Bestaat er zoiets als ‘gezonde obesitas’?

gezonde obesitas

De laatste tijd rijst de vraag steeds vaker of de term ‘gezonde obesitas’ gerechtvaardigd is. Deskundigen zeggen dat de veronderstelling dat zwaarlijvige mensen ongezond zijn, verschillende problemen veroorzaakt. Kan een persoon zowel zwaarlijvig als gezond zijn? Verschillende gezondheids- en voedingsexperts brengen het idee naar voren dat de term gezonde obesitas moet worden afgeschaft. Volgens hen valt niet te ontkennen dat obesitas slecht is voor de gezondheid, maar er zijn duidelijke verschillen tussen individuen in de mate waarin het slecht is.

Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan een meer genuanceerde kijk op de body mass index of BMI, omdat er tal van andere factoren zijn die de gezondheid van een persoon bepalen. Deze omvatten of ze roken en hun kans op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen later in het leven. Momenteel wordt een BMI van meer dan 30 als zwaarlijvig beschouwd. De term “gezonde obesitas” is eigenlijk gebrekkig, aangezien mensen met obesitas, zelfs degenen die metabolisch gezond zijn, nog steeds een verhoogd risico lopen op een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, chronische nierziekte en algehele risico op sterfte.

Hoewel het concept van gezonde obesitas grof en problematisch is en het best tot rust kan worden gebracht, is er een grote kans voor menselijk biologisch onderzoek naar de niveaus, oorzaken en gevolgen van heterogeniteit in gezondheid bij mensen met dezelfde BMI. Mensen met dezelfde BMI kunnen verschillende gezondheidsrisico’s hebben.

De obesitas-code is het best verkochte en hoogst gewaardeerde boek op bol.com omtrent afvallen en obesitas

Wat is gezonde obesitas?

Het idee of gezonde obesitas een gebrekkige term is, blijft controversieel. Het is volgens experts nutteloos om te zeggen dat een persoon met obesitas niet gezond kan zijn. Wellicht moeten we afstappen van het gebruik van BMI als een categorie als zwaarlijvig / overgewicht of ongezond. Het echte debat hier is hoe we gezondheid definiëren? Wordt de vegetariër met een BMI van 30, die alle verzadigde vetten uit vlees vermijdt en een dieet volgt dat rijk is aan eenvoudige koolhydraten (en dus) zijn risico op hartaandoeningen vermindert, maar de kans op verhoogde triglyceriden en insuline verhoogt, als gezond beschouwd?

Volgens voedingsexperts moet de gezondheid opnieuw worden gedefinieerd en naar de hele persoon als geheel gekeken worden, rekening houdend met fitnessniveau, slaappatronen, gewrichtspijn, vitamineniveaus, ademhaling, kracht, geluk, sociale connecties. Ook andere tests kunnen de gezondheid holistischer kunnen bekijken, zoals de “zit-test” om te bepalen of patiënten gemakkelijk uit een stoel kunnen opstaan.

Ook een geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige en auteur van gezondheidsboeken zegt dat ze teleurgesteld is dat er zo weinig melding wordt gedaan van het stigma dat zwaarlijvige patiënten al hebben in de medische omgeving. Ze wees erop dat er weinig of geen gevallen zijn van zwaarlijvige mensen die te horen krijgen dat ze gezond zijn terwijl ze te zwaar zijn. “De dominante indruk is dat als je het hogere gewicht hebt, je ongezond bent”, vertelde ze. “Het valt niet te ontkennen dat obesitas slecht is voor de gezondheid, maar dat is een mening. Dat is niet noodzakelijk waar, want er is net zoveel onderzoek gedaan naar hoe gewichtsbias schadelijk is voor de gezondheid en zelfs de levensverwachting kan verkorten. Zwaarlijvige mensen hebben de neiging hun arts te mijden omdat ze geen lezing over hun gewicht willen krijgen”, zei ze.

Hoewel deze mensen mogelijk risico lopen op gezondheidscomplicaties zoals diabetes type 2, zorgt hun gewicht er niet voor dat ze die complicaties krijgen. “Je zou mensen hetzelfde kunnen laten doen en ze zullen een ander gewicht hebben, inclusief gewichten die in de categorie zwaarlijvigheid zouden vallen,” zei ze. “Het is niet ondenkbaar dat de term gezonde obesitas zou bestaan.”

De juiste behandeling krijgen

Debatteren over de term ‘gezonde obesitas’ zal mensen die proberen gezond te blijven waarschijnlijk niet helpen. In plaats daarvan zouden artsen zich moeten concentreren op het comfortabel maken van patiënten, zodat ze een behandeling krijgen. Meer artsen zouden moeten kijken naar de manieren waarop ze bijdragen aan gewichtsstigma zonder het per se te weten. Als je echt geeft om het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen, inclusief de mensen met een hoger gewicht, is het beste wat ze kunnen doen het stigma verminderen.

Er zijn manieren waarop artsen met zwaarlijvige patiënten kunnen omgaan zonder dat ze zich schamen, zodat de kans groter wordt dat ze terugkeren voor zorg. Artsen kunnen een patiënt vragen of ze hun gewicht of dieet willen bespreken zonder er vanuit te gaan dat de patiënt niet traint of stappen onderneemt om gezond te eten. Ze zouden hun zwaarlijvige patiënten zouden moeten behandelen zoals ze hun patiënten zouden behandelen die niet zwaarlijvig zijn, en niet al hun aandacht op gewicht of dieet zouden moeten richten.

Gezondheid is individueel en hangt af van een aantal factoren voor fysieke en emotionele gezondheid; het is niet gewichtsafhankelijk.

Ook populair: 5x smoothie recepten voor afvallen en een mooie huid