Hoe is parfum ontstaan? De geschiedenis van vroeger tot nu

hoe-is-parfum-ontstaan

Parfum is een krachtig hulpmiddel om onze persoonlijkheid uit te drukken, ons zelfbeeld op te bouwen en met anderen om te gaan. Geuren vergezellen ons in feite in het dagelijks leven en vertellen iets over ons, wat herinneringen en gevoelens oproept. Maar hoe is parfum ontstaan? In dit artikel nemen we een kijkje in de geschiedenis en evolutie van parfum door de jaren heen tot aan wat parfum vandaag de dag betekent.

Hoe is parfum ontstaan?

De geschiedenis van parfum is zeker niet recent. Hoe is parfum ontstaan? De oorsprong van parfum wordt vaak toegeschreven aan de oude Egyptenaren. Ze gebruikten geuren om gebeden en religieuze ceremonies te vieren door essentiële oliën, hars en geparfumeerde zalven te verbranden.

Deze praktijk had verschillende functies. Ten eerste waren de verbrande oliën en zalven nodig om de bescherming en welwillendheid van de goden te verzekeren. Daarnaast werden geuren ook gebruikt om boodschappen en gebeden aan de doden over te brengen, het lichaam te zuiveren en balsemceremonies uit te voeren.

In de loop van de tijd werden geuren niet alleen beperkt tot de heilige aspecten, maar werden ze ook geïntroduceerd in de dagelijkse hygiëne. Al in de tijd van het oude Egypte was er een intense handel in specerijen, aroma’s en harsen die overvloedig aanwezig waren in Egypte, maar ook werden geïmporteerd uit verre landen zoals het Midden-Oosten, Arabië en de landen van de Indianen. Uit deze ambachten werden fijne houtsoorten, geurharsen, mirre en wierook geïmporteerd die enkele van de hoofdingrediënten van de geuren van die tijd vormden.

De heilige functie van de geur gaat echter niet verloren in de tijd en gaat samen met de seculiere door de eeuwen heen. Het boek Exodus geeft een kostbaar getuigenis van het gebruik van parfum als heilig offer in de Joodse religie. Dezelfde aanbidding van de wijzen die in de Bijbel wordt verteld, toont het belang aan van het gebaar van het aanbieden van heilige essenties zoals wierook en mirre.

Bovendien werd het parfum gebruikt bij religieuze ceremonies om het lichaam te zuiveren en als een echte cosmetica. Zalven, water en geparfumeerde oliën werden verkregen met een langzaam proces van maceratie en extractie van essences uit aromatische planten, houtsoorten en harsen.

Tijdens de periode van de oude Grieken verlaat het parfum zijn religieuze rituelen en begint het het dagelijkse leven van gewone mensen te begeleiden. Terwijl het de heilige rituelen en sleutelmomenten zoals geboortes, bruiloften en begrafenisplechtigheden blijft begeleiden, betreedt parfum nu ook de profane sfeer. Het is verbonden met de mythe van schoonheid en lichaamsverzorging, en juist in die zin begint het een fundamentele rol te spelen in het dagelijks leven. Expedities naar het Oosten via de specerijenhandel zullen dan de ontdekking van nieuwe exotische en kostbare materialen mogelijk maken, waardoor een intense parfumhandel over de toen bekende wereld mogelijk wordt.

Hoe is parfum ontstaan
Geparfumeerde oliën werden verkregen uit aromatische planten, houtsoorten en harsen

Evoluties van parfums

De Romeinen verzamelden het oosterse en hellenistische erfgoed, en ze blijven parfums associëren met zowel de heilige als de profane sfeer.

In Rome beginnen ze, dankzij de voortdurende veroveringen en expedities, de invloed te voelen van de verschillende culturen en gebruiken die geleidelijk worden geassimileerd.

Van Etrusken lijkt bijvoorbeeld de gewoonte te ontlenen om essences te verbranden in speciale containers of wierookvaten, om het parfum te verspreiden tijdens speelse momenten, dansen en begrafenisrituelen. Vooral in de Romeinse domus begint de verspreiding van geuren de dagelijkse gezellige situaties en banketten te begeleiden. Maar zelfs buiten de privé-context liet de toegang tot Romeinse baden iedereen toe om zich te wassen en geparfumeerde oliën en zalven aan te brengen.

Een van de belangrijkste innovaties die aan de Romeinen wordt toegeschreven, is het gebruik van geblazen glazen containers voor parfums. Dit materiaal is geurloos en gemakkelijk te vormen, dus glazen kunnen in verschillende vormen en kleuren worden gemaakt en perfect om de eerste cosmetica en geuroliën te bevatten.

Parfum blijft ook in de oosterse cultuur een sleutelrol spelen, dankzij de wederzijdse invloeden tussen westerse aanwinsten en Arabische wetenschappelijke kennis.

Vooral onder de Arabieren is het gebruikelijk om geuren te gebruiken voor persoonlijk gebruik, ter begeleiding van zuiveringsrituelen of als luchtverfrisser. Arabieren zijn ook de uitvinders van de alambiek en verantwoordelijk voor de verspreiding in heel Europa van de oude kunst van distillatie.

Uit dit bijzondere en geurende land komen veel essentiële oliën. De meest voorkomende olie was rozenwater, dat werd gebruikt om het huis te parfumeren en om mensen op religieuze plaatsen te zuiveren en om eten en drinken te bereiden. Door ontdekkingen op het gebied van chemie en alchemie konden Arabieren waardevolle grondstoffen over de hele wereld exporteren en zo de handel in geuren en parfums eeuwenlang beheersen.

De geschiedenis van parfum omvat ook het Verre Oosten. Uit deze landen, die lange tijd onbekend waren bij de westerse beschavingen en voorzien van een exotische en mysterieuze charme, ontlenen aroma’s, specerijen, zijde en andere kostbare goederen.

In de Chinese cultuur werden degenen die een goed aroma uitstraalden gewaardeerd, dus het was gebruikelijk om aangename parfums toe te passen, zoals patchouli en het zogenaamde “Chinese Violet” of Telosma met snoer, dat een intens en zeer ontspannend aroma had.

In Japan waren de meest populaire geuren camelia, kersenbloesem en wierook, ook gebruikt in de westerse cultuur om de heilige rituelen te begeleiden. Rondom deze aroma’s ontwikkelde de Japanse cultuur uitgebreide rituelen en tradities zoals theeceremonies en wierook of Koh-do.

Ondertussen ging in het Westen, na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Christus en het begin van barbaarse invasies, een deel van de wetenschappelijke kennis die in de voorgaande eeuwen was verworven, verloren. Dankzij de intense handel met het Oosten gaat de geschiedenis van parfum door in de donkere middeleeuwen aan het begin van de middeleeuwen.

Wierook wordt nog steeds gebruikt, zelfs buiten de heilige rituelen van het katholicisme, en de aroma’s worden uitgewisseld als kostbare geschenken tussen de elites.

Als gevolg van de kruistochten bloeit de parfumhandel weer van het Oosten naar het Westen en gaat de handel in kostbare goederen in Europa voornamelijk vanuit Venetië.

Bloemen, aromatische planten en etherische oliën werden gebruikt om zowel het water voor het bad als het water om de handen te wassen voor een maaltijd te laten ruiken.

Vooral in de eetzalen was er een waterbassin met rozen- of violette bloemblaadjes, en salie, kamille of rozemarijn werden ook gebruikt voor infusie.

Dames uit de hogere klasse droegen lavendel- en viooltjesessences of verstopten geurzakjes onder hun gewaad. Een ander zeer populair apparaat was de pomander, een kleine metalen container die aan de nek werd gehangen en die natuurlijke aroma’s zoals nootmuskaat en lavendel verspreidde.

Dit waren in die tijd veelvoorkomende objecten voor alle sociale klassen. Ze werden voornamelijk gebruikt om een ​​slechte hygiëne te verbergen en ook omdat ze de vermeende macht hadden om de pest die in de 14e eeuw naar Europa kwam weg te houden. Voor hetzelfde therapeutische doel, begassingen en geuren werden gebruikt in huizen, brandende laurier of rozemarijn.

De uitvinding van destillatie maakte het mogelijk om de olie te vervangen door alcohol als parfumdrager. De producten van dit nieuwe alcoholische parfumtijdperk waren meestal water met de geur van rozen of sinaasappel.

Parfum geschiedenis
Bloemen, aromatische planten en etherische oliën werden gebruikt om zowel het water voor het bad als het water om de handen te wassen voor een maaltijd te laten ruiken

Parfum in westerse culturen

Parfumeriekunst kende een enorme vooruitgang in de Renaissance dankzij de toegenomen kennis op chemisch gebied en de verbetering van destillatietechnieken.

Essences en gearomatiseerde wateren werden gebruikt als remedie voor sommige ziekten, maar hun belangrijkste doel was om het lichaam, de omgeving en ook lederen accessoires zoals handschoenen en riemen te parfumeren.

De ontdekking van de Nieuwe Wereld en de India Way bracht vanille, cacao, kaneel en gember naar Europa. Deze kostbare goederen werden, naast degene die al beschikbaar waren in het Middellandse Zeegebied, gebruikt door Spaanse en Italiaanse parfumeurs, die al snel ook naar Frankrijk begonnen te verhuizen.

Met name Italiaanse parfumeurs verspreidden de trend van persoonlijke geuren naar Frankrijk. In Venetië had zich intussen een bloeiende handel in kostbare specerijen en aroma’s ontwikkeld, waardoor Italië al snel de belangrijkste bestemming voor luxe parfum werd.

Naar verluidt heeft de marskramer Giovanni Paolo Feminis eind 1600 “Aqua Mirabilis” uitgevonden, een drinkbaar water waarvan wordt aangenomen dat het van elke ziekte kan genezen. Nadat hij naar Keulen was verhuisd, begon hij dit beroemde parfum te produceren en te verhandelen op basis van meer dan 20 verschillende essences met de naam “Cologne Water”. Na een paar dagen begon dit product zich naar Frankrijk en heel Europa te verspreiden als “Eau de Cologne” en werd het gebruikt als tonicum en parfum.

Tijdens 1700 in Frankrijk is de productie van geparfumeerde lederen accessoires zoals schoenen, handschoenen en riemen een groeiend bedrijf. De meest gewaardeerde essences voor dit gebruik waren roze, knol en jasmijn.

In dit tijdperk wordt een nieuwe “geurperceptie” geboren, en deze is delicater en natuurlijker. Mensen begonnen meer te letten op hygiëne. Deze trend is gemakkelijk terug te vinden, zowel bij het creëren van kamers voor toilet en badkamer, als bij de algemene voorkeur voor delicate en verfijnde bloemengeuren, zoals die in Grasse en in heel Frankrijk.

Mensen begonnen zich te concentreren op verleiding en uiterlijk vertoon, wat leidde tot de groei van elegante glazen flessen voor parfums, snoepdozen, luxe pomander en pot pourri om ambient parfums te verspreiden.

Ten slotte maakte de uitvinding van kunstmatige frisdrank het mogelijk om de kwaliteit van vaste zepen aanzienlijk te verbeteren. De producten van deze parfumerie werden vroeger gemaakt door een chemische reactie van natuurlijke soda en olijfolie en werden geproduceerd in de grote mediterrane havens zoals Genua, Savona, Venetië en Marseille.

In 1800 ging de Italiaanse geurhandel, tot dan toe beperkt tot de kapperszaken, via enkele grote parfumwinkels zoals Bertelli in Milaan, Paglieri in Alessandria en Puglisi & Manara in Palermo.

Aan het begin van de 19e eeuw, na de Franse Revolutie, wijdde de Franse samenleving zich aan een ongebreidelde luxe die Parijs tot een internationale modehoofdstad maakte. Dankzij de liberalisering van de handel begon een zeer winstgevende periode van parfumproductie, geliefd bij zowel de keizers als de gewone mensen.

In de geschiedenis van parfum komen de namen voor van boutiques en maison parfumeurs die vandaag de dag nog steeds bekend zijn, zoals Guerlain, Bourjous, Roger & Gallet en Molinard, die vaak persoonlijk royals en keizers leverden.

Bovendien leiden chemische ontdekkingen tot de synthese van bepaalde parfummoleculen die de creatie van innovatieve en hoogwaardige geuren mogelijk maken. De intense en sensuele geuren waren gebaseerd op musk, patchouli of heliotroop, terwijl de bloemige wateren op basis van roos, jasmijn of lelie delicater waren. Bovendien begonnen grote merken cosmeticalijnen te creëren voor theater- en damestoiletten.

De geschiedenis van parfum
De chemische ontdekkingen leidde tot de synthese van bepaalde parfummoleculen die de creatie van innovatieve en hoogwaardige geuren mogelijk maken

Moderne parfumerie

De moderne parfumerie begon in de 20e eeuw en werd gedomineerd door synthetische essences die unieke tonen aan geuren geven en van de uitvinding van aldehydengeuren zoals de beroemde Chanel n.5. Zowel in Europa als in Amerika worden geuren echte kunstwerken en werden originele creaties van couturierparfums wereldwijd verkocht. De beroemdste geuren van die tijd werden genoemd met suggestieve namen die precieze gevoelens oproepen, want nu gaat het om de boodschap die ermee wordt overgebracht. Ook komen de eerste heren eau de toilets uit: ze werden aanvankelijk gebruikt als aftershave, maar pas later werden het authentieke parfums.

In 2000 kwam de geschiedenis van parfum tot een overvloed aan verschillende geuren die steeds meer gericht waren op consumenten die aan hun behoeften probeerden te voldoen.

De meest gerenommeerde Italiaanse en internationale stylisten beginnen hun eigen geuren te realiseren. Het succes van Made in Italy als synoniem voor stijl en elegantie draagt ​​bij aan het versterken van de invloed van ons land op de productie van parfums over de hele wereld.

De wereld van parfumerie wordt al snel een wereldwijde industrie in plaats van luxe vakmanschap.

Deze trend wordt echter tegengewerkt door een nieuwe aanpak die een lange traditie en het unieke van op maat gemaakte ambachtelijke producten terug wil claimen. Dezelfde behoefte aan uniciteit wordt vereist door bedrijven die vandaag niet langer om de ervarings- en zintuiglijke dimensie heen kunnen. Daarom investeren merken steeds meer in het opbouwen van een goed herkenbare olfactorische identiteit.

Parfum werd geboren als een uitdrukking van de ritus en het voorrecht van een elite, maar ondergaat door de eeuwen heen een geleidelijke democratisering. Het ging toen van een heilig element naar een luxe accessoire, van een verleidelijk instrument naar een kostbaar therapeutisch middel. Tegenwoordig is parfum geen eigenschap meer van de rijke klasse, maar begeleidt het het dagelijks leven als een unieke en originele uitdrukking van onze identiteit.

Hoe is parfum ontstaan
Parfum wordt in het dagelijks leven gebruikt als een unieke uitdrukking van onze identiteit

Meer lezen over parfum?

13x de beste poederige parfum voor dames die sexy en fris ruiken

Parfum per leeftijd: welke geur past bij welke generatie?

Top 12 beste goedkope parfum die als een high-end geur ruikt

19x de beste vanille parfum voor hem en haar aller tijden

14x de beste bloemige parfum die je niet wilt stoppen met dragen

U leest: Hoe is parfum ontstaan? De geschiedenis van vroeger tot nu

Ook populair: Welke parfum past bij mij? Zó vind je jouw kenmerkende geur