Castorolie voor haar: de voordelen en hoe te gebruiken

castorolie haar

Ah, de eeuwige strijd tussen lang haar willen en gezond haar willen verdienen. In mijn zoektocht naar haar op zeemeerminlengte minus meters gespleten punten, heb ik waarschijnlijk elk product bekeken dat beweert de haargroei te helpen. Biotine? Gedaan. Hoofdhuid massages? Waarom niet. Warmte vermijden? Haha zeker. Castorolie voor haar? Jazeker, want dit kan veel voordelen bieden!

Als je ooit moeite hebt gehad met het herstellen van je punten, overmatige haaruitval of dunheid, is de kans groot dat je hebt gehoord over de vermeende wonderbaarlijke haargroei-eigenschappen van castorolie (ook wel ricinusolie genoemd). Een snelle zoekopdracht op YouTube levert tientallen positieve getuigenissen op die laten zien dat wenkbrauwen zijn hersteld naar de status van Cara Delevingne en randen waar zelfs Alicia Keys jaloers op zou zijn. Maar is er enig wetenschappelijk bewijs om de claim van castorolie voor groeistimulering te ondersteunen? Om daar achter te komen, spraken we met twee haarexperts: board-gecertificeerde dermatoloog en haarrestauratie-expert Dr. Nikki Hill en gecertificeerde tricholoog (dat is een haardokter, als je het niet wist) en colorist Bridgette Hill.

Wat is castorolie en wat zijn de voordelen ervan?

Castorolie is een voedingsrijke plantaardige olie van ricinusbonen. Hoewel het zijn oorsprong vindt in tropisch Oost-Afrika, wordt het in India en West-Indië veel gebruikt voor cosmetische en medicinale doeleinden. De olie is meestal helder of lichtgeel, tenzij verkregen door roosteren of koken, bekend als zwarte ricinusolie.

Tot op moleculair niveau is ricinusolie een vetzuur met lange ketens. “Vetzuren leveren essentiële eiwitten en voedingsstoffen aan de haarzakjes en voorkomen ontstekingen van de haarzakjes”, zegt Bridgette Hill.

Behalve dat het ontstekingsremmend is, heeft ricinusolie nog een paar andere opmerkelijke eigenschappen. “Enkele voordelen van het gebruik van ricinusolie zijn onder meer een verhoogde glans of glans van het haar, een grotere flexibiliteit van de haarschacht door de haarschacht te coaten en antimicrobiële eigenschappen te bieden”, zegt Dr. Hill.

Kan castorolie haar sneller laten groeien?

“Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat castorolie de haargroei >1 cm/maand kan verhogen, wat de FDA-standaard is voor haargroei”, zegt Dr. Hill. “Ik heb echter patiënten die me de hele tijd anders vertellen. Bovendien bestaat 90% van ricinusolie uit het vetzuur ricinolzuur. Het is bekend dat het de prostaglandine E2-receptor stimuleert, wat leidt tot verwijding van bloedvaten. Wanneer het op de hoofdhuid wordt aangebracht, verhoogt een verhoogde bloedvatverwijding de stroom van zuurstofrijk en voedingsrijk bloed naar de krachtcentrale van je follikel, de dermale papilla of de wortel van het haar.

Bridgette Hill is het ermee eens dat castorolie indirect de haargroei bevordert. “Vanwege de voedingsstoffen in ricinusolie beschermt het de haarzakjes tegen cellulaire en weefselindringers van buitenaf die de gezondheid en vitaliteit van het haarzakje vernietigen.”

Bestel 100% pure en koudgeperste Castorolie voor Haar, Huid, Wenkbrauw en Wimpers 100ml + 10ml Handige Gevulde Buisje met Borstel online

castorolie haar

Is castorolie veilig te gebruiken op de wimpers en wenkbrauwen?

Het korte antwoord: ja tegen de wenkbrauwen, maar wees voorzichtig met de wimpers. “Als er geen allergie voor castorolie is na het testen van de pleister, is het veilig om op de wenkbrauwen te gebruiken”, zegt Dr. Hill. “Er zijn geen veiligheidsgegevens over ricinusolie en ooggezondheid, dus ik zou voorzichtig zijn en met een oogarts praten over het aanbrengen van ricinusolie in de buurt van het oog.”

Hoe moet ricinusolie op je haar en hoofdhuid worden aangebracht?

Hoewel ricinusolie veel wordt gebruikt, is het niet voor iedereen bedoeld. Daarom speelt het belang van een pleistertest opnieuw een rol voordat u deze op uw hoofdhuid aanbrengt. “Breng een week lang een kleine hoeveelheid achter het oor of de binnenkant van de bovenarm aan”, zegt Dr. Hill.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat ricinusolie compatibel is met je hoofdhuid, heeft Bridgette Hill een paar suggesties voor elk haartype:

  • Fijn tot medium steil haar: castorolie kan worden gebruikt als een diepe behandeling om de uiteinden van je haarvezel, de laatste 2-3 centimeter haar, te beschermen. Gebruik het als een pre-shampoobehandeling om de klitten weg te houden. Zorg ervoor dat u niet te veel gebruikt – shampoo uit en style zoals gewenst.
  • Medium tot dik steil/golvend haar: Breng aan op het hele hoofd voor een intense pre-shampoobehandeling. Voeg warmte of stoom toe voor diepere penetratie in de haarschubbenlaag.
  • Golvende tot losse krullen: ik raad aan om tijdens deze hete en vochtige zomermaanden druppels castorolie in conditioners te mengen.
  • Krullend tot strak opgerold: ik raad aan om ricinusolie te gebruiken als dat nodig is tijdens je hele regime, als pre-shampoo, toegevoegde behandeling of als een wekelijkse vochtinbrengende crème. Het is essentieel om een ​​goede maandelijkse detox-shampoo uit te voeren bij het gebruik van zware oliën zoals ricinusolie.

Welk type castorolie kan ik het beste gebruiken?

Onze beide haarexperts bevelen koudgeperste ricinusolie aan.

“Koudgeperste ricinusolie kan op de haarschacht worden gebruikt. Zwarte ricinusolie mag echter alleen op de hoofdhuid worden aangebracht”, legt Dr. Hill uit. “Als zwarte ricinusolie op het haar wordt aangebracht, moet daarna een techniek voor het afdichten van de haarschubben worden gebruikt. Beide vormen zullen voldoende componenten van ricinolzuur leveren.”

Wanneer moet je deze olie vermijden?

Het is het beste om castorolie op je haar te vermijden als je last hebt van roos. Onze beide experts zeggen dat het de toestand kan verergeren.

Ook populair: Shampoo voor droge punten: de TIGI Bed Head Rehab Shampoo