Dior Diorella review: als een bloemige honing-citroenthee

dior diorella review

Ik weet niet waarom het zo lang duurde om Diorella te ontdekken. Oh, nee – wacht. Ik weet het. Het is moeilijk te vinden in winkels, vaak weggestopt in een vergeten la. Ik ben geen fan van de naam, dus dat hielp ook niet om mijn interesse te wekken, niet echt mijn ding. Ik zeg “vroeger”, omdat ik denk dat ik van gedachten verander – en dit juweeltje is gedeeltelijk verantwoordelijk. Ik heb Diorella vooral geprobeerd voor “historische nieuwsgierigheid”, omdat ik dol ben op klassiekers, maar dit was zo’n aangename verrassing en komt steeds weer in me op, dus het kan net zo goed op mijn verlanglijstje komen. Lees in deze Dior Diorella review hoe het ruikt…

Dior Diorella review

De geur van een bloemige honing-citroenthee

Diorella werd gecomponeerd door de bekende parfumeur Edmond Roudnitska en uitgebracht in 1972. In 2009 werd het opnieuw gelanceerd als onderdeel van een verzameling van Dior’s historische klassiekers, Les Créations de Monsieur Dior. Ja, het is opnieuw geformuleerd en mensen zeggen dat het niet zo geweldig is als het origineel. Maar voor mijn geheugenvrije neus (ik heb de jaren 70-versie nooit geprobeerd), is deze nieuwe Diorella geweldig genoeg!

De nieuwe Diorella opent met citroen; aromatisch en lichtzoet, maar niet in de kraakheldere, extra sappige variant – de schil en een paar blaadjes zitten er nog aan, en hij ruikt een tikkeltje… overrijp? Het ruikt minder sprankelend en fris, maar doet het mogelijk ook minder denken aan schoonmaakproducten. Dus, voor- en nadelen, denk ik.

De bloemige kant van de citroen wordt al snel versterkt door kamperfoelie. Het is jasmijnachtig maar toch zachter, lichtgroen, met een delicaat maar uitgesproken gevoel van pollen/nectar – niet suikerachtig, maar doet denken aan tuinbloemen.

Last but not least hebben we vetiver. Dit is een notitie die ik leuk maar vaak uitdagend vind. Het kan raspend, donker en een beetje te mannelijk zijn (voor mij). Diorella presenteert een kijk op vetiver die niet alleen mooi is, maar ook… mooi! Het behoudt de groene, aardse (en, ja, wortelachtige) diepte van deze intrigerende noot, maar laat het ook “afgerond”, zelfs romig, op een donzige manier voelen. Ik vind het erg leuk!

Hier zit misschien ook een beetje jasmijn en patchouli in, en ik denk dat ik eikenmos ruik – wat Diorella een onmiskenbaar vintage gevoel geeft. Maar het hoofdakkoord wordt nog steeds gedomineerd door citroen-kamperfoelie-vetiver. Naarmate het opdroogt, wordt Diorella iets zoeter en warmer, maar ik krijg geen dramatische veranderingen in zijn progressie (zoals bijvoorbeeld in zijn ingewikkelde hedendaagse Guerlain Chamade).

Geur impressies

  • Noten: (Top) citroen; (Hart)kamperfoelie; (Basis)vetiver.
  • Kleurimpressie: Chartreuse uit de jaren 70.
  • Roept op: Een rustieke citrien & gouden ring; zittend op een veranda met honing-citroenthee, gekleed in een comfortabele, lange, chartreuse katoenen jurk.
  • Gelijkaardig aan: Chanel Cristale (EdT).
  • Seizoen & Gelegenheid: Zomer-herfst, wanneer het niet te warm is. Dit heeft een rustige, gezellige uitstraling voor een citrusgeur.
Dior Diorella review
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Conclusie

Diorella ruikt citrusgroen, nectarig en romig; ook aards. Dit komt waarschijnlijk door het wortelachtige, “vochtige” karakter van vetiver – plus het niet-vermelde eikenmos dat ik denk dat ik hier ook krijg. Voor mij roept dit lichte “oude” gevoel van Diorella een oude maar charmante rustieke tuin op in plaats van een beschimmeld huis, dus het is niet in (mijn) onaangename territorium.

Als je een fan bent van ultra-frisse, shampoo-ey clean citrus-florals, en de neiging hebt om te worstelen met chypre & groene geuren (of aardse tonen), dan kan ik me voorstellen dat dit niet jouw ding is. Als je daarentegen een beetje van de jaren 70-geuren houdt, maar Chanel Nº19 te streng vindt, of Estée Lauder White Linen te stijf, of YSL Rive Gauche te koud, of Chanel Cristalle EdT heel mooi – maar je zou willen dat het zoeter was… dan is Diorella misschien wel perfect voor jou. Het heeft het duidelijke jaren 70-gevoel, terwijl het ook zacht, soepel, meer bloemig-zoet en “leuk”-gevoel is dan de meeste van zijn tijdgenoten.

Een heerlijke geur!

U leest: Dior Diorella review: als een bloemige honing-citroenthee

Ook populair: Top 12 beste goedkope parfum die als een high-end geur ruikt