Estée Lauder Youth Dew review: onmiskenbaar retro volwassen

Estee Lauder Youth Dew review

Ik zit al een tijdje in een fris-zomer & colognes-rij met mijn geurrecensies, dus het leek me leuk om de boel een beetje op te schudden. Of veel. Laten we het hebben over Estée Lauder Youth-Dew! Samengesteld door parfumeur Josephine Catapano en gelanceerd in 1953, is het allereerste parfum van Estée Lauder, Youth-Dew, noch jeugdig, noch op afstand bedauwd. Het is echter een heleboel andere dingen. Diep, warm, omhullend, dramatisch – en vooral onvergetelijk. Lees in deze Estee Lauder Youth Dew review een uitgebreide recensie!

Estee Lauder Youth Dew review

Een onmiskenbare, traditioneel en volwassen geur

Dit is een rijke, intense compositie waarin een volledig gebundeld orkest van noten klinkt vanaf de openingsspray in een daverende maar pitch-perfecte melodie. De akkoorden zijn vermengd tot een robuuste, zij het gepolijste geurindruk en zijn moeilijk uit elkaar te halen. Ik zal proberen het een beetje op te splitsen, maar…

Er zijn aldehyden, net zo vet maar lang niet zo intens als in Chanel Nº5, die Youth-Dew een ouderwets parfumachtig karakter geven – gedateerd of glamoureus, maak maar een keuze¹. Dan komt er een genereus (en ik zeg genereus!) bestuiving van kaneel en kruidnagel-geleide kruiden door, en samen met romig sandelhout, zou ik zeggen dat ze de kern van deze geur vormen. Onderweg kun je een glimp opvangen van een boeket boterachtige ylang-ylang en aardse narcissen, en misschien een paar rozen. De basisnoten zingen echter luider, met wierook en balsamicoharsen, diepe amber, donkere patchouli en poederachtig warme vanille, die elkaar allemaal in evenwicht houden.

Youth-Dew is een van die parfums die je je waarschijnlijk zult herinneren, zelfs als je het maar één keer ruikt. Het is zo karaktervol en daarom wat moeilijk te omschrijven. Voor mij roept deze geur fluweel op, zwaar en ondoorzichtig, maar toch glanzend, warm en zacht. Het roept een elegante dame uit de jaren 50 op die op het kerstfeest van de familie arriveert, een glimlach op haar roodgeverfde lippen. Het roept brandende wierook op, en cocnag-kleurige amberkleurige oorbellen, en… Coca-Cola! Een koolzuurvrij, siroopdik en merkwaardig verfijnd equivalent, tenminste…

Over Estée Lauder – Youth Dew Eau de Parfum

Noten: (Top) aldehyden, sinaasappel, kruidige tonen, perzik, narcis, lavendel; (Hart)kaneel, kruidnagel, kruidige tonen, cassis, ylang ylang, roos, sandelhout, orchidee, lelietje-van-dalen; (Basis)tolubalsem, Perubalsem, patchouli, vetiver, eikenmos, amber, wierook, vanille.

Kleurindruk: Amberachtig roodbruin.

Roept op: bordeauxrode lippenstift, chocoladebruine, pluizige bontjas (faux, please!) en een bruine satijnen jurk in New Look-stijl.

Vergelijkbaar met: Chanel Coco; Jean-Louis Scherrer Scherrer 2; YSL Opium.

Estee Lauder Youth Dew review

Mijn Estee Lauder Youth Dew review geeft deze parfum een 9

Als ik aan geuren denk die vergelijkbaar zijn met Youth-Dew, ben ik behoorlijk onder de indruk van hoe innovatief deze geur moet zijn geweest in zijn lanceringsjaren. Het kruidige, amber-houtachtige karakter lijkt niet te misstaan ​​tussen (even amberkleurige) flessen Yves Saint Laurent Opium, Chanel Coco of Guerlain Samsara – die ongeveer 30 jaar later werden uitgebracht! Nu ruikt Youth-Dew echter onmiskenbaar traditioneel en volwassen, en zoals altijd bedoel ik geen van beide als slechte dingen. Het heeft retro charme, en veel!

Als je door online beoordelingen bladert, zul je merken dat dit een polariserende geur is – hetzelfde als bij klassiekers zoals Dior Poison, Clinique Aromatics Elixir of, tot op zekere hoogte, zelfs Mugler Angel. Nu kan ik zien waarom je Youth-Dew misschien niet leuk vindt. Het is zwaar, intens kruidig ​​en niet in lijn met de huidige trends (geen fruit, geen suiker, geen zuivere musk, geen praline). Persoonlijk vind ik het echter heerlijk, en best veel.

In mijn ogen is Youth-Dew niet zo complex en verfijnd als Chanel Coco, of zo sierlijk als hun minder bekende (maar net zo chique) “zus”, Jean-Louis Scherrer Scherrer 2… Maar ik vind het een elegante, gezellige, prachtige geur, die zijn klassieke status echt verdient. Dit is een fantastische keuze om een ​​winterensemble te completeren en een balletvoorstelling bij te wonen, of om te genieten van een besneeuwde deken-koffie-&-boekenmiddag.

Mijn Estee Lauder Youth Dew review geeft deze parfum een hele mooie 9. En nu we het er toch over hebben… zucht… Is de zomer al voorbij?

Ook populair: Chloe Nomade review: de geur van een bedauwde zonsopgang