HIIT workout voor beginners: betekenis en hoe uit te voeren

Zoals je aan de afkorting kunt zien, is een HIIT workout (High-Intensity Interval Training) een uitdaging. Het tilt je cardiotraining naar een ander niveau, terwijl je je tempo uit je comfortzone duwt. Je kunt HIIT gebruiken bij elk type cardiotraining, of het nu gaat om hardlopen, een trapklimmachine, roeien of touwtjespringen. Ben jij nieuw met dit fenomeen? In dit artikel vertellen we meer over een HIIT workout voor beginners.

Je zult snel in het zweet werken met een HIIT workout, op een zeer intens niveau werken en dan terugtrekken voor een langzamere herstelperiode, gevolgd door nog een ronde van hoge intensiteit. Die strategie kan u tijd besparen: u hoeft niet zo lang te trainen als u zou doen als u een constant tempo zou aanhouden. Je zult afvallen, spieren opbouwen en je metabolisme stimuleren. Bovendien is er een bonus na de training: je lichaam verbrandt ongeveer 2 uur nadat je hebt getraind calorieën.

Gebruik tijdens je HIIT workout de populaire Gymston Fitnessmat voor extra ondersteuning en dubbelzijdige antislip oppervlakken om blessures te voorkomen

HIIIT workout voor beginners

Intensiteitsniveau: Hoog

Je zult harder werken dan wanneer je een typische cardiotraining doet. Maar je doet het in spurten van 30 seconden tot 3 minuten. Dan heb je de kans om ongeveer even lang of langer te herstellen.

Gebieden waarop het zich richt

  • Buik: Nee. Deze training is niet alleen gericht op je buik.
  • Armen: Nee. Deze training is niet alleen gericht op je armen.
  • Benen: Nee. Deze training is niet alleen gericht op je benen. Maar cardio-oefeningen zoals hardlopen en fietsen kunnen je benen versterken.
  • Bilspieren: Nee. Deze training is niet alleen gericht op je bilspieren. Maar als je cardio-oefeningen doet die je bilspieren trainen, zoals traplopen, krijgen je bilspieren een training.
  • Rug: Nee. Deze training is niet alleen gericht op je rug.

Type

  • Flexibiliteit: Nee. Deze training is niet gericht op het verbeteren van de flexibiliteit.
  • Aerobic: ja. Dit is een krachtige cardiotraining.
  • Kracht: Deze training kan je helpen spieren op te bouwen. Kies gewichtheffen als uw activiteit met hoge intensiteit voor een extra boost in kracht.
  • Sporten: nee.
  • Lage impact: Nee. Maar als u traint op een elliptische trainer, kan deze een lage impact hebben.

Wat moet ik nog meer weten?

Zijn er kosten?

Nee, je kan zelf een HIIT workout thuis uitvoeren als beginner.

Is het een goede workout voor beginners?

Ja. Je kunt langzaam beginnen met slechts 3-4 snelheidsintervallen, en het dan opvoeren naarmate je beter wordt.

Is het geschikt voor buiten?

Ja, je kan bijvoorbeeld buiten rennen of fietsen.

Kan ik thuis een HIIT workout doen?

ja. Dit is een geweldige training om op de loopband of hometrainer te gebruiken. Of u kunt thuis gewichthefintervallen doen.

Heb ik bepaalde apparatuur nodig?

Geen, tenzij u van plan bent te trainen op cardio-apparatuur zoals een loopband of trapklimtoestel, of met een gewichtsset. Een antislip fitnessmat is een aanrader voor extra grip wanneer u thuis een workout gaat doen.

Als u regelmatig sport, is HIIT een geweldige aanvulling op uw routine. Bovendien zorgt deze intensieve training ervoor dat de feel-good endorfines stromen.

HIIT is niet voor iedereen. Je hebt een grote motivatie en fysiek uithoudingsvermogen nodig om jezelf tot het uiterste te drijven. Als u niet gewend bent aan dit soort training, kunnen uw spieren en gewrichten de prijs betalen door verstuikingen en verrekkingen.

De best beoordeelde loopband op bol.com is de VirtuFit TR-100 Loopband, welke zeer geschikt is voor uw HIIT workout vanuit huis

HIIIT workout voor beginners

Is een HIIT workout goed als ik een gezondheidstoestand heb?

Fit worden en blijven maakt deel uit van het beheersen van aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of hartaandoeningen. En HIIT is een geweldige manier om af te vallen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Deze training stelt hoge eisen aan uw hart, dus u moet contact opnemen met uw arts om te zien of HIIT geschikt voor u is. Je moet ook langzaam beginnen, met een paar intervallen voor een korte periode.

U kunt mogelijk geen HIIT doen als u gewrichts- of spierproblemen heeft, zoals artritis. Vraag het eerst aan uw arts.

Als je zwanger bent, en je hebt HIIT gedaan vóór de zwangerschap en je hebt geen andere medische problemen, dan kan het een veilige optie voor je zijn tijdens je eerste trimester, maar raadpleeg eerst je arts. In het tweede en derde trimester zal je groeiende buik je activiteit beperken. Je moet alleen high-impact training doen als je toestemming van je arts hebt. Zorg ervoor dat je veel water drinkt en niet oververhit raakt.

Voorbeeld van een HIIT workout

Wil je zelf thuis een HIIT workout proberen? Onderstaande video is een goed voorbeeld van een 20 minuten HIIT workout voor beginners.

U leest: HIIT workout voor beginners: betekenis en hoe uit te voeren

Ook populair: Top 5 beste spinningfiets met magnetische weerstand van 2021

Dit vind je misschien ook leuk: