Gezond haar van binnenuit: 14x de beste voeding voor je haar

Gezond haar van binnenuit

Veel mensen willen sterk en gezond haar. Interessant is dat je haar ongeveer 1,25 cm per maand groeit en 15 cm per jaar. Hoe snel het groeit, hangt af van factoren zoals leeftijd, gezondheid, genetica en voeding. Hoewel je factoren zoals leeftijd en genetica niet kunt veranderen, is voeding iets waar je controle over hebt. Het consumeren van een dieet zonder de juiste voedingsstoffen kan zelfs leiden tot haaruitval. Aan de andere kant kan het eten van een uitgebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen de haargroei helpen bevorderen, vooral als je last hebt van haaruitval als gevolg van slechte voeding. Kortom: hoe krijg je gezond haar van binnenuit?

Gezond haar van binnenuit

Hier zijn de 14 beste voedingsmiddelen die je kunt eten om de haargroei te bevorderen.

1. Eieren

Gezond haar van binnenuit begint bij het eten van eieren. Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en biotine, twee voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk voor de haargroei, omdat haarzakjes voornamelijk uit eiwitten bestaan. Het is aangetoond dat een gebrek aan eiwitten in de voeding haaruitval bevordert.

Biotine is essentieel voor de productie van een haareiwit dat keratine wordt genoemd. Daarom worden biotinesupplementen vaak op de markt gebracht voor haargroei. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het consumeren van meer biotine de haargroei kan helpen verbeteren bij mensen met een biotine-tekort. Een tekort aan biotine komt echter zelden voor als u een uitgebalanceerd dieet volgt. Er is weinig bewijs om aan te tonen dat gezonde mensen baat hebben bij het consumeren van meer biotine.

Eieren zijn ook een geweldige bron van zink, selenium en andere haargezonde voedingsstoffen. Dit maakt ze een van de beste voedingsmiddelen om te consumeren voor een optimale haargezondheid.

Samenvatting: Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en biotine, die belangrijk zijn voor de gezondheid en groei van het haar. Een tekort aan een van deze voedingsstoffen is in verband gebracht met haaruitval.

2. Bessen

Bessen zitten boordevol nuttige stoffen en vitamines die de haargroei kunnen bevorderen. Dit omvat vitamine C, dat sterke antioxiderende eigenschappen heeft. Antioxidanten kunnen de haarzakjes helpen beschermen tegen schade door schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Deze moleculen komen van nature voor in het lichaam en in de omgeving. Bijvoorbeeld, 1 kopje (144 gram) aardbeien levert maar liefst 141% van je dagelijkse vitamine C-behoefte.

Het lichaam gebruikt ook vitamine C om collageen te produceren, een eiwit dat helpt het haar te versterken om te voorkomen dat het broos en kapot gaat. Bovendien helpt vitamine C het lichaam om ijzer uit de voeding op te nemen. Een laag ijzergehalte kan bloedarmoede veroorzaken, wat in verband is gebracht met haarverlies.

Samenvatting: Bessen zijn geladen met verbindingen zoals antioxidanten en vitamines die de haargroei kunnen bevorderen. Voor aardbeien zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, wat de collageenproductie bevordert en ijzerabsorptie, twee factoren die de haargroei kunnen bevorderen.

3. Spinazie

Spinazie is een gezonde groene groente die boordevol nuttige voedingsstoffen zit, zoals foliumzuur, ijzer en vitamine A en C, die allemaal de haargroei kunnen bevorderen. Vitamine A helpt de huidklieren om talg te produceren. Deze olieachtige substantie helpt de hoofdhuid te hydrateren om het haar gezond te houden. Een kop (30 gram) spinazie levert tot 54% van je dagelijkse vitamine A-behoefte.

Spinazie is ook een geweldige plantaardige bron van ijzer, wat essentieel is voor de haargroei. IJzer helpt rode bloedcellen zuurstof door het lichaam te transporteren om je metabolisme te voeden en groei en herstel te bevorderen. Bovendien zijn ijzertekorten in verband gebracht met haaruitval.

Samenvatting: Spinazie zit boordevol foliumzuur, ijzer en vitamine A en C, die de haargroei kunnen bevorderen. een tekort in deze voedingsstoffen kan leiden tot haaruitval. Eet dus meer spinazie voor wanneer je gezond haar van binnenuit wilt krijgen.

4. Vette vis

Vette vis zoals zalm, haring en makreel bevatten voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Het zijn uitstekende bronnen van omega-3-vetzuren, die in verband zijn gebracht met de haargroei. Uit een onderzoek onder 120 vrouwen bleek dat het nemen van een supplement met omega-3- en omega-6-vetzuren en antioxidanten haaruitval verminderde en de haardichtheid verhoogde. Een andere studie toonde aan dat het nemen van een visoliesupplement haaruitval en verhoogde haargroei aanzienlijk verminderde bij vrouwen met dunner wordend haar.

Er zijn echter slechts een handvol onderzoeken naar omega-3-vetzuren en haargroei. Er zijn meer studies nodig voordat gezondheidsexperts aanbevelingen kunnen doen. Vette vis is ook een geweldige bron van eiwitten, selenium, vitamine D3- en B-vitamines, voedingsstoffen die sterk en gezond haar kunnen helpen bevorderen.

Samenvatting: Vette vis zoals zalm, haring en makreel zijn geweldige bronnen van omega-3-vetzuren, die zijn in verband gebracht met verbeterde haargroei en dichtheid. Er zijn echter slechts een weinig studies op dit gebied, dus er is meer nodig.

Krijg elke dag eenvoudig je dagelijkse Omega-3 vetzuren binnen met de Premium omega 3 – vis olie – 18% EPA / 12% DHA 

Gezond haar van binnenuit

5. Zoete Aardappelen

Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van bètacaroteen. Het lichaam zet deze verbinding om in vitamine A, wat verband houdt met een goede gezondheid van het haar. Een middelgrote zoete aardappel (ongeveer 114 gram) bevat voldoende bètacaroteen om meer dan vier keer je dagelijkse vitamine A-behoefte te voorzien.

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine A de productie van talg bevordert, wat helpt het haar gezond te houden. Bovendien kan vitamine A ook de haargroei versnellen en de groei van dikker haar stimuleren, terwijl wordt voorkomen dat andere haarzakjes achteruitgaan.

Samenvatting: Zoete aardappelen zijn boordevol vitamine A, wat helpt bij de talgproductie. Bovendien heeft het
andere factoren die de haargroei kunnen helpen versnellen.

6. Avocado’s

Avocado’s zijn heerlijk, voedzaam en een geweldige bron van gezonde vetten. Ze zijn ook een uitstekende bron van vitamine E, wat de haargroei kan bevorderen. Eén middelgrote avocado (ongeveer 200 gram) levert 21% van je dagelijkse vitamine E-behoefte. Net als vitamine C is vitamine E een antioxidant die oxidatieve stress helpt bestrijden door vrije radicalen te neutraliseren. In één onderzoek ervoeren mensen met haarverlies 34,5% meer haargroei na acht maanden vitamine E-supplementen te hebben ingenomen. Vitamine E beschermt ook delen van de huid, zoals de hoofdhuid, tegen oxidatieve stress en schade. Een beschadigde huid op de hoofdhuid kan resulteren in een slechte haarkwaliteit en minder haarzakjes.

Bovendien zijn avocado’s een geweldige bron van essentiële vetzuren. Deze vetten kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt, maar zijn essentiële bouwstenen van je cellen. Een tekort aan essentiële vetzuren is in verband gebracht met haaruitval. Eet dus meer avocado’s om gezond haar van binnenuit te stimuleren.

Samenvatting: Avocado’s zijn rijk aan vitamine E, een antioxidant die de haargroei kan bevorderen. Bovendien zijn ze een geweldige bron van essentiële vetzuren, die cruciaal lijken te zijn voor de haargroei.

7. Noten

Noten zijn lekker, handig en bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Een ons (28 gram) amandelen levert bijvoorbeeld maar liefst 37% van je dagelijkse vitamine E-behoefte. Bovendien bieden ze ook een breed scala aan B-vitamines, zink en essentiële vetzuren. Een tekort aan een van deze voedingsstoffen is in verband gebracht met haaruitval.

Noten zijn ook in verband gebracht met een groot aantal andere gezondheidsvoordelen naast haargroei, waaronder verminderde ontsteking en een lager risico op hartaandoeningen. Hierdoor zijn noten een uitstekende en gemakkelijke toevoeging aan je dieet.

Samenvatting: Noten zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitamine E, B-vitamines, zink en essentiële vetzuren, allemaal die de haargroei kunnen bevorderen en zijn gekoppeld aan vele andere gezondheidsvoordelen.

8. Zaden

Zaden leveren een enorme hoeveelheid voedingsstoffen met relatief weinig calorieën. Veel van deze voedingsstoffen kunnen ook de haargroei bevorderen. Deze omvatten vitamine E, zink en selenium. Een ons (28 gram) zonnebloempitten levert bijna 50% van je dagelijkse vitamine E-behoeften, met een grote verscheidenheid aan haar-gezonde B-vitamines. Bovendien leveren bepaalde zaden zoals lijnzaad en chiazaad ook omega-3-vetzuren.

Een portie lijnzaad van 28 gram levert 6.388 mg omega-3-vetzuren. Dat zijn meer omega-3-vetzuren dan een halve zalmfilet (178 gram). Lijnzaad levert echter een type omega-3-vetzuur dat niet zo efficiënt door het lichaam wordt gebruikt als de omega-3’s die in vette vis worden aangetroffen. Desalniettemin is het een geweldige aanvulling op het dieet. Om de meest uiteenlopende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het het beste om een ​​mengsel van zaden te consumeren.

Samenvatting: Net als noten zijn zaden rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Sommige zaden bevatten ook omega-3 vetzuren, die in verband zijn gebracht met de haargroei.

RAW Organic Food Biologische Gebroken Lijnzaad heeft een neutrale iets nootachtige smaak en kan worden toegevoegd aan allerlei gerechten, zoals yoghurt, smoothies of een salade

Gezond haar van binnenuit

9. Paprika’s

Paprika’s zijn een uitstekende bron van vitamine C, wat de haargroei kan bevorderen. Eén gele paprika levert zelfs bijna 5,5 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Vitamine C helpt de collageenproductie te bevorderen, wat kan helpen je haarlokken te versterken. Het is ook een sterke antioxidant, die de haarlokken kan beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress treedt op wanneer vrije radicalen het antioxidante afweersysteem van het lichaam overweldigen. Het is in verband gebracht met haaruitval en vergrijzing van het haar.

Bovendien zijn paprika’s ook een uitstekende bron van vitamine A. Deze vitamine kan de haargroei helpen versnellen en tegelijkertijd de talgproductie stimuleren, waardoor het haar gezond blijft.

Samenvatting: Paprika’s zijn een rijke bron van vitamine A en C, twee voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het haar mooi blijft gezond en dat kan de haargroei bevorderen.

10. Oesters

Oesters zijn een van de beste voedselbronnen van zink. Zink is een mineraal dat de haargroei- en herstelcyclus helpt ondersteunen. Een gebrek aan zink in de voeding kan telogeneffluvium bevorderen, een veel voorkomende maar omkeerbare vorm van haarverlies veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen in de voeding.

Studies hebben aangetoond dat het nemen van een zinksupplement de effecten van haarverlies veroorzaakt door een zinktekort kan omkeren. Te veel zink nemen kan echter ook haaruitval bevorderen. Daarom is het misschien beter om zink uit voedsel zoals oesters te halen dan supplementen te nemen, aangezien voedsel zink levert in kleine maar gezonde doses.

Samenvatting: Oesters zijn een van de beste bronnen van zink in de voeding. Dit mineraal helpt de haargroei te ondersteunen en reparatiecyclus. Wil jij gezond haar van binnenuit krijgen, eet dan vaker oesters.

11. Garnalen

Garnalen zijn populaire schelpdieren die rijk zijn aan veel voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Garnalen zijn bijvoorbeeld een geweldige bron van eiwitten, B-vitamines, zink, ijzer en vitamine D. Een portie garnalen van 100 gram levert 38% van je dagelijkse vitamine D-behoefte. Interessant is dat studies vitamine D3-tekort hebben gekoppeld aan haarverlies.

Ondanks dat ze heel weinig vet bevatten, leveren garnalen ook een kleine hoeveelheid omega-3-vetzuren. Diëten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren zijn in verband gebracht met een betere haargroei.

Samenvatting: Garnalen zijn geweldig bron van eiwitten, B-vitamines, zink, ijzer en vitamine D, die het haar kunnen helpen groei. Ze leveren ook een kleine hoeveelheid gezonde omega-3-vetzuren.

12. Bonen

Bonen zijn een geweldige plantaardige eiwitbron, die essentieel is voor de haargroei. Net als oesters zijn bonen een goede bron van zink, wat de haargroei- en herstelcyclus bevordert. Een portie zwarte bonen van 100 gram levert 7% van je dagelijkse zinkbehoefte. Ze bieden ook veel andere haargezonde voedingsstoffen, waaronder ijzer, biotine en folaat . Bovenop al deze voordelen zijn bonen zeer veelzijdig en goedkoop, waardoor ze een gemakkelijke aanvulling op het dieet zijn.

Samenvatting: Bonen zijn geweldig bron van eiwitten, ijzer, zink en biotine, die allemaal essentieel zijn voor een optimale gezondheid van het haar. Samen kunnen ze de haargroei helpen.

Nutrimea biotine wordt erkend vanwege de voordelen op gebroken en broze nagels, haaruitval of problemen met een vette huid of dermatitis. Met Vitamine B en Zink.

Gezond haar van binnenuit

13. Sojabonen

Studies hebben aangetoond dat verbindingen in sojabonen de haargroei kunnen bevorderen en zo gezond hara van binnenuit kan creëren. Een van deze verbindingen is spermidine, dat veel voorkomt in sojabonen. Uit een onderzoek onder 100 gezonde mensen bleek bijvoorbeeld dat een voedingssupplement op basis van spermidine een fase van actieve haargroei, de anagene fase genaamd, verlengt. Hoe langer een haarzakje in de anagene fase blijft, hoe langer het zal groeien.

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat spermidine de haargroei bij mensen bevordert. Het onderzoek naar spermidine en haargroei is echter vrij nieuw, dus er zijn meer studies nodig voordat gezondheidsexperts aanbevelingen kunnen doen over de inname van spermidine.

Samenvatting: Sojabonen zijn een van de beste bronnen van spermidine, een verbinding die de actieve fase van haargroei.

14. Vlees

Vlees is een hoofdbestanddeel van het dieet van veel mensen en is rijk aan voedingsstoffen die de haargroei kunnen bevorderen. Het eiwit in vlees bevordert de groei en helpt bij het herstellen en versterken van de haarzakjes. Een portie gekookte entrecote van 100 gram levert maar liefst 29 gram eiwit. Vooral rood vlees is rijk aan een soort ijzer dat goed opneembaar is. Dit mineraal helpt de rode bloedcellen om zuurstof te leveren aan alle cellen in het lichaam, inclusief haarzakjes. Tekorten aan eiwitten en ijzer zijn in verband gebracht met haarverlies.

Samenvatting: Vlees is een geweldige bron van proteïne, wat essentieel is voor gezond, sterk haar. Rood vlees, in
is vooral rijk aan ijzer, wat de haargroei kan bevorderen.

Conclusie: gezond haar van binnenuit

Wat je eet kan een enorm effect hebben op de gezondheid van je haar. Een gebrek aan de juiste voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, eiwitten en essentiële vetzuren, kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken. Gelukkig kan het corrigeren van een tekort aan een van deze voedingsstoffen helpen om haaruitval te behandelen en de snelheid van haargroei te bevorderen. Als je denkt dat je een van deze voedingsstoffen mist, probeer dan wat van de bovenstaande voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.

U leest: Gezond haar van binnenuit: 14x de beste voeding voor je haar

Ook populair: 9x de beste olie voor haargroei en sterker haar