Apple iPad Air of Pro: welke van de twee kunt u het beste kopen?

Apple iPad Air of Pro

De iPad-lijn van Apple heeft zijn plaats aan de top van de tabletwereld zeker verdiend. De lange batterijduur, het levendige scherm, de constant snelle prestaties en accessoires zoals het Magic Keyboard en Pencil zijn een moeilijke combinatie om te verslaan, maar de juiste kiezen is misschien niet zo eenvoudig. Vandaag gaan we kijken naar de verschillen tussen de Apple iPad Air en Pro en welke u het beste kunt kopen.

Tussen de verschillende iPad-lijnen (Pro, Air, Mini, standaard) en de verschillende schermformaten en opslagopties waaruit je kunt kiezen, is het kiezen van de juiste iPad misschien niet zo eenvoudig als je zou hopen. Dat is vooral het geval bij het vergelijken van de iPad Pro met de iPad Air, die op papier vrij vergelijkbare specificaties lijkt te hebben, maar een paar belangrijke verschillen biedt die je beslissing misschien wat gemakkelijker maken.

Apple iPad Air of Pro: wat zijn de verschillen?

Prestaties en batterijduur

De ster van Apple’s 2021 iPad Pro-lijn is de nieuwe M1-chip, die eind 2020 debuteerde met de 13-inch MacBook Pro en Air, en een ongeëvenaarde batterijduur en prestaties biedt op een laptop. De iPad Pro profiteert van diezelfde pittige chip, omdat hij volgens onze tests tot 50% sneller is dan de vorige Pro. We ontdekten dat de M1 iPad Pro tot 10 uur meegaat op een enkele lading, wat genoeg zou moeten zijn voor een dag werken, browsen of gewoon YouTube-kijken, met nog wat sap over.

Hoewel de iPad Air niet de krachtige M1-chip heeft, is hij voor de meeste mensen nog steeds snel genoeg. De zes-core A14 Bionic-chip (dezelfde die in de iPhone 12-modellen zit) is sneller dan de vorige generatie iPad Pro-modellen, en Apple beweert dat hij tot 10 uur batterijduur kan bereiken met één keer opladen.

Voor een normale dag gebruik, of dat nu studeren is of het nieuws inhalen gedurende de dag, zal de iPad Air niet teleurstellen en zal hij de komende jaren snel moeten blijven. Je krijgt waarschijnlijk een wat langere levensduur van de M1 Pro, en hij is misschien iets beter uitgerust voor zware werklasten zoals videoproductie, maar hij kost honderden dollars meer. (Daarover straks meer.)

Onze keuze: iPad Pro

Weergave

De M1 iPad Pro is ook uitgerust met een nieuw Liquid XDR-scherm dat prachtig is om naar te kijken en responsief genoeg voor creatieve professionals om al hun werk direct op het scherm te doen. Het display, dat Apple’s eigen versie van miniLED is, is alleen beschikbaar op de 12,9-inch iPad Pro-modellen en biedt een maximale helderheid van maximaal 600 nits met beide schermformaten, hoewel het 12,9-inch model tot 1600 nits kan bereiken bij HDR.

Beide modellen hebben dezelfde pixeldichtheid van 264 ppi en een beeldverhouding van 4:3, terwijl het grotere model een resolutie heeft van 2732 x 2048 en het kleinere formaat teruggaat tot een nog steeds indrukwekkende 2388 x 1668.

Wat betreft de Air, het is nog steeds geweldig. Hoewel de Air een iets kleiner 10,9-inch scherm heeft, lijkt hij bijna identiek aan de 11-inch iPad Pro, zonder de FaceID-sensor bovenop het scherm (daarover later meer). Net als de Pro-modellen heeft de Air een pixeldichtheid van 264 ppi, hoewel de resolutie iets lager is op 2360 x 1640. Hij is ook niet zo helder als de Pro’s, met een maximale helderheid van 500 nits.

Het is ook vermeldenswaard dat hoewel beide iPad-lijnen de Apple Pencil ondersteunen, het scherm van de Pro een aanzienlijk lagere latentie heeft, waardoor het een meer geschikte optie zou zijn voor professionele illustratoren en dergelijke, maar je zult waarschijnlijk het verschil niet merken als je ‘ gewoon aantekeningen op je scherm in de klas krabbelen.

Ten slotte heeft de Air niet hetzelfde Liquid XDR-display als de Pro-lijn, wat betekent dat het zwart niet zo donker zal zijn en de maximale helderheid iets lager, hoewel je het waarschijnlijk niet zult merken, tenzij je naast een iPad Pro of ongelooflijk kieskeurig over uw beeldschermen.

Onze keuze: iPad Pro

Bestel de Apple iPad Pro bij bol.com

Apple iPad Air of Pro

Veiligheid

Velen rouwden om het vertrek van de TouchID-sensor van de iPhone toen de iPhone X in 2017 debuteerde, en het is erg gemist, hoewel FaceID een waardige vervanging is. Diezelfde FaceID-sensor is te vinden op de nieuwste iPad Pro-modellen en stelt je in staat om snel in te loggen op je iPad zonder dat je op cijfers op het scherm hoeft te tikken.

Ondertussen bracht Apple TouchID terug voor de nieuwste iPad Air. In plaats van de FaceID-sensoren op de Pro, heeft de Air een vingerafdruksensor ingebouwd in de aan / uit-knop aan de bovenkant van de tablet. Dit moet echter niet als een nadeel worden beschouwd, omdat TouchID goed werkt als beveiligingsmaatregel en mogelijk sneller te ontgrendelen is dan FaceID wanneer je het vanuit een funky hoek gebruikt.

Onze keuze: Gelijkstand

Prijs

Als betaalbaarheid uw grootste zorg is, maar u niet te veel vermogen wilt opofferen, is de iPad Air de juiste keuze voor u. Het begint bij €600 voor het 64 GB-model met alleen wifi en €750 om 5G mobiel toe te voegen. Beide modellen kunnen worden opgewaardeerd tot 256 GB voor een extra €150.

Met de Pro wordt het een beetje ingewikkelder. Het begint bij €800 voor het 128 GB Wi-Fi-only 11-inch model en €1.100 voor het 12,9-inch model. Je kunt helemaal tot 2 TB aan opslagruimte gaan, maar dat brengt de kosten helemaal op €1.900 voor het 11-inch model en maar liefst €2.200 voor het grotere scherm.

Dat is alles voordat rekening wordt gehouden met het dure Magic Keyboard van Apple, dat €300 kost voor de 11-inch iPad Pro of de iPad Air, en €350 voor de 12,9-inch Pro of de Pencil, wat een extra €130 toevoegt aan je kassaprijs.

Onze keuze: iPad Air

Accessoires

Als het touchscreen van de iPad alleen niet genoeg is, heb je geluk: Apple’s accessoires zijn uitstekende toevoegingen aan de iPad-reeks die goed werken om je werk in welke vorm dan ook gedaan te krijgen. Het beste gedeelte? Apple’s Magic Keyboard en Apple Pencil werken elk met beide iPad-modellen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Onze keuze: Gelijkstand

Bestel de Apple iPad Air bij bol.com

Apple iPad Air of Pro

En de winnaar is …

Wie wordt de winnaar, de Apple iPad Air of Pro? Er is een reden waarom we de iPad Air momenteel beschouwen als onze “Best Overall” -tablet: hij biedt momenteel de beste balans tussen prestaties en waarde in de tabletwereld. Tenzij je veel grafisch werk doet of gewoon de best mogelijke iPad-ervaring verkiest, is de iPad Air krachtig en veelzijdig genoeg voor de meeste gebruikssituaties zonder noemenswaardige opofferingen.

Je krijgt misschien niet het beste scherm dat er is, en de Air’s A14 Bionic laat zijn leeftijd misschien sneller zien dan de meer recente M1-chip van de Pro, maar je zult die verschillen waarschijnlijk niet opmerken in het dagelijkse werk. De Air werkt ook met dezelfde accessoires als de Pro, dus de algehele ervaring van het gebruik van een van beide zal niet te veel variëren.

Als je nog steeds verleid wordt door de allure van de iPad Pro als vervanging voor een laptop, schittert zijn prachtige Liquid Display XDR helder en bereikt hij ook indrukwekkende zwartniveaus voor een niet-OLED-scherm. De snellere verversingssnelheid maakt het ook beter voor creatieve professionals dan de Air. De nieuwe M1-chip is supersnel, wat je voldoende kracht zou moeten geven om jarenlang te werken of te spelen. Of die extra oomph de forse prijssprong waard is, hangt af van wat je ermee van plan bent, maar als je die bult kunt overwinnen, is er veel om van te houden van de Pro.

Ook populair: Welke oordopjes zijn het beste: AirPods Pro of Sony WF-1000XM4?