Fitbit Luxe review: een stijlvolle tracker met een goede functie mix

fitbit luxe review

Welkom bij mijn Fitbit Luxe review. Vaak merken de mensen om je heen het op als je een fitnesstracker draagt. Het kan onze favoriete tracker aller tijden zijn, de Fitbit Charge 4, iets dat inherent mooi is zoals een Apple Watch, of een hardloophorloge dat meer inhoud dan stijl heeft, maar wat er ook gebeurt, het valt op – of je het nu wilt of niet. Maar Fitbit’s nieuwe Luxe-tracker heeft een ingetogen ontwerp waardoor het er strak en verfijnd uitziet – nou ja, vergeleken met andere trackers – zogenaamd zonder in te boeten aan functionaliteit. Houdt het stand? Fibit stuurde me de Luxe om te proberen, en ik heb hem twee weken getest om erachter te komen en in deze Fitbit Luxe review vertel ik je wat ik van deze tracker vind.

Fitbit luxe review

Voordelen:

  • Slank en lichtgewicht
  • Geweldige mix van gezondheids- en wellnessfuncties
  • Eenvoudig polsbandje verwisselen

Nadelen:

  • Klein scherm
  • Slaap volgen is niet altijd nauwkeurig

Wat is de Fitbit Luxe?

De Luxe is een geheel nieuwe Fitbit, geen update van de vorige modellen. Het belangrijkste onderscheid is het uiterlijk: gestroomlijnd, klein en bedoeld om op te gaan in of aan te vullen met wat je ook draagt, in plaats van je te laten opvallen als iemand die zich toelegt op puur functionele fitness. Je kunt de stijl van de digitale wijzerplaat (gratis in de Fitbit-app) en polsband (apart verkrijgbaar in ontwerpen zoals een leren dubbele omslag en roestvrijstalen gaas) wijzigen. De standaard Luxe is te koop voor €149,00 en wordt geleverd met een oplaadkabel en twee maten van zijn standaard plastic polsbandje, in drie kleuren. De speciale editie kost €199,00 en bevat een oplaadkabel, de klassieke polsbandjes en een roestvrijstalen schakelband.

Wat maakt de Luxe anders dan andere Fitbits?

Voor het schrijven van deze Fitbit Luxe review had ik ook de eerdere Fitbit modellen getest. Qua functionaliteit combineert de Luxe het slanke profiel van Fitbit’s instapmodel Inspire 2 en veel van de geavanceerde trackingfuncties van de eersteklas Charge 4.

Met de Luxe krijg je een optische hartslagmeter, sensoren voor zuurstofverzadiging (SpO2)-monitoring die voornamelijk worden gebruikt bij het volgen van slaap, automatisch volgen van activiteiten, waterbestendigheid tot 50 meter en een geheugen dat de hartslaggegevens zeven dagen en dagelijks opslaat totalen voor 30 dagen – alle functies van de Charge 4 en upgrades naar de Inspire 2, die alleen automatische activiteitstracking en hartslagmonitoring doet. De Luxe mist de ingebouwde GPS van de Charge 4, temperatuursensor, NFC (near field-communicatie, waarmee je het horloge kunt gebruiken voor contactloos betalen op plaatsen waar het wordt geaccepteerd) en hoogtemeter (een functie die hoogte meet en zich vertaalt naar de beklommen verdieping het Fitbit-universum).

Net als de anderen kun je de Luxe verbinden met je telefoon om agendawaarschuwingen en sms-berichten te ontvangen (hoewel je ze niet kunt beantwoorden vanaf het apparaat), en de Luxe kan de GPS-functionaliteit van de telefoon gebruiken om kilometers te meten van wandelingen, hardloopsessies en fietstochten. Het geeft een stevige buzz wanneer je een melding ontvangt, te lang stil hebt gezeten of een mijlpaal bereikt zoals het zetten van 10.000 stappen per dag.

Fitbit zegt dat de Luxe vijf dagen aan batterijvermogen heeft, maar ik kreeg ongeveer zes en een half van een volledige lading. Dit is niet zo veel als de andere trackers van Fitbit – de Charge 4 belooft zeven en levert dat op, en de Inspire zou 10 dagen meegaan, maar we hebben ongeveer twee weken – maar is ook niet te armoedig.

Fitbit luxe review

Wat we goed vinden van de Fitbit Luxe

Je kunt al je statistieken in één oogopslag zien

Hoewel het uiterlijk meer prioriteit heeft dan andere Fitbits, vond ik de Luxe niet ontbreken in zijn gezondheids- en fitnessaanbod. Met de standaard wijzerplaat kun je kijken naar de belangrijkste dingen die Fitbit volgt door op het scherm te tikken voor een momentopname onder de tijd of door naar beneden te scrollen voor meer gedetailleerde informatie: hartslag, stappen, verbrande calorieën, slaap en “zone” minuten, of de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met een verhoogde hartslag – Fitbit wil dat je er 20 per dag krijgt.

Ik dacht dat de Luxe het gemakkelijk maakte om mijn statistieken gedurende de dag te controleren (hoewel ik moet toevoegen dat ik een goed gezichtsvermogen heb – de tekst is klein). Het vertelde me ook in welke hartslagzone het dacht dat ik me bevond, van “rusten” tot “vetverbranding” tot “cardio” tot “piek”. Ik heb hier niet al te veel waarde aan gehecht, omdat hartslagmeting aan de pols onbetrouwbaar is en we hebben ontdekt dat de cijfers van Fitbit zelfs nog wankeler kunnen zijn dan andere wearables (om nog maar te zwijgen van het feit dat het systeem met vier zones minder gedetailleerd is dan die gebruikt door trackers zoals Garmin, die er vijf gebruiken), maar het was leuk om een toegankelijke schatting te hebben tijdens meer inspannende activiteiten.

Het houdt zelf trainingen bij

Ik ontdekte tijdens het testen voor deze Fitbit Luxe review dat de automatische trainingsdetectie ook goed werkte. Als ik begon met hardlopen zonder een officiële training op het scherm te starten, vroeg Luxe me om mijn hardloopsessie binnen een minuut na het begin op te nemen. Het registreerde ook automatisch elke wandeling die ik maakte die langer was dan 15 minuten. In de app vond ik betrouwbare logboeken van alle gedetecteerde activiteiten, inclusief mijn afstand, tijd, hartslag, geraakte zones en verbrande calorieën. De Luxe detecteerde niet automatisch trainingen waarbij mijn hartslag niet merkbaar toenam of ik niet veel bewoog – zoals barre of gewichtheffen – maar het is gemakkelijk om een ​​sessie op de wearable op te nemen door naar het trainingsgedeelte te vegen op het display, selecteer de training die u wilt doen en tik op afspelen. Er is een limiet aan de soorten trainingen die u vanaf het horloge kunt starten. Met Luxe kunt u slechts vijf “snelkoppelingen” voor oefeningen kiezen om op het apparaat weer te geven vanuit een menu in de app met opties zoals golf, tennis, yoga en Pilates. Maar voor mijn behoeften was de generieke “workout” -selectie op het horloge prima voor bijna elke oefening. (En als het me echt kon schelen, zou ik later opnieuw kunnen categoriseren wat ik in de app heb gedaan.)

Het is stijlvol (voor een fitnesstracker)

Ik vind ook dat de Luxe er behoorlijk gelikt uitziet, zoals fitness-trackers gaan. Ik heb de effen zwarte Luxe, wat ik niet zou verwarren met een sieraad, maar het paste meer bij mijn outfits dan andere fitnesstrackers die ik heb gedragen. Het beste van alles is echter dat het comfortabel is om te dragen. Een van onze klachten over de Charge 4 was dat de stijve standaardband stijf manchetachtig aanvoelde, maar de standaardband van de Luxe is gemaakt van een zachte, buigzame siliconen die zo smal is dat ik het nauwelijks merkte, of ik nu aan het sporten was of gewoon rondhing. Het is ook gemakkelijk om de polsbandjes te verwisselen, mocht je daar zin in hebben. Fitbit stuurde me ook de leren dubbele omslag en geweven opties, dus ik gaf ze allebei een kans. Om te wisselen, trekt u aan de lipjes aan de onderkant van de Fitbit, verwijdert u voorzichtig de band en klikt u de nieuwe vast. Van de drie was de geweven band mijn favoriet, omdat hij het beste aanvoelde als ik aan het sporten was, maar er niet zo duidelijk atletisch uitzag dat ik het gevoel had dat ik hem moest verwisselen als ik gewone kleding droeg.

Wat we minder goed vinden van de Fitbit Luxe

Het display kan moeilijk te zien en te navigeren zijn

Het grootste nadeel van de Luxe is het display, dat, net als de rest van zijn kleine formaat, erg klein is. Dit leverde me niet veel problemen op als ik gewoon mijn dag aan het doen was of een rustige training deed, zoals barre of yoga – ik kon er alles over lezen, van teksten tot trainingsstatistieken, en rondvegen om naar de functies die ik wilde.

Maar ik had ernstige problemen toen ik trainingen met een hogere intensiteit deed, zoals hardlopen of HIIT-lessen. Door het ophopen van zweet en snellere bewegingen – en de felle zon tijdens mijn run – verminderde mijn behendigheid en maakte het kleine scherm moeilijker leesbaar, waardoor het horloge ronduit vervelend werd om te gebruiken. Als ik bijvoorbeeld mijn tempo wilde controleren terwijl ik aan het rennen was, was het te gemakkelijk om voorbij de gewenste stat te vegen en het hele menu opnieuw te doorlopen. Tijdens één run heb ik per ongeluk de sessie beëindigd terwijl ik hem gewoon wilde pauzeren terwijl ik wachtte om de straat over te steken. Ik heb ook relatief kleine polsen en vingers (en dat eerder genoemde goede zicht), wat betekent dat mijn ervaring waarschijnlijk een best-case scenario is. Fitbit zegt dat gebruikers met een inkomende software-update de tekst groter kunnen maken, wat zou moeten helpen, maar niet zal voorkomen dat er op het kleine scherm wordt gerommeld.

Slaap volgen was niet altijd nauwkeurig

Een ander probleem voor mij was het bijhouden van de slaap. Toen het werkte – wat meestal het geval was – was het geweldig: het porteerde mijn gegevens naar de app, die gedetailleerde, nuttige inzichten opleverde, zoals de tijd die ik in REM doorbracht, lichte slaap en diepe slaap, mijn hartslag en waarom dat is allemaal van belang (u krijgt ook meer inzicht met Premium). Maar sommige nachten registreerde het mijn slaap helemaal niet en andere nachten vertelde het me dat ik op absurde uren wakker werd, zoals twee of drie uur ‘s nachts en nooit meer naar bed ging. (Dat deed ik niet, tenzij ik een groot slaapwandelprobleem heb waar ik nooit op ben gewezen.) Ik ben op de een of andere manier niet te veel bezig met het volgen van slaap, dus dit zou voor mij geen dealbreaker zijn, maar als slaaptracking de reden is dat je een fitnesstracker wilt hebben, wil je misschien een ander model, zoals de Charge 4.

Fitbit luxe review
Conclusie van mijn Fitbit Luxe review: is het een aanrader?

De Fitbit Luxe is een fantastische optie voor iedereen die wil dat een tracker naadloos in het dagelijks leven past.

De Luxe is niet de fitnesstracker voor iemand die zich bezighoudt met het verkrijgen van de meest uitgebreide statistieken voor zijn trainingen of die denkt dat het idee om naar een klein scherm te kijken afbreuk kan doen aan de hele ervaring. Als dat je meer aanspreekt, wil je liever de Charge 4 of zelfs een hardloophorloge zoals onze favoriete Garmin 245.

Maar de Luxe is een uitstekende tracker voor iemand die een algemeen overzicht van zijn gezondheid wil en het niet erg vindt om voor het grootste deel van de gegevens en inzichten zwaar op de app te vertrouwen. Wat mij betreft, ik had niet het gevoel dat ik veel miste toen ik de Luxe gebruikte, en ik vond het geweldig dat het erin slaagde alles wat het deed in zo’n bedrieglijk klein pakketje te verpakken.

Al met al denk ik dat het een uitstekende tracker is voor iemand die een algemeen gezondheidsoverzicht wil – zonder zich aan iets omvangrijks te binden. Mijn Fitbit Luxe review geeft deze tracker daarom een dik verdiende 8.

Ook populair: 8x de beste vlog camera 2021 volgens tech experts

Dit vind je misschien ook leuk: