Droge ogen door lenzen? Oorzaken en adviezen van oogartsen

droge ogen door lenzen

Droge ogen zijn voor iedereen onaangenaam, maar wanneer u contactlenzen draagt, kan elk oogprobleem nog vervelender zijn. Wanneer uw ogen droog worden, kunnen lenzen irriterend aanvoelen (of zelfs gewoon voelen, terwijl u normaal gesproken niet eens merkt dat ze erin zitten). Het punt is dat contactlenzen ook kunnen bijdragen aan droge ogen. Dit is wat u moet weten over hoe droge ogen door lenzen veroorzaakt kunnen worden en wat u kunt doen om de ogen gehydrateerd te houden en u goed te laten voelen als u contactlenzen draagt.

Hoe kunnen lenzen bijdragen aan droge ogen?

Eerst een korte anatomische les over het oog: de voorkant van het menselijk oog is bedekt met een traanfilm met een paar verschillende lagen, vertelt Scott P. Drexler, OD, assistent-professor oogheelkunde aan de University of Pittsburgh School of Medicine, aan Health. Er is een dunne laag lipiden (vet) bovenop, een dikkere laag water (water en eiwitten) in het midden en een laag slijm op de bodem. “Alles wat die lagen zal verstoren, zal leiden tot een probleem met droge ogen”, zegt Dr. Drexler.

Verstoringen kunnen komen van de omgeving, medicijnen, de hele dag staren naar een computer, of zelfs een plafondventilator of airconditioning. Natuurlijke veroudering, hormonale veranderingen door de menopauze en bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook bijdragen aan droge ogen, zegt Esek Akpek, MDYou, hoogleraar oogheelkunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine.

Het dragen van contactlenzen kan ook de natuurlijke vochtigheid van het oog onderbreken en droge ogen veroorzaken of eraan bijdragen – en er zijn een paar redenen waarom.

Denk aan zachte contactlenzen zoals sponzen, zegt Dr. Drexler. “Als je een lens uit een hoesje met vloeistof haalt, is het als een spons die volledig gehydrateerd is. Terwijl je de lens draagt, haalt de normale verdamping uit de lucht om je heen en andere dingen zoals plafondventilatoren of airconditioning het vocht uit de lens en je oog moet het vervangen van de traanfilm”, legt hij uit. Wanneer uw ogen de traanproductie niet kunnen bijhouden – het kenmerkende kenmerk van het droge-ogen-syndroom – ontstaat er uitdroging. Dat is de reden waarom mensen die lenzen dragen tegen het einde van de dag vaak beginnen te knipperen – de ogen proberen meer vocht naar de lens te krijgen.

Contactlenzen kunnen ook irritatie veroorzaken langs de rand van het ooglid, vooral waar de rand van de lens het onderste ooglid raakt, zegt Dr. Akpek. Dit constante rustige wrijven kan ervoor zorgen dat de klieren ontstoken raken en tot droge ogen leiden.

Ten slotte kunnen contactlenzen ook bijdragen aan droge ogen door het hoornvliesgevoel te verminderen, zegt Dr. Akpek. Als je constant iets op je hoornvlies hebt, moet het zich aanpassen. “Om ervoor te zorgen dat een persoon ze kan verdragen, gaat het hoornvliesgevoel naar beneden.” Dit kan leiden tot verminderde traanafscheiding en verminderde regeneratie van de cornea-epitheelcellen (de oppervlaktecellen die het hoornvlies beschermen tegen de buitenwereld). “Net als de huid wordt de hoornvlieshuid regelmatig afgestoten; elke 7 tot 10 dagen vernieuwt de hele hoornvliesepitheellaag zichzelf”, zegt Dr. Akpek. “Als er een afname van het hoornvliesgevoel is, wordt de regeneratie vertraagd.” Je voelt misschien niet per se droogheid of ongemak vanwege het verminderde gevoel, zegt ze, wat betekent dat je misschien niet herkent dat er iets mis is totdat het echt verkeerd is.

De best beoordeelde lenzenvloeistof voor droge ogen op bol.com: Optifree PureMoist. Het biedt de volledige dag bevochtiging van de ogen door de verwerking van HydraGlyde Moisture Matrix. Hierdoor blijft er voortdurend een vochtige laagje bestaan, waardoor de lenzen de gehele dag vochtig worden gehouden.

Droge ogen door lenzen

Waar moet je op letten bij contactlenzen met droge ogen?

Alleen omdat je droge ogen door lenzen hebt, wil nog niet zeggen dat je voorbestemd bent tot een leven vol droge en geïrriteerde ogen als je contactlenzen draagt. Bepaalde kenmerken van uw contactlenzen kunnen ervoor zorgen dat ze beter (of slechter) uw ogen gehydrateerd en comfortabel houden.

Twee belangrijke factoren die oogartsen in overweging nemen bij het voorschrijven van contactlenzen zijn zuurstoftransmissie en watergehalte, zegt Dr. Drexler.

  • Zuurstoftransmissie: dit betekent gewoon hoeveel lucht er door de lens komt. “Als je een lens op een oog plaatst, bedekt het het hoornvlies. Het hoornvlies krijgt voeding van traanfilm en de lucht eromheen, dus we willen dat de lucht door de lens gaat om bij het hoornvlies te komen en het gezond te houden”, zegt Dr. zegt Drexler. Als een contactlens een lage zuurstoftransmissie heeft, leidt dit op korte en lange termijn tot uitdroging en kan het de gezondheid van het hoornvlies beïnvloeden. Het hebben van meer vocht in het oog verbetert de zuurstoftransmissie.
  • Watergehalte: het klinkt contra-intuïtief, maar lenzen met een lager watergehalte kunnen droge ogen helpen verbeteren, omdat ze minder water uit uw oog nodig hebben om gehydrateerd te blijven, zegt Dr. Drexler.

Bepaalde lensmaterialen en -technologieën kunnen ook helpen het vochtgehalte te verhogen en de lens (en uw ogen) vochtig en comfortabel te houden. De meeste nieuwere lenzen zijn gemaakt van siliconenhydrogel, zegt Dr. Wexler. Siliconen zijn vrij goed bestand tegen vochtverlies, dus deze lenzen blijven langer vochtig. Sommige lenzen hebben ook een speciale coating op het oppervlak die vocht vasthoudt.

Volgens de experts die voor dit stuk zijn geïnterviewd, zijn er een paar specifieke soorten zachte contacten die deze nieuwe materialen en technologieën gebruiken en waarvan bekend is dat ze helpen de ogen vochtig te houden en droge ogen te voorkomen. Die typen en merken zijn: Acuvue Oasys, Biofinity Energys en Air Optix Aqua Hydraglyde. (Opmerking: voordat u wijzigingen aanbrengt in uw oogverzorgingsroutine, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts. En ter herinnering: u heeft een recept voor contactlenzen nodig voordat u besluit een paar te kopen.)

Een goede pasvorm is ook belangrijk. Pasvorm verwijst naar hoe strak de contactlens zit en hoe groot een gebied is dat deze bedekt. “Dit is belangrijk, want als een lens te groot is, is de kans groter dat deze op de verkeerde plaatsen wrijft en ontstekingen en zelfs zwellingen veroorzaakt, zegt Dr. Akpek. Hoewel verschillende merken lenzen van vergelijkbare materialen zijn gemaakt, is de lens Het fabricageontwerp kan verschillen, dus ze passen allemaal een beetje anders, zegt Dr. Drexler.Dit is een van de redenen waarom je altijd een goed contact moet laten passen bij je oogarts.

Heb je droge ogen of voelen je ogen vermoeid of branderig aan? Weinig traanvocht kan de oorzaak zijn. A.Vogel Oogdruppels bevat de natuurlijke ingrediënten Hyaluronan en Euphrasia Officinalis (ogentroost) die de ogen snel en aanhoudend bevochtigen en verfrissen.

Droge ogen door lenzen

Andere manieren om droge ogen door lenzen te verminderen?

Hoewel het belangrijk is om contactlenzen te gebruiken die passen bij uw ooggezondheidsbehoeften, kan de manier waarop u contactlenzen draagt ​​en er voor zorgt ook van invloed zijn wanneer ze niet in uw ogen zitten. Hier delen experts tips over hoe u voor uw contacten kunt zorgen als u last heeft van droge ogen, of ze leiden tot verhoogde symptomen.

  • Controleer uw lenzenvloeistof. Sommige mensen vinden dat hun lenzenvloeistof de ogen verergert en bijdraagt ​​aan uitdroging, zegt Dr. Drexler. Chemicaliën uit de multifunctionele vloeistof worden opgenomen in contactlenzen wanneer ze worden bewaard, dus als u de lenzen in uw ogen doet, komt de oplossing ook in uw ogen terecht. Voor sommige mensen kan dit irritant zijn. Als u denkt dat dit voor u het geval is, stelt Dr. Drexler voor om over te stappen op een merknaamoplossing. “Ze houden de pH en chemische niveaus erg laag [vergeleken met generieke alternatieven], wat de neiging heeft om die complicaties te minimaliseren. Generieke zijn gemaakt om langer op de plank te blijven en hebben sterkere conserveermiddelen”, zegt hij.
  • Vervang je lenzen wanneer dat zou moeten. Als je dagbladen hebt, gooi ze dan elke avond weg. Als je tweewekelijks hebt, stel dan om de twee weken een herinnering in je agenda in om het oude paar weg te gooien en met een nieuw paar te beginnen. Als u uw lenzen langer draagt ​​dan ze bedoeld zijn, worden ze droog, zegt Dr. Drexler. “Het volgen van het vervangingsschema dat geschikt is voor de lens is een van de beste dingen die je kunt doen”, zegt hij.
  • Vervang de lenzenvloeistof elke dag. Sommige dragers van contactlenzen veranderen de multifunctionele oplossing in hun geval niet, merkt Dr. Drexler op. Dat is niet goed – je zou de lenzenvloeistof elke nacht moeten verversen. “De oplossing heeft eigenschappen om de lenzen schoon en vochtig te houden”, zegt hij. “Dus als je het niet elke keer vervangt, plaats je de lenzen in feite in een ineffectief medium.”
  • Gebruik bevochtigingsdruppels. Als uw ogen in de loop van de dag de neiging hebben om droog te worden, probeer dan een smerende oogdruppel te gebruiken die is gemaakt voor gebruik met zachte contactlenzen.
  • Neem knipperpauzes. Ernstig. “Als je de hele dag naar een computer staart, knipper je niet zo veel, en als je niet knippert, is er meer waterverdamping en meer droogte”, zegt Dr. Drexler. Het gebruik van een smerende druppel is een goede manier om dat te bestrijden, maar het nemen van visuele pauzes kan ook helpen. Maak er gedurende de dag een punt van om te stoppen met focussen op het scherm, een paar keer te knipperen en bevochtigingsdruppels te gebruiken voordat u weer gaat scherpstellen.

Het is ook belangrijk op te merken dat ieders ogen anders zijn. De lenzen die bij uw ogen passen en prettig aanvoelen, zullen anders zijn dan wat voor iemand anders werkt. Uw oogarts zal kunnen bepalen wat u vervolgens (en volgende, en volgende) moet proberen als de lenzen die u draagt uw ogen droog lijken te maken. Ze zullen je ook helpen erachter te komen of er iets anders is dat bijdraagt aan je droge ogen dan alleen je contactlenzen.

U leest: Droge ogen door lenzen? Oorzaken en adviezen van oogartsen

Ook populair: 9x het beste Nespresso apparaat van 2021 voor elke koffiesoort