Chloe Nomade review: de geur van een bedauwde zonsopgang

Chloe Nomade review

Voor een geurmerk is het hebben van een onderscheidend “huis-DNA” een mooie verdienste. Leren om de onberispelijke, soepele melanges van Chanel op te merken, of om de fluweelzachte vanille van de Guerlinade te herkennen, naast andere unieke stijlen, is een fascinerend (en leuk!) aspect van het verkennen van de wereld van parfum. In dit geval gaat het om het merk Chloé en in deze Chloe Nomade review vertel ik alles over deze verrassende eau de parfum.

Er zijn soms gevallen van te veel van het goede. Hoe mooi ik Chloé’s kenmerkende Eau de Parfum ook vind, het olfactorische DNA ervan is veel te diep geëtst in de geurreeks van het merk. Niet alleen Chloé’s flankers ruiken te veel naar elkaar; the Love Story en (gestaakt) Love, Chloé-lijnen voelen ook veel te dicht bij diezelfde Chloé EdP waar ik van hou – maar heb er niet echt meer van nodig.…maar dan komt Nomade om de hoek kijken. En het is een ademtocht van bemoste, naar wilde bloemen geurende frisse lucht.

Chloe Nomade review

De geur van een bedauwde zonsopgang

Nomade, gecreëerd door parfumeur Quentin Bisch en gelanceerd in 2018, is een zeldzaam voorbeeld van een eigentijdse chypre-geur die echt chypre ruikt – met behoud van een moderne stijl. In navolging van de klassieke structuur van deze geurfamilie, heeft Nomade citrus-fruitige, bloemige, amberachtige, houtachtige en bemoste aspecten.

Ondersteund door citrus en perzik, is mirabelpruim de ster van het fruitige akkoord, en ik vraag me af waarom parfumeurs het niet vaker gebruiken. Vergeleken met “gewone” pruimen is mirabel frisser en minder zoet, terwijl ze toch de aangename, sappige toon van deze noot draagt. Het leest als een “groenere” vrucht dan zijn paarse tegenhanger, die perfect past bij de uitstraling van Nomade.

Het bloemenhart wordt vooral geleid door de frisheid van fresia. Licht, vrouwelijk (maar ongezoet), dit transparante akkoord lijkt te zweven over de complexe basis – en dat is waar Nomade echt zijn unieke flair laat zien. Komt de populaire patchouli, aards en enigszins muntachtig, evenals een andere eigentijdse basisnoot, een droge, schone musk. Deze delen echter de schijnwerpers met meer klassiek, zacht gekruid sandelhout en groen, zeer vintage eikenmos. Het klinkt als veel, maar in Nomade wordt deze mix van oud en nieuw met verbazingwekkende transparantie uitgevoerd.

Geur impressies

Noten: (Top) Mirabelle, bergamot, citroen, sinaasappel; (Hart) Fresia, roos, jasmijn, perzik; (Basis) witte musk, eikenmos, amberhout, patchouli, sandelhout.

Kleurindruk: Camel.

Roept op: glooiende heuvels bedekt met mos en wilde bloemen; een bedauwde zonsopgang op het platteland.

Vergelijkbaar met: Guerlain Mitsouko, maar moderner; YSL Y; Bottega Veneta Bottega Veneta.

Seizoen & Gelegenheid: Nazomer en Herfst, overdag.

Chloe Nomade review

Mijn Chloe Nomade review geeft deze parfum een 8

Nomade is uiterst modern in zijn lichtheid, maar toch rijk aan nostalgische, echt chypre-nuances. De contrasterende tonen komen samen in een harmonieus beeld – koele bries over glooiende heuvels, wilde fruitbomen en bloemen die groeien in bemoste, open landen. Het voelt tegelijk sterk, sereen, fris en optimistisch.

Het kan een beetje uitdagend zijn als je gewend bent aan een meer “boeket” kijk op bloemen, en een meer zoete kijk op fruit; of als (zoals ik) je worstelt met de bittere kant van mos. Maar ik zie dit onbeschaamd groene, rustieke karakter als de grote verdienste van Nomade, en wat het onderscheidt; niet alleen in de homogene lijn van Chloé, maar in de hedendaagse parfumerie. Mijn Chloe Nomade review geeft deze fijne parfum daarom een dik verdiende 8.

Ook populair: Atelier Cologne in Nederland kopen? Bestel de top 6 uniseks geuren!