Apple MacBook Pro 14-inch review: verbluffend goede prestaties

Apple MacBook Pro 14 inch review

Welkom bij deze Apple MacBook Pro 14-inch review. De nieuwe Apple MacBook Pro 14 inch is een belangrijke laptop. En dat is niet alleen vanwege wat het heeft, maar ook om wat het wist. De selectiefuncties beginnen met de nieuwe M1 Pro-chip, een serieus supercharged upgrade ten opzichte van de M1-chips die vorig jaar de snelheden en de levensduur van de batterij verhoogden.

Dan zijn er de nieuwe Liquid Retina XDR-schermen, die verbeterde contrast- en verversingsfrequenties bieden. Apple heeft ook MagSafe-opladen – een veiligere manier om te tanken – teruggebracht naar de MacBook Pro.

Wat betreft wat we graag zien verdwenen? Apple heeft de schermranden van de MacBook Pro aanzienlijk verkleind (hoewel het een inkeping vond die problemen veroorzaakte) en de Touch Bar weggooide.Beide veranderingen zouden applausregels zijn geweest als Apple deze laptop aan het publiek had onthuld en niet op een live stroom.

Bovendien hebben we een HDMI-poort en een SD-geheugenlezer, twee poorten die de MacBook Pro sinds 2015 niet meer heeft. Deze Apple MacBook Pro 14-inch review zal dus niet alleen laten zien waarom dit zo is. een van de beste laptops die er zijn, maar een echte terugkeer naar vorm voor de MacBook Pro. Als je op zoek bent naar een groter scherm, bekijk dan onze 16-inch MacBook Pro review. En wat je ook besluit te kopen, bekijk onze lijst met 9 MacBook Pro-tips die iedereen moet weten.

Specificaties

 • Startprijs: €2.249
 • Scherm: 14,2-inch Liquid Retina XDR-display (3024×1964 pixels, 254ppi)
 • Processor: M1 Pro (8-core CPU, 14-core GPU of 10-core CPU, 16-core GPU), met optionele M1 Max met maximaal 10-core CPU en 32-core GPU
 • Batterijgrootte: 70Wh
 • Levensduur batterij (geclaimd): Tot 11 uur internetten via wifi
 • Opslag: 512 GB tot 8 TB
 • Geheugen: 16GB tot 64GB
 • Poorten: Thunderbolt 4 (x3), HDMI, MagSafe 3, hoofdtelefoonaansluiting, SD-geheugenkaartsleuf
 • Webcam: 1080p FaceTime HD-camera
 • Wi-Fi: 802.11ax Wi-Fi 6
 • Bluetooth: Bluetooth 5.0
 • Afmetingen: 12,3 x 8,7 x 0,6 inch
 • Gewicht: 3,5 pond

Het grote verhaal hier is dat de 14-inch MacBook Pro nog steeds kan worden aangepast met de M1 Max-chip die ook te zien is in de Apple MacBook Pro 16-inch. Bovendien kunt u upgraden naar een superhoge 64 GB RAM en tot 8 TB interne opslag. Als je dat doet, wordt het natuurlijk duurder.

Apple MacBook Pro 14-inch review

Apple MacBook Pro 14-inch review: ontwerp

De 14-inch MacBook Pro is niet alleen een nieuw formaat voor de high-end laptops van Apple, hij maakt ook deel uit van een nieuw tijdperk. Jarenlang kreeg de MacBook Pro erg kleine en behoorlijk saaie updates. Dit jaar? Bijna alles is anders, aangezien Apple het taps toelopende deksel voor een platte bovenkant heeft weggegooid en zelfs “MacBook Pro” aan de onderkant heeft gegraveerd.

Belangrijker is echter dat de (meeste) randen van de MacBook Pro door Apple zijn gekrompen. Nu meten ze iets meer dan 0,1 inch, minder dan de 0,5-inch (boven) en 0,3-inch (zij) bezels van de afgelopen drie jaar. De Dell XPS 13 met OLED heeft vergelijkbare kleine randen, en voor langer, omdat zijn computers al jaren InfinityEdge-beeldschermpanelen hebben.

Er is echter één uitzondering: Apple gaf de MacBook Pro een tandje bijsteken. Ja, de kleine zwarte rechthoekige ruimte voor camera’s in de iPhone bereikte het midden bovenaan het MacBook Pro-scherm. Het is 0,4 centimeter lang en het is onmogelijk om te missen, op het eerste gezicht tenminste. Ik ben er al aan gewend geraakt, en ik accepteer het meer dan. Dankzij de dunnere randen kan Apple de menubalk naar de vrijgekomen ruimte verplaatsen en de inkeping zakt alleen ver genoeg naar beneden om in die menubalk te staan.

Helaas was de MacBook Pro-inkeping voor sommigen een probleem geworden. Tech-enthousiasteling Quinn Nelson legde uit dat hij problemen had met het iStat Menus-hulpprogramma toen de menubalk-opties aan de linkerkant en de pictogrammen aan de rechterkant een breekpunt bereikten. Gelukkig kan de inkeping van de MacBook Pro eindelijk worden opgelost via een OS-update die binnenkort voor alle klanten beschikbaar zal zijn.

De enige andere “nieuwe” verandering is dat de linker- en rechteropeningen, voor warmte en audio, groter zijn dan voorheen. Ik wed dat ik eraan zal wennen.

Bekijk de 14-inch MacBook Pro zij aan zij met de 13-inch 2020 MacBook Pro, en zeg me dat je de laatste zou nemen, met zijn kleinere scherm en dikkere randen. Natuurlijk, geen notch zou beter zijn, maar het is een behoorlijk compromis.

De MacBook Pro 14-inch VS de 13-inch MacBook Pro

Met afmetingen van 12,3 x 8,7 x 0,6 inch en een gewicht van 3,5 pond is de 14,2-inch MacBook Pro iets groter en zwaarder dan de 13-inch MacBook Pro met M1 (12 x 8,4 x 0,6 inch, 3 pond). Interessant is echter dat de 14-inch MacBook Pro dunner is, als je tot op centimeters boort, waar hij 1,55 cm dik is, vergeleken met de 1,56 cm 13-inch MacBook Pro. Maar wiens ogen zullen dat waarnemen?

De 13,4-inch Dell XPS 13 met OLED (11,6 x 7,8 x 0,5 inch, 2,8 pond) is kleiner en lichter, terwijl de 14-inch Razer Blade 14 (12,6 x 8,7 x 0,7 inch, 3,9 pond) groter en zwaarder is. Het is niet verwonderlijk dat de nieuwe MacBook Pro (16-inch) (14 x 9,8 x 0,7 inch, 4,7 pond) groter en zwaarder is.

U kunt ook de grotere en zwaardere 14,4-inch Microsoft Surface Laptop Studio (12,7 x 8,9 x 0,7 inch, 3,8 – 4,0 pond) en de Dell XPS 15 OLED 2021 (13,6 x 9,1 x 0,7 inch, 4,2 pond) overwegen, die iets meer kracht.

We zullen het grotere ontwerp van de Surface Laptop Studio ontzien, want het heeft een ezelachtig aanraakscherm dat je naar je toe kunt trekken. Het is het soort functie waarmee we Apple graag zouden zien spelen, hoewel ze eerst touchscreen-laptops in hun hart moeten accepteren.

Apple verkoopt de MacBook Pro 2021 in dezelfde twee kleuren waarin ze al jaren MacBook Pro’s verkopen: zilver en Space Grey. Ik kies het laatste als ik de mijne koop, hoewel ik die kleur alleen op de onderste helft van het apparaat zie, omdat ik het deksel bedek met stickers die ik heb verzameld terwijl ik de afgelopen vijf jaar wachtte.

Poorten

 • De terugkeer van de MagSafe-oplaadpoort, HDMI- en SD-geheugenlezer
 • Nog steeds geen USB-A-poort

Dit lijkt er meer op. De 14-inch MacBook Pro ruilt Apple’s eerdere filosofie – in wezen “USB-C-dongles zijn goed genoeg” – voor de meeste poorten die mensen nodig hebben. Eén is echter nog steeds afwezig.

Aan de linkerkant van de MacBook Pro vind je misschien wel de meest welkome poort om terug te keren naar de MacBook Pro: de MagSafe-oplaadpoort. Apple (en zijn fans) hebben jarenlang de laptopbesparende voordelen van deze magnetisch bevestigde stroomaansluiting geprezen, die er gewoon uit springt wanneer er een meer dan kleine hoeveelheid spanning wordt uitgeoefend. Voorheen kon je de MacBook Pro alleen opladen via een USB-C-kabel, en die poppen konden je laptop van je tafel trekken – en waar / hoe ze zouden landen, wie weet?

Daarnaast heb je twee Thunderbolt 4 / USB4 omkeerbare USB-C-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting die is geüpgraded om hoofdtelefoons met hoge impedantie te ondersteunen die meer stroom vragen.

Aan de rechterkant heb je een derde Thunderbolt 4-poort en nog twee poorten die in feite terugkeer naar de Mac eisten: HDMI-uitgang en een SD-kaartlezer. Deze zijn cruciaal voor iedereen die zijn display uitbreidt of een geheugenkaart van een camera aansluit (respectievelijk). Ik gebruik hiervoor al lang een USB-C-hubdongle op mijn door mijn werk uitgegeven MacBook Pro, en ik heb lang gewenst dat ik dat niet hoefde te doen.

De SD-lezer ondersteunt het UHS-II-formaat, dat in principe “OK” is. Hij is sneller dan de UHS-I en langzamer dan de topklasse UHS-III. Maar om dat verschil te krijgen, moet je SD-kaarten kopen die UHS-II of UHS-III ondersteunen.

De 16-inch MacBook Pro heeft dezelfde poorten, terwijl de 13-inch MacBook Pro slechts twee Thunderbolt / USB 4-poorten en een koptelefoonaansluiting heeft, waardoor het een goed voorbeeld is van de invoer / uitvoer-situatie die professionals wanhopig achter zich wilden laten.

Zowel de Razer Blade 14 als XPS 13 komen dicht in de buurt van het nieuwe MacBook Pro-poortassortiment. Beide hebben dubbele USB-C-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting, terwijl de XPS 13 een microSD-lezer heeft en de Razer Blade 14 een USB-A-poort en HDMI. Dell gooit een USB-C naar USB-A-adapter in, wat Apple zou moeten doen.

De XPS 15 heeft drie USB-C-poorten en een microSD-lezer (hij past ook in een USB-A-adapter), terwijl de Surface Laptop Studio dubbele Thunderbolt 4 / USB-C-poorten, een hoofdtelefoonaansluiting en Surface Connect-poort heeft.

Een USB-A-poort zou een welkome aanvulling zijn, vooral omdat de meeste mensen minstens één apparaat hebben dat USB-A vereist. Ik heb er meerdere: mijn Blue Yeti-microfoon, plus mijn draadloze muis en toetsenbord. Als u deze accessoires onderweg gebruikt, hoeft u geen adapter mee te nemen.

Apple MacBook Pro 14-inch review
De MagSafe-oplaadpoort, HDMI- en SD-geheugenlezer, 2 USB4 omkeerbare USB-C-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting

Beeldscherm

 • Voldoende helder, met verbluffend contrast voor HDR-inhoud
 • ProMotion 120Hz verversingssnelheid maakt alles soepeler

Alles ziet er gewoon zoveel helderder en beter uit op het mini-LED Liquid Retina XDR-display in de 14-inch Apple MacBook Pro. Kijkend naar mijn 4K HDR-kopieën van Scott Pilgrim vs. the World, Mission: Impossible – Fallout en Jordan Peele’s Us, ik had herhaaldelijk het gevoel dat ik de dingen beter zag dan ik in een tijdje had gedaan. Ik merkte een verbluffend contrast op tussen rood, zwart en wit in het laatste gevecht van Scott Pilgrim, evenals in verlichting en schaduwen van de badkamergevechten in Mission: Impossible – Fallout en perfecte strandtinten in Us.

De andere grote functie van de MacBook Pro is de verversingssnelheid van ProMotion 120 Hz, waardoor alles er vloeiender uitziet. Dit was niet alleen te zien in het vuistgevecht van Tom Cruise en Henry Cavill in Fallout, maar ook toen de tekst er gewoon beter uitzag terwijl ik scrolde in de Apple News-app en Chrome. Nog niet elke app werkt er goed mee, maar 120Hz-ondersteuning voor Safari en andere apps komt eraan.

Het beeldscherm van de 14-inch MacBook Pro produceert 109,6% van het sRGB-gamma (volgens onze colorimeter), wat binnen de foutmarge van de score van de 16-inch MacBook Pro (109,3%) ligt. De Surface Laptop Studio (105,6%) haalde een vergelijkbaar percentage, de 13-inch MacBook Pro (111,8%) kreeg een haar hoger, net als de Razer Blade 14 (111,3%). Het 3,5K OLED-paneel in de Dell XPS 13 (117,3%) bereikte een iets groter aantal, terwijl het 3,5K OLED XPS 15-paneel (120,1%) daar nog een tandje hoger bij zit.

De nieuwe MacBook Pro’s zijn superhelder, met het 14-inch model dat tot 487,8 nits uitstraalt volgens onze light gun (de 16-inch versie bereikte iets hoger, tot 500,6 nits). De Surface Laptop Studio (487,2 nits) is even helder, terwijl de 389-nit XPS 15, 439,4-nit MacBook Pro 2020, de 357,5-nit XPS 13 en de 332,4-nit Razer Blade 14 dimmer zijn.

Apple schat de nieuwe MacBooks in met piekhelderheden van maximaal 1600 nits, maar het hoogste dat we konden krijgen, bij het gebruik van trucs om te proberen de helderheid te verhogen, was 520 nits. Toch is dit scherm geweldig.

Prestaties

“Hoeveel sneller zou de M1 Pro eigenlijk kunnen worden?” Bedacht ik me. Daarna deden we de tests en de 14-inch MacBook Pro (M1 Pro met 10-core CPU, 32 GB RAM) blies het dak van de verdomde tests, zoals de Avengers die Thanos vanuit alle hoeken verlichten. Ik heb de fans niet eens horen groeien, aangezien ik tientallen tabbladen in Chrome heb geopend (ook terwijl ik het scherm splitste met de 1080p-trailer voor Spider-Man: No Way Home).

Op de multi-core test van de algemene prestatiebenchmark van de Geekbench 5 verdiende de 14-inch MacBook Pro maar liefst 12.477. De op M1 Max gebaseerde 16-inch MacBook Pro (een 10-core CPU-configuratie, met 64 GB RAM) deed het met 12.683 iets beter. Die scores lopen praktisch op tot de 7.571-score van de M1 MacBook Pro 2020 (Apple M1, 8GB RAM) en schudden hem af voor zijn lunchgeld.

Evenzo de scores van 7.471 van de Razer Blade 14 (AMD Ryzen 9 5900HX, 16GB RAM), 7.477 van de XPS 15 (Intel Core i7-11800H, 16GB RAM), 5.820 van de Surface Laptop Studio (Intel Core i7-11370H, 32 GB RAM) en 5.420 van de Dell XPS 13 met OLED (Intel Core i7-1185G7, 16 GB RAM) leven nu onder de grote schaduw van de M1 Pro- en M1 Max-scores.

Toegegeven, deze nieuwe Macs hebben een voorsprong op sommige van deze, met meer RAM.

De op M1 Pro gebaseerde MacBook Pro scoort op dezelfde manier supercharged op onze Handbrake-videocoderingstest, waarbij slechts 4 minuten en 51 seconden nodig is om een ​​4K-video naar 1080p te transcoderen (de 16-inch MacBook Pro met M1 Max kostte 3 seconden minder tijd, om 4:48). We kregen betere tijden van 7:46 van de 13-inch 2020 MacBook Pro, 7:20 van de Razer Blade 14 en 8:10 van de Dell XPS 15, terwijl we veel slechtere tijden van 11:24 van de Surface Laptop Studio zagen en 18:12 van de XPS 13.

Apple blijft overwinningen vinden op opslag, met zijn SSD die ongelooflijke lees- (5.322 MBps) en schrijftijden (5.377 MBps) keert op de Blackmagic Disk Speed ​​​​Test. De 16-inch MacBook Pro (lees: 5.315 MBps, schrijf: 5.565 MBps) was niet veel sneller.

Deze tijden verslaan (opnieuw) de 2020 MacBook Pro met M1 (lees: 2.768 MBps, schrijf: 2.406 MBps) en de 1.051 MBps overdrachtssnelheid van de Surface Laptop Studio, terwijl de overdrachtssnelheden van de SSD’s in de Razer Blade 14 (909 MBps ), XPS 15 (826 MBps), XPS 13 (742 MBps) zitten vast in drievoudige cijfers.

En dan is er nog de kwestie van de PugetBench Photoshop-test, waar de M1 Pro een score van 806 en een tijd van 4:54 opleverde (de 16-inch MacBook Pro haalde het met 877 en 4:44). Die tijden en scores (je raadt het al) versloeg die van de 2020 MacBook Pro (577, 7:03) handig.

Op zoek naar nog meer vergelijkingen tussen de nieuwe MacBook Pro’s en de beste pc-werkstations? We hebben de benchmarks van MacBook Pro samengesteld en ze vergeleken met die van de Asus ProArt StudioBook 16 en HP ZBook Fury G8, ook voor Geekbench 5.4, onze Handbrake-videotranscoderingstest, PugetBench Photoshop, Sid Meier’s Civilization VI en zelfs op batterijduur. De nieuwe MacBooks hebben 2 van de 3 rondes nodig, kun jij raden welke?

Apple MacBook Pro 14-inch review: graphics en gaming

 • M1 Max zit in de schaduw van M1 Pro
 • Gamen met hoge resolutie smaakt nog steeds naar meer

De 14-inch MacBook Pro die we hebben getest, heeft een 16-core GPU als aanvulling op Apple’s nieuwe M1 Pro system-on-chip. En het blijkt een beest te zijn, zoals ik zag toen ik Rise of the Tomb Raider speelde, aangezien de winterse openingsscène soepel verliep terwijl sneeuw en wind Lara op een klif teisterden.

Bij het testen van dit met een benchmark, haalde de 14-inch MacBook Pro 39 fps op Rise of the Tomb Raider (bij 1920 x 1200), terwijl het 16-inch model steeg naar een supervloeiende 73,87 fps. Toen we de resolutie verhoogden, haalde de 14-inch (met 3024 x 1964) een schokkerige 17 fps, terwijl de 16-inch (met 3456 x 2234) nog steeds niet boven de 30 fps kwam, met 27 fps.

De 14-inch MacBook Pro draaide Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm (op 1512×982) met 46 frames per seconde, een vloeiendere snelheid dan de 22 fps die de XPS 13 (met Intel Iris Xe Graphics) had, hoewel die op 1080p liep. De 16-inch MacBook Pro draaide (ingesteld op 1728 x 1080) met 46 fps. Voor context is 30 frames per seconde speelbaar, hoewel we altijd graag een hoger cijfer zien. De Nvidia RTX 3050 Ti GPU’s in de Surface Laptop Studio (66 fps) en Dell XPS 15 (67 fps) zorgden voor soepelheid die hier iedereen op de hielen zat.

De tekortkomingen van de M1 Pro tegen de M1 Max kwamen naar voren in de 3DMark Wild Life Extreme Unlimited-test. Daar behaalde de 16-core GPU van de M1 Pro een score van 10.386 bij 62,17 frames per seconde, terwijl de 16-inch MacBook Pro (32-core GPU M1 Max) een score van 20.220 behaalde bij 121 frames per seconde.

Apple MacBook Pro 14-inch review
De 14-inch MacBook Pro heeft een 16-core GPU als aanvulling op Apple’s nieuwe M1 Pro system-on-chip.

Apple MacBook Pro 14-inch review: levensduur van de batterij

 • 14-inch MacBook Pro gaat meer dan 14 uur mee in onze test
 • 6+ uur langer dan OLED XPS 13

Het Apple Silicon-tijdperk was grotendeels geweldig voor de MacBook Pro, met een veel langer uithoudingsvermogen dan in de afgelopen jaren. Dat gaat hier verder.

De 14-inch MacBook Pro leverde de hele dag prestaties, die 14 uur en 9 minuten aanhielden volgens de batterijtest (ingesteld op 150 nits). Ter vergelijking: de Intel-gebaseerde MacBook Pro’s – de 13-inch (10:21), 15-inch (ook 10:21) en 16-inch (10:55) – kwamen allemaal op kortere tijden binnen.

De eerste MacBook Pro met M1 (16:25) en de M1 Max 16-inch MacBook Pro (15:32) gingen beide langer mee, terwijl de Intel-gebaseerde Dell XPS 13 met OLED (7:59), Dell XPS 15 met OLED (6:58) en op AMD gebaseerde Razer Blade 14 (6:02) deden het veel slechter. De Surface Laptop Studio (10:42) deed het beter, maar kwam nog steeds niet in de buurt.

Webcam

 • Verbeterde helderheid in 1080p webcam
 • De meeste concurrenten hebben nog 720p-webcams

Helaas is online videoconferenties de nieuwe norm geworden, en dat heeft Apple hier ook erkend. De 14-inch MacBook Pro (en zijn 16-inch broer of zus) hebben 1080 webcams, een sprong hoger dan de korrelige 720p-cams in de Dell XPS 13 en XPS 15, 2020 MacBook Pro en Razer Blade 14 (een pluim voor Microsoft voor het plaatsen van een 1080p webcam in de Surface Laptop Studio).

Het is geweldig dat Apple heeft besloten om deze verandering aan te brengen, aangezien we nog steeds in een wereld leven vol ervaringen met werken op afstand, waar oproepen via Google Meet, Zoom, Skype en Teams vergaderingen hebben vervangen.

Het Magic Keyboard in de 14-inch MacBook Pro is comfortabel en maakt snel typen mogelijk.

Apple MacBook Pro 14-inch review

Apple MacBook Pro 14-inch review: toetsenbord en touchpad

 • Uitstekende en comfortabele typervaring
 • De Touch Bar is weg en we zijn klaar om een ​​feestje te bouwen

Het Magic Keyboard in de 14-inch MacBook Pro is comfortabel en maakt snel typen mogelijk. De toetsen geven een behoorlijke hoeveelheid fysieke feedback, en toen ik het uitprobeerde op de 10fastfingers-typetest, klikte ik me een weg naar 77 woorden per minuut (met een nauwkeurigheid van 96%), in de buurt van mijn 80 wpm externe toetsenbordgemiddelde. Ik merkte ook op dat het 5,1 x 3,1-inch glazen Force Touch-trackpad nauwkeurig is en soepel scrollt.

Er is echter meer aan het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro dan alleen de typervaring. Apple heeft andere belangrijke wijzigingen aangebracht waardoor we uitroepen “uit met het nieuwe en met het oude!” Apple heeft niet alleen vastgehouden aan het ontwerp van het Magic Keyboard-mechanisme dat het in 2019 en 2020 introduceerde (dat het notoir onbetrouwbare en class action-rechtszaak inspirerende Butterfly-toetsenbord verving), maar ze gooiden ook een andere relatief recente ‘innovatie’ uit.

De Touch Bar, een dun OLED-touchscreen (de enige soort die Apple in een laptop stopt), werd in 2016 geïntroduceerd. Het had ‘softwareknoppen’ die samen met specifieke apps zouden verschijnen. Een telefoontje krijgen? Je zou kunnen starten of ophangen met de Touch Bar. Wil je een emoji sturen? De Touch Bar had je gedekt.

Maar de Touch Bar heeft zijn bestaan ​​nooit echt gerechtvaardigd, en Apple verving hem in deze nieuwe MacBook Pro’s. In plaats daarvan hebben we een rij functietoetsen op volledige hoogte (F1-F12, de helderheid, multimedia en andere sneltoetsen), een escape-toets en een aan / uit-knop met Touch ID biometrische beveiliging voor het bevestigen van uw identiteit om te ontgrendelen het systeem, open een wachtwoordbeheerder of gebruik ApplePay.

Deze verandering is meer dan welkom als je het mij vraagt, omdat ik vaak merkte dat mijn vingers per ongeluk de aanraakbalk bedienden door alleen maar over het oppervlak te strijken.

Apple MacBook Pro 14-inch review
De Apple MacBook Pro 14-inch heeft maar liefst zes sterke luidsprekers

Audio

 • Opstelling met zes luidsprekers maakt indruk
 • Verbeterde geluidskwaliteit in microfoons

De audio-ingenieurs van Apple blijven geweldig werk doen en stoppen nu een sterke en lieflijk klinkende array met zes luidsprekers in de 14-inch Apple MacBook Pro. Toen ik de humeurige single “Swim Good” van Frank Ocean aanzette, kon ik mezelf er niet van weerhouden meedobberend op de dreunende bas.

Het drietal ingebouwde microfoons is verbeterd voor een hogere geluidskwaliteit, iets wat ik zelf heb gezien bij het opnemen van video’s in Quicktime.

Apple MacBook Pro 14-inch review: Warmte

 • Wordt een beetje warm
 • Maar wordt niet te warm

Toen ik de nieuwe MacBook Pro heb getest, heb ik gemerkt dat hij hoogstens een beetje warm wordt, niets op aan te merken. Nadat we er 15 minuten Full HD-video op hadden gestreamd, registreerde ons heteluchtpistool temperaturen onder 95 graden Fahrenheit op zijn touchpad (85 graden), toetsenbord en onderkant (beide 89,5 graden).

Software en iOS-apps

 • macOS 12 is stabiel, maar aangekondigde functies zijn vertraagd
 • Live Text is de coolste softwarefunctie die Apple in jaren heeft gemaakt

macOS Monterey, ook bekend als macOS 12, is de nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem van Apple, en als iemand die het heeft getest op een M1 MacBook Air en een 2020 Intel MacBook Pro sinds de bètaversies uitkwamen, kan ik zeggen dat ik behoorlijk gecharmeerd ben van het. Apple heeft twee belangrijke functies – SharePlay en Universal Control – moeten uitstellen tot voorbij de volledige definitieve lancering van Monterey, maar het is nog steeds goed.

Ten eerste moest ik mezelf er vaak aan herinneren dat dit in feite een bètaversie is. Zo stabiel is deze release (hoewel je kilometerstand kan variëren, afhankelijk van je favoriete apps). Zonder die twee belangrijke functies heeft Apple weliswaar minder belangrijke redenen om je het te laten downloaden. Maar dat gezegd hebbende, LiveText – waarmee je tekst in afbeeldingen kunt selecteren en kopiëren – is echt geweldig, en ik geloof echt dat mensen het zo snel mogelijk willen downloaden. Zoals je kunt zien aan deze setlist die ik van een recent concert heb gekregen, maakt Live Text het voor mij gemakkelijk om die tekst op dat blad te exporteren, waardoor ik de tijd bespaar om het zelf uit te typen.

Apple MacBook Pro 14-inch review

Apple MacBook Pro 14-inch review: oordeel

Ik wacht al heel lang op deze Apple MacBook Pro 14 inch review. Ik kocht voor het laatst een Mac in 2012 toen de eerste Retina Display MacBook Pro arriveerde. En toen had ik pas rond 2016 en 2017 een MacBook nodig, net toen Apple overstapte naar een controversieel toetsenbord dat te oppervlakkig aanvoelde, MagSafe en die waardevolle poorten wegnam.

Dus heb ik mijn MacBook Pro uit 2012 rekbaar gemaakt. Maar het is nauwelijks in staat geweest om een ​​groot deel van de batterijlading vast te houden, de prestaties zijn aanzienlijk vertraagd en de nieuwe OS-updates van Apple hebben dit niet ondersteund. Ik begon me af te vragen welk besturingssysteem mijn volgende computer zou gebruiken, zelfs als ik Windows-machines in overweging nam. Maar toen stierf de Butterfly-toetsenbordschakelaar uit, het nieuws over de terugkerende poorten lekte en geruchten over de ondergang van de Touch Bar verspreidden zich. En ik werd erg opgewonden, vooral toen Apple de goederen afleverde. Blijkbaar luisterde Apple naar jarenlange klachten van gebruikers, want dit is de laptop waar we om hebben gevraagd.

Bovendien biedt de 14-inch MacBook Pro geweldige prestaties van de supersnelle M1 Pro (of de snellere M1 Max als je meer betaalt), een prachtig Liquid Retina XDR-scherm dat zowel helder als snel is, en de dunnere randen het is lang nodig.

Je zou even dunne randen kunnen hebben met de Dell XPS 13 met OLED, en ze zouden je veel minder kosten. Een XPS 13 met vergelijkbare specificaties als de MacBook Pro die we hebben getest, maar de levensduur van de batterij is veel korter, hij is niet zo snel en het scherm is niet zo helder; bekijk onze MacBook Pro 14-inch vs Dell XPS 13 face-off voor een volledige vergelijking tussen de twee.

Wil je geweldige grafische prestaties voor gaming? De Surface Laptop Studio is vergelijkbaar geprijsd, maar je verliest de levensduur van de batterij en de algemene prestaties in vergelijking met de 14-inch MacBook Pro, maar een beetje zwaarder en veel minder uithoudingsvermogen heeft op een enkele lading.

Je zou in de Mac-wereld kunnen blijven en €1.00 kunnen besparen en een langere levensduur van de batterij krijgen met de 13-inch MacBook Pro, maar dat wil je waarschijnlijk niet als je ooit de dunnere randen van de MacBook Pro’s ziet met ook mindere opties aan poorten.

We zouden graag een MacBook Pro zien met deze poorten voor een meer betaalbare prijs, maar dat zit er nu niet in. Misschien zal Apple in 2022 die plek in zijn assortiment bijwerken. Zo krijgt de MacBook Air 2022 naar verwachting MagSafe. Dat gezegd hebbende, de nieuwe 14-inch MacBook Pro is vrijwel precies de laptop waar velen op hebben gewacht en zelfs van hebben gedroomd. Met een inkeping bovenop.

U leest: Apple MacBook Pro 14-inch review: verbluffend goede prestaties

Ook populair: Top 4 beste MacBook in 2022: vind de beste MacBook voor jou