Cartier La Panthère review: de geur van jaren 50 Hollywood

Cartier La Panthère review

Ik realiseer me net dat ik Cartier La Panthère vaak heb genoemd, maar nooit de volledige Cartier La Panthère review heb geschreven. Dus, hier komt het! Zoals de naam al zegt, is La Panthère geïnspireerd op de panter, het symbool van Cartier. En inderdaad, er zit een subtiel dierlijk randje aan deze geur, die doet denken aan een majestueuze kat die zich verstopt in een (bloemen- en fruitrijke) jungle. Als je echter beter kijkt is het alsof het hele plaatje is geschilderd door Giuseppe Arcimboldo. De panter is een illusie, slim gecomponeerd door musk, bloemen en fruit…

Cartier La Panthère review

La Panthère: vintage-geïnspireerd met aangename zoetheid

La Panthère werd gelanceerd in 2014 en gecomponeerd door de huisparfumeur van Cartier, Mathilde Laurent. Ik zou deze geur in dezelfde groep plaatsen met Chloé Nomade en Bottega Veneta Bottega Veneta; niet omdat ze per se hetzelfde ruiken, maar omdat het allemaal moderne chypre-composities zijn die de (zeldzame) verdienste delen om echt te ruiken…nou ja, modern en chypre.

Qua compositie volgt La Panthère een zeer klassieke structuur, met bergamot- en perziktonen, een bloemig hart en een basis van eikenmos – technisch gezien allemaal vergelijkbaar met Guerlain Mitsouko uit 1919. La Panthère presenteert deze akkoorden echter onder een moderne bril. De abrikoosachtige, taaie gedroogde vruchten van de opening ruiken erg zoet – bijna jamachtig. Verse rabarber en zachte aardbei voegen meer moderniteit toe en balanceren het eikenmos en leer van de basis – die op hun beurt merkbaar zijn, maar met een lichtere hand worden gebruikt dan in “volledige vintage” geuren. De basis heeft ook zijn eigen eigentijdse toets, met een pluizige (maar nog niet wasachtige) musk.

Tussen de contrasten van de top- en basisnoten concentreert het hart van La Panthère zich op gardenia – en dit werkt briljant om twee redenen. Ten eerste is dit op zichzelf een vintage-opwekkende bloem; ten tweede kan gardenia een aardse, “paddestoelachtige” toon hebben die bijna dierlijk is, en dat is precies hoe de noot wordt gespeeld in La Panthère. Het effect is niet onaangenaam, maar heeft een bijna overrijpe zoetheid. Het versmelt met de gedroogde topvruchten en het zachte leer en de musk in de basis… en voilà! Daar is hij dan: de “panter” – nog een knipoog naar (ook vintage) dierlijke tonen, alleen, indirect gecreëerd uit andere akkoorden, voor een zachter, moderner effect.

Tot slot, ondanks het klassieke chypre (en zelfs zacht leerachtige/dierlijke) gevoel, heeft La Panthère geen aldehydische of zeepachtige tonen – beide heel gebruikelijk in oude geuren. Het presteert ook in een zeer moderne, lineaire stijl, waarbij de geur nauwelijks verandert in de loop van de tijd. Ik vind deze geur behoorlijk intens qua sillage, dus ik zou aanraden om een ​​paar sprays te dragen!

Geur impressies

Noten: (Top)aardbei, rabarber, gedroogde vruchten, anijs, bergamot; (Hart)gardenia, ylang ylang, oranjebloesem, roos, peer; (Basis) eikenmos, patchouli, musk, leer.

Kleurimpressie: Abrikoos.

Roept op: een Hollywood-diva uit de jaren 50-60; een bruin & beige outfit met accessoires in luipaardprint; herfst kleuren.

Vergelijkbaar met: Chanel Coco Mademoiselle Intense; Jean Paul Gaultier Classique; Chloé Nomade.

Seizoen en gelegenheid: herfst, dag-avond, casual gekleed tot formeel.

Cartier La Panthère review

Mijn Cartier La Panthère review geeft deze parfum een 8,5

Ik vind het geweldig hoe La Panthère klassieke chypre en moderne elementen perfect in balans brengt, duidelijk vintage-geïnspireerd voelt, maar toch anders is dan echte vintage composities…dus het fungeert als een interessante middenweg.

Dit is eenvoudiger en meer lineair dan traditionele chypres, en de dierlijke/leerachtige/eikenmosachtige hints zijn subtiel in vergelijking met oudere composities – maar dit maakt La Panthère ook relatief gemakkelijker te dragen. Dus, als je van vintage geuren houdt, maar ze moeilijk te “trekken” vindt (en geen fan bent van zeepachtige aldehyden), is dit een charmante optie om te proberen! La Panthère is fruitig en zoet, maar voelt ook volwassen en glamoureus aan, met een gedurfde, diva-achtige aanwezigheid.

Tot slot vind ik de “rijpe fruit & eikenmos” -vibe van deze geur gewoon perfect voor de herfst!

Ook populair: Issey Miyake A Drop d’Issey review: amandelzeep & bloemengeur