Hermes Caleche Soie de Parfum review: een sprankelende harmonie

Hermes Caleche Soie de Parfum review

Ik hou van klassieke geuren. En bloemige aldehyden. En bemoste chypres. Dus, hoe kon Hermès Calèche zo lang aan mijn radar ontsnappen? Ik weet het niet. De flessen van de ombré Jardins en sprankelende Merveilles-series stal altijd mijn aandacht aan de balies van Hermès, dus ik verwaarloosde uiteindelijk de neutraal ogende Calèche, rustig zittend op de bovenste plank. Stomme fout. Ik heb deze geur een paar dagen geleden eindelijk geprobeerd (in twee versies, die ik hier zal bespreken), en… wauw! Ik zwijmel nog steeds. Calèche is prachtig! Volle 5-sterren prachtig! In deze Hermes Caleche Soie de Parfum review kijken we naar zowel de eau de parfum als de eau de toilette.

Hermes Caleche Soie de Parfum review

Een veelzijdige harmonie van sprankelende geuren

Calèche, gecreëerd door parfumeur Guy Robert en uitgebracht in 1961, was de eerste vrouwelijke geur van Hermès. Het is momenteel verkrijgbaar als Parfum, Eau de Toilette en Eau de Parfum – de laatste is een gemoderniseerde versie van de compositie, gelanceerd in 1992. Ik moet het parfum nog proberen, maar EdT- en EdP-versies zijn vergelijkbaar genoeg. Ik zal het beoordelen en vergelijk beide hier.

Zo. Calèche is een van die geuren waar een koor van noten in harmonie samensmelt, waardoor een soepel, veelzijdig geheel ontstaat. Ik krijg veel schone aldehyden; groene en witte bloemen; wortelachtige, verse iris; zacht bittere kruiden en citrusvruchten; en een houtachtige poederachtige afwerking, met sandelhout en ceder die schitteren over lichte leerachtige ondertonen – niet scherp of zwaar, slechts een lichte toespeling.

Het effect is een beetje Chanel Nº5 en Nina Ricci L’Air du Temps. Calèche voelt elegant en verzorgd aan, maar toch luchtig en soepel. Het is volwassen maar niet ouderwets, dus ik vind het persoonlijk gemakkelijker te dragen, lichter en tijdlozer dan bijvoorbeeld Hermès 24 Faubourg.

Eau de Toilette versus Soie de Parfum

De klassieke Calèche EdT opent veel luchtiger (bijna te flauw), meer kruidig ​​en droogt groener op. Ik krijg een vleugje cipres, veel wortelachtig irispoeder en een duidelijker houtachtig karakter in deze versie. Dit houtachtig-groen-leerachtige irisakkoord doet in mijn neus denken aan Chanel La Pausa, maar ik vind Calèche beter, omdat het sprankelender en transparanter aanvoelt.

Dan hebben we de gemoderniseerde Eau de Parfum, genaamd Calèche Soie de Parfum (“parfumzijde”). Deze versie, samengesteld in de vroege jaren 90, is warmer en rijker, voelt vrouwelijker aan, projecteert beter en gaat langer mee dan de EdT. Het heeft zachtere, meer ingewikkelde bloemen, geleid door een pluche, suikervrije roos, dichtere aldehyden en een delicate werveling van amber rond de houtachtige basis. De leerachtige ondertoon is ook licht dierlijk – hoewel nog steeds subtiel naast de bloemige aldehyden, kruiden en houtsoorten die de compositie domineren.

Tussen de twee geef ik de voorkeur aan de warmere en meer bloemige EdP / Soie de Parfum, hoewel de drydown van de EdT, als hij zwakker is, meer uniek aanvoelt (voor mijn neus doet het minder denken aan de vergelijkbare maar meer bloemige Nina Ricci L’Air du temp).

Uiteindelijk zijn beide geuren echt goed, en drogen ze op om vrij gelijkaardig te ruiken… het komt dus aan op iemands voorkeur tussen iets luchtiger & groener versus dichter & warmer.

Hermes Caleche Soie de Parfum review

Geur impressies

Noten (EdT): (Top) Aldehyden, cipres, bergamot, neroli, oranjebloesem, citroen, mandarijn; (Hart)iris, ylang ylang, roos, gardenia, jasmijn, lelietje-van-dalen; (Basis) Eikenmos, Sandelhout, Vetiver, Ceder, Muskus, Amber, Tonka.

Noten (Soie de Parfum): (Top) Aldehyden, citroen, bergamot, neroli; (Hart)iris, meiroos, Damastroos, jasmijn, lelietje-van-dalen, oranjebloesem; (Basis) Eikenmos, Sandelhout, Vetiver, Ceder, Amber, Tonka.

Kleurimpressie: Mokka Bruin.

Roept op: fijne leren tassen; hippische-chique vibes (zonder het eigenlijke paard!).

Gelijkaardig aan: Nina Ricci L’Air du Temps; Chanel Nº5 (EdT); YSL Rive Gauche; Estée Lauder wit linnen.

Seizoen & Gelegenheid: Herfst, overdag.

Mijn Hermes Caleche Soie de Parfum review geeft deze lijn een dikke 1o

Calèche is een perfecte balans van sprankelende aldehyden, frisse houtsoorten, poederachtige en kruidige tonen. Het is schoon, elegant, gekleed maar niet aanmatigend, traditioneel en volwassen maar niet gedateerd; als het olfactieve equivalent van een klassieke bruine leren portemonnee.

Ik vind dit net zo mooi (en “fancy soap”-achtig) als Nº5 en L’Air du Temps – maar met een scherper, houtachtiger gevoel; minder romantisch en praktischer/outdoor in stijl. Deze 3 geuren zijn voor mij heel speciaal in de manier waarop ze zowel vintage-evocerend als tijdloos genoeg aanvoelen om vandaag de dag gemakkelijk te dragen zijn.

Ook populair: Top 10 beste Guess parfum voor dames aller tijden

Dit vind je misschien ook leuk: