Besparen op boodschappen – kan een moestuin hierbij helpen?

besparen-op-boodschappen

Met inflatie in het achterhoofd voor velen, vraag je je misschien af ​​of het het meest kosteneffectief is om je eigen voedsel te verbouwen in plaats van winkelen in de supermarkt. Aangezien de voedselprijzen in 2022 met 10% zijn gestegen – en in 2020 gaf een gemiddelde huishouden bijna € 1.000 uit aan producten – is een moesstuin misschien precies wat je nodig hebt om te besparen op boodschappen.

Het is verleidelijk om de supermarkt achter je te laten en een tuin te beginnen om terrastomaten en tuinbonen te kweken, maar zul je uiteindelijk meer geld uitgeven aan zaden en benodigdheden dan wanneer je je groenten gewoon in de winkel zou kopen?

We spraken met experts om erachter te komen of een overlevingstuin je kan helpen geld te besparen op voedselkosten. Dit is wat ze te zeggen hadden.

Met deze Kinzo Garden Plastic broeikas  geef jij je kostbare en kwetsbare planten een veilige leefomgeving in je eigen tuin. Het waterdichte plastic zeil en de stevige constructie beschermen de planten namelijk tegen slechte weersomstandigheden

Besparen op boodschappen

Wat is een moestuin?

Een moesstuin wordt gekweekt in een achtertuin of in potten op een balkon of terras, en bevat idealiter voldoende voedsel om iedereen in het huishouden te voeden.

Tuinieren is het meest kostenefficiënt en loont als je elke centimeter ruimte kunt gebruiken om meerdere dingen zo lang mogelijk te laten groeien om het zo productief mogelijk te maken. Dit kan betekenen vier gewassen sla in dezelfde ruimte of opeenvolgende aanplant. (Dit betekent een ander gewas in dezelfde ruimte planten wanneer het eerste gewas is geoogst.)

De meeste voedselgewassen volledig hebben direct zonlicht nodig om te gedijen, en kies planten die goed samen groeien in krappe ruimtes, met opties voor opeenvolgend planten en tussenplanten.

Je hebt misschien niet de juiste hoeveelheid ruimte om alles wat je wilt in je tuin te laten groeien, maar vergeet niet dat planten kunnen groeien. Tomatenlatten en -stokken kunnen u helpen meer producten te verbouwen door planten verticaal te laten groeien in plaats van ze over de grond te laten lopen.

Wat moet ik planten in een moestuin?

Bedenk wat je graag eet en makkelijk te oogsten is. Radijs, sla en groenten zijn goed. Je kunt groen blijven oogsten dat teruggroeit en verse sla hebben, zelfs als je alleen maar ruimte hebt voor een pot in je appartement.

U kunt het voedsel dat uw gezin graag eet, verbouwen door afzonderlijk zaadpakketten of startplanten te kopen. Je kunt ook een overlevingszaadpakket kopen, zoals de Gardeners Basics Store Survival Garden Kit met 16.000 zaden, die vol zit met een verscheidenheid aan zaden zoals watermeloenen, pompoenen, selderij, maïs en basilicum.

Als het om zaden gaat: een zadenpakket kan al gauw 100 slazaden 100 slaplanten kan opleveren. Door groenten te kiezen die gemakkelijk te bewaren zijn, kunt u ook in de winter geld besparen. Uien, aardappelen en winterpompoen zijn allemaal kandidaten voor langdurige opslag.

Groenten en fruit die uit je achtertuin worden geoogst op dezelfde dag dat je ze eet, zijn een stuk verser dan supermarktvariëteiten die misschien dagen of weken zijn geplukt, verzonden en tentoongesteld voordat ze in je keuken aankomen.

Supermarktrassen worden geteeld omdat ze goed reizen, niet voor diversiteit. Thuiskwekers kunnen toegang krijgen tot zaden voor eetbare en medicinale planten en kruiden die gewoon niet verkrijgbaar zijn in winkels.

De OwnGrown Groentenzaden set heeft 12 soorten Premium tuingroentezaden voor het kweken van heerlijke, verse tuingroenten. Sommige soorten zijn geschikt om op balkon of vensterbank te kweken

Besparen op boodschappen

Kan je besparen op boodschappen met een moestuin?

Of je geld bespaart door voedsel te verbouwen in je overlevingstuin, hangt af van een paar factoren.

Hoeveel kost het om uw tuin aan te leggen en te verhogen?
Heb je al een tuin waarin je tuiniert, of een set grote terraspotten met een bewateringssysteem? Dat kost minder geld dan het helemaal opnieuw opzetten van een tuin.
Denk eraan om rekening te houden met materialen zoals tuingereedschap, verhoogde bedden, zaailingen, grond, grondverbeteraars, palen en hekjes, tuinslang, sproeiers en slangmondstukken, en verwerkingsmaterialen zoals inmaakpotten of dehydrators.

Hoeveel haal je uit de tuin?
Nieuwe kwekers halen doorgaans een lagere opbrengst dan ervaren kwekers. Sommige planten, zoals courgette, geven met weinig vaardigheid en moeite hoge opbrengsten, maar dat betekent niet veel als je niet van courgette houdt (of als je hongerige bosmarmotten in de buurt hebt).

Wat zou u in een winkel voor dezelfde groenten hebben betaald?
Over het algemeen kosten gewassen die met de hand moeten worden geoogst, zoals babyspinazie, veel meer per pond dan machinaal geoogste gewassen zoals wortelen en aardappelen. Als u al biologische babyspinazie koopt en bereid bent om het werk te doen om uw groenten te laten groeien, bespaart u absoluut geld.

In onze moestuin slaagden we erin om ongeveer € 0,50 per pond te besparen door tomaten te telen en € 4,67 per pond door babyspinazie te telen, maar verloren we € 0,50 per pond door thuis wortelen te kweken omdat ze goedkoper zijn om te verbouwen op industriële boerderijen.

Bepaal vroeg of u uw tijd en arbeid meetelt in de kosten van uw tuin. Er is een onderzoek waaruit blijkt dat tuinieren geld besparen op boodschappen kan als je de arbeidskosten niet meetelt. Als je liever binnen tv kijkt of flapjacks omdraait dan buiten in je tuin, dan is tuinieren werk, en je onbetaalde werkuren tellen mee voor je spaargeld.

U leest: Besparen op boodschappen – kan een moestuin hierbij helpen?

Ook populair: Deze steel stofzuiger van Blokker kan elke stofzuigklus klaren