Allergische reactie op muggenbeet bij kind: hoe te behandelen

Allergische-reactie-op-muggenbeet-bij-kind

Hoe herken je een allergische reactie op muggenbeet bij je kind? Als een mug je kind bijt en de huid acht tot tien uur later grote zwellingen ontwikkelt, heeft je kind mogelijk het skeeter-syndroom. Andere symptomen zijn jeuk, koorts en mogelijk blaren. Het skeeter-syndroom is een grote allergische reactie op muggenbeten die wordt gekenmerkt door een aanzienlijke ontsteking. Als je het hebt, ben je allergisch voor stoffen in het speeksel van de mug. Sommige mensen hebben zoveel zwelling dat ze moeite hebben met bewegen.

Op wie is het skeeter-syndroom van invloed?

Hoewel het relatief zeldzaam is, kan het skeeter-syndroom iedereen treffen. Het treft echter vaak kinderen, oudere volwassenen en anderen met een verminderd of onontwikkeld immuniteitsniveau. Zeer jonge kinderen die geen immuniteit voor muggenbeten hebben kunnen ontwikkelen, zijn de meest waarschijnlijke mensen om het skeeter-syndroom te ontwikkelen.

Je hebt misschien je hele leven typische reacties op muggenbeten gehad, maar ontwikkelt dan plotseling een allergie voor het speeksel. Een reden hiervoor kunnen veranderingen in uw immuunsysteem zijn. Een andere reden voor de verandering kan zijn dat u zeer allergisch bent voor het speeksel van de ene soort mug, maar niet voor de andere.

Welke invloed heeft het skeetersyndroom op mijn lichaam?

Met het skeeter-syndroom kunnen mensen koorts krijgen, evenals een grote lokale allergische reactie. Het Skeeter-syndroom kan in sommige gevallen worden verward met een cellulitis infectie (een bacteriële infectie), vooral wanneer de beten jonge kinderen overkomen. Aanbieders kunnen antibiotica voorschrijven, maar antibiotica helpen het skeeter-syndroom niet. De cellulitis infectie kan dagen na een beet optreden wanneer krabben een infectie tot gevolg heeft.

Bescherm je kind 6 uur lang tegen muggen, teken en knutten. Deet is voor jonge kinderen in principe niet aan te raden. Care Plus Anti-Insect Natural Spray is een goed alternatief. Het is een sterk instectenwerend middel op basis van Cotriodoil (lemon eucalyptus plant). Het is vrij van Deet en geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Bestel 15ml voor €5,95 online!

Allergische reactie op muggenbeet bij kind

Allergische reactie op muggenbeet bij kind: oorzaken en symptomen

Wat zijn de symptomen van het skeetersyndroom?

Symptomen van het skeeter-syndroom kunnen zijn:

 • Grote zwellingen.
 • Warmte van de huid.
 • Veranderingen in huidskleur of textuur, zoals rood worden van een lichtere huidskleur of donker worden of andere uiterlijke veranderingen in een donkerdere huidskleur. Dit kan ook betekenen dat het gebied harder wordt.
 • Jeuk.
 • Pijn.
 • Blaren.
 • Koorts.

Wat veroorzaakt het skeeter-syndroom?

Het Skeeter-syndroom treedt op als gevolg van een allergische reactie op eiwitten in muggenspeeksel. Een mug heeft een lang monddeel, een proboscis genaamd, waarmee hij je bijt. De mug doorboort je huid, zuigt je bloed op en scheidt speeksel af in je bloedbaan. Allergisch zijn voor de polypeptiden in het speeksel van een stekende mug veroorzaakt het skeetersyndroom.

Als u allergisch bent voor deze polypeptiden, kunt u symptomen van het skeetersyndroom zien die ongeveer acht tot tien uur nadat de mug u heeft gebeten beginnen. Symptomen verdwijnen meestal binnen drie tot tien dagen.

Is het skeetersyndroom besmettelijk?

Nee. Je kunt het skeetersyndroom van niemand krijgen en je kunt het ook aan niemand geven.

De Anti-Insect Natural spray is een natuurlijk variant op Deet om insecten te weren en is geschikt voor zeer kleine kinderen vanaf 3 maanden. De Anti-Insect Natural spray beschermt tegen alle soorten muggen waaronder Malariamuggen (Anopheles soorten), Gele koorts muggen (Aedes soorten of ook wel de Aziatische Tijgermug) en huismuggen (Culex soorten). Citriodiol werkt bovendien tegen teken (lxodes soorten)

Diagnose en behandeling

Hoe wordt het skeeter-syndroom gediagnosticeerd?

Uw zorgverlener neemt een medische geschiedenis op en doet een lichamelijk onderzoek. Ze kunnen u vragen:

 • Als je bent gebeten door muggen.
 • Als u eerdere reacties op muggenbeten heeft gehad.
 • Als u naar een ander land of een ander deel van het land bent gereisd. Verschillende soorten muggen hebben verschillende soorten speeksel.
 • Over de tijdlijn tussen het moment waarop je werd gebeten en het moment waarop de uitslag begon.
 • Als u andere tekenen en symptomen heeft die u zorgen baren, zoals kortademigheid.

Hoe wordt het skeeter-syndroom behandeld?

Als uw zorgverlener denkt dat u een milde vorm van het skeeter-syndroom heeft, zullen zij u voorstellen:

 • Neem orale antihistaminica.
 • Bedek de beet met hydrocortisoncrème.
 • Neem vrij verkrijgbare pijnstillers/koortsremmers zoals paracetamol of ibuprofen als u pijn of koorts heeft, of beide.

Als u een ernstiger geval van het skeetersyndroom heeft, moet u mogelijk systemische corticosteroïden gebruiken . Steroïden zijn verkrijgbaar als pillen of injecties.

Hoe lang duurt het voordat ik herstel van het skeeter-syndroom?

U zou waarschijnlijk binnen drie tot tien dagen moeten herstellen van het skeeter-syndroom.

Hoe voorkom je een allergische reactie op een muggenbeet bij je kind?

Hoe kan ik het skeeter-syndroom voorkomen?

De beste manier om het skeeter-syndroom te voorkomen, is door muggenbeten te voorkomen. Dit betekent:

 • Het elimineren van stilstaand water.
 • Gebieden vermijden die besmet zijn met muggen.
 • Een insectenspray gebruiken die DEET-vrij is voor kinderen onder de 18, zoals de Care Plus Anti-Insect Natural Spray.
 • Draag een lange broek en lange mouwen. Draag indien mogelijk dikke kleding, want muggen kunnen door dunne kleding heen steken.
 • Horren gebruiken om ramen en deuren af ​​te dekken.
 • Binnen blijven wanneer muggen het meest actief zijn (schemering en zonsopgang).
 • Uw kleding, tenten en netten behandelen met muggenwerende middelen.
 • Je slaapgedeelte afdekken met beschermnetten.

Als u eerder ernstige allergische reacties heeft gehad, kan uw zorgverlener u aanraden epinefrine bij u te hebben. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar in de vorm van een injector die u bij u draagt.

Wanneer moet ik mijn zorgverlener zien?

Raadpleeg uw zorgverlener als u bent gebeten door muggen en een extreme reactie krijgt. Zoek noodhulp als u merkt dat uw mond of keel opzwelt of als u moeite heeft met ademhalen.

Kun je het skeeter-syndroom ontgroeien?

Over het algemeen verbeteren lokale allergische reacties op muggenbeten spontaan na verloop van tijd met het ouder worden, herhaalde beten of beide.

U leest: Allergische reactie op muggenbeet bij kind: hoe te behandelen

Ook populair: 9x de beste zonnebrand voor baby en kind volgens dermatologen