Gucci Mémoire D’Une Odeur review: een zachte en unieke geur

Gucci Mémoire D'Une Odeur review

Welkom bij mijn Gucci Mémoire D’Une Odeur review. Ik heb Mémoire d’une Odeur voor het eerst ontmoet in een warenhuis, zonder de notenpiramide te hebben gelezen of de (lelijke) advertenties te zien. Uit deze eerste “blinde” test kan ik zeggen dat mijn onmiddellijke reacties waren:

  • Dit doet me niet denken aan een geur die ik tot nu toe heb geroken;
  • Ik heb geen idee wat ik ruik;
  • Ik ben erg benieuwd!
Gucci Mémoire D'Une Odeur review

De (unisex)geur van een stille tuin met kamillestruiken


Mémoire d’une Odeur werd uitgebracht in 2019 en gecomponeerd door parfumeur Alberto Morillas. Zoals ik al zei, verbaasde het me echt bij de eerste spray – het was niet bloemig, noch zoet, pittig, fruitig of citroenachtig. In feite was alles wat ik kon beschrijven musk, een koele poederigheid die tegelijk schoon en muf was. Het was een zachte, vreemde, raadselachtige geur, dus ik ging de aantekeningen opzoeken en testte het opnieuw.

Na een paar hertesten en het een paar keer dragen van mijn kleine sample, denk ik dat mijn neus Mémoire d’une Odeur nu beter “begrijpt”. Dit is een unisex-geur, die heel licht vrouwelijk leunt. Het wordt beschreven als kruidenmineraal, en inderdaad, het heeft iets poederigs en kouds en pittigs groens.

In de openings- en hartakkoorden krijg ik meestal fuzzy-aardse kamille (nietig toen ik de piramide had gelezen en wist waar ik op moest letten), een vage schone jasmijn en niet-eetbare amandel, die een beetje bitter opent en de geur een eigenaardige wasachtige textuur. De basis is erg muskusachtig, omhult de andere noten in een witte wolk en toont nauwelijks zijn houtachtige noten, behalve misschien hun droge textuur – waardoor het uiteindelijke akkoord vreemd ruikt … stoffig? Ik krijg geen vanille, maar er zit een vleugje zoetheid achter de dominante muskus, wat ik denk dat het zou kunnen zijn.

Mémoire d’une Odeur opent iets meer kruidenbitter en droogt iets meer muskuszoet uit, maar het verandert niet dramatisch. Sillage is zacht en wordt al snel huiddicht, wat logisch is voor de subtiele stijl van de geur. De blijvende kracht is ook niet erg indrukwekkend … bij mij duurt het ongeveer 4-5 uur voordat het echt zwak is.

Geur impressies

Geurnoten: (Top) kamille, bittere amandel; (Hart)jasmijn, musk; (Basis) sandelhout, ceder, vanille.

Kleurindruk: wasachtig wit.

Roept op: Een stille, mistige tuin met bomen en struiken; kamille thee; ongeparfumeerde kaarsen bij een oud huisje.

Gelijkaardig aan: Kenzo Amour; Hermès Un Jardin Sur la Lagune (beide slechts vaag vergelijkbaar in textuur of gevoel … dit is een vrij unieke geur).

Seizoen en gelegenheid: lente-zomer, overdag. Heel neutraal en veelzijdig.

Gucci Mémoire D'Une Odeur review

Mijn Gucci Mémoire D’Une Odeur review geeft deze parfum 3,5 ster

Wat het concept betreft, zou Mémoire d’une Odeur geïnspireerd zijn door het geheugen – wat volgens mij niet zo goed werkt, omdat voor veel mensen (waaronder ikzelf) het ongewone geurprofiel allesbehalve nostalgisch zal ruiken. En hoewel ik Gucci en Morillas de eer geef voor het presenteren van een creatieve compositie…ik weet nog steeds niet zeker of ik deze geur echt lekker vind.

Ik kan zien waarom men Mémoire d’une Odeur zacht maar vol van karakter zou kunnen vinden, met unieke kamille die een neutrale, rustige uitstraling creëert. Aan de andere kant begrijp ik ook waarom je deze geur muf en “ver weg” zou kunnen vinden, gedempt zonder fris te zijn. Mémoire d’une Odeur ruikt ook niet helemaal naar een parfum. Het is meer als…een geur? Van een oude doos vol kamilletheezakjes? En kaarsvet? Of deze indruk nu goed is of niet… het is echt aan ieders smaak.

Ik geef het punten voor originaliteit, maar Mémoire d’une Odeur is niet echt mijn ding. Als het gaat om “neutrale, kruidige” geuren, ga ik liever voor meerdere andere geuren, dus deze zal niet op mijn verlanglijstje staan. Ik moedig je aan om het eens te proberen, want dit is geen generieke geur. Vanwege het unieke karakter geeft mijn Gucci Mémoire D’Une Odeur review deze parfum 3,5 sterren.

Ook populair: Hermes Caleche Soie de Parfum review: een sprankelende harmonie