GHD Helios föhn review: stijlvol, snel en beter dan Dyson Supersonic

GHD Helios föhn

GHD heeft lang de heerschappij van stijltangen geregeerd, maar als het op haardrogers aankomt, heeft het Britse merk het niet zo gemakkelijk gehad. Nadat de GHD Aura een paar jaar geleden met pensioen is gegaan, is de enige overgebleven full-sized droger van het merk de GHD Air. Nu goedkopere modellen de Air steeds vaker op de hielen zitten, is het nieuwste model van het bedrijf – de GHD Helios föhn – net op tijd gearriveerd.

De Helios is sinds begin januari exclusief verkrijgbaar in een klein aantal salons, maar is nu algemeen verkrijgbaar in Nederland De brandende vraag is, zoals altijd, of het het wachten waard is geweest. Heeft GHD nog een föhn gebouwd die een plaats verdient in de lijst met beste haardrogers van BeautyToko?

GHD Helios föhn

Over de GHD Helios föhn

GHD’s eerste uitstapje naar de föhnmarkt was de GHD Air in 2012. Het werd uitgebracht in een tijd dat zogenaamde professionele haardrogers, en de bijbehorende hoge prijskaartjes, vrij zeldzaam waren buiten kapsalons, en GHD een niche uitstippelde door een premium prijs te vragen voor een premium, luxe product dat is ontworpen om zowel consumenten als kappers aan te spreken.

Bij de lancering werd het als een game-wisselaar beschouwd en het is een bewijs van de kwaliteit van die droger dat hij acht jaar later nog steeds wordt beschouwd als een van de beste haardrogers op de markt. Dat gezegd hebbende, veel van de rivalen van GHD hebben hun achterstand ingehaald en verkopen drogers met vergelijkbare – en in sommige opzichten betere – prestaties voor een lagere prijs.

Na deze rivalen terrein te hebben zien winnen, is het iconische merk terug met de GHD Helios. Deze opnieuw ontworpen, opnieuw ontworpen hybride van de GHD Air en GHD Aura is het model waarvan het merk hoopt dat het het opnieuw bovenaan zal plaatsen.

Belangrijkste specificaties:

  • Verwarmingselement Keramisch/Ionisch
  • Vermogen 2200W
  • Kabellengte 3 meter
  • Temperatuurinstellingen Twee
  • Warmte-instellingen Twee
  • GHD Helios review: prijs en concurrentie

De GHD Helios is stevig neergezet als een premium, professioneel product. Voor €202 zit hij tussen goedkopere concurrenten – waaronder zijn voorganger de €195 GHD Air – en de buitengewoon dure Dyson Supersonic (€549).

We zouden de Panasonic Nanoe ook classificeren als een andere belangrijke rivaal en hoewel hij een adviesprijs van €145 heeft, verkoopt hij zelden voor ergens in de buurt van die prijs.

Qua functies zijn de GHD Helios en GHD Air op één lijn, maar de Helios mist de stijlinstellingen van de Nanoe – twee vermogens- en twee warmte-instellingen plus een cool shot-knop versus de Nanoe’s drie power, drie hitte en cool shot. Het wordt ook alleen geleverd met een enkele concentratormondstuk, vergeleken met de twee mondstukken en diffuser van Dyson.

Het is echter de meest stijlvolle van het stel, en de prestaties zijn een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van zowel de Air als de Nanoe. We zouden zelfs zeggen dat het de eerste föhn is die wedijvert met de Dyson Supersonic voor pure droogkracht – en dat is een indrukwekkende prestatie. Voor deze prijs heb je eigenlijk maar twee drogers om uit te kiezen – en ze worden allebei verkocht door GHD.

Ontwerp en belangrijkste functies

Het ontwerp van de GHD Helios en GHD Air is opmerkelijk vergelijkbaar, van de locatie en het ontwerp van de power-, heat- en coldshot-knoppen (een letterlijke kopieer- en plakopdracht van de GHD Air) tot de algehele vorm, het merkrooster en de metalen die rond de achterkant van de droger veegt. Maar in plaats van eruit te zien als broers en zussen, lijken de twee drogers meer op neven en nichten.

De 510g Helios is kleiner, slanker en 20% lichter dan de 640g GHD Air, maar is een mijt zwaarder dan Dyson’s 465g Supersonic. In alle eerlijkheid heeft het extra gewicht van de GHD Air nooit echt problemen veroorzaakt dankzij de uitgebalanceerde balans, en de GHD Helios volgt dit voorbeeld. De vorm van het handvat is iets slanker, waardoor het prettiger aanvoelt om vast te houden. Het gewicht is ook mooi uitgebalanceerd. Het nadeel hiervan is dat het gewicht van de GHD Air er deels voor zorgde dat het zo stevig en luxueus aanvoelde in vergelijking met de lichtere, goedkopere rivalen op de markt. Sluit je ogen en de lichtheid van de Helios mist diezelfde gewichtige geruststelling.

Dit kan gedeeltelijk verklaren waarom GHD de Helios in vier tweekleurige kleurenschema’s verkoopt: zwart en zilver zoals de GHD Air, marineblauw en zwart, kastanjebruin en goud, en wit en goud. De Air kwam alleen in één kleuroptie, hoewel je modellen met verschillende gekleurde roosters kon krijgen in de cadeausets in beperkte oplage. Ter vergelijking: de wit- en roségouden Helios is echter veel aantrekkelijker. We zijn nooit grote fans geweest van de witte Platinum Plus-styler, maar de roségouden afwerking van de Helios voegt echt een vleugje klasse toe aan de geheel witte body. De enige zorg is dat het er misschien niet lang fris en schoon uit blijft zien. Of het nu foundation, haarlak of gewoon alledaags vuil is, een wit product blijft waarschijnlijk niet lang erg wit. Zodra we de droger een paar maanden hebben gebruikt, melden we ons weer.

Het gevoel van de Helios is ook een stuk beter. De plastic schaal van de GHD Air voelt in vergelijking een beetje ruw aan, en de plastic schaal van de Helios voelt gladder, zijdezacht aan – bijna als siliconen. Het vervangt ook de harde plastic haak door de kabel met een zachte siliconen lus die aantrekkelijk is gebrandmerkt; de naam GHD gedrukt op een verchroomde knop. Vergelijkbare branding verschijnt op de roségouden grille, en zelfs de gaten in het filter en de vorm van de waaier aan de binnenkant hebben een industriële schoonheid.

Hoewel de instellingen voor warmte en vermogen hetzelfde zijn tussen de twee modellen, heeft de GHD Helios een motorboost gehad – 2.200 W hoger dan de 2.100 W van de Air. Dit overtreft het vermogen van de Nanoe en de Dyson met respectievelijk 400W en 600W, maar dit is grotendeels betwistbaar. Zoals de Dyson bewees met zijn 1.600 W motor, is het niet de hoeveelheid vermogen, maar wat de droger ermee doet dat telt. Gewoon zo snel en zo heet mogelijk lucht op je haar blazen, geeft niet het gewenste effect. Het veroorzaakt turbulentie en maakt je haar pluizig en droog. En dat brengt ons bij de prestaties van de GHD Helios föhn.

GHD Helios föhn
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

De prestaties van de GHD Helios föhn

Wat de GHD Helios föhn mist in instellingen en accessoires, maakt het meer dan goed in prestaties. De Dyson Supersonic heeft de maatstaf gezet waarmee we alle andere haardrogers vergelijken, met name wat betreft droogsnelheid, en de Helios overtreft het absoluut.

In slechts één minuut en zes seconden ging ons haar van nat uit de douche naar droog. Dit is een minuut sneller dan de Supersonic, die zelf een minuut sneller is dan de concurrentie. Het was iets langzamer bij het drogen van ons haar na het zwemmen – 1 minuut en 50 seconden. Ter vergelijking: de GHD Air deed er iets minder dan vier minuten over voor de laatste. Wat meer is, ondanks dat deze test alleen ons haar ruw droogde, hadden we geen behoefte om stijltangen te gebruiken om het uiterlijk te voltooien en om haartjes glad te strijken. Een zeldzaamheid.

Het stylen van ons haar, zoals we zouden verwachten, duurde iets langer, maar slechts marginaal na 2 minuten en 20 seconden.

Deze snelheid komt van wat GHD AeroPrecis-technologie noemt. Een systeem dat gebruik maakt van een borstelloze motor met ingebouwde voeding om een ​​explosie van gerichte lucht te creëren die met een snelheid van 120 km/u rijdt. Dit is gekoppeld aan het opnieuw ontworpen mondstuk van GHD dat aan het einde buigt als de vleugeltip van een vliegtuig, dat is ontworpen om luchtturbulentie te verminderen. De combinatie van snelheid en kracht verwijdert water snel uit het haar, terwijl het mondstuk kroezen vermindert. Het resultaat – zowel bij het ruw drogen als bij het stylen van ons haar – was glad, glanzend haar met weinig kroezen en heel weinig opvliegers.

GHD heeft zelfs de vormen van de gaten in het rooster gepatenteerd om de droger stiller te maken, en dat is het ook. Merkbaar zo. De GHD Air was geen luide droger, dus we maakten ons geen zorgen om deze review in te gaan, maar het is een mooie verbetering en brengt het geluidsniveau terug naar Dyson-niveaus.

GHD heeft ook schijnbaar het probleem opgelost dat een aantal GHD Airs teisterde die we hebben getest, omdat het mondstuk strak genoeg past om niet te draaien en te bewegen terwijl je je haar droogt.

Het offer dat je brengt voor deze glans is een gebrek aan volume en beweging. Ons haar is fijn en föhnen geeft het body en veerkracht. Met de GHD Helios waren we teleurgesteld over hoe plat ons haar was. Een andere kleine klacht is dat hoewel GHD het mondstukprobleem heeft opgelost, de problemen met koude schoten blijven bestaan. Zoals met veel drogers die we hebben getest, verschilt de koude opname op de GHD Helios niet enorm in temperatuur tot de laagste warmte-instelling. Je moet een paar seconden op de knop drukken om de temperatuur echt te laten dalen en omdat het onhandig aan de bovenkant van het handvat is geplaatst, deden onze handen pijn als we het te lang probeerden te gebruiken.

Oordeel

GHD was het gevolg van nog een succes in de föhnafdeling en het is zeker bereikt met de GHD Helios föhn. Het combineert stijl met inhoud, iets waar GHD bekend om staat, en de jaren van onderzoek en ontwikkeling hebben schijnbaar hun vruchten afgeworpen. Het is prijzig, maar we zijn van mening dat de prestaties het de investering waard maken. Het overtrof onze verwachtingen en haalt de Dyson Supersonic eruit als onze favoriete föhn.

GHD Helios föhn
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

U leest: GHD Helios föhn review: stijlvol, snel en beter dan Dyson Supersonic

Ook populair: 8x de beste leave-in conditioner voor hydratatie van elk haartype