Chlorella of spirulina: wat is het verschil en welke is beter?

chlorella of spirulina

Blauwgroene algen zijn een mooi niche-ingrediënt. Het zal je dus misschien verbazen dat de twee belangrijkste soorten blauwgroene algen die we consumeren, chlorella en spirulina, die er onderling verwisselbaar uitzien en smaken, in feite totaal verschillende voedingsmiddelen zijn. Ze zitten allebei vol antioxidanten, zijn ongelooflijk voedzaam en worden in elke vorm verkocht, van groene drankmixen tot gummies. Maar daar houden de overeenkomsten tussen chlorella en spirulina op, aangezien de twee algen verschillende voedingsprofielen bieden. Dus, wat is beter: chlorella of spirulina? We zetten de feiten voor je op een rij.

Over chlorella en spirulina

De geschiedenis

Cyanobacteriën, de meer technische naam van blauwgroene algen, is een vroege levensvorm van de aarde. De oudste voorbeelden ervan zijn 3.500 miljoen jaar oud.

Spirulina wordt sinds ongeveer 1300 na Christus gebruikt als voedselbron in Mexico en Afrika. Volgens Gaia Herbs, een toonaangevend merk voor kruidensupplementen, “oogsten de Azteken Arthrospira uit het Texcoco-meer en gebruikten het om een ​​soort droge cake te maken, tecuitlatl genaamd.” Het merk merkt op dat het gebruik van spirulina als voedsel in Tsjaad waarschijnlijk teruggaat tot dezelfde periode of zelfs eerder, tot het Kanem-rijk (9e eeuw na Christus). In Tsjaad blijft spirulina een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Op de Gaia Herbs-website staat: “Het wordt nog steeds met de hand geoogst en verwerkt tot cakes die plaatselijk bekend staan ​​als dihe, voor gebruik in een saus voor vlees en vis, la souce genaamd.

Het is een belangrijk onderdeel van hun lokale economie, waardoor de vrouwen van het dorp die de dihe oogsten en verwerken een zekere mate van onafhankelijkheid krijgen.”

Chlorella daarentegen is veel recenter ontdekt. Hoewel wordt aangenomen dat het al miljarden jaren op de planeet bestaat, geven bronnen aan “pas toen de microscoop werd uitgevonden na de 19e eeuw, werd chlorella voor het eerst ontdekt.” De Nederlandse microbioloog Dr. Beijerinck wordt gecrediteerd met de ontdekking ervan in 1890, en het werd toen chlorella genoemd.

Door het innemen van de I’M HEALTHY Green Juice met zowel chlorella en spirulina krijgt je afweersysteem een flinke boost. Met wel 23 actieve ingrediënten in één portie, een rijke bron van natuurlijke vezels en boordevol plantaardig eiwitten.

chlorella of spirulina

De verwerking

Chlorella heeft een lastige situatie met zijn celwanden, wat invloed heeft op het vermogen om dezelfde mainstream populariteit te krijgen als spirulina. Om spirulina voor consumptie te verwerken, worden algen gekweekt in vijvers, door filters geoogst, geperst en gedroogd. Het droogproces vindt zowel in de zon als binnenshuis plaats. Vanaf daar is het klaar om te eten. Voor gebruik in fijne toepassingen zoals capsules, wordt het vermalen tot een fijn poeder.

Het proces om chlorella te oogsten en te verpakken is grotendeels vergelijkbaar, maar het heeft één belangrijke stap die dingen verandert. Waar spirulina biologisch beschikbaar en veilig is, zoals in zijn natuurlijke gedroogde vorm, vereist chlorella dat de celwanden worden gekraakt en verpulverd. Het is u misschien opgevallen dat op alle chlorella-producten die u hebt gekocht, duidelijk “open-cel” of “gebarsten cel” op het etiket staat. Dat komt omdat chlorella niet veilig is om te eten zonder dat dit wordt gedaan. Omdat het aanvankelijk werd verkocht zonder dat deel van de productie op te nemen, belemmerde dat zijn vermogen om de mainstream te raken.

Zonder de celwanden te kraken, maakt het consumeren van chlorella je overgevoelig voor zonlicht. “In de jaren zeventig was chlorella een enorme hit in Japan, maar de hausse eindigde als gevolg van lichtgevoeligheidsincidenten veroorzaakt door chlorella”, merkt detailhandelaar Yaeyama Chlorella op zijn website op. “De fotosensitiviteitsincidenten verwijzen naar het optreden van blaren veroorzaakt door blootstelling aan direct zonlicht na inname van chlorella. Omdat chlorella een taaie celwand heeft die onverteerbaar is door maagzuren, blijft chlorofyl intact in het lichaam. Daarom bestaat het risico dat het chlorofyl in de lichaam zal reageren met zonlicht en blaren veroorzaken.”

Nu van alle chlorella zijn celwanden zijn afgebroken tijdens de verwerking, is dit een non-issue. Maar het verklaart wel waarom spirulina gestaag in populariteit is gegroeid, terwijl chlorella achterblijft.

De voedingsprofielen

Hoewel zowel chlorella als spirulina vol eiwitten en talrijke antioxidanten zoals carotenoïden en fenolische verbindingen zitten, eindigen hun overeenkomsten in voedingsprofiel daar. Chlorella presteert op verschillende manieren beter dan spirulina.

Per portie van een ons heeft chlorella bijna 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine A; spirulina heeft 3%. Bovendien heeft chlorella 202% van de ADH voor ijzer tot 44% van spirulina; 133% van je dagelijkse zink tot 4% ervan; en 25% van de ADH voor fosfor versus 3%.

Spirulina bevat koper, wat chlorella niet bevat, met een gewicht van 85% van de ADH voor dat mineraal, en het heeft ook iets meer vitamine B1. De twee zijn gelijk (of bijna) in eiwitten, vitamine B2, foliumzuur, koolhydraten en magnesium. Elk bevat alle negen essentiële aminozuren, een zeldzaamheid voor een vegetarische voedselbron. Chlorella bevat ook meer omega-3.

Lucovitaal Chlorella Spirulina zorgt voor meer energie. De chlorella & spirulina zorgt voor het bevorderen van het ontgiften van het lichaam en zorgt voor extra energie voor een fit, actief en vitaal gevoel , evenals een versterking van het immuunsysteem.

chlorella of spirulina

De ontgiftende eigenschappen van chlorella en spirulina

Vanwege hun antioxidanten kunnen zowel chlorella als spirulina helpen bij het cheleren. Dat betekent dat ze zich kunnen binden aan en verwijderen van zware metalen die vast komen te zitten in ons lichaam, vooral in ons bloed. Beide algen zijn bewezen effectief in het ontgiften van alles, van aluminium tot cadmium.

Er is geen behoefte aan een of/of-visie op het onderwerp. Een studie merkt op: “Spirulina en chlorella kunnen in zeer hoge doses worden gebruikt voor ontgifting van zware metalen. Omdat ze zo effectief zijn in het binden van gifstoffen en ze uit het lichaam verwijderen, kunnen ze enkele van de vaak voorkomende bijwerkingen van ontgifting verminderen. Een typische dosering van spirulina of chlorella voor detox van zware metalen is ongeveer 20 tot 30 gram per dag. Ze kunnen desgewenst samen worden gebruikt.”

Blauwe spirulina: algen mooi gemaakt

De glorieuze gezondheidsvoordelen van spirulina en chlorella kunnen niet worden overschat, maar het feit dat ze visueel onaantrekkelijk zijn, staat buiten kijf. De groene tint is niet levendig zoals matcha, of zelfs diep en rijk zoals boerenkool of spinazie.

Voer blauwe spirulina in, een antioxidant extractie van spirulina. Het is vleesgeworden “eenhoornvoedsel”, en het is wat natuurvoedingsfabrikanten in staat heeft gesteld om voedsel voor het eerst blauw te kleuren. Dat gezegd hebbende, het is een extractief, wat betekent dat het enkele van de voordelen van blauwgroene spirulina biedt, maar het is lang niet zo qua voedingswaarde robuust.

Wat is beter?

Zowel chlorella als spirulina zitten vol met eiwitten, aminozuren en antioxidanten, en beide zijn effectieve chelatoren. Bovendien bieden ze elk een goede hoeveelheid diverse vitamines en mineralen.

Afgezien van de visuele aantrekkingskracht van blauw spirulina-extract, heeft chlorella echter een duidelijk voordeel ten opzichte van spirulina als het gaat om blauwgroene algen en de gezondheidsvoordelen van deze voedingsgroep. De dingen waar het meer van bevat, zoals ijzer, omega-3 en zink, zijn essentiële voedingsstoffen die we allemaal nodig hebben in onze voeding. Het enige dat spirulina een boost van chlorella heeft, is koper, dat zelden een tekort heeft.

voedingsdeskundigen raden aan om voor chlorella te kiezen. Het biedt een betere waar voor je geld, vooral omdat de twee vergelijkbaar geprijsd zijn. Spirulina is echter meer in de handel verkrijgbaar, zoals gummies. Dus, als dat de enige vorm van algen is die je als smakelijk beschouwt, ga dan zeker die kant op. Elke hoeveelheid die we consumeren van blauwgroene algen is beter dan geen, en met hoe voedzaam ze allebei zijn, zijn ze allebei de moeite waard om regelmatig te eten.

Ook populair: 10x de beste schoenen voor platvoeten volgens podologen