Collageen betekenis: wat is het en wat doet het?

collageen betekenis beauty

‘Collageen’ is een veelgebruikt woord dat al een tijdje ronddrijft in de wereld van anti-aging. Het is gemakkelijk te geloven dat het gewoon een zoveelste modewoord in de schoonheidsindustrie is, maar collageen speelt een belangrijke rol in uw fysieke biologie en in uw esthetiek. Ben jij benieuwd naar de Collageen betekenis? Wat is collageen en wat is de rol ervan bij het tegengaan van veroudering? In dit artikel leggen we het uit!

Wat is collageen?

Wat is nou precies de Collageen betekenis? Collageen is goed voor ongeveer 33% van alle proteïne in het menselijk lichaam – waardoor het het meest voorkomende proteïne is – en draagt ​​bij aan de gezondheid van het skelet, gewrichten, spieren, pezen, gebit, haar en huid. Zijn belangrijkste rol is om cellen en weefsels aan elkaar te bevestigen om de vorm en integriteit van verschillende cellulaire structuren in het lichaam te ondersteunen. In eenvoudiger bewoordingen fungeert collageen als een soort flexibele lijm die ervoor zorgt dat het lichaam er op zijn best uitziet en blijft functioneren.

Voordelen van de schoonheid van collageen

In termen van schoonheidsvoordelen tegen veroudering, wordt collageen vaak geassocieerd met een gezonde, gladde huid. Gevonden in de middelste laag van de huid, of dermis, verbinden collageeneiwitten zich om fibroblasten te creëren. Deze fibroblasten bevorderen de groei van nieuwe cellen om dode huidcellen te vervangen en een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Kort gezegd dragen hogere collageengehaltes bij aan een verjongd uiterlijk, inclusief grotere huidelasticiteit, molligheid en gladheid. Collageen draagt ​​ook bij aan de gezondheid van het haar, waarbij hogere collageengehaltes worden gekoppeld aan sterkere lokken, vertraagde vergrijzing en zelfs mogelijk verhoogde haargroei. Bij bol.com zijn verscheidene natuurlijk Collageen poeders en supplementen te koop.

Collageen betekenis

Wat zorgt ervoor dat het lichaam minder collageen aanmaakt?

Leeftijd is een duidelijke factor bij verlaagde collageenspiegels. Na verloop van tijd vertraagt ​​de productie van collageen van nature: na de leeftijd van 20 jaar produceert ons lichaam ongeveer 1% minder collageen in de huid per jaar. Maar er zijn ook veelvoorkomende leefstijlfactoren die de collageenspiegels in de loop van de tijd negatief kunnen beïnvloeden. Een aantal redenen om de Collageen betekenis en waarom het nauwelijks wordt aangemaakt beter toe te lichten:

  • Roken – de chemicaliën die in tabaksrook worden aangetroffen, beschadigen collageen en elastine in de huid, terwijl ze de hoeveelheid zuurstof die aan de huidcellen wordt afgegeven verminderen, waardoor de celvernieuwing wordt vertraagd.
  • Hoge bloedsuikerspiegel – Een dieet met veel suiker zorgt ervoor dat suiker in het bloed zich aan meer eiwitten bindt, waardoor AGE’s ontstaan, dit zijn moleculen waarvan bekend is dat ze collageeneiwitten vernietigen.
  • Een dieet met weinig vitamine C – Het lichaam heeft vitamine C nodig om van nature collageen te produceren, dus een dieet zonder voldoende bronnen van vitamine C leidt tot afbraak van collageen.
  • Langdurige blootstelling aan vervuiling – Milieuvervuiling kan vrije radicalen veroorzaken die de huid aantasten door de eiwitoxidatie en de uitputting van collageen uit te blinken.
  • Blootstelling aan de zon – De UV-stralen van de zon beschadigen collageen diep in de dermis, wat resulteert in rimpels, verlies van elasticiteit en pigmentvlekken.

Hoe de productie van collageen te stimuleren

Terwijl collageenpoeders en supplementen de ronde doen op sociale media, wordt de effectiviteit ervan nog bestudeerd. De vraag is of deze supplementen echt werken om de collageenproductie in het lichaam te bevorderen, aangezien collageen niet als een geheel eiwit in het lichaam komt en blijft wanneer het wordt ingenomen. In wezen, wanneer een collageensupplement of voedingsbron (zoals bottenbouillon) wordt geconsumeerd, breekt het lichaam dit collageen af ​​in zijn basisbouwstenen: aminozuren. Het lichaam gebruikt deze aminozuren vervolgens waar ze nodig zijn om een ​​optimale gezondheid te behouden. Als het lichaam een ​​tekort aan collageen heeft, kan het collageen uit de afgebroken aminozuren reproduceren, maar dat is alleen als het collageen nodig heeft. Als collageen voldoende is, worden die aminozuren elders in het lichaam gebruikt. Dit betekent dat de werkzaamheid van deze supplementen bij het stimuleren van collageenspiegels ter discussie blijft.

Wat betreft anti-aging collageencrèmes, ze zullen de collageenspiegels in de huid niet significant verhogen. Collageeneiwitten zijn veel te groot om diep in de dermis van de huid te worden opgenomen, waar collageen nodig is om de structurele integriteit van de huid te behouden. Ze kunnen echter worden opgenomen door de huid die nog aan het genezen is. Om deze reden kunnen collageencrèmes effectiever zijn na behandelingen die microdermale wonden in de huid veroorzaken. In de meeste andere gevallen zijn huidverzorgingsproducten die peptiden bevatten echter veel effectiever in het doordringen tot de middelste laag van de huid en het starten van gerichte collageenproductie in de huid.

Evenzo kunnen multipolaire radiofrequentiebehandelingen tegen veroudering een effectief middel zijn om de natuurlijke collageenproductie van de huid te bevorderen. Deze niet-chirurgische behandelingen maken gebruik van technologie die veilig is voor alle huidtinten en maken gebruik van radiofrequentie om gerichte energie diep onder het huidoppervlak af te geven, waardoor warmte in de dermis van de huid wordt gecreëerd. Deze hittekick start de natuurlijke productiecyclus van collageen van de huid en verhoogt het algehele collageengehalte voor een vollere, gladdere huid en een algeheel jonger ogend uiterlijk. Al met al betekent de Collageen betekenis een jonger uitziende verschijning!

Collageen betekenis
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Ook populair: De 5 grootste trends in de schoonheidsbranche 2021