Haar hangt in slierten: oorzaken en wat je hieraan kunt doen

haar hangt in slierten

Slierterig haar is meestal lang, fijn haar dat vettig wordt of overtollig product bevat, waardoor de lokken aan de uiteinden samenklonteren. Het haar kan er vettig en futloos uitzien, zelfs als het echt schoon is. Hier zullen we praten over de oorzaak van slierterig haar en hoe je je haar kunt stylen om het er voller en gezonder uit te laten zien. Want wanneer je haar hangt in slierten, zelfs als het net gewassen en uitgeborsteld is, is dat natuurlijk hartstikke jammer van je mooie lokken.

Oorzaken van slierterig haar

Slierterig haar is typisch fijn haar dat vettig wordt, waardoor het aan het uiteinde gaat klonteren in wat lijkt op stukjes touw. Soms kan krullend of golvend haar er ook vezelig uitzien als het wordt geborsteld als het droog of beschadigd is door hittestyling. Alle haartypes met beschadigde punten kunnen er slierterig of touwerig uitzien, omdat gespleten haarpunten ervoor kunnen zorgen dat de haarlokken uit elkaar gaan in plaats van soepel op elkaar te liggen. Meestal wordt slierterig haar veroorzaakt door overtollig product of olie in het haar. Haaruitval kan ervoor zorgen dat het haar er dunner uitziet en daardoor ook vezeliger wordt.

Hoe te stylen?

Stylingopties voor vezelig haar zijn afhankelijk van uw haartype. Hieronder staan ​​enkele ideeën voor het stylen van slierterig haar.

Lang haar
Lang haar kan baat hebben bij een knipbeurt, waardoor gespleten haarpunten er beter uitzien en het haar er minder vezelig uitziet. Je kunt je haar ook föhnen met je hoofd ondersteboven om je haar er volumineuzer uit te laten zien.

Gekruld haar
Borstel krullend haar indien mogelijk voor het douchen. Probeer het niet te borstelen of kammen als het nat is of nadat het is opgedroogd, omdat dit de krullen kan afbreken, waardoor het er vezelig uitziet. Je kunt ook wachten tot het haar ongeveer half droog is om producten aan te brengen.

Golvend haar
Gebruik lichtgewicht stylingproducten op golvend haar; zwaardere gels en crèmes kunnen het haar verzwaren en ervoor zorgen dat het gaat klonteren en er aan de uiteinden strenger uitziet. Probeer een borstel met bredere haren.

Alleen aan de uiteinden
Je kunt een lichtgewicht olie gebruiken om gespleten punten glad te strijken, waardoor het haar er aan de onderkant minder pluizig en vezelig uitziet. Je kunt ook een zijscheiding proberen en het haar naar één kant verzamelen of het in een zijvlecht dragen.

De JOICO K-Pak Professional Clarifying Shampoo is een intens zuiverende shampoo voor elk haartype. Deze shampoo verwijdert productresten, chloor en andere stoffen uit het haar zodat het weer super schoon wordt. Uw haar word gehydrateerd en word makkelijk doorkambaar. 

Haar hangt in slierten

Manieren om slierterig haar te herstellen

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om het uiterlijk te herstellen wanneer je haar hangt in slierten.

 • Omdat het meestal wordt veroorzaakt door overtollige olie, kan het regelmatig wassen van het haar en het gebruik van een zuiverende shampoo helpen om olie te verminderen.
 • Soms kan vettig haar ook worden veroorzaakt door bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis of eczeem, dus neem contact op met uw dermatoloog als u vermoedt dat dit het probleem is.
 • Het gebruik van arganolie of ricinusolie kan helpen om gespleten punten te herstellen, waardoor het haar er gezonder uit kan zien.
 • Een knipbeurt kan het haar er gezonder en voller uit laten zien.
 • Vermijd regelmatig warmtestyling.
 • Gebruik conditioner op de punten, maar niet op de hoofdhuid, want dan wordt het haar vetter.
 • Probeer een zijden kussensloop om het haar te beschermen (bekijk hier onze top 10 beste zijden kussenslopen aller tijden).

Hoe slierterig haar te voorkomen?

De gemakkelijkste manier om slierterig haar te stoppen, is door te voorkomen dat het gebeurt. Hier zijn enkele manieren waarop u vezelig haar kunt voorkomen:

 • regelmatig geknipt worden
 • was je haar regelmatig
 • gebruik een zuiverende shampoo om olie- en productopbouw te voorkomen (bekijk hier de top 10 clarifying shampoo voor een milde reiniging van het haar)
 • slaap niet op nat haar
 • investeren in een borstel
 • eet een voedingsrijk dieet, omdat sommige onderzoeken aantonen dat voedingstekorten droog, vezelig haar kunnen veroorzaken

De Silkyway Deluxe zijden kussenslopen zijn de best beoordeelde zijden kussenslopen op bol.com: voor het behoud van mooi haar en een mooie huis

Haar hangt in slierten

Wanneer praten met een pro

Als je haar nog steeds vettig en slierterig aanvoelt na regelmatig wassen en overschakelen op een verhelderende shampoo, praat dan met een kapper over manieren om het uiterlijk van je haar te verbeteren. Ze kunnen een andere productlijn aanbevelen of tips hebben over hoe je je haar moet wassen of stylen. Als u vermoedt dat uw haar kan worden beïnvloed door een huidaandoening zoals psoriasis of eczeem, is het een goed idee om met uw dermatoloog te praten. Raadpleeg altijd uw arts als uw vezelig haar gepaard gaat met drastische haaruitval.

Waar het op neem komt

Slierterig haar kan bij alle haartypes voorkomen, hoewel het meestal mensen met lang, dun of fijn haar treft. Wanneer het haar hangt in slierten kan een knipbeurt of het gebruik van een kwalitatieve zuiverende shampoo enorm helpen. Praat met uw arts als u vermoedt dat uw vezelig haar wordt veroorzaakt door een huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis, of als u last heeft van haaruitval.

U leest: Haar hangt in slierten: wat kun je hieraan doen?

Ook populair: 10x de beste jeukende hoofdhuid shampoo van 2021