Gember etherische olie: werking, hoe gebruiken en voordelen

Gember etherische olie

Gember wordt al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het deel van de plant dat voor deze doeleinden wordt gebruikt, wordt de wortelstok genoemd. Hoewel het op een wortel lijkt, is de wortelstok eigenlijk een ondergrondse stengel waarvan de wortels zich vertakken. Lees verder om meer te ontdekken over gember etherische olie, de mogelijke gezondheidsvoordelen en hoe je het veilig kunt gebruiken.

De best beoordeelde etherische gember olie op bol.com: deze 100% pure Gember essentiële olie van Pure Naturals voor Aromatherapie of olie diffuser, geschikt voor inname

Gember etherische olie

Gember plant

Gember is een lid van dezelfde plantenfamilie die kurkuma en kardemom omvat. Het kan over de hele wereld worden gevonden, vooral in Azië en Afrika. De wetenschappelijke naam van de plant is Zingiber officinale.

Gebruik van etherische gember olie

Gemberolie wordt gewonnen uit de gemberwortelstok na een distillatieproces. Net als andere essentiële oliën is het zeer geconcentreerd. Gemberolie heeft een uitgesproken aroma dat kan worden omschreven als sterk, warm of pittig. Als zodanig wordt het vaak gebruikt voor aromatherapie. Gemberolie kan ook voor verschillende toepassingen in de huid en het haar worden gebruikt.

Gember en etherische gember olie zijn ook gebruikt om de volgende aandoeningen te verlichten:

 • misselijkheid
 • artritis
 • spijsverteringsstoornis
 • verkoudheid
 • migraine

Voordelen van etherische gember olie

Enkele van de potentiële voordelen van etherische olie van gember zijn anekdotisch. Dit betekent dat ze gebaseerd zijn op persoonlijke rapporten of getuigenissen in tegenstelling tot wetenschappelijke studies. Er is echter voortdurend onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van gemberolie. Lees verder om meer te weten te komen over wat het onderzoek zegt.

Ontstekingsremmend

Er zijn studies begonnen om de ontstekingsremmende effecten van gemberolie te onderzoeken. Hoewel veel van deze onderzoeken bij dieren zijn uitgevoerd, kunnen de resultaten gevolgen hebben voor verschillende aandoeningen.

Een studie uit 2018 wees uit dat etherische olie van gember een beschermend effect had op de nieren van ratten die werden behandeld met het toxine cadmium. Gemberolie bleek ontstekingsremmend te zijn en veranderingen in nierfunctiemarkers of moleculen geassocieerd met ontsteking te voorkomen.

Een studie uit 2016 werd uitgevoerd in een rattenmodel van reumatoïde artritis. Onderzoekers ontdekten dat het injecteren van etherische olie van gember de acute gewrichtszwelling niet verminderde, maar de chronische gewrichtszwelling aanzienlijk remde.

Ten slotte werd in een studie uit 2019 gekeken naar het effect van het toevoegen van gemberextract aan het dieet van zwaarlijvige muizen op een zeer verfijnd koolhydraatdieet. De onderzoekers ontdekten dat hoge doses gemberextract gewichtstoename en verminderde markers van ontsteking voorkomen.

Misselijkheid

Het inademen van het aroma van gemberolie is gebruikt als een manier om misselijkheid te verlichten. Onderzoeksresultaten naar dit gebruik zijn gemengd.

Een studie uit 2017 beoordeelde de effectiviteit van het inhaleren van gemberolie om postoperatieve misselijkheid na een buikoperatie te verlichten. Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die gemberolie hadden ingeademd, hun niveaus van misselijkheid en braken lager beoordeelden dan die in de placebogroep.

Een andere studie vond echter tegenstrijdige resultaten. Onderzoekers vergeleken niveaus van postoperatieve misselijkheid bij kinderen die een mengsel van etherische oliën (waaronder gember) of placebo inhaleerden. Ze ontdekten dat er geen verschil was in misselijkheid tussen kinderen die het etherische oliemengsel inhaleerden en kinderen die placebo inhaleerden.

Haartoepassingen

Gemberolie of -extract wordt soms opgenomen in shampoos of andere haarproducten, omdat wordt aangenomen dat het de gezondheid en groei van het haar bevordert. Maar of dit ook daadwerkelijk het geval is, is nog maar weinig onderzoek gedaan.

In een onderzoek uit 2013 werd gekeken naar het effect van 6-gingerol, een actief ingrediënt in gemberolie, op de haargroei in gekweekte cellen en bij muizen. In plaats van te ontdekken dat 6-gingerol de haargroei bevorderde, ontdekten onderzoekers dat het de haargroei onderdrukte, zowel in gekweekte haarzakjes als in een muismodel.

Huidtoepassingen

Er is meer onderzoek nodig om het voordeel van lokaal gebruik van gemberolie en het effect ervan op zaken als ontsteking en het uiterlijk van de huid te onderzoeken en te verifiëren.

In een onderzoek uit 2015 werd gekeken naar de geschiktheid van verschillende essentiële oliën, waaronder gemberolie, voor gebruik in antirimpelcrème. Gemberolie bleek, samen met andere essentiële oliën, een hoge antioxidantactiviteit te hebben.

Toen deze essentiële oliën in een crème werden gemengd, werd bij een kleine groep vrijwilligers een vermindering van de ruwheid van de huid gezien.

Een studie in een rattenmodel van artritis beoordeelde de effecten van het dagelijks aanbrengen van een mengsel van verschillende essentiële oliën op de huid. Een van de meegeleverde essentiële oliën was gember.

De onderzoekers ontdekten dat ratten die werden behandeld met het etherische oliemengsel een lagere ernst van artritis en lagere niveaus van ontsteking hadden.

Voeg 2 tot 3 druppels etherische gember olie toe aan deze bestverkochte aroma diffuser van bol.com en ontdek de kracht van gember in jouw eigen leefomgeving.

Gember etherische olie

Bijwerkingen van gemberolie

Volgens de Food and Drug Administration (FDA) wordt gemberolie “algemeen als veilig erkend” en zijn er weinig bijwerkingen gemeld. Zoals bij elke essentiële olie, is gemberolie zeer geconcentreerd en mag niet onverdund op de huid worden aangebracht. Als u zich zorgen maakt over een mogelijke huidreactie, moet u eerst een kleine hoeveelheid verdunde gemberolie op uw huid testen.

Hoe etherische gember olie gebruiken?

Het is belangrijk om te onthouden dat essentiële oliën nooit mogen worden geconsumeerd of ingenomen. Lees verder om te leren hoe je gemberolie veilig en effectief kunt gebruiken voor zowel aromatherapie als plaatselijke toepassingen.

Aromatherapie

Er zijn verschillende manieren waarop je gemberolie kunt inhaleren voor aromatherapie. U kunt kiezen welke het beste bij u past:

Diffuser

Diffusers zijn een geweldige manier om een ​​aangename geur aan een kamer toe te voegen. In sommige gevallen moet de gember etherische olie mogelijk worden verdund in water. Zorg er altijd voor dat u de instructies die bij uw diffuser worden geleverd zorgvuldig opvolgt.

Stoom inademing

Volg de onderstaande stappen om gemberolie te gebruiken voor stoominhalatie:

 • Verwarm water tot het stoomt en doe het in een kom.
 • Voeg een paar druppels gemberolie toe aan het dampende water. Het University of Minnesota Center for Spirituality and Healing (CSH) raadt aan om slechts met één tot twee druppels te beginnen.
 • Drapeer een handdoek over je hoofd.
 • Houd je ogen gesloten, plaats je hoofd boven de dampende kom en adem diep in.

Sprays

Gemberolie in een spray kan worden gebruikt om de lucht in een kamer op te frissen. Om een ​​spray van gemberolie te maken, kun je het volgende doen:

 • Voeg gember etherische olie toe aan water. De National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA) beveelt aan om 10 tot 15 druppels per ounce water te gebruiken.
 • Voeg eventueel een dispergeermiddel zoals solubol toe. Dit kan helpen de essentiële olie in het water te verdelen.
 • Schud en spuit. Schud voor elke spray.

Deze kaars met gemberaroma kan uw kamer ondeugende en feestelijke tonen geven. Eenmaal aangestoken, wordt alles plotseling getransformeerd door sprankelende tinten van temperamentvol en expressief boeket.

Gember etherische olie

Actuele toepassingen

Gemberolie die op de huid wordt aangebracht, moet altijd eerst worden verdund in dragerolie. Enkele voorbeelden van drageroliën zijn amandelolie, jojoba-olie, kokosolie en avocado-olie.

CSH beveelt aan dat een etherische olie-oplossing niet meer dan 3 tot 5 procent mag bedragen. Om bijvoorbeeld een oplossing van 3 procent te maken, raadt NAHA aan 20 druppels etherische olie per ounce draagolie toe te voegen.

Andere vormen van gember

Naast gemberolie komt gember ook in andere vormen voor en veel hiervan zijn eetbaar en worden gebruikt bij het koken of op smaak brengen. Gember is er in de volgende vormen:

 • vers
 • droog
 • gemalen of in poedervorm
 • gepekeld
 • gekonfijte

Hoewel er nog steeds beperkt onderzoek is naar specifiek gemberolie, is er veel onderzoek naar andere vormen van gember. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden:

 • Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat het innemen van gembercapsules vóór het sporten resulteerde in een significante afname van de pijn in vergelijking met het innemen van capsules na het sporten. Het nemen van gembercapsules voor het sporten leidde ook tot verminderde niveaus van een ontstekingsmarker.
 • In een review uit 2018 werd gekeken naar de effectiviteit van gember bij het verlichten van misselijkheid die gepaard gaat met zwangerschap. Er werden tien onderzoeken geëvalueerd. Over het algemeen bleek gember een effectief middel te zijn om misselijkheid tijdens de zwangerschap te verlichten.
 • Een review uit 2018 wees uit dat gember niet beter presteerde dan placebo bij het verlichten van symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ondertussen verhoogde gember de maaglediging bij mensen met functionele dyspepsie, maar verlichtte het misselijkheid of buikpijn niet.

Deze krachtige Your Super mix van ayurvedische kruiden en adaptogenen waaronder Gember zal je helpen ontspannen, ontstressen en je uitgerust en verjongd voelen. Een superfood aanvulling voor door de smoothie of yoghurt!

Waar het op neer komt

Gemberolie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Onderzoek naar de voordelen van etherische gember olie geeft aan dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en dat het kan helpen bij het verlichten van misselijkheid.

De olie heeft een warme, kruidige geur en kan worden gebruikt in aromatherapie en voor plaatselijke toepassingen. Wanneer u gemberolie op de huid aanbrengt, moet u er altijd aan denken om deze eerst te verdunnen in dragerolie.

U leest: Gember etherische olie: werking, hoe gebruiken en voordelen

Ook populair: 5x de beste hoestdrank tegen droge hoest, slijmhoest en keelpijn

Dit vind je misschien ook leuk: