Geen social media meer? Deze 13 dingen kan je verwachten!

geen social media meer

Social media is heerlijk leuk en een kolossale tijdsdruk, om nog maar te zwijgen van behoorlijk verslavend. Het kan leuk zijn, maar ook irritant. Het kan ervoor zorgen dat u zich minder alleen voelt, maar het kan ook gevoelens van isolement en ontoereikendheid oproepen. Als je veel tijd op sociale media doorbrengt, of op je telefoon in het algemeen, kan het moeilijk zijn om je een leven zonder voor te stellen. Er zijn echter genoeg redenen om te overwegen een pauze te nemen van eindeloos scrollen en geen social media meer toe te laten in je leven.

Als je klaar bent om de sprong te wagen, zijn hier enkele dingen die je kunt verwachten als je een pauze neemt van sociale media of helemaal geen social media meer toelaat in je leven.

1. Je krijgt meer werk gedaan en je doet het sneller

Als u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw apparaten links en rechts zoemen, kan uw productiviteitsniveau door het dak schieten. Het ding over sociale media is dat het ons constant onderbreekt. Als we onszelf stoppen om keer op keer sociale media te controleren, wordt het echt een andere vorm van multitasking, en multitasking zorgt ervoor dat alles wat je doet langer duurt, en je doet het op een inferieure manier. Een schatting is zelfs dat het proberen om met meerdere taken tegelijk te jongleren, zoals heen en weer klikken tussen Facebook en een belangrijk project, je productieve tijd met maar liefst 40 procent kan verminderen. Dat is een hoge prijs om te betalen voor een paar vind-ik-leuks en reacties.

2. Je creatieve sappen gaan stromen

Als je merkt dat je vastzit in een creatief blok, kan dit iets te maken hebben met je sociale-mediagewoonten. De sleutel tot een fantasierijke geest is om af en toe een pauze te nemen terwijl je met iets anders dan sociale media werkt. Het hebben van die sociale media op de achtergrond en je bellen en je dingen vragen, interfereert met je creativiteit. Door geen social media meer toe te laten, ontdoe je jezelf van deze zeurende meldingen en laat je je creativiteit de vrije loop.

De megabestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim: over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld

Geen social media meer

3. Misschien voel je je in het begin angstig

Hoewel de effecten van het stoppen met sociale media over het algemeen positief zijn op de lange termijn, kan uw onmiddellijke reactie er een zijn van stress en angst. Deze gevoelens worden veroorzaakt door een neurobiologische terugtrekking uit het gevoel constant verbonden te zijn. Als je sociale media verslavend gebruikt, wat sommige mensen zijn, heb je verhoogde niveaus van dopamine, dus als je daarmee stopt, is er enige terugtrekking. Gelukkig houden deze gevoelens meestal niet aan na de eerste paar dagen dat je stopt met sociale media, dus je zou snel genoeg van de positieve effecten moeten kunnen genieten.

4. Je voelt je minder gestrest

Omdat sociale media zo gemakkelijk overal en altijd toegankelijk zijn geworden, voelen we ons vaak genoodzaakt om 24/7 aandacht te besteden aan wat er gebeurt op onze nieuwsfeeds en tijdlijnen. Deze impuls lom constant op de hoogte te zijn van wat er online gebeurt, leidt tot een toename van cortisol, het stresshormoon. Deze verhoogde stress kan een hele reeks ongunstige effecten op de hersenen met zich meebrengen, zoals een verminderd geheugen en een verhoogde kans op depressie. Door weg te blijven van sociale media, ben je minder vatbaar voor zo’n hoog niveau van cortisol, waardoor je rustiger en meer gefocust bent.

5. Je voelt je zelfverzekerder

Wanneer we berichten op sociale media plaatsen, hebben we de neiging om alleen de gelukkige, opwindende delen van ons leven te delen waarvan we willen dat anderen ze zien. Dit lijkt misschien onschuldig, maar als we alleen mensen op hun best zien, hebben we gemakkelijk het gevoel dat we in vergelijking achterop raken. Deze neiging om onszelf negatief te vergelijken met degenen van wie we denken dat ze superieur zijn, noemen psychologen opwaartse sociale vergelijking. Geen social media meer kan je dus helpen een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.

Stel dat je moeite hebt om een ​​baby te krijgen. Normaal gesproken zouden mensen niet naar je toe komen en zeggen: ‘Nou kijk eens hoe geweldig mijn baby is!’ of iets dergelijks. Terwijl het op sociale media wel zo voelt, omdat we voor zo’n groot publiek posten. Uit een onderzoek bleek dat mensen die Facebook vaker gebruikten, hogere niveaus van deze sociale vergelijking ervoeren, die verband hield met frequentere symptomen van depressie bij de gebruikers. Het afsluiten van Facebook en andere online accounts kan een groot deel van deze sociale vergelijking helpen blokkeren, en je zult je uiteindelijk veel gelukkiger en zelfverzekerder voelen.

En jezelf niet vergelijken met anderen is een manier om lichaamsacceptatie te bereiken.

6. Je krijgt meer slaap

Je neemt even de tijd om één melding op Instagram te bekijken voordat je naar bed gaat, wanneer je je plotseling realiseert dat je al lang na je bedtijd aan het browsen, liken en reageren bent. Klinkt bekend? Dit is voor veel mensen ‘s nachts een gebruikelijke gewoonte geworden, waarbij ze vaak een tot twee uur in bed door sociale media scrollen. Denk er eens over na: als je dat elke dag doet, ben je 15 uur per week bezig met alleen sociale media. Dat is niet hetzelfde als uit eten gaan met een vriend, dat is gewoon kijken naar iemand die met zijn nieuwe hamster speelt en er dan commentaar op geeft.

Wanneer u stopt met sociale media, bevrijdt u uzelf van deze extra prioriteit – en koopt u de krachtige gezondheidsboost van een goede nachtrust. Als je ‘s middags een afkoelingsactiviteit nodig hebt, sla dan de schermen over en probeer iets meer ontspannends en minder tijdrovend, zoals een boek lezen of de agenda van morgen plannen.

Geïnspireerd door de zonsopgang maakt de Philips Wake-up Light gebruik van een combinatie van licht en geluid om je op een natuurlijke en zeer ontspannen manier te wekken.

Geen social media meer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-2.png

7. Je versterkt je persoonlijke relaties

Natuurlijk kunnen sociale media een uitstekende manier zijn om in contact te blijven met oude vrienden of familie van buiten de stad, maar het verbreken van de banden met internet kan wonderen doen voor je tastbare vriendschappen. Face-to-face interpersoonlijke relaties zijn over het algemeen veel sterker dan die welke alleen online worden gevoerd, en een adempauze van uw sociale media-accounts dwingt u om u te concentreren op deze interacties in de echte wereld. Even geen social media meer en juist meer tijd besteden aan persoonlijke interacties helpt echt je relaties, en relaties zijn echt een van de belangrijkste factoren voor welzijn en geestelijke gezondheid.

8. Je zult je minder snel vervelen

Wie heeft zijn telefoon niet tevoorschijn gehaald terwijl hij in de rij bij de supermarkt stond te wachten, denkend dat een controle van je telefoon de verveling zou kunnen verlichten? Maar onderzoekers van Kent State die 41 studenten bestudeerden, vonden het tegenovergestelde effect. Verbazingwekkend genoeg nam de verveling toe tijdens het 30 minuten durende gebruik van sociale media. Als je niet gedachteloos door je feeds bladert, kun je een meer mentaal boeiende activiteit kiezen om je verveling uit te bannen, zoals aan een kruiswoordraadsel werken of een boek lezen.

9. Je zit minder

De hele dag zitten kan net zo gevaarlijk zijn voor je gezondheid als roken, zeggen wetenschappers. En na een lange dag op het werk gebruiken we onze vrije tijd steeds meer om sociale media te checken – vanuit een zittende positie. Mensen zullen zeggen: ‘Wauw, ik realiseerde me niet dat ik elke dag 90 minuten extra zat vanwege Facebook'”. Door weg te blijven van sociale media houdt u tijd over voor gezondere activiteiten. Vervang scrollen niet door het spelen van videogames of bingen op Netflix.

10. Je leert meer over jezelf

Als je eenmaal stopt met scrollen door de meningen van andere mensen, zul je waarschijnlijk meer te weten komen over wat jou motiveert, niet hen. Wanneer mensen zichzelf van sociale media verwijderen, verliezen ze de verleiding om aandacht en oppervlakkige feedback van andere mensen te krijgen door te posten waar ze zijn gaan eten of waar ze op vakantie zijn geweest. Die behoefte om relevant te zijn in de ogen van anderen zal zijn grip verliezen, wat leidt tot de ontdekking van jezelf.

Schrijf jezelf gelukkig in 6 minutne per dag: Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes.

Geen social media meer

11. Je besluitvaardigheid zal verbeteren

De overtuigingen en waarden van veel mensen worden beïnvloed door wat ze op sociale media lezen. Volgens een onderzoek van Pew Research haalt de helft van de Facebook-gebruikers hun nieuws alleen van de site. Veel van de beslissingen die mensen nemen, gaan niet over denken, het is een collectief bewustzijn. Verwijder jezelf van sociale media en je leert hoe je meer kunt denken en zelfstandig beslissingen kunt nemen en keuzes kunt maken.

12. Je zult minder ruzie maken

Het is veel gemakkelijker om een ​​vernietigende opmerking te typen als je je achter een scherm verstopt dan een belediging te uiten als je in dezelfde kamer bent als iemand. Maar als je stopt met het gebruik van sociale media, haal je jezelf uit de strijd en ben je minder emotioneel geladen. Dus je hoeft niet de hele dag met je mee te slepen waar je pissig over bent dat iemand heeft gepost.

13. Je ontwikkelt meer emotionele intelligentie

Het weggooien van sociale media maakt je misschien niet alleen een aardiger persoon, maar het kan je ook helpen je emotionele intelligentie te ontwikkelen, een waardevolle vaardigheid op de werkplek. Maar het vereist wel dat je, ja, omgaat met andere mensen. Als we uren per dag op een computerscherm zitten, verwijderen we de mogelijkheid van persoonlijke interactie en verminderen we onze emotionele intelligentie. Door je hoofd van het scherm te halen en echte gesprekken te voeren, kan de kwaliteit van je relaties worden verbeterd en kun je deze cruciale vaardigheid ontwikkelen.

U leest: Geen social media meer? Deze 13 dingen kan je verwachten!

Ook populair: 10x de beste Yankee Candles aller tijden voor elke gelegenheid

Dit vind je misschien ook leuk: