Allergische reactie door zonnebrand? Gebruik Dr.G Sun+!

allergische-reactie-zonnebrand

Zomer betekent zon, en veel ervan. Naarmate we meer tijd doorbrengen in het zwembad, park en op het strand, kan insmeren met zonnebrandcrème een dagelijkse bezigheid worden. En dat zou ook moeten: het aanbrengen van zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger elke keer dat u naar buiten gaat, vermindert uw risico op het ontwikkelen van huidkanker. Daarnaast is er substantieel bewijs dat aantoont dat zonnebrandcrème uw risico op huidveroudering helpt verminderen. Bij sommige mensen kan het aanbrengen van bepaalde soorten zonnebrandcrème echter ook een allergische reactie door zonnebrand ontstaan. Zonnebrandcrème-allergieën zijn meestal uitzonderlijk, maar als u vatbaar bent voor huidallergieën of bang bent dat zonnebrandcrème uw huid irriteert huid, hier is wat te doen.

De Dr.G Sun+ Green Mild Up Sunscreen heeft een minerale UV-filter formule met zinkoxide die geschikt is voor zeer gevoelige huidtypes en die waarschijnlijk geen huidreactie veroorzaakt

Allergische reactie zonnebrand

Begrijp de ingrediënten in uw zonnebrand

Er zijn twee soorten zonnebrandcrème: chemische zonnebrandcrème en fysieke of minerale zonnebrandcrème.

 • Chemische zonnefilters zijn op koolstof gebaseerde verbindingen, ook wel organische moleculen genoemd. Ze beschermen de huid tegen schadelijk ultraviolet (UV) licht door de energie te absorberen en te voorkomen dat deze er doorheen gaat. Volgens het American College of Allergy, Astma en Immunology zijn de chemische zonnebrandingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze het meest allergische reacties in de huid veroorzaken, oxybenzone (benzofenon-3), dibenzoylmethanen, cinnamaten en benzofenonen. Van andere ingrediënten zoals PABA (para-aminobenzoëzuur) is ook aangetoond dat ze allergische reacties veroorzaken.
 • Zonnebrandmiddelen die bekend staan als fysieke of minerale zonnebrandmiddelen bevatten geen organische (ook wel chemische) ingrediënten. Ze bevatten alleen zinkoxide of titaniumdioxide in combinatie met zinkoxide om UV-licht te blokkeren. Minerale zonnebrandcrème is vrij effectief en heeft de neiging minder irriterend te zijn dan chemische zonnebrandcrème, maar het kan moeilijker zijn om op de huid te smeren en kan een witte of asachtige uitstraling achterlaten. Minerale zonnebrandcrème wordt aanbevolen voor jonge kinderen, omdat ze niet de chemische filters hebben die eerder huidirritatie of allergieën veroorzaken.

Kiezen tussen een chemische of minerale zonnebrandcrème is een persoonlijke voorkeur, maar vertrouw geen van de natuurlijke of zelfgemaakte zonnebrandrecepten die u op internet kunt vinden. Een studie die in mei 2019 online is gepubliceerd in het tijdschrift Health Communication waarschuwt dat deze doe-het-zelf-opties, die meestal ingrediënten bevatten zoals kokosolie, sheaboter, zink, bijenwas, olijfolie, wortelolie, frambozenolie, lavendelolie en avocado-olie, kan onvoldoende UV-bescherming bieden en uw risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen in vergelijking met het gebruik van in de handel verkrijgbare zonnefilters.

Tekenen en symptomen

Er zijn twee manieren waarop een allergische reactie door zonnebrand over het algemeen voorkomt: als contactallergie of contactfotoallergie.

Bij contactallergieën krijg je uitslag waar het product wordt aangebracht. Maar bij een contactfotoallergie is de reactie het gevolg van een interactie tussen zonnebrandchemicaliën en zonlicht, dus je krijgt de uitslag waar de zonnebrandcrème is aangebracht, maar pas als de huid is blootgesteld aan de zon.

Een zonnebrandcrème-allergie kan optreden wanneer u voor het eerst een zonnebrandcrème gaat gebruiken, of deze kan zich ontwikkelen na jarenlang gebruik van zonnebrandcrème. U kunt onmiddellijk of enkele dagen na het aanbrengen van de zonnebrandcrème een allergische reactie krijgen.

Dit zijn enkele tekenen van een allergie voor zonnebrandcrème:

 • Rode huid
 • Jeuk
 • Zwelling
 • Uitslag
 • Blaren die gevuld zijn met vloeistof

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Netelroos
 • Verhoogde hobbels
 • Bloeden
 • Schalen
 • Pijn

Leer de risicofactoren voor een allergische reactie door zonnebrand

Als u in het verleden last heeft gehad van eczeem of andere allergieën, is de kans groter dat u allergisch wordt voor chemische zonnebrandcrème en dat de ingrediënten een echte allergische reactie kunnen veroorzaken via uw immuunsysteem. Als je een over het algemeen gevoelige huid hebt of een aandoening zoals rosacea, kunnen chemische zonnebrandingrediënten direct bijtend zijn voor je huid, voegt hij eraan toe. U loopt mogelijk ook een verhoogd risico op een zonnebrandcrème-allergie als u contactdermatitis heeft gehad met andere producten of als zonnebrandallergieën in uw familie voorkomen.

Controleer op allergieën door een patch-test uit te voeren

Patch-testen is een proces waarbij specifieke ingrediënten op de huid worden aangebracht en 48 uur op hun plaats blijven om te bepalen of u een allergische reactie ontwikkelt. U kunt thuis een patch-test doen door zonnebrandcrème op een klein deel van de huid aan te brengen om er zeker van te zijn dat u geen reactie krijgt.

De Dr.G Sun+ Green Mild Up Sunscreen heeft een minerale UV-filter formule en is daarom uitermate geschikt voor mensen met een allergie voor zonnebrand

Allergische reactie zonnebrand

Hoe u een zonnebrandallergie kunt voorkomen

Als je weet voor welke ingrediënten je allergisch bent, kun je zonnebrandmiddelen kiezen die deze ingrediënten niet bevatten en een reactie voorkomen. Als u een bekende geschiedenis van huidallergieën of een gevoelige huid heeft, houdt u zich dan aan zonnebrandmiddelen met alleen mineralen om een mogelijke reactie te voorkomen, stelt hij voor. Een aanrader is daarom de Dr.G Sun+ Green Mild Up Sunscreen, een formule met zinkoxide die geschikt is voor zeer gevoelige huidtypes en die waarschijnlijk geen huidreactie veroorzaakt.

Hoe u een allergische reactie door zonnebrand kunt behandelen

Als u een allergie voor zonnebrandcrème ontwikkelt, moet u uw huid onmiddellijk reinigen. Indien nodig kunt u vrij verkrijgbare 1 procent hydrocortison gebruiken om de ontsteking te kalmeren (in minder ernstige gevallen kunt u het gewoon met rust laten of een neutrale vochtinbrengende crème aanbrengen. Blijf uit de zon totdat je huid is genezen, omdat blootstelling aan de zon een bestaande allergische reactie kan verergeren. Dit kan enkele dagen duren.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Als u denkt dat u allergisch bent voor zonnebrandcrème en u heeft systemische symptomen (zoals koorts, koude rillingen, misselijkheid of moeite met ademhalen) of blaarvorming, open of ruwe huid, of als u uw reactie behandelt en deze niet wordt beter, je zou een dermatoloog moeten bezoeken voor evaluatie.

Allergische reactie zonnebrand
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Samenvatting: het belang van zonnebrandcrème en zonveiligheid

Het dragen van zonnebrandcrème is een belangrijk onderdeel van het beschermen van de gezondheid van uw huid, dus als u allergisch bent voor een chemische stof in zonnebrandcrème, kan uw arts u helpen er een te vinden die die chemische stof niet bevat. Naast zonnebrandcrème kunnen mensen met zonnebrandallergie ook de volgende methoden gebruiken om hun huid tegen de zon te beschermen:

 • Vermijd de zon tussen de spitsuren van 10.00 uur en 14.00 uur.
 • Draag een zonnebril met UV-bescherming.
 • Draag een hoed met een brede rand.
 • Draag zonbeschermende kleding die is gelabeld met UPF (ultraviolet beschermingsfactor), wat betekent dat het bewezen is dat het de huid beschermt tegen UV-stralen.

U leest: Allergische reactie door zonnebrand? Gebruik Dr.G Sun+!

Ook populair: Bioderma Sensibio review: een fijne lijn voor de gevoelige huid