Hoe je buikvet verliezen kan met deze tips en (eet)gewoonten

Hoe buikvet verliezen

Te veel buikvet kan echter uw gezondheid schaden en uw risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten vergroten. Als zodanig kan het nuttig zijn om uw totale lichaamsvet, inclusief uw buikvet, op een gezond niveau te houden. Dit artikel schetst de soorten buikvet en deelt op feiten gebaseerde tips over hoe u overtollig buikvet verliezen kan.

Wat zijn de verschillende soorten buikvet?

Vergeleken met de rest van je lichaam bevindt zich maar een kleine hoeveelheid vet in je buik. Er zijn twee hoofdtypen buikvet: de ene bevindt zich onder je huid en de andere bevindt zich dieper in je buik, rond je interne organen.

Onderhuids buikvet

Onderhuids vet, of onderhuids vetweefsel, is het vet dat zich onder je huid bevindt. Onderhuids vet is zacht en het is het vet dat je op je buik ziet “wiebelen”. Over het algemeen hebben vrouwen grotere hoeveelheden onderhuids vet dan mannen. In tegenstelling tot het vet dat dieper in de buikholte wordt gevonden, is onderhuids vet niet zo sterk gekoppeld aan een verhoogd ziekterisico. Als u echter over het algemeen te veel lichaamsvet heeft, inclusief het totale buikvet, kan het risico op het ontwikkelen van sommige chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, toenemen. Het handhaven van een gezond niveau van buikvet en algeheel lichaamsvet kan het risico op het ontwikkelen van een chronische ziekte helpen verminderen.

Visceraal buikvet

Visceraal vetweefsel, of visceraal buikvet, is het vet dat inwendige organen zoals uw nieren, lever en pancreas omringt, dus het is veel dieper in uw buik dan onderhuids vet. Dit wordt gewoonlijk “schadelijk” buikvet genoemd. In vergelijking met onderhuids vet is visceraal vet metabolisch actiever. Dit type vet bevat meer cellen, bloedvaten en zenuwen dan onderhuids vet. Visceraal vet is sterk verbonden met een verhoogde weerstand tegen het hormoon insuline, dat je bloedsuikerspiegel regelt. Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels en de ontwikkeling van diabetes type 2. Visceraal vet draagt ​​ook bij aan systemische ontstekingen, wat het ziekterisico kan verhogen .

Mannen hebben meer kans om visceraal vet op te hopen dan vrouwen, daarom hebben mannen meer kans om een ​​”appelvormig” figuur te ontwikkelen naarmate het buikvet groeit. Aan de andere kant hebben vrouwen meer kans om overtollig vet in het onderlichaam te ontwikkelen, wat leidt tot een “peer” -vorm. Interessant is dat de verdeling van lichaamsvet verandert met de leeftijd. Terwijl premenopauzale vrouwen bijvoorbeeld hogere niveaus van onderhuids buikvet hebben, hebben postmenopauzale vrouwen doorgaans hogere niveaus van visceraal vet, wat bijdraagt ​​aan een verhoogd risico op stofwisselingsziekten. Ook is het visceraal vet hoger bij mensen van Europese afkomst in vergelijking met mensen van andere etniciteiten.

Elke dag chocolade, 12 kilo eraf! Jij kiest bewust voor afvallen en slank(er) blijven. In de bestseller op bol.com ‘Het geheim van slanke mensen’ ontdek je hoe ook jij kunt eten wat je wilt…en afvallen!

Hoe buikvet verliezen

Waarom overtollig buikvet de gezondheid kan schaden

Hoewel het hebben van wat buikvet normaal en noodzakelijk is voor een goede gezondheid, kan het hebben van te veel buikvet schadelijk zijn voor uw gezondheid en uw ziekterisico verhogen. Visceraal vet is het type buikvet dat in belangrijke mate verband houdt met gezondheidsproblemen. Hoewel slechts 10-20% van het totale lichaamsvet bestaat uit visceraal vet, is dit type vet sterk verbonden met een verhoogd ziekterisico. Dit komt omdat visceraal vet “actief” vet is, wat betekent dat het hormonen en andere stoffen produceert, waaronder ontstekingseiwitten, die uw gezondheid schaden door de insulineresistentie, systemische ontsteking, het bloedvetgehalte en de bloeddruk te verhogen.

Visceraal vet en je lever

Visceraal vet bevindt zich in de buurt van uw poortader, die bloed van uw maagdarmkanaal naar uw lever transporteert voor verwerking. Visceraal vet brengt vetzuren, ontstekingseiwitten en andere gevaarlijke stoffen naar uw lever. Als zodanig wordt visceraal vet geassocieerd met leverontsteking en grotere hoeveelheden levervet, waardoor het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals insulineresistentie en niet-alcoholische leververvetting toeneemt.

Totaal buikvet en ziekterisico

Hoewel onderhuids buikvet niet zo sterk verband houdt met het ziekterisico als visceraal vet, is het hebben van grote hoeveelheden totaal buik- en lichaamsvet dat wel, dus het is essentieel om je te concentreren op het verminderen van het algehele buikvet, niet alleen op het viscerale type. Studies tonen aan dat overmatige ophoping van lichaamsvet een belangrijke factor is bij de ontwikkeling van insulineresistentie, disfunctie van bloedvaten, leververvetting, atherosclerose (ophoping van plaque in de slagaders), hoge bloeddruk en metabool syndroom. Onderzoek suggereert ook dat mensen met meer visceraal vet een groter risico lopen op verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, stofwisselingsziekte, leververvetting en verhoogde risicofactoren voor hartziekten zoals hoge bloedvet- en bloeddrukniveaus.

Bovendien bleek uit een onderzoek onder meer dan 36.000 mensen dat degenen met een grotere hoeveelheid visceraal vet dan onderhuids vet meer kans hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook dan degenen met lagere hoeveelheden visceraal vet. Het hebben van een grotere middelomtrek is ook sterk verbonden met een verhoogd ziekterisico. Tailleomtrek is een manier om het totale buikvet te beoordelen, dus zowel onderhuids als visceraal vet dragen bij aan deze meting. Studies tonen consequent aan dat het handhaven van een gezonde middelomtrek en het verminderen van de middelomtrek door middel van dieet en lichaamsbeweging leidt tot aanzienlijke verbeteringen in veel aspecten van de gezondheid, met name de gezondheid van het hart en het risico op diabetes.

Op bewijs gebaseerde, effectieve manieren om buikvet te verliezen

Nu je je bewust bent van de verschillende soorten buikvet en hun gezondheidseffecten, vraag je je misschien af ​​hoe je overtollig buikvet op een veilige en duurzame manier kunt kwijtraken. Houd er rekening mee dat, hoewel voeding en levensstijl een belangrijke rol spelen bij de ophoping van buikvet, factoren zoals uw leeftijd, geslacht en genetica ook een effect hebben. Gelukkig zijn er een aantal manieren om overtollig buikvet te verliezen en daarmee het risico op veel gezondheidsproblemen te verminderen. Hier zijn enkele op feiten gebaseerde tips om buikvet te verliezen:

  • Schrap suikerhoudende dranken. Het drinken van te veel suikerhoudende dranken zoals frisdrank is in verband gebracht met een verhoogde ophoping van visceraal vet en een grotere middelomtrek. Probeer suikerhoudende dranken te vervangen door water of bruisend water.
  • Kom in beweging. Het verhogen van fysieke activiteit kan het buikvet aanzienlijk verminderen. Probeer je trainingen af ​​te wisselen, inclusief aerobe activiteit met hoge en lage intensiteit, en weerstandstraining, waarvan is aangetoond dat ze helpen om buikvet te verminderen.
  • Verhoog je vezelinname. Mensen die een vezelrijk dieet volgen, hebben doorgaans minder buikvet dan mensen die dat niet doen. Bovendien kan de overgang naar een vezelrijk dieet je helpen overtollig buikvet te verliezen.
  • Bezuinigen op ultrabewerkte voedingsmiddelen. Studies tonen aan dat het vaak eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals snacks, snoep, fastfood en geraffineerde graanproducten is gekoppeld aan een grotere middelomtrek.
  • Beperk alcoholgebruik. Te veel alcohol drinken kan op een aantal manieren uw algehele gezondheid schaden, waaronder bijdragen aan overmatige ophoping van buikvet.
  • Beknibbel niet op slaap. Een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met ophoping van visceraal vet. Bovendien koppelde één recensie met meer dan 56.000 mensen een kortere slaapduur aan een grotere middelomtrek.
  • Verhoog de eiwitinname. Voedingspatronen met een hoger eiwitgehalte kunnen het verlies van buikvet helpen bevorderen. Een recensie met 23.876 mensen koppelde diëten met een hoger eiwitgehalte aan een kleinere middelomtrek.Vul op met hele voedingsmiddelen. Bezuinigen op ultrabewerkte voedingsmiddelen en het eten van voornamelijk hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, bonen en gezonde bronnen van eiwitten en vetten kan de algehele gezondheid en een gezond buikvetgehalte bevorderen.

Naast de hierboven genoemde tips, suggereert recent onderzoek dat sommige mensen met te veel buikvet baat kunnen hebben bij het verminderen van hun inname van koolhydraten. Uit een onderzoek van 15 weken onder 50 volwassenen van middelbare leeftijd met overgewicht of obesitas bleek dat degenen die een zeer koolhydraatarm, vetrijk en energiebeperkt dieet kregen toegewezen dat 5% van de calorieën uit koolhydraten bevatte, meer buikvet verloren, inclusief visceraal vet, dan degenen die een vetarm dieet volgden. Interessant is dat beide diëten resulteerden in vergelijkbare hoeveelheden gewicht en totaal verlies van lichaamsvet, maar het koolhydraatarme, vetrijke dieet was effectiever in het verminderen van buikvet, met name.

Andere studies hebben ook aangetoond dat het beperken van koolhydraten kan helpen om het visceraal vet te verminderen bij mensen met een risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, evenals bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het dieet is echter sterk geïndividualiseerd en sommige mensen kunnen betere resultaten behalen met een hogere inname van koolhydraten, vooral als die koolhydraten worden geconsumeerd als onderdeel van een vezelrijk, plantaardig dieet dat volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit bevat.

Door samen te werken met een deskundige zorgverlener, zoals een geregistreerde diëtist, kunt u een geschikt voedingspatroon kiezen dat het verlies van buikvet en de algehele gezondheid bevordert en voldoet aan uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Bewegen is essentieel om buikvet te verliezen. De Hometrainer Fitbike Ride 5 is de best beoordeelde hometrainer op bol.com. Hij heeft een lage instap. Dit houdt in dat je eenvoudig vanaf de grond op het fitnessapparaat kunt stappen.

Hoe buikvet verliezen

Een samenvatting over hoe je buikvet verliezen kan

Het hebben van overmatige hoeveelheden buikvet, vooral het viscerale type, wordt geassocieerd met negatieve gezondheidsresultaten, waaronder een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals stofwisselingsziekten en leververvetting. Gelukkig zijn er veel gezonde manieren om overtollig buikvet te verminderen, waaronder het verhogen van uw inname van voedzaam voedsel, voldoende slaap krijgen en uw lichaam meer bewegen.

Onthoud dat het creëren van gezonde, duurzame gewoonten veel belangrijker is voor uw algehele welzijn dan streven naar snel gewichtsverlies. Als u meer persoonlijk voedingsadvies nodig heeft over het verliezen van overtollig buikvet en het verminderen van uw ziekterisico, neem dan contact op met een deskundige geregistreerde diëtist.

Maar een ding…

Probeer dit vandaag nog: als je probeert overtollig buikvet te verliezen, concentreer je dan op het opnemen van realistische, onderhoudbare gewoonten in je dagelijkse routine. Als u bijvoorbeeld momenteel niet aan het sporten bent, begin dan elke ochtend of middag met een wandeling van 15 minuten. Zodra dat een gewoonte wordt, vergroot u uw wandeltijd of voegt u een andere activiteit toe die u leuk vindt.

U leest: Hoe je buikvet verliezen kan met deze tips en (eet)gewoonten

Ook populair: Mijn Your Super ervaringen met de Super Green Superfood Mix