De 6 grote voordelen van de sauna ten behoeve van de gezondheid

voordelen van de sauna

Ben jij bekend met alle voordelen van de sauna? Sauna’s staan ​​bekend om hun vermogen om u te helpen ontspannen en ontstressen. De omgevingswarmte en vochtigheid verzachten je spieren en kalmeren de geest. Er zijn echter veel andere potentiële voordelen van sauna’s voor degenen die actief zijn, waaronder het stimuleren van het herstel van de training, het verminderen van pijn, het helpen bij het slapen en meer.

Hoewel sauna’s niet voor iedereen geschikt zijn – en je moet voorzichtig zijn bij het gebruik ervan als je een hoge bloeddruk, hartaandoening of zwanger bent – zijn er veel redenen om saunasessies aan je wellnessroutine toe te voegen.

Om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van een sauna, vroegen we orthopedisch chirurg Dr. Gbolahan Okubadejo en functionele voedingsdeskundige Skylar Buchanan. Maar eerst raadt Buchanan aan om drie tot vier keer per week ongeveer 30 minuten naar de sauna te gaan, maar dat kan in het begin voor sommige vrouwen te veel zijn. “Begin met een tijdsduur die je aankunt, luister naar je lichaam en voeg elke week een minuut of twee toe totdat je tot drie of vier sessies van 30 minuten per week hebt gewerkt”, zegt ze.

Zorg er bovendien voor dat u gehydrateerd blijft en twee tot vier koele glazen water drinkt na een saunabezoek, en koel daarna geleidelijk af.

6 voordelen van de sauna

1. Spierherstel

Sauna’s kunnen spierpijn en -spanning verlichten, het herstel na de training verbeteren en u helpen zich beter voorbereid te voelen op uw volgende training.

“Wanneer een persoon krachtig traint, kunnen zich kleine tranen in hun spieren vormen”, zegt Okubadejo. “Wanneer deze tranen genezen, groeien de spieren en worden ze sterker. De hitte van een sauna verhoogt de bloedcirculatie naar de gescheurde spieren en helpt ze zichzelf sneller te herstellen.”

2. Verlicht lage rugpijn

Sauna’s zijn een geweldige aanvulling op uw routine als u last heeft van lage rugpijn. De warmte van sauna’s dringt door in spieren en ligamenten in de onderrug en opent bloedvaten. “Als gevolg hiervan kan het bloed beter door het lichaam circuleren en de spieren helpen los te komen van strak en gespannen gevoel. Dit kan tijdelijk pijn in de onderrug verlichten en mensen in staat stellen vrijer te bewegen”, zegt Okubadejo.

Een persoonlijke relax sauna voor gewichtsverlies, thermische therapie en huidreiniging ligt binnen handbereik met Fonteyn Infraroodcabine Ivar 2 Sauna. Bestel hem online op bol.com 

voordelen van de sauna

3. Ontspanning

“De hitte en het gebrek aan afleiding [in een sauna] kunnen mensen met angst en stress helpen zich veel rustiger te voelen”, zegt Okubadejo. “Het is aangetoond dat het ongeveer 10-15 minuten in een sauna zitten om stress te verlichten en het mentale welzijn van een persoon te verbeteren.” Probeer tijdens je saunasessie te mediteren of je te concentreren op zelfbewustzijn om de voordelen te vergroten.

4. Tijdelijk verhoogd metabolisme

“Zitten in een sauna kan het metabolisme van een persoon verhogen en ervoor zorgen dat ze meer calorieën verbranden dan normaal terwijl ze zitten. Het lichaam werkt om zichzelf af te koelen van oververhitting en voert ‘oefeningen’ uit die vergelijkbaar zijn met cardio zonder de beweging”, zegt Okubadejo.

Dit betekent helaas niet dat je cardio- en krachttraining kunt overslaan. Maar in combinatie met een regelmatige trainingsroutine kunnen saunabezoeken een impact hebben op uw dagelijkse calorieverbranding1.

5. Verhoogde circulatie

Sauna’s kunnen de bloedsomloop verhogen, wat veel voordelen met zich meebrengt. “Verhoogde bloedsomloop helpt bij gewrichtspijn, mobiliteit en artritis. Wanneer spieren verhoogde zuurstofniveaus krijgen, kunnen ze zichzelf beter herstellen en kan het lichaam zwelling en pijn verminderen”, zegt Okubadejo.

De S & LT Sauna Handdoek is fantastisch voor een bezoek aan de sauna of tijdens een welverdiende wellnessdag. Door het klitteband en elastiek is deze saunawrap geschikt voor maat XS t/m XXL

voordelen van de sauna

6. Ondersteuning van het lymfestelsel

“Door je kerntemperatuur te verhogen en je lichaam aan te moedigen om te zweten, ondersteun je de pogingen van je lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen en ziekteverwekkers die zich in je lymfe (een bleke vloeistof onder je huid) verbergen”, zegt Buchanan.

Buchanan gebruikt sauna’s met haar klanten om lymfedrainagepaden en leverondersteuning te helpen openen. “Door dit specifieke drainagepad – je lymfestelsel – te openen via zweten, help je elk van je andere drainagepaden ook optimaal te functioneren”, voegt ze eraan toe.

U leest: De 6 grote voordelen van de sauna ten behoeve van de gezondheid

Ook populair: Wat eten na sporten? Deze voeding is na het trainen gezond