroorzaken en meer advies geven over huidveilige make-upproducten.

U leest: Allergische reactie door mascara? Zó voorkom je het!

Ook populair: 11x de beste oog make up remover voor de gevoelige huid