De geschiedenis van de sauna: de evolutie door de jaren heen

geschiedenis-van-de-sauna

– Zweten is menselijk: naar de sauna gaan is goddelijk

Het verhaal van sauna’s en menselijk zweet gaat terug tot het prille begin van ons bestaan. Antropologen suggereren dat deze unieke kwaliteit van ons huidmembraan de belangrijkste factor is in onze evolutie en uiteindelijk tot de heerschappij van het dierenrijk. Deze unieke kwaliteit van het menselijke huidmembraan, het grootste orgaan in het lichaam, en zijn vermogen om te transpireren hebben de geprojecteerde geschiedenis van onze planeet voor altijd veranderd. In dit artikel kijken we naar een uitgebreide geschiedenis van de sauna.

Mensen koesteren transpiratie van het huidmembraan sinds de geschiedenis door het vervaardigen van eenheden van gecontroleerde warmte om zweten op te wekken om spirituele, medische en sociale redenen. Er zijn aanwijzingen dat de mens evolueerde en huizen vond in alle delen van de planeet; ze bouwden verschillende systemen om opzettelijk overvloedig zweten aan te moedigen.

Gezamenlijk zijn mensen door tijd en ruimte verbonden door ons verlangen om de functie van transpiratie te maximaliseren, om gemeenschap met een hogere macht te vinden en om onze gezondheid te optimaliseren. Hoewel eenheden van gecontroleerde warmte die zijn ontworpen om zweten op te wekken van cultuur tot cultuur verschillen en zich in de loop van duizenden jaren van nature hebben ontwikkeld, zijn ze in wezen hetzelfde gebleven in hun doel.

Transpiratie definieert de mensheid

Het menselijk lichaam is een voortreffelijke machine, aangescherpt gedurende miljoenen jaren van evolutie. Velen geloven dat de menselijke status als alfa-primaten het gevolg is van een rechtopstaande soort met grotere hersenomvang, maar er is een sleutelelement in de menselijke evolutie dat vaak over het hoofd wordt gezien: het huidmembraan. Een kleine afwijking in het menselijk genoom, waardoor we voornamelijk naakte huid hebben, onderscheidt ons van onze naaste verwant, de chimpansee.

Zweten van de menselijke huid na gebruik van een infraroodsaunaProfessor Nina Jablonski, van de Pennsylvania State University, bestudeert de evolutie van de menselijke huid; ze suggereert dat de menselijke zweetklieren er bijzonder verantwoordelijk voor zijn dat de mens de superieure jager wordt. Door de unieke eigenschap van zweten konden de eerste menselijke jagers hun lichaam koelen terwijl ze hun prooi achtervolgden. Vierbenige wezens koelen hun lichaam door te hijgen en als de dieren beginnen te galopperen, slaan hun inwendige organen tegen het middenrif. Dit betekent dat viervoetige dieren hun lichaam niet kunnen koelen door te hijgen terwijl ze rennen. Uiteindelijk zal de opgejaagde prooi oververhit raken en sterven, terwijl zijn menselijke roofdier, die in staat is om interne warmte te reguleren door te zweten, de overwinning zal behalen en uiteindelijk een constante voedselvoorziening.

Het geïntegreerde netwerk van menselijke zweetklieren en een grotendeels naakt en onbehaard huidmembraan katapulteert de menselijke evolutie naar een hoger niveau. Terwijl mensen zich vanuit het moederland van Afrika verspreiden om de uitgestrekte gebieden van planeet Aarde te bezetten, beginnen ze technologieën te ontwikkelen om de natuurlijke transpiratie in het lichaam te verbeteren, waardoor een optimale gezondheid, zuivering en spirituele gemeenschap wordt gecreëerd.

geschiedenis van de sauna
Transpiratie in het lichaam verbetert een optimale gezondheid en zuivering

Geschiedenis van de sauna: de etymologie

Sauna is een hedendaagse term die wordt gebruikt om elk verwarmingssysteem te beschrijven dat bedoeld is om hevig zweten te veroorzaken. Sauna is het enige woord in het Engelse woordenboek dat zijn oorsprong vindt in de Finse taal. ‘Sauna’ (spreek uit: saw-na) betekent badhuis in het Fins. Veel talen hebben het Finse woord sauna geleend om gefabriceerde verwarmingseenheden te beschrijven. Hoewel Finland zeker niet het enige land is dat warmtetherapie gebruikt, heeft het een traditie die al in 7000 voor Christus een mijlpaal is in hun cultuur.

Het informele gebruik van de term sauna in het Engels verwijst niet specifiek naar de verwarmingsstructuren die in Finland worden gebruikt, maar eerder naar de algemene structuur die bedoeld is om het lichaam te verwarmen en intens zweten te produceren.

Het vuur stoken: de eerste sauna’s

Toen mensen het vermogen ontwikkelden om naar believen vuur te maken, werden de eerste ‘sauna’s’ gebouwd. Vuur zorgde er niet alleen voor dat onze voorouders hun voedsel konden koken, maar het bracht ook de middelen met zich mee om het lichaam opzettelijk te verwarmen. De eerste sauna’s die in Afrika werden gebouwd, werden ontwikkeld om het lichaam van besmettelijke ziekten te ontdoen. Hoewel rudimentair in hun structuren, was de methodologie effectief.

Leiders van stamgeneeskunde groeven gaten in de grond, ongeveer zo groot als een graf, om comfortabel in het menselijk lichaam te passen. Er werd een vuur in het gat gemaakt, terwijl het vuur veranderde in hete kolen, palen werden over de opening van het gebied gelegd om een ​​bedachtige structuur te creëren. De patiënt die aan een besmettelijke ziekte leed, werd op het bed van palen geplaatst dat drie voet boven de hete kolen was geheven en daar gehouden tot hevig zweten optrad. Het zuiveringsproces door middel van transpiratie was succesvol bij het verlossen van patiënten van vele ziekten.

Verre van de luxe sauna’s die tegenwoordig in kuuroorden van ontwikkelde landen worden gevonden, had het ontwerp van de eerste warmtetherapie die in Oost-Afrika werd ontwikkeld, dezelfde bedoeling. Het is duidelijk dat mensen de specifieke technologie tot hun beschikking hebben gebruikt om warmtestructuren te creëren met de motivatie om hevig zweten op te wekken, ziekten te genezen en de gezondheid te optimaliseren.

Geschiedenis van de Finse Sauna

Een moderne Finse buitensauna Om de geschiedenis van sauna’s te ontdekken, moet men kijken naar de grote Finse traditie van saunagebruik die teruggaat tot 7000 voor Christus. Voor inwoners van Finland is een sauna geen luxe maar eerder een noodzaak. Er is gemiddeld één sauna per huishouden (er zijn 3 miljoen sauna’s in Finland die een bevolking van 5 miljoen bedienen). De meeste droge-warmtesauna’s die tegenwoordig in ontwikkelde landen worden gevonden, zijn gebaseerd op de moderne constructie van het Finse archetype.

Vóór het heersende allopathische medische systeem werden bijna alle Finse baby’s in de sauna geboren. Er is zelfs een sauna in het Finse parlementsgebouw. Vanaf de geboorte tot belangrijke politieke beslissingen zijn sauna’s het canvas waarop het Finse verhaal is geschilderd.

De vroegst bekende saunastructuren dateren van 2000 jaar en werden in de aarde gegraven en bekleed met steen. De structuur van sauna’s in Finland is in de loop van duizenden jaren aanzienlijk geëvolueerd. Traditioneel worden stenen in het vuur verwarmd en wordt er water op gegoten om stoom en warmte te creëren.

Sauna’s worden verwarmd met hete stenen, houtkachels, hete sintels en elektriciteit. Meestal zijn de constructies gemaakt van hout, aangezien bomen in grote hoeveelheden voorkomen in de Baltische staten. De Savusauna, of rooksauna, vindt plaats in een ongeventileerde ruimte. Er wordt een vuur gestookt en zodra de vlammen zijn gedoofd, komt er rook uit de kamer en kunnen mensen naar binnen om te genieten van de warmte die vrijkomt. Finse saunakenners beschouwen deze versie van de sauna als de meest effectieve.

Saunatherapie is de hoeksteen van de Finse cultuur. De eerbied van het land voor zijn gezondheidsvoordelen, traditie en gemeenschapsondersteuning hebben het tot de wereldleiders op het gebied van saunatherapie gemaakt.

geschiedenis van de sauna
Finse sauna’s worden verwarmd met hete stenen, houtkachels, hete sintels en elektriciteit

Het Romeinse en Griekse badhuis

Een artistieke afbeelding van een oud Grieks badhuisRomeinse en Griekse badhuizen maakten de weg vrij voor moderne spa’s van vandaag. Warmtetherapie was een integraal onderdeel van deze gemeenschappen in de vorm van warmwaterbronnen en stoombaden. Het badhuis bood de mogelijkheid om het lichaam te zuiveren door intens te zweten, waardoor de poriën werden geopend om het lichaam te ontgiften van verontreinigende stoffen en een verhoogde gezondheidstoestand te bevorderen.

Zuivering van het lichaam was de oorspronkelijke bedoeling achter het Romeinse en Griekse badhuis, maar het ritueel evolueerde naar een sociale ontmoetingsplaats, waar politieke beslissingen, zakelijke deals en sociale bijeenkomsten plaatsvonden.

Overheden en particuliere aannemers bouwden badhuizen die toegankelijk waren voor alle sociale klassen. Deze mekka’s van warmtetherapie werden overal in het Romeinse en Griekse rijk gevonden, van de kleinste steden tot de grootste metropolen. Oude volkeren waardeerden warmtetherapie als een noodzakelijk facet van het leven.

Het Romeinse en Griekse badhuis was een hoeksteen van de samenleving en vormde een van de machtigste beschavingen ooit. Het onderzoek naar de saunageschiedenis zou niet compleet zijn zonder de eerbiedige eerbiediging van de Romeinse en Griekse traditie.

Geschiedenis van de Turkse Hamam

Een binnenaanzicht van een Turkse Hammam, een andere structuur met vergelijkbare voordelen als de moderne sauna De Turkse Hammam was een badhuis dat werd gecreëerd in sierlijke gebouwen en werd een veilige haven voor spirituele en sociale gemeenschap. Hun populariteit groeide tijdens het Ottomaanse rijk en omvatte de hele islamitische wereld. Deze gemeenschappelijke badhuizen waren gescheiden naar geslacht. Binnen in de Haman werd de grote vrijheid van fysieke naaktheid gevierd.

Deelnemers aan de Turkse Hammam begonnen in heteluchtkamers om diepe staten van ontspanning te initiëren. Na de heteluchtkamersessies zouden de deelnemers verhuizen naar een kamer met hogere, drogere temperaturen en ten slotte het lichaam zuiveren met koud water. Net als bij moderne spa’s, was massage beschikbaar, evenals ontharing en andere behandelingen om het lichaam te zuiveren, te ontspannen en te verfraaien.

Badhuizen van het Ottomaanse rijk waren een integraal onderdeel van de sociale gemeenschap voor vrouwen. De Turkse Hammam fungeerde als een pijler van de samenleving en tijdens hun hoogtepunt in populariteit als een man zijn vrouw verbood deel te nemen aan het badhuisritueel, was dit een reden voor echtscheiding.

Moderne islamitische landen in het Midden-Oosten hebben zich sindsdien teruggetrokken uit de norm van dit tijdperk en vrouwen hebben hun fundamentele recht op de Haman verloren. Desalniettemin toont de geschiedenis de grote waarde aan van ceremoniële warmtetherapie voor een hele demografie en cultuur.

De traditie van spirituele en fysieke zuivering van de Turkse Hammam verspreidde zich naar Europa en werd een hoofdbestanddeel tijdens het Victoriaanse tijdperk. De Victoriaanse Turkse badhuizen hebben zwembaden in hun gebouwen ingebouwd, zodat individuen zich na intense warmtetherapie in koude watermassa’s konden storten.

Turkse Hamans zijn vereerd en te zien op meesterlijke olieverfschilderijen van Jean Auguste Dominique Ingres die tegenwoordig in het Louvre, Parijs te vinden zijn. Badhuizen komen nog steeds voor in Marokko, Turkije en andere landen in het Midden-Oosten, maar nemen niet dezelfde verhoogde plaats in in de samenleving als tijdens het Ottomaanse rijk.

Geschiedenis van de zweethut

Een Indiaanse zweethut, gebruikt om het lichaam te ontdoen van infecties en ziekten. Deze diep ceremoniële, spirituele traditie is al duizenden jaren doordrenkt in de cultuur van de indianen, inclusief Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. De Maori van Nieuw-Zeeland en de inheemse bevolking van Australië vieren ook een rijke traditie van zweethutten. De specifieke kenmerken van zweethutpraktijken variëren van regio tot regio, elk met een unieke taal, liedjes, instrumenten en individuele rituelen. Ze vieren allemaal het aanbieden van transpiratie in harmonie met gebed en ultieme gemeenschap met de Geest.

De zweethut weerspiegelt al duizenden jaren een uiterst belangrijke uiting van toewijding aan de inheemse bevolking en pas in de recente geschiedenis is er iets geschreven. Onder leiding van goed opgeleide ouderen stellen zweethutceremonies de deelnemers in staat om het mystieke te ervaren.

Typisch koepelvormig, de zweethut, ondanks zijn naam, lijkt niet op een skihut of een ander groter concept van een lodge. Het is kleiner van binnen (een diameter van ongeveer 15 voet) en heeft een capaciteit van tien tot vijftien deelnemers. Zweethutten worden bij elkaar gehouden met klei, rotsen en gras. De specifieke constructie hangt af van de natuurlijke omgeving waarin het is gebouwd. De deur is over het algemeen kort en vereist dat deelnemers voorover buigen of handen en voeten zoeken om binnen te komen.

De zweethut is donker van binnen en hete rotsen worden geïmporteerd naar het midden van de koepelhut. Vervolgens wordt water over de rotsen gemorst, waardoor stoom ontstaat om de goed geïsoleerde unit op te warmen.

Zodra alle toegewijde deelnemers zich in de lodge hebben gevestigd, leidt een ouderling van de gemeenschap de ceremonie door middel van zang en gebed. De duisternis, hitte, gebed en muziek creëren een omgeving om het gordijn tussen het fysieke en het spirituele te onthullen. De verwachting is dat door fysieke zuivering een diepgaande mystieke ervaring ontstaat.

De zweethut erkent de onlosmakelijke verbinding tussen geest en lichaam, terwijl de warmte de gezondheid van het lichaam bevordert door zuivering en de geest opent voor gemeenschap met het goddelijke.

geschiedenis van de sauna
Zweethutceremonies stellen de deelnemers in staat om het mystieke te ervaren

Vele culturen: één intentie

Egypte heeft een rijke traditie van medicinale warmtetherapie voor patiënten die lijden aan tumoren en infecties. Warmtetherapie werd gebruikt om specifieke delen van het lichaam en het hele lichaam te behandelen met behulp van warmwaterbronnen en stoombaden.

Rusland heeft een legendarische geschiedenis van thermische therapie met sauna’s die voortkomen uit de Finse traditie en stoombaden om hevig zweten te bevorderen, gevolgd door blootstelling van het lichaam aan zeer koude temperaturen.

Japan gebruikt zijn natuurlijke warmwaterbronnen al eeuwenlang om gezondheidsproblemen te behandelen en een optimale gezondheid te bevorderen.

De Indiase Ayurvedische geneeskunde heeft gedurende duizenden jaren warmtetherapie in hun helende modaliteiten opgenomen met behulp van een hotstone-massage.

Laos is een land dat doordrenkt is van kruidensaunatherapie. Elk dorp heeft minstens één sauna. De kruidensauna’s van Laos zijn vooral populair bij vrouwen en worden gebruikt om het genezingsproces na de bevalling te ondersteunen. Deze sauna’s zijn een toevluchtsoord voor vrouwen geworden en een plaats van sociale netwerken en gemeenschap.

Een Jjimjilbang is een Koreaans badhuis met traditionele Koreaanse ovensauna’s. Naast de warmwaterbronnen, sauna’s en massages, beschikt de Jjimjilbangs, Koreaans voor warmte, ook over therapeutische ruimtes met verwarmde vloeren voor diepe genezing. Deelnemers voltooien hun tijd in de Jjimjibangs door op een verwarmde vloer te liggen om de ervaring te verstevigen.

Ongeacht cultuur en geografische zonering of tijd in de geschiedenis, hebben mensen zich tot warmte gewend als een therapeutisch behandelingsmechanisme om de gezondheid te verbeteren en spirituele zuivering en eenheid te bevorderen.

Gezamenlijk heeft de mensheid de meest geavanceerde technologie gebruikt die beschikbaar is om structuren te creëren die opzettelijk overvloedig zweten bevorderen.

De eerste elektrische sauna: de geboorte van het infrarood

De komst van elektriciteit in de late negentiende eeuw bracht de eerste infraroodsauna voort. John Harvey Kellogg wijdde zijn leven aan holistische geneeswijzen, waaronder een uitgebalanceerd dieet, colonics, regelmatige lichaamsbeweging en saunatherapie.

Dhr. Kellogg herkende de diepgaande helende effecten van zuivering door intens zweten en wilde de traditionele saunatherapie die wordt gebruikt, verbeteren. Hij wendde zich tot de eerste elektrische gloeilamp en creëerde zijn ‘Incandescent Light Baths’. Patiënten kwamen binnen in kastachtige structuren die werden verwarmd met blootgestelde gloeilampen die overvloedig zweten veroorzaakten.
Naast het overvloedige zweten, merkte Kellogg de diepe impact van de blootstelling aan licht.

Na te zijn tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago, schoten de door Kellogg gemaakte gloeilampen omhoog in populariteit en werden ze over de hele wereld verkocht. De gloeilampen bleken voornamelijk infrarood licht uit te zenden dat diep in het huidmembraan doordrong. Deze doordringende verlichting was zo effectief in zijn vermogen om overmatig zweten te produceren, en daarom het ontgiftingsprotocol, dat het de voorvader werd van de infraroodsauna die we tegenwoordig kennen.

De evolutie van de moderne breedspectrum-infraroodsauna

De door Kellogg gecreëerde gloeilampenbaden evolueerden niet veel vanaf het einde van de negentiende eeuw tot de jaren zestig, toen NASA belangstelling kreeg voor de verscheidenheid aan golflengten die door het infrarood worden gecreëerd. De ontdekking van de nabije, midden- en verre infrarode golflengten katapulteerde de sauna naar zijn volgende evolutionaire staat.

In 1965 ontving een Japanse arts het eerste patent om een ​​keramische infraroodsauna te maken met behulp van ver-infrarode golflengten. Tot het einde van de jaren zeventig waren Japanse artsen de enige bekende artsen die een infraroodsaunabehandeling voor hun patiënten gebruikten.

In 1979 kwamen de eerste breedspectrum infraroodsauna’s in de Verenigde Staten beschikbaar voor het publiek. In de afgelopen twintig jaar zijn verwarmingssystemen aangescherpt om optimale infraroodgolflengten te creëren die comfort, veiligheid en uiteindelijk overvloedige transpiratie bevorderen.

geschiedenis van de sauna
De infrarood sauna profiteert van de ongelooflijke helende effecten die de sauna geschiedenis kent

Geschiedenis van de sauna: de volgende evolutie

Veel bedrijven hebben geprofiteerd van de ongelooflijke helende effecten die de geschiedenis van de sauna kent en met name van de breedspectrum infraroodsauna; Deze merken, die snel winst kunnen maken, hebben de schadelijke effecten van blootstelling aan EMF (elektromagnetische straling) over het hoofd gezien, dus denk eraan om elk bedrijf in infraroodsauna grondig te onderzoeken.

Tegenwoordig creëren infraroodsauna’s met succes de veiligste en meest effectieve versie van breedspectrum infraroodsaunatherapie met niet-detecteerbare EMF-emissies.

Van dug-outs in Oost-Afrika tot de grote badhuizen van het Romeinse en Griekse rijk, de met ziel gevulde traditie van de Finse sauna, de mystieke zweethutten van de inheemse volkeren en de heiligdomruimte van de Turkse hamam tijdens het Ottomaanse rijk, infraroodsauna’s zijn de volgende evolutie in de geschiedenis van warmtetherapie.

Lees ook deze artikelen over sauna’s:

  1. Sauna voor thuis kopen? Dit zijn de 6 bestverkochte thuis sauna’s!
  2. De 6 grote voordelen van de sauna ten behoeve van de gezondheid
  3. Sauna handdoek kopen? Dit is de beste keuze!
  4. Handdoek met sluiting: ideaal voor een dagje sauna