Altijd koude voeten? Vijf oorzaken en wat je eraan kan doen

altijd koude voeten

Altijd koude voeten hebben is nooit leuk. (En we hebben het over letterlijk koude voeten, niet de spreekwoordelijke kriebels voor het huwelijk.) Het koud hebben kan onaangenaam, ongemakkelijk en frustrerend zijn, ongeacht wanneer of waar je het ervaart. En als je voeten nog steeds koud zijn, zelfs nadat je een paar dikke wollen sokken hebt aangetrokken, kan het moeilijk zijn om te weten wat je moet doen. Om erachter te komen wat je constant koude voeten kan veroorzaken – en wat je kunt doen om ze op te warmen – hebben we met een paar artsen gesproken voor antwoorden.

Altijd koude voeten? Vijf mogelijke oorzaken:

1. Uw lichaam wordt letterlijk koud

Als je chronisch frigide bent, is je misschien meteen verteld dat je het soort persoon bent dat ‘het koud krijgt’ – en de waarheid is dat je dat ook echt zou kunnen zijn. Sommige mensen voelen zich van nature vaker en/of ernstiger kouder dan anderen, zegt Aarti Agarwal, MD, Chief Health Officer bij Juno Medical. Hoewel dit soms het symptoom is van een onderliggende gezondheidstoestand, is het vaak een kwestie van een lagere spiermassa. Degenen die het koud hebben, hebben mogelijk relatief minder spiermassa voor hun lichaamsgrootte, en aangezien spieren warmte genereren, kan hun lichaam proberen ze warm te houden door warmte weg te leiden van hun ledematen, zoals uw handen en voeten.

2. U heeft een slechte bloedsomloop

Iedereen heeft een bloedsomloop die verantwoordelijk is voor het transporteren van bloed door het hele lichaam, maar de bloedsomloop van sommige mensen is minder efficiënt. Als u een slechte bloedsomloop heeft, kan uw bloed niet zo vrij of zo snel stromen als zou moeten, en aangezien de bloedsomloop de lichaamstemperatuur kan beïnvloeden, kan deze verminderde bloedstroom ervoor zorgen dat u altijd koude voeten heeft. Dr. Agarwal merkt op dat de bloedvaten in uw voeten en handen enkele van de kleinste en meest gevoelige zijn. Een slechte bloedsomloop kan er dus voor zorgen dat uw voeten en handen bijzonder koud aanvoelen.

“Er zijn veel redenen voor een slechte bloedsomloop”, zegt Dr. Agarwal. Roken en obesitas zijn veelvoorkomende risicofactoren, evenals andere onderliggende gezondheidsproblemen (zoals perifere arteriële ziekte of de ziekte van Raynaud). Regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van sigaretten en het eten van een uitgebalanceerd dieet zijn allemaal gezonde gewoonten die kunnen helpen uw bloedsomloop te verbeteren. Maar u kunt ook naar een arts gaan om erachter te komen of uw slechte bloedsomloop verband houdt met een andere medische aandoening.

De LifeGoods Elektrische Voetenwarmer is met een vermogen van 100W snel klaar om je voeten op te warmen. Kies je temperatuur op het bedieningspaneel, ontspan en geniet binnen 5 – 15 min van de golf van warmte die via je voeten je lichaam in straalt

Altijd koude voeten

3. U heeft het echt druk

Als u zich extreem gestrest of angstig voelt, zal de vecht-of-vluchtreactie van uw lichaam waarschijnlijk in werking treden. Wanneer dit gebeurt, zullen uw hartslag en bloeddruk stijgen en merkt u misschien dat u zwaarder ademt. Dit komt omdat uw lichaam eraan werkt om middelen, zoals bloed, voedingsstoffen en zuurstof, naar uw belangrijkste spiergroepen te leiden. Dit zijn tenslotte de spieren die je het meest waarschijnlijk helpen om effectief te vechten (of te vluchten).

Aangezien uw handen en voeten geen grote spiergroepen zijn, kunnen ze in tijden van stress een afname van de bloedstroom ervaren. En aangezien de bloedsomloop een sleutelrol speelt bij de regulering van de lichaamstemperatuur, kunnen uw handen en voeten hierdoor koud en/of klam aanvoelen.

4. U heeft een traag werkende schildklier

Hypothyreoïdie is een mooie term die betekent dat uw schildklier onderactief is. Uw schildklier is een kleine klier aan de voorkant van uw nek en het is zijn taak om hormonen te produceren die invloed hebben op de manier waarop uw lichaam energie gebruikt.

Als u hypothyreoïdie heeft – nogmaals, een traag werkende schildklier – produceert uw schildklier niet genoeg van deze hormonen. Hierdoor kan je lichaam geleidelijk aan langzamer gaan werken en minder goed functioneren. En het kan ervoor zorgen dat u zich (onder andere) moe, pijnlijk en depressief voelt. Het kan er ook voor zorgen dat je gevoeliger bent voor de kou.

Sommige mensen worden geboren met hypothyreoïdie en er zijn ook een handvol dingen die dit later in het leven kunnen veroorzaken (bepaalde medicijnen, schildklierontsteking en de ziekte van Hashimoto, om er maar een paar te noemen). Er zijn ook verschillende risicofactoren: vrouwen, mensen boven de 60, mensen met een familiegeschiedenis van schildklierproblemen, diabetici en nog veel meer kunnen vatbaarder zijn voor hypothyreoïdie. (Het is vermeldenswaard dat veel van de andere aandoeningen die verband houden met hypothyreoïdie ervoor kunnen zorgen dat uw voeten en handen koud worden, met name, terwijl hypothyreoïdie kan leiden tot een koud gevoel in het algemeen.)

Verwarm de MikaMax Hot Boots 2 minuten in de magnetron en je voeten blijven heerlijk urenlang warm. De Lavendelgeur die vrijkomt zorgt ervoor dat je voeten lekker ruiken en het sluitlint aan de bovenkant zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt

Altijd koude voeten

5. Mogelijk heeft u een onderliggende gezondheidstoestand

Hoewel veel van deze triggers voor koude voeten vaker voorkomen en minder ernstig zijn, kunnen een paar andere meer zorgwekkend zijn en medische aandacht vereisen. “Als u koude-intolerantie ontwikkelt vanwege een medische aandoening, zal dit waarschijnlijk gepaard gaan met andere symptomen”, zegt Dr. Agarwal. “Het is echter altijd een goed idee om advies in te winnen bij uw arts voor eventuele gezondheidsproblemen die u heeft.” Mogelijke problemen die een rol kunnen spelen:

 • Perifere neuropathie: dit betekent dat uw perifere zenuwstelsel – de zenuwen en zenuwcellen buiten uw hersenen en ruggenmerg – is beschadigd, waardoor uw zenuwen minder effectief zijn in het verzenden van signalen naar de rest van uw lichaam. Neuropathie kan de zenuwen in elk deel van uw lichaam aantasten, inclusief uw voeten. En als de zenuwen die zijn belast met het meten van de temperatuur beschadigd raken, kunnen ze de rest van je lichaam gaan vertellen dat je voeten koud zijn, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
 • Perifere arteriële ziekte (PAD): een aandoening van de bloedvaten die het gevolg is van het feit dat bloedvaten zo smal of verstopt raken dat ze geen bloed van uw hart naar uw andere organen kunnen vervoeren. Dit kan worden veroorzaakt door de vorming van vetplak in uw bloedvaten (een aandoening die zijn eigen naam heeft: atherosclerose). PAD beïnvloedt meestal de benen of de armen. En u loopt mogelijk een groter risico als u rookt, een hoge bloeddruk heeft, diabetes heeft, een hoog cholesterolgehalte heeft of ouder bent dan 60 jaar.
 • Ziekte van Raynaud: een zeldzame bloedvataandoening die meestal de vingers en tenen aantast. Als u de ziekte van Raynaud heeft, kunnen uw bloedvaten samentrekken als u het koud hebt of gestrest bent, waardoor bepaalde delen van uw lichaam (zoals uw vingers en tenen) niet goed kunnen doorbloeden. U loopt mogelijk een groter risico als u een vrouw bent, ouder bent dan 30, een familiegeschiedenis van de ziekte heeft of op een plaats met een koud klimaat woont.
 • Ziekte van Buerger: een bloedvataandoening, meer formeel bekend als tromboangiitis obliterans, die ervoor kan zorgen dat de bloedvaten opzwellen, waardoor het bloed niet goed kan stromen. Dit kan bloedstolsels veroorzaken, en het kan er ook voor zorgen dat uw handen en voeten gaan branden, tintelen, van kleur veranderen of koud worden. “[Onze] kleinste bloedvaten zitten in onze handen en voeten, dus we zijn gevoeliger voor veranderingen in deze gebieden”, zegt Dr. Agarwal. “Als de bloedvaten in de handen of voeten om welke reden dan ook vernauwen – waardoor de bloedstroom afneemt – ervaren we een koud gevoel.”
 • Bloedarmoede: een vrij veel voorkomende bloedaandoening waarbij u om verschillende redenen een lager dan normaal aantal rode bloedcellen heeft: bloedverlies, uw lichaam produceert niet genoeg rode bloedcellen of uw lichaam vernietigt te veel rode bloedcellen bloedcellen. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het circuleren van zuurstof door het lichaam – zonder genoeg heeft het lichaam moeite om goed te functioneren. Dit is de reden waarom bloedarmoede u moe, zwak, duizelig en vaak koud kan maken.

Deze fleece gevoerde JAXY huissokken bevatten een zacht wolkachtig donzig materiaal die ervoor zorgen dat je voeten en tenen warm blijven op koude momenten

Altijd koude voeten

Koude voeten behandelen?

Zoals je waarschijnlijk hebt begrepen, zijn er verschillende mogelijke verklaringen waarom je altijd koude voeten hebt. Een paar daarvan houden verband met onderliggende gezondheidsproblemen, en u heeft mogelijk de mening van een arts nodig om de oorzaak te achterhalen en indien nodig de juiste medische behandeling te krijgen. De dokter kan echter bevestigen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over een medisch probleem, in welk geval u er zeker van kunt zijn dat u in topvorm bent.

Hier zijn enkele basistips en gezonde gewoonten om je koude voeten op te warmen:

 • Strek of beweeg je voeten: Volgens Dr. Agarwal kan het bloed naar je voeten stromen, wat je kan helpen ze op te warmen.
 • Zorg voor wat lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is een gemakkelijke manier om uw bloedsomloop te verbeteren, waardoor u koude voeten kunt voorkomen voordat ze zich voordoen.
 • Dompel ze onder in een warm voetenbad: Vul uw badkuip of een vat dat groot genoeg is met warm water en laat onze ijskoude voeten ongeveer 15 minuten weken om ze op te warmen en de bloedsomloop naar het gebied te vergroten.
 • Gebruik een warmwaterkruik of verwarmingskussen: Verzacht bevriezende voeten en tenen door ze in een warme pad of verwarmde deken te wikkelen, of door een warmwaterkruik te gebruiken.
 • Minimaliseer stress: aangezien stress ervoor kan zorgen dat je ledematen koud worden, is het de moeite waard om stress te verminderen waar je kunt (hier zijn enkele manieren om het te beheersen).
 • Draag sokken: Sokken zijn een voor de hand liggende manier om op te warmen en chronisch koude voeten te isoleren. Nog beter? Trakteer jezelf op een luxe paar warme sokken voor extra gezelligheid.
 • Bezuinigen op tabak: roken – en tabaksgebruik in het algemeen – is in verband gebracht met een paar verschillende bloedvataandoeningen. Door te kappen, kunt u mogelijk het risico op het ervaren van sommige van deze aandoeningen verminderen.

U leest: Altijd koude voeten? Vijf oorzaken en wat je eraan kan doen

Ook populair: Onrustige benen in bed? Gebruik het Blije Voeten Voetmassage Apparaat!