Haaruitval door stress: oorzaken en wat je eraan kan doen

Haaruitval door stress

Haaruitval is klinisch bekend als alopecia. Zowel mannen als vrouwen kunnen tijdens hun leven haarverlies ervaren. Als u last heeft van haaruitval, kan dit worden veroorzaakt door stress. Blijf lezen om te ontdekken hoe stress uw haargezondheid kan beïnvloeden, hoe haaruitval door stress kan ontstaan, of de effecten permanent zijn en wat u kunt doen om hergroei te stimuleren. Want gelukkig zijn hier zeker mogelijkheden voor!

Soorten stressgerelateerd haarverlies

Niet alle haaruitval wordt veroorzaakt door stress. Er zijn drie soorten haarverlies die gepaard gaan met hoge stressniveaus:

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium (TE) treedt op wanneer er een verandering is in het aantal haarzakjes dat daadwerkelijk haar laat groeien. Als deze verandering optreedt tijdens de telogene of rustfase van de haargroei, kan dit leiden tot verlies. Dit dunner worden kan niet overal op het hoofd voorkomen. Het wordt vaak gezien in patches, vooral in de richting van het midden van de hoofdhuid. Mensen die getroffen zijn door TE verliezen meestal niet al hun hoofdhaar. In meer extreme gevallen kunt u dunner wordend haar op andere delen van het lichaam ervaren. Dit omvat de wenkbrauwen of het genitale gebied.

TE is misschien wel het op één na meest voorkomende type haarverlies dat door dermatologen wordt gezien. Het kan mannen en vrouwen op elke leeftijd overkomen. Het haarverlies dat optreedt bij TE is volledig omkeerbaar . TE beschadigt de haarzakjes niet blijvend. De oorzaak van uw TE zal beïnvloeden of uw haar binnen een paar maanden of langer teruggroeit.

Het WT Official Haargroei serum is het best beoordeelde haargroei serum op bol.com. Het helpt met het stimuleren van het haargroei voor zowel mannen als vrouwen. Het kan gebruikt worden voor het groei van de hoofdharen en baard.

Haaruitval door stress

Alopecia areata

Alopecia areata (AA) is een auto-immuunziekte. Het ontwikkelt zich wanneer je immuunsysteem je haarzakjes aanvalt. Dit kan worden veroorzaakt door stress en kan leiden tot haaruitval. Haar kan verloren gaan in ronde plekken op de hoofdhuid, of over de hele hoofdhuid. Bij een ernstigere vorm van AA die bekend staat als alopecia universalis, gaat het haar uit het hele lichaam.

Het haar kan na verloop van tijd teruggroeien en herhaaldelijk uitvallen. AA kan mannen en vrouwen van elke leeftijd treffen en treft meer dan zes miljoen mensen in de Verenigde Staten. Er is geen remedie bekend voor AA, hoewel er enkele voorgeschreven medicijnen zijn die mensen met meer dan 50 procent haarverlies kunnen helpen .

Trichotillomanie

Trichotillomanie is ook bekend als haartrekstoornis . Het gaat om de drang om het haar uit je hoofdhuid of andere delen van je lichaam te trekken. Het wordt beschouwd als een stoornis in de impulsbeheersing. Je zult merken dat het uittrekken van haren gebeurt zonder veel na te denken, zoals wanneer je je verveelt of afgeleid bent. Het trekken aan haar kan ook meer opzettelijk zijn en worden gebruikt als een middel om stress of andere negatieve emoties te verlichten. Haar dat van de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers trekt, is vaak merkbaar. Dit kan extra stress veroorzaken, waardoor de cyclus van de stoornis in stand blijft.

Trichotillomanie ontwikkelt zich meestal in preteens en kan een leven lang meegaan. Hoewel het niet duidelijk is wat trichotillomanie veroorzaakt, suggereert onderzoek dat het genetisch kan.

Is stressgerelateerd haarverlies permanent?

Als je haaruitval wordt veroorzaakt door stress, is het mogelijk dat je haar teruggroeit in de tijd. De snelheid van hergroei zal voor iedereen anders zijn. De groei van menselijk haar vindt plaats in een cyclus van vier fasen. De gemiddelde menselijke hoofdhuid heeft ongeveer 100.000 haarzakjes. Op elk willekeurig moment bevindt elk van uw haarzakjes zich in een andere fase van deze cyclus:

 • Anagene fase. Dit is de groeifase van het haar. Het duurt twee tot zeven jaar
 • Catagene fase. Dit is een korte fase van twee weken die optreedt wanneer het haarzakje begint te krimpen.
 • Telogeen fase. Dit is een rustfase van drie maanden.
 • Exogene fase. Deze fase vindt plaats wanneer de follikel het haar afwerpt en nieuwe groei begint.

Als uw haaruitval is veroorzaakt door stress, kan het beheersen van uw stress de sleutel zijn om terug te keren naar een gezond tempo van haargroei.

Wat je kunt doen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om haaruitval te verminderen en nieuwe groei aan te moedigen.

Dieet en voeding

Het eten van een uitgebalanceerd, voedzaam dieet van hele voedingsmiddelen is noodzakelijk voor de gezondheid van je lichaam – en je haar. Hoewel het belangrijk is om alle essentiële vitamines in een gezond dieet op te nemen, zijn er enkele die van vitaal belang kunnen zijn voor de haargroei:

 • Vitamine C.deze vitamineis essentieel voor de opbouw van collageen, het bindweefsel van de huid dat zich in de haarzakjes bevindt. Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten zijn onder andere citrusvruchten, broccoli, paprika en aardbeien.
 • Vitamine B. Dit complex van veel vitamines bevordert een gezond metabolisme, evenals een gezonde huid en haar. B-vitamines zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten, bonen, noten en avocado’s.
 • Vitamine E.Deze vitamine bevat krachtige antioxidanten , die kunnen bijdragen aan een gezonde hoofdhuid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn zonnebloempitten, spinazie, olijfolie, broccoli en garnalen.

Goed gehydrateerd blijven is ook essentieel voor een algehele goede gezondheid. Elke cel in je lichaam is afhankelijk van water om goed te kunnen functioneren. Een redelijk doel is om 8 glazen water per dag te drinken en de rest uit je voeding en andere dranken te halen.

Het best beoordeelde haargroei supplement op bol.com: in de Nutrimea Biotine Complex met biotine, zink en selenium zitten alle nodige voedingsstoffen en mineralen die je haar en nagels nodig hebben om de groei te bevorderen. 

Haaruitval door stress

Stress management

Door te leren hoe u uw stressniveaus effectief kunt beheersen, kunt u uw risico op verder haarverlies verminderen. Natuurlijk is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Mogelijk moet u verschillende technieken voor stressbeheersing proberen voordat u vindt wat voor u werkt.

Populaire manieren om stress te verminderen:

 • Oefening. Lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te elimineren. Probeer dagelijks een lichte wandeling te maken, je in te schrijven voor een dansles of wat tuinwerk te doen.
 • Hobby’s. Jezelf bezighouden met iets dat je graag doet, kan een geweldige manier zijn om stress te bestrijden. Overweeg vrijwilligerswerk te doen, lid te worden van een plaatselijke theatergroep, een tuin aan te leggen of een kunstproject te starten.
 • Schrijven. Probeer elke dag een paar minuten de tijd te nemen om te schrijven over je gevoelens en de dingen die je stress bezorgen. Door de dagelijkse dingen te bekijken die uw stress veroorzaken, kunt u manieren vinden om ermee om te gaan.
 • Ademhaling en meditatie. Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn geweldige manieren om je te concentreren op het huidige moment. Je kunt ook technieken proberen die meditatie combineren met lichaamsbeweging, zoals yoga of tai chi.

Topische behandelingen

Er zijn een aantal actuele crèmes, oliën en andere producten die kunnen helpen bij haaruitval.

 • Actuele Minoxidil (Rogaine). Actueel minoxidil is een vrij verkrijgbare medicatie (OTC). Het is verkrijgbaar als crème, spray of schuim. Je kunt het tot twee keer per dag op je hoofdhuid, wenkbrauwen of baard aanbrengen. Het is niet geschikt voor andere delen van het lichaam. Er zijn variaties die speciaal zijn samengesteld voor gebruik door mannen of vrouwen. Hoewel het niet duidelijk is hoe minoxidil werkt, wordt aangenomen dat het de groeifase verlengt. Het werkt misschien niet voor iedereen en het kan tot vier maanden duren voordat de resultaten zichtbaar zijn.
 • Topische corticosteroïden. Topische OTC en voorgeschreven corticosteroïden, zoals prednison, worden soms gebruikt om alopecia areata te behandelen. Ze worden vaak naast andere behandelingsopties gebruikt.
 • Wonderolie. Dit is een populaire folk remedie voor haargroei. Hoewel anekdotisch bewijs suggereert dat lokaal gebruik de haargroei kan verhogen, is onderzoek om dit te ondersteunen beperkt.

Wat als je geen verbetering ziet?

Het is mogelijk dat je haaruitval niet stres gerelateerd is. Er zijn veel factoren en omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat u uw haar verliest. Andere veelvoorkomende redenen voor haaruitval zijn:

 • veroudering
 • genetica
 • medicijnen, zoals sommige bloedverdunners of antidepressiva
 • chemotherapie
 • ziekte of recente operatie
 • hormonale veranderingen, zoals bevalling of menopauze
 • voedingstekorten, zoals een gebrek aan voldoende eiwitten of ijzer

Waar het op neer komt

Als je haaruitval stressgerelateerd is, zijn je haarzakjes niet permanent beschadigd. Het beheersen van uw stress en goed voor uw gezondheid zorgen, kan ertoe leiden dat uw haar weer normaal groeit.

Als OTC-maatregelen niet werken – of als u geen resultaten ziet – raadpleeg dan uw arts. Zij kunnen u helpen bij het vaststellen van de reden voor uw haarverlies en u adviseren over eventuele vervolgstappen. Als hergroei mogelijk  is, kunnen ze helpen bij het bepalen van het beste behandelplan voor uw symptomen.

U leest: Haaruitval door stress: oorzaken en wat je eraan kan doen

Ook populair: 15x de beste Kruidvat shampoo van 2021, gerangschikt op haartype

Dit vind je misschien ook leuk: