Beste kaarsen voor warmte: zó verwarm je je huis met kaarsen!

beste-kaarsen-voor-warmte

Wat zijn de beste kaarsen voor warmte en hoeveel kaarsen heb je nodig om een kamer op te warmen? Als het vriest, moet je voorbereid zijn. Dus dat is eigenlijk een goede vraag. Of je nu aan het overleven bent, een paar nachten in je off-grid hut doorbrengt, of dat je kamerverwarming net kapot is gegaan. Verwarmen met kaarsen is zeker iets dat in je opkomt. Toen mijn radiator het begaf, kwam de vraag over verwarmen met kaarsen bij me op. Toen ik aan mijn onderzoek begon, was ik GESCHOKT.

Er zijn tientallen, zo niet honderden tutorials online over het zelf bouwen van een kaarsenverwarmer in huis. Dus dat is wat ik zelf probeerde te doen. Samen met wat rekenwerk kwam ik tot een conclusie.

Korte versie: om een kamer te verwarmen heb je 20 kaarsen nodig. Volgens onderzoek is het verwarmingsvermogen van één kaars 80W. Daarom zijn 20 kaarsen ongeveer het equivalent van één kachel van 1600 W. Een kaars warmtebron van 1600W gecombineerd is in staat om een ruimte grondig te verwarmen. Het hebben van 20 kaarsen in uw kamer is echter brandgevaarlijk. Laten we verderop de betere alternatieven behandelen.

Bestel voordelig bij bol.com 250 stuks Bon Fire Theelichten 8 uur (2x zak van 125 stuks)

Beste kaarsen voor warmte

Hoeveel watt heeft een kaars?

Gelukkig stuitte ik op een gekke wetenschappelijke website met allerlei verschillende vragen en antwoorden. En daar vond ik het vermogen van een enkele kaars. “De kaars brandde elke seconde 2 duizendste van een gram [was], wat ons een vermogen geeft van ongeveer 80 watt.” Om daar achter te komen, onderzochten de onderzoekers kaarsen op petroleumbasis. Dat is het soort was dat de meeste kaarsen gebruiken. Een kaars brandt ongeveer 8 gram per uur. Dat zou gelijk zijn aan ongeveer 2,16 mg verbrande was per seconde.

Chemici weten natuurlijk precies hoeveel energie er in verschillende moleculen is opgeslagen. Je kunt het gewoon online opzoeken. We weten dat kaarsen uit was bestaan. Ze ontdekten dat kaarsvet ongeveer 37 kilojoule energie per gram bevat. Nu is het gemakkelijk om uit te rekenen dat een enkele kaars 80W aan vermogen produceert. Het spijt me als dat te veel cijfers en feiten voor u waren. Maar goed, nu weten we precies hoeveel kracht een kaars heeft!

Heeft het gebruik van warmtekaarsen zin?

Een enkele kaars verandert niet veel. Drie of vier op je bureau plaatsen werkt niet zo goed. Om de equivalente warmteafgifte van slechts één enkele ruimteverwarmer te krijgen, zou u 20 kaarsen moeten aansteken. Het klinkt mij gevaarlijk in de oren. Nu hebben ze, afhankelijk van de grootte van je kaarsen, een beperkte brandtijd. Kleine theekaarsen branden 3-4 uur, terwijl tafelkaarsen van standaardformaat 7-9 uur meegaan. Dat betekent dat je opwarmtijd beperkt is. En na een paar uur gaan je kaarsen uit en moet je ze vervangen. Ugh. Dat klinkt helemaal niet praktisch.

Hier is het recept:

  • Steek 20 kaarsen aan.
  • Verwarm gedurende 4 uur.
  • Herhaal

Voor het 24 uur verwarmen van een enkele kamer heb je 120 theelichtjes nodig! En als je een heel huis of een hut wilt verwarmen, laten we zeggen met 3 kamers, dan heb je 360 theelichtjes nodig! Bedenk nu eens hoeveel dat u zou kosten. En bovendien moet je constant nieuwe kaarsen aansteken en vervangen. In een absolute noodsituatie doen de kosten er niet toe. Maar je gebruikt gewoon zoveel kaarsen. Het is gemakkelijker om gewoon een paar extra lagen kleding te dragen.

Verhogen bloempotverwarmers de hitte van een kaars?

Verwarmen met kaarsen heeft geen zin. Of beter gezegd, het is mogelijk, maar het is totaal onpraktisch en kostenineffectief. Maar toch zijn er honderden online tutorials over het bouwen van een doe-het-zelf kaarsenverwarmer die zowel energiezuinig is als niet veel kaarsen nodig heeft. Ik heb zelfs mijn eigen, uitgebreid onderzochte gids geschreven over het bouwen van een aarden potverwarmer, verschillende soorten kaarsen en potten controleren en kijken welke het beste is!

Kaarsen worden onder een verhoogde bloempot geplaatst. De hitte van de kaarsen gaat omhoog door het gat van de bloempot en zorgt voor zuiging aan de onderkant van de heater. Dit verhoogt de brandsnelheid van de kaarsen iets omdat ze constant verse zuurstof uit je kamer halen.

De bloempot fungeert ook als warmteopslag, vergelijkbaar met het metalen lichaam van een oliekachel. Het wordt heet en geeft zelfs de warmte af. Maar het werkt niet zo goed als je denkt. Dit is waarom:

Je haalt er alleen uit wat je erin stopt. De kaarsen die onder de bloempot staan kunnen door de luchtstroom iets meer warmte produceren. Ze branden echter ook sneller af. Een kaars kan geen “gratis warmte” creëren. Je zou hem dus vaker moeten bijvullen.

En in totaal zou je net zoveel kaarsen gebruiken als zonder de bloempotmethode. Het is gewoon een mooi idee. De hete bloempot wekt de illusie dat je meer warmte creëert dan gewone kaarsen. Maar dat is niet het geval.

Een veilige manier om je woning betaalbaarder te verwarmen is met een elektrische kachel. Een grote favoriet bij bol.com gebruikers is een Elektrische Infrarood Heater

Beste kaarsen voor warmte

Kaars vs heater: wat is beter voor kamerverwarming?

Nu we weten dat een kaars niet echt veel zin heeft, kunnen we zelfs een stap verder gaan en kaarsen vergelijken met heaters en kachels. Wat is beter voor verwarming en waarom?

1. Efficiëntie
Een kaars produceert 80W warmte. Meestal met een rendement van rond de 90%. Dat betekent dat 90% van de vrijgekomen energie warmte is, terwijl de rest licht is. Zodra het licht echter op een oppervlak valt, zoals een muur, wordt het ook omgezet in warmte, waardoor het algehele verwarmingsrendement 100% is. Als er licht door ramen ontsnapt, neemt het rendement iets af. Kaarsen hebben een warmte-efficiëntie van bijna 100%, aangezien al het uitgestraalde licht in de kamer blijft.

Theoretisch gezien is het gebruik van een kaars om te verwarmen veel beter dan bijvoorbeeld een open haard. Bij een open haard gaat de meeste warmte via de schoorsteen omhoog. Terwijl bij kaarsen de warmte in je kamer blijft. Geweldig! Maar kaarsen zijn niet beter dan gewone kachels. Gewone heaters hebben een vergelijkbaar rendement. Het grootste deel van de elektriciteit die u erin stopt, wordt omgezet in warmte. In termen van efficiëntie kunnen kaarsen zelfs ruimteverwarmers bijhouden.

2. Verwarmingscapaciteit
Verwarmingscapaciteit is een term die de hoeveelheid warmte beschrijft die iets kan afgeven. Een kaars kan maar heel weinig warmte produceren. Het produceert zelfs een twintigste van wat een kachel kan produceren. Het verwarmingsvermogen van een kaars is net genoeg om een thee warm te houden. Een heater kan een hele kamer behaaglijk houden. Natuurlijk kunt u de verwarmingscapaciteit vergroten door gewoon meer kaarsen toe te voegen. Maar dat zou geen eerlijke vergelijking zijn. Een enkele ruimteverwarmer geeft evenveel warmte af als 20 kaarsen, waardoor hij veel geschikter is voor het verwarmen van kamers.

3. Gebruiksgemak
Als je een kamer met kaarsen wilt verwarmen, moet je daar een grote voorraad van hebben. U moet de kaarsen om de paar uur vervangen. Zeker als je de hele dag door wilt stoken, heb je honderden kaarsen tegelijk nodig. Het ergste is dat er altijd iets misgaat. Als je bijvoorbeeld de deur te hard opent, kan de wind een paar kaarsjes uitblazen. Je moet gewoon constant op ze passen. In vergelijking met een gewone kachel zijn kaarsen verschrikkelijk. Je kunt gewoon een ruimteverwarming aanzetten en uren aan laten staan. Je hoeft helemaal niets te vervangen.

4. Veiligheid
Kaarsen zijn een brandgevaar. Ik denk niet dat ik hier iets aan toe hoef te voegen. Zeker als je kinderen en huisdieren in huis hebt. In noodgevallen en als u geen alternatief heeft, moet u ze echter gebruiken. Ik stel voor om ze op plekken te plaatsen waar kinderen ze niet kunnen bereiken. En om een ventilator op laag te laten draaien om de warmte te verdelen. Dan ben je redelijk veilig. Er zullen geen plekken zijn waar de warmte zich ophoopt. En je kinderen kunnen er niet mee spelen.

Heaters en kachels zijn erg veilig. De meeste ongelukken die gebeuren met ruimteverwarmers worden veroorzaakt door verkeerd gebruik. Bijvoorbeeld wanneer u kleding probeert te drogen op een kachel. Natuurlijk raakt het oververhit en vat het vlam. Maar zolang u een kachel op de juiste manier gebruikt, is het absoluut veilig. Vooral tegenwoordig, waar ze allerlei veiligheidsvoorzieningen hebben, zoals omvalbeveiliging en automatische uitschakeltimers.

5. Stroomuitval

Nu zouden sommige mensen zeggen dat bij een stroomstoring kaarsen het laatste redmiddel zijn om je huis warm te houden. Ja dat klopt. Maar alleen als je niet voorbereid bent. Er zijn kachels die geen elektriciteit nodig hebben. Propaankachels zoals de Mr. Heater Gasverwarming Portable Buddy gebruiken propaangas om warmte te produceren. U kunt gewoon een propaanfles aansluiten op uw propaanverwarmer en deze zal vele uren verwarmen.

Het voordeel van propaankachels ten opzichte van kaarsen is dat propaangasverwarming goedkoper is dan kaarsverwarming. En propaanverwarmers kunnen veel meer warmte afgeven dan kaarsen, terwijl ze nog steeds veilig zijn. Om meer warmte te krijgen, kunt u eenvoudig de verwarmingsinstellingen verhogen. Met kaarsen zou je meer kaarsen handmatig moeten ontsteken. Ik raad aan om altijd op het ergste voorbereid te zijn, en een propaanverwarming is essentieel om in geval van nood warm te blijven.

De Mr.Heater Gasverwarming Portable Buddy, is een model dat ik zou vertrouwen, zelfs als de wereld vergaat. Geen grapje.

Mr.Heater Portable Buddy is het ideale verwarmingsapparaat wat geschikt is voor gebruik met propaan- en butaangas

Beste kaarsen voor warmte – conclusie

Om een kamer te verwarmen heb je 20 kaarsen nodig. Dat betekent echter niet dat het gebruik van kaarsen een goed idee is. Je zult constant kaarsen moeten bijvullen omdat ze om de paar uur opbranden. Om een kamer 24 uur te verwarmen heb je 120 theelichten nodig. En bovendien zul je constant moeten zorgen voor kaarsen die door de wind uitgaan.

Verwarmen met kaarsen is geen praktisch idee. Voor noodgevallen raad ik liever aan om te verwarmen met een gewone elektrische heater of kachel. Het is gewoon veel effectiever. Hij gaat lang mee en het is goedkoper dan steeds opnieuw kaarsen kopen.

U leest: Beste kaarsen voor warmte: zó verwarm je je huis met kaarsen!

Ook populair: Top 4 beste reisbeker voor koffie die lekvrij is en uren warm houdt