Body positivity voor beginners: leer negatieve gedachten omdraaien

Body positivity voor beginners

Body positivity, wat is dat? Hier richten we ons op body positivity voor beginners. Of je het nu beseft of niet, de kans is groot dat je je lichaam bekijkt door de lens van de voedingscultuur. Naast het feit dat slankheid en ‘rein eten’ (wat dat ook mag betekenen) hoog in het vaandel staan, stelt dit alomtegenwoordige maar uiteindelijk demoraliserende waardesysteem eigenwaarde, zelfdiscipline en morele deugdzaamheid gelijk aan hoe je eet of hoe je eruit ziet.

Dieetcultuur leert ons dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn en dat we moeten veranderen – we internaliseren die berichten en ze worden onderdeel van onze self-talk. Onze gedachten hebben invloed op onze emoties, die van invloed zijn op ons gedrag, zodat onze gedachten onze realiteit kunnen worden. Met andere woorden, als we onszelf wijsmaken dat we “slecht” zijn in het eten van cake in plaats van bessen, of dat ondanks het feit dat we alleen bessen eten, ons lichaam nog steeds geen “beach body” is, wordt die boodschap versterkt.

Niet alleen zijn er vette berichten in de media en entertainment, maar ze kunnen ook afkomstig zijn van familieleden en vrienden. En hoewel we rationeel weten dat gezonde menselijke lichamen verschillende vormen en maten hebben die niets te maken hebben met onze waarde als mens, internaliseren we deze boodschappen van voedingscultuur – en ze beschadigen ons van binnenuit. Het punt is dat het verhaal over de dieetcultuur – dat bepaalde voedingsmiddelen moreel beter zijn dan andere, en dat geldt ook voor de persoon die ze eet, omdat ze naar verluidt leiden tot een bepaald uiterlijk van het lichaam – om te beginnen niet waar is, en dat onthouden is de sleutel om je goed te voelen over jezelf en te kunnen eten om je zowel fysiek als emotioneel op je best te voelen.

De eerste stap is om jezelf eraan te herinneren dat alleen omdat je denkt dat iets het niet waar maakt. Ten tweede, verzet je je tegen deze snode invloeden – praat tegen jezelf of draai het script in je hoofd om wanneer lichaamskritieke gedachten in je opkomen. In het begin is het misschien niet gemakkelijk, omdat we allemaal zijn opgegroeid met dieetcultuur, maar de basis is om op de mentale pauzeknop te drukken en de geldigheid van de negatieve gedachte in twijfel te trekken, of te bedenken hoe je deze zou kunnen vervangen met een meer medelevende en machtigen.

Het razend populaire Boom Hulpboek Negatief zelfbeeld biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leert de lezer een stevig en genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen. 

Body positivity voor beginners

Body positivity voor beginners: je gedachten omdraaien

Dit een paar keer doen is niet genoeg: je moet het regelmatig blijven doen om je hersenen opnieuw te bedraden om meer lichaamspositief te zijn en hoofdruimte vrij te maken voor belangrijkere dingen. Zelfs als je in eerste instantie niet gelooft wat je tegen jezelf zegt, zul je uiteindelijk met herhaalde blootstelling, jezelf in wezen ont-hersenspoelen van berichten over dieetcultuur. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u het script in gedachten kunt omdraaien:

De gedachte: mijn dijen zijn zo groot en de cellulitis erop is walgelijk!
Vervang het door: Mijn benen zijn sterk en brengen me waar ik heen moet. Bovendien is cellulitis volkomen normaal!

De gedachte: ik moet echt afvallen.
Vervang het door: Wie zegt dat? Wat ik moet doen is mijn lichaam met respect behandelen en er goed voor zorgen.

De gedachte: ik haat deze jelly roll op mijn buik.
Vervang het door: Mijn buik ziet eruit zoals buiken eruitzien na het krijgen van baby’s, en het idee dat het plat moet zijn, is willekeurig.

De gedachte: ik voel me dik.
Vervang het door: Vet is geen gevoel en niemand voelt zich altijd goed over zijn lichaam. Niemand houdt elke seconde van zijn lichaam van zijn lichaam, en dat is oké. Ik accepteer de mijne.

De gedachte: ik was slecht voor het eten van dat koekje.
Vervang het door: ik wilde iets zoets, dus ik luisterde naar wat ik wilde, en dat is maar goed ook. Eten is niet goed of slecht – eten is gewoon eten, en ik heb het recht om het te eten.

De gedachte: ik ben aangekomen en mijn kont is nu zo groot als Canada.
Vervang het door: Ik zou dit nooit tegen een vriend zeggen. Ik zou haar zeggen dat ze er goed uitziet.

Love je lijf is het allereerste journal dat zich volledig wijdt aan self-love en body-positivity, oftewel het hebben van een positief lichaamsbeeld. Auteur Fariha Róisín spoort je aan om een andere denkwijze aan te nemen over je fysieke zelf. Dit unieke journal bevat originele opdrachten, quotes van diverse schrijvers, dichters en kunstenaars die body positivity aan het licht brengen, en prachtige illustraties van de hand van Monica Ramos. 

Body positivity voor beginners

U leest: Body positivity voor beginners: leer negatieve gedachten omdraaien

Ook populair: Welke keelsnoepjes zijn het beste en stoppen hoest het snelst?