Haverolie voor je haar en hoofdhuid: dit zijn alle voordelen

haverolie voor je haar

Haver is al eeuwenlang een populaire behandeling voor jeukende huid. Van eczeem tot gifsumak, deze behandeling die teruggaat tot het oude Rome is gebruikt om verschillende kwalen te voeden en te verzachten. De hydraterende en herstellende eigenschappen van haver hebben geleid tot opname op de ingrediëntenlijst van producten in zowel de eerstehulp- als de schoonheidssalon van veel apotheken. Ook haverolie voor je haar wordt steeds populairder als beauty ingrediënt.

Afkomstig van de zaadkern van de Avena sativa, of haverplant, wint haverolie aan populariteit in haar- en huidverzorgingsproducten vanwege het vermogen om dichte voeding te bieden met een lichtgewicht consistentie. Als je de ingrediëntenlijst van producten bekijkt die gericht zijn op het verminderen van ontstekingen en het bieden van rustgevende hydratatie, zul je waarschijnlijk haverolie of haverzemelenextract vinden. Veel hoofdhuidaandoeningen brengen een combinatie van droogheid en irritatie met zich mee, dus het is gemakkelijk in te zien waarom iemand geneigd zou zijn om naar deze olie te grijpen om deze problemen te behandelen.

Is haverolie de remedie waar je naar op zoek was om je haar en hoofdhuid te behandelen? We wendden ons tot haarexperts voor hun advies over het gebruik van dit type olie voor haar.

Over haverolie

 • Soort ingrediënt: Hydraterend en ontstekingsremmend
 • Belangrijkste voordelen: Verzacht de hoofdhuid, hydrateert het haar en de hoofdhuid en verbetert de elasticiteit van de haarlokken.
 • Wie zou het moeten gebruiken: Over het algemeen is haverolie geweldig voor krullend, droog, stug, kroeshaar of beschadigd haar. Degenen met een droge hoofdhuid zullen ook profiteren van de voeding en hydratatie van de olie.
 • Hoe vaak kunt u het gebruiken: Voor de gezondheid van het haar en de hoofdhuid kan het dagelijks of indien nodig worden gebruikt. Het is echter belangrijk om het haar grondig te reinigen na het gebruik van oliën om ophoping op de hoofdhuid te voorkomen.
 • Werkt goed met: De vetzuren in haverolie kunnen de opname van andere ingrediënten verbeteren, dus het kan gunstig zijn om de olie toe te passen op eiwitbehandelingen om de werkzaamheid te vergroten.
 • Niet gebruiken met: Er zijn geen ingrediënten bekend die een negatieve invloed hebben op haverolie. Mensen met een allergie voor haver kunnen echter last hebben van haverolieproducten, dus raadpleeg een dermatoloog voordat u ze gaat gebruiken.

Bij bol.com kan je pure en onbewerkte Haverolie voor je haar en huid bestellen

Haverolie voor je haar

Voordelen van haverolie voor haar

Meer dan alleen een uitgebalanceerd ontbijt, wordt haver gebruikt in veel doe-het-zelfbehandelingen voor de huid, waaronder baden, maskers en scrubs, vanwege hun vermogen om ontstekingen en irritatie te verminderen en voor hydratatie te zorgen. Je zult de term “colloïdale havermout” vaak horen in huidverzorgingsproducten, dat is wanneer havermout is gemalen en vervolgens in een vloeistof is gesuspendeerd. Deze methode zorgt ervoor dat de havermout gemakkelijker door de huid wordt opgenomen, wat helpt om de huid effectiever te beschermen en te kalmeren.

Colloïdale havermout is een natuurlijk complex van lipiden, eiwitten, peptiden en zetmeel die de huid kalmeren, voeden en hydrateren. Het lipidebestanddeel hiervan is haverolie.

Haverolie (en het zeer vergelijkbare haverzemelenextract) wordt gewonnen uit haverkorrels en heeft een hoge concentratie antioxidanten, essentiële vetzuren, lipiden en vitamine E. Bovendien is het hydraterend en voedend, waardoor het een eeuwenoude plaatselijke behandeling is voor huidaandoeningen, waaronder huiduitslag, brandwonden en eczeem. Het bevat zowel oliezuur als linolzuur. Oliezuur, of omega-9-vetzuur, komt van nature voor in menselijke talg, omdat onze hoofdhuid het aanmaakt om het haar te coaten, waardoor het vocht en een beschermende barrière vormt.

Daarentegen is linolzuur, of omega-6-vetzuur, ook een essentieel vetzuur dat ons lichaam nodig heeft, maar dat we niet zelf kunnen aanmaken.

Hydrateert het haar en de hoofdhuid

Haver bevat linol- en oliezuur dat in veel vochtinbrengende crèmes en lotions voorkomt. Beide vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van ons haar, omdat oliezuur het waterverlies regelt, waardoor het haar zachter, gemakkelijker te stylen en minder broos wordt. Linolzuur daarentegen stimuleert de haargroei, zorgt voor een gezonde, evenwichtige hoofdhuid en minimaliseert waterverlies, waardoor de haarschachten gehydrateerd blijven.

Verlicht hoofdhuidirritatie

Veel hoofdhuidaandoeningen, zoals roos of eczeem, kunnen irriteren in de vorm van een ontsteking. Haverolie bevat natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, waarvan Friese zegt dat het irritatie kan verzachten en droogheid en schilfering van de hoofdhuid kan verlichten.

Bestrijdt jeuk op de hoofdhuid

Haver wordt al lang gebruikt als een remedie tegen jeuk op de huid. Havermoutbaden worden vaak gebruikt om huiduitslag en eczeem te behandelen, terwijl haverzemelenextract en haverolie in veel vrij verkrijgbare anti-jeukcrèmes te vinden zijn. Bovendien kan het aanbrengen van de olie op de hoofdhuid verlichting bieden bij jeuk veroorzaakt door irritatie of ontsteking.

Verhoogt de elasticiteit van het haar

Gezond, sterk haar is gehydrateerd haar. Een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval is haarbreuk, wat kan worden voorkomen door de elasticiteit van het haar te vergroten. Haverolie is een uitstekende vochtinbrengende crème voor het haar en de hoofdhuid, geeft het haar een natuurlijke glans en verbetert de elasticiteit van de haarlokken. Haar met een grotere elasticiteit zal minder snel breken tijdens het gebruik van haarelastiekjes en clips.

Verbetert de algehele gezondheid van de hoofdhuid

Naast het verbeteren van de gezondheid van de hoofdhuid door te hydrateren en ontstekingen te verminderen, kan haverolie ook roos voorkomen. Het is ook bekend dat het antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen heeft, wat kan helpen bij eczeem, roos en een droge hoofdhuid.

Bevordert de haargroei

Haverolie kan nieuwe haargroei bevorderen door de algehele gezondheid van de hoofdhuid te verbeteren. Het levert een concentratie van omega-vetzuren en antioxidanten aan de hoofdhuid, wat een gezonde hoofdhuidomgeving voor haargroei kan bevorderen. Uit een onderzoek is gebleken dat linolzuur de haargroei bevordert door de manier waarop haarzakjes kunnen werken te verbeteren en hun levenscyclus te verlengen, zodat ze meer haar kunnen laten groeien.

Verbetert andere ingrediënten

Onderzoek heeft uitgewezen dat het opnemen van oliezuur en linolzuur in haarverzorgingsproducten de hoofdhuid helpt om andere ingrediënten sneller en efficiënter te absorberen. Bovendien kan het toevoegen van haverolie aan andere haarbehandelingen, zoals eiwitbehandelingen, hun effecten versterken, aangezien de olie de opname van andere actieve ingrediënten kan verhogen.

De Milder Haver lijn van Garnier is speciaal voor normaal haar en een gevoelige hoofdhuid

Overwegingen voor haartype

Experts zijn het erover eens dat de olie het meest gunstig is voor krullend, droog, stug, pluizig of beschadigd haar. Degenen met een droge hoofdhuid zullen ook profiteren van de voeding en hydratatie van haverolie. Het is veilig voor alle haartypes en het vermogen om de elasticiteit te verbeteren maakt het een geweldige optie voor mensen met gekleurd haar. Zoals met de meeste andere oliën, kan het echter na verloop van tijd leiden tot opbouw als het haar en de hoofdhuid niet goed worden gereinigd. Bovendien kunnen mensen met een vette hoofdhuid of haar haverolie te zwaar vinden.

Hoe haverolie voor haar te gebruiken?

Haverolie en haverzemelenextract zijn te vinden als ingrediënten in veel voedende shampoos en conditioners, maar je kunt ook haverolie kopen. Haverolie kan worden gebruikt als uitspoel- of leave-in-behandeling en haarexperts raden aan om het op het haar te laten voor de beste resultaten. De gebruiksfrequentie is afhankelijk van uw haar- of hoofdhuidbehoeften en de applicatiemethode, maar het kan dagelijks worden gebruikt.

 • Aanbrengen als leave-in-behandeling: Haverolie heeft de beste kans om de gezondheid van je hoofdhuid en haar te beïnvloeden als je het laat zitten. Het beste is om de olie op vochtig haar aan te brengen na het uitspoelen van je conditioner en voordat je je stylingproducten aanbrengt om optimaal van de voordelen te profiteren.
 • Inmasseren op de hoofdhuid: Bij het gebruik van haverolie om hoofdhuidproblemen te behandelen, helpt het bijzonder goed om met de vingers een hoeveelheid ter grootte van een erwt op de hoofdhuid aan te brengen en deze zachtjes in te masseren. Dit moet worden gedaan nadat het haar en de hoofdhuid grondig zijn gereinigd.
 • Mix met je conditioner: Voor degenen die haverolie te zwaar of vettig vinden om te laten zitten, is het een aanrader om een ​​paar druppels met je conditioner te mengen. Laat het mengsel maximaal 5 minuten intrekken en spoel het daarna uit.
 • Gebruik als eiwitbooster: de omega-vetzuren in haverolie verbeteren de opname van andere ingrediënten in producten. Dit maakt haverolie een geweldige aanvulling op elk doe-het-zelf- of thuisbehandelingsmasker, zoals eiwitbehandelingen. Meng een paar druppels haverolie in het masker om de hydratatie te verhogen en de werkzaamheid van andere ingrediënten te vergroten.
 • Gebruik haarproducten die haverolie bevatten: Veel haarproducten en behandelingen bevatten haverolie, colloïdale havermout of haverzemelenextract, die allemaal deze voordelen voor je haar zullen bieden.

Ook populair: 11x de beste scheermesjes voor vrouwen voor een gladde huid

Dit vind je misschien ook leuk: