Een terugtrekkende haarlijn bij de vrouw: dit kunt u eraan doen!

terugtrekkende haarlijn vrouw

Bij mannen kan zich een terugtrekkende haarlijn ontwikkelen naarmate ze ouder worden. In veel gevallen kan haaruitval of alopecia worden behandeld met een operatie of medicijnen. Vrouwen hebben meer kans op dunner wordend haar dan een terugtrekkende haarlijn. Het is echter nog steeds mogelijk dat een terugtrekkende haarlijn ook bij de vrouw voorkomt. Enkele voorbeelden zijn: frontale fibroserende alopecia en tractiealopecia. In dit artikel geven we meer informatie over de terugtrekkende haarlijn en hoe u dit kan verminderen.

Wat zijn de symptomen van een terugtrekkende haarlijn?

Bij mannen kan een terugtrekkende haarlijn op elk moment beginnen na het einde van de puberteit. Tegen de tijd dat veel mannen eind dertig zijn, hebben ze een terugtrekkende haarlijn. Het proces begint meestal boven de tempels. Vanaf daar beweegt de haarlijn terug over de bovenkant van het hoofd. Dit laat vaak een haarring achter rond de bovenkant van een kale hoofdhuid. Dunner wordend haar kan bovenop blijven groeien.

Een terugwijkende haarlijn kan ook boven de slapen beginnen, maar het haar in het midden kan dichter bij het voorhoofd blijven. Deze V-vormige haargroei aan de voorkant wordt vaak een “weduwenpiek” genoemd. De zijkanten en achterkant van het hoofd kunnen uiteindelijk kaal worden, hoewel veel mannen meestal wat haar overhouden, tenzij ze het allemaal afscheren. Bij vrouwen worden de zijkanten en achterkant meestal gespaard, maar het deel wordt breder over de bovenkant van de hoofdhuid en wordt aanzienlijk dunner.

Wat is de oorzaak?

De hoofdhuid van de gemiddelde persoon heeft ongeveer 100.000 haren die groeien uit follikels onder het huidoppervlak. Deze haren vallen uiteindelijk uit, maar worden vervangen door nieuwe haren. U kunt elke dag tientallen haren verliezen. Als haarzakjes beschadigd zijn, of als er een medische reden is die de groeicyclus verstoort, kan het resultaat een terugtrekkende haarlijn zijn.

  • Familiegeschiedenis
    Het blijkt dat een terugtrekkende haarlijn een erfelijke eigenschap is, waarbij haarzakjes te gevoelig zijn gemaakt door bepaalde mannelijke hormonen. Mannen met een familiegeschiedenis van kaalheid hebben meer kans om hun haar te verliezen. De timing van haaruitval is vaak vergelijkbaar van generatie op generatie.
  • Hormoon veranderingen
    Veranderingen in hormonen kunnen ook haarverlies bij vrouwen veroorzaken, hoewel de rol van hormonen bij haarverlies bij vrouwen minder duidelijk is dan bij haarverlies bij mannen. De menopauze kan bijvoorbeeld leiden tot dunner wordend haar, hoewel de haarlijn niet altijd verandert.

De Vegan OASE Hair Vitamins bevat 17 hoogwaardige ingrediënten om de haargroei te stimuleren en versterken

terugtrekkende haarlijn vrouw

Hoe wordt een terugtrekkende haarlijn bij de vrouw gediagnosticeerd?

Om het type haarverlies dat u ervaart en de oorzaak ervan te begrijpen, moet u een dermatoloog raadplegen. Uw arts zal u vragen naar uw persoonlijke en familiale medische geschiedenis. Een test die uw arts kan uitvoeren, wordt een “trektest” genoemd. Ze zullen voorzichtig aan een paar haren trekken om te zien hoeveel er uitvallen, of hoe gemakkelijk ze eruit vallen.

Een biopsie van hoofdhuidweefsel of haren kan ook nuttig zijn om te bepalen of er een hoofdhuidinfectie is die haarverlies veroorzaakt. Bij een biopsie verwijdert uw arts een kleine hoeveelheid weefsel uit het aangetaste deel van het lichaam. Het weefselmonster wordt in een laboratorium getest op tekenen van infectie of ziekte.

U kunt ook een bloedtest ondergaan om te zoeken naar aandoeningen zoals schildklieraandoeningen die mogelijk bijdragen aan uw haarverlies.

Welke behandelingen zijn er?

Als uw terugtrekkende haarlijn gewoon een leeftijdsgebonden ontwikkeling is en niet het gevolg is van een infectie of ander medisch probleem, heeft u geen behandeling nodig. Als een medische aandoening de haaruitval veroorzaakt, kan medicatie nodig zijn.

Medicijnen
Een immuunstoornis kan een medicijn zoals prednison nodig hebben om een ​​overactieve immuunrespons te onderdrukken. Als u wilt proberen haaruitval te vertragen of om te keren, kunnen medicijnen zoals minoxidil (Rogaine) nuttig zijn.

Dit vrij verkrijgbare medicijn is een vloeistof die in de hoofdhuid wordt gewreven. Mogelijke bijwerkingen zijn irritatie van de hoofdhuid. Minoxidil heeft de neiging om effectiever te zijn in het herstellen van de haargroei in kleinere delen van de hoofdhuid, in plaats van in grotere gebieden.

Een ander medicijn, finasteride (Propecia), is een pil die de haargroei kan helpen bevorderen. Bijwerkingen geassocieerd met finasteride zijn onder meer verminderde zin in seks en een hoger risico op prostaatkanker.

Chirurgie
Chirurgische oplossingen voor een terugtrekkende haarlijn zijn onder meer haarherstelchirurgie. Het omvat de transplantatie van kleine delen van de hoofdhuid en haarzakjes van de achterkant van het hoofd naar gebieden waar geen haar meer groeit. Deze huidproppen kunnen op hun nieuwe locatie gezond haar blijven laten groeien. Het haar kan normaal blijven groeien in de gebieden die de pluggen hebben geleverd.

De NIOXIN Hair Booster Intensive Treatment is speciaal geschikt voor de terugtrekkende haarlijn

terugtrekkende haarlijn vrouw

Wat zijn de vooruitzichten voor een terugtrekkende haarlijn bij de vrouw?

Een terugtrekkende haarlijn bij de vrouw kan de eerste stap zijn om kaal te worden, of een kleine verandering in je haarlijn die nooit verder gaat. Het kan moeilijk zijn om te voorspellen hoe ver uw haarlijn zal wijken.

Soms kan het kijken naar het haarverliespatroon van een ouder of broer of zus je een mogelijk voorbeeld geven. Gelukkig zijn er medicijnen en procedures waarvan bewezen is dat ze effectief zijn als je wilt proberen de haargroei in de getroffen gebieden op je hoofd te herstellen. Een gesprek met uw dermatoloog is een goed begin.

Ook populair: Top 12 beste haarvitamines voor een snellere en dikkere haargroei