Hoe kom je van blackheads af? Dermatologen delen 8 tips!

Hoe kom je van blackheads af

Hoe kom je van blackheads af? Als je zoektocht naar een vlekkeloze huid vaak wordt gedwarsboomd door een leger van mee-eters die maar niet ophouden, hoe hard je ook knijpt (ter info, doe dat niet), dan ben je niet de enige. Blijkt dat we allemaal behoorlijk geobsedeerd zijn door mee-eters. De meest voorkomende van de puistjesfamilie, niemand is immuun voor deze huidplagen, en toch is er zoveel slecht advies als het gaat om het wegwerken ervan.

Scheur ze eruit met een poriënstrip! Haal ze eruit, Dr. Pimple Popper-stijl met een scherpe lans! Doe iets agressiefs met tandzijde! Er is een obscure hack voor het verwijderen van mee-eters op de loer in elke hoek van het internet, mocht je ze willen zoeken – maar wees gerust, elke keer dat je er een probeert, begint ergens een dermatoloog te huilen.

Dus, is er iets dat we kunnen doen om van mee-eters af te komen zonder onze huidgezondheid te saboteren? Natuurlijk – in feite zijn er mogelijkheden in overvloed. Hier onthullen we de verstandige, door experts goedgekeurde manieren om uw neus en kin aangenaam schoon te houden – geen gezondheidswaarschuwingen vereist.

Wat zijn blackheads precies?

Als het gaat om het uitroeien van mee-eters, moet je eerste stap zijn om je vijand te kennen. Simpel gezegd, mee-eters zijn een mengsel van olie en dode huid die zich in een porie heeft genesteld en is geoxideerd, wat het zwarte uiterlijk creëert.

Volgens huidverzorgingsexpert en oprichter van Paula’s Choice, Paula Begoun, treden mee-eters op ‘wanneer er te veel olie in de porie wordt geproduceerd, waardoor de olie moeilijk naar de oppervlakte kan stromen’.

Dat klinkt misschien een beetje grimmig, maar je zou het mis hebben om te denken dat mee-eters het gevolg zijn van een onreine huid. In feite is het een veel voorkomende misvatting dat een teint met een familie van mee-eters onrein is.

Hormonen zijn de belangrijkste boosdoeners achter overtollige olieproductie, dus hoewel het bijna onmogelijk is om de ontwikkeling van mee-eters te stoppen, kun je enkele eenvoudige stappen nemen om ze te verwijderen. Hoe kom je van blackheads af? Dat lees je in onderstaande 8 tips!

Hoe kom je van blackheads af?

Hoe kom je van blackheads af? Dit zijn de beste 8 manieren om van mee-eters af te komen:

1. Upgrade je exfoliator

Hoe kom je van blackheads af

Het is oké dat we in onze tienerjaren een bepaalde fruitpit in onze neus schrobben, maar nu weten we beter. In plaats van een fysieke scrub, die waarschijnlijk alleen de gevoelige huid zal irriteren, is een exfoliator op zuurbasis perfect uitgerust om olie, vuil en, ja, mee-eters op te lossen.

Zoek naar een product dat een alfahydroxyzuur bevat – zoals glycolzuur of zijn zachtere zusje, melkzuur – dat zal helpen om achtergebleven dode huidcellen chemisch te verwijderen, waardoor congestie in de eerste plaats wordt voorkomen.

2. Probeer salicylzuur

Hoe kom je van blackheads af
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Salicylzuur is een andere grote bondgenoot in de strijd tegen mee-eters. Terwijl alfa-hydroxyzuren op het huidoppervlak werken, dode huidcellen en oppervlaktevuil exfoliëren, is salicylzuur een bèta-hydroxyzuur, wat betekent dat het de kracht heeft om je poriën binnen te dringen en olie van binnenuit op te lossen.

‘Exfoliëren met een leave-on-behandeling die salicylzuur bevat, is een game-changer’, zegt Begoun. ‘Het verwijdert doffe cellen, maar verwijdert de essentiële oliën van de huid niet.’

3. Verander je gezichtsreiniger

Hoe kom je van blackheads af
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Volgens Dr. Anita Sturnham, een huisarts gespecialiseerd in dermatologie en oprichter van Decree, zou je dagelijkse reiniger ironisch genoeg kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van mee-eters. Ze adviseert om reinigende balsems die de poriën verstoppen en gezichtsolie te verwijderen. Alles wat verstopping veroorzaakt, moet in de ‘skin bin’ zoals ik het noem!’

Gebruik in plaats daarvan een melk-, gel- of kleireiniger die helpt om het dagelijkse vuil weg te vegen zonder een residu achter te laten op het huidoppervlak. Je kunt functioneel en betaalbaar gaan – Cerave wint altijd op deze afdeling – of kiezen voor iets luxers om je te helpen weg te komen van die naar spa geurende reinigingsbalsem.

4. Verander je moisturizer

Hoe kom je van blackheads af
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

We kennen de oefening: kijk goed in die vergrotende spiegel, ontdek een cluster van piepkleine plekjes en gooi de moisturizer onmiddellijk weg. Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, heeft een door mee-eters aangetaste huid nog steeds vocht nodig, dus haal die pot alsjeblieft terug uit de achterkant van de badkamerkast.

Met dat in gedachten is uw keuze voor een vochtinbrengende crème cruciaal. Begoun vermeldt dat zware, romige of bijzonder occlusieve producten mee-eters kunnen verergeren door poriën te blokkeren.

Kies in plaats daarvan een lichtere, melkachtigere crème, bij voorkeur een die niacinamide bevat, omdat deze de olieproductie kan reguleren.

5. Maak tijd voor een masker

Hoe kom je van blackheads af
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Een goed gezichtsmasker is niet alleen een verwennerij, het moet ook werken als een SOS-redder voor de huid die veel aandacht nodig heeft – of het nu gaat om uitdroging, uitdroging, dofheid of zelfs mee-eters.

Een gezichtsmasker van klei is het meest geschikt voor uw puistjeprobleem. Het is eigenlijk heel simpel: de klei absorbeert de overtollige olie die tot mee-eters leidt fysiek, waardoor de huid helderder en rustiger wordt. Klei is een eenvoudig ingrediënt, dus het is niet nodig om het budget op een masker te drukken: bewaar het in plaats daarvan voor je serum en vochtinbrengende crème.

6. Overweeg retinol

Hoe kom je van blackheads af
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop.png

Als je mee-eters hardnekkig lijken terug te komen, hoe vaak je ze ook behandelt, kan het op de lange termijn nuttig zijn om een ​​retinolproduct in je routine op te nemen.

Kortom, retinols werken door de snelheid waarmee uw cellen verjongen en omslaan te verhogen, waardoor de kans wordt verkleind dat olie en vuil zich op het oppervlak ophopen en de poriën minder vatbaar zijn voor verstopping.

7. Raadpleeg de experts

Als je Google hebt toevertrouwd om je precies te vertellen ‘hoe je van mee-eters afkomt’, heb je waarschijnlijk de overvloed aan porie-vacuümapparaten gezien die beloven het werk voor je te doen – maar werken deze gezichtshulpmiddelen echt?

De experts waarschuwen er eigenlijk voor om je eigen thuisfacialist te worden, vooral als het gaat om op zuigkracht gebaseerde technologie.

‘Ik zie zoveel problemen van verergering van puistjes en zelfs post-inflammatoire hyperpigmentatie na het gebruik van deze hulpmiddelen’, zegt Dr. Sturnham. ‘Mee-eters reageren niet goed op deze apparaten voor thuisgebruik en de behandeling kan het beste worden overgelaten aan een specialist, waar ze enkele behandelingen in de kliniek kunnen doen om de huid te zuiveren.’

Het belangrijkste risico van poriestofzuigers is dat ze de huid rondom de porie kunnen doen ontsteken, en zelfs haarvaten kunnen laten breken, waardoor je roodheid op het oppervlak krijgt.

Dus als u op zoek bent naar een snelle behandeling van uw mee-eters, kunt u het beste een professionele afspraak maken. ‘Een combinatie van een zachte peeling, extractie en LED-licht kan goed werken en uw arts kan ook een recept voor u toevoegen dat u thuis kunt gebruiken, zoals een actuele retinoïde’, legt dr. Sturnham uit. ‘Keuzes omvatten Adapaleen (bekend als Differin) of Epiduo, dat is Adapaleen gecombineerd met benzoylperoxide.’

8. Stop met knijpen

Hoe therapeutisch het ook mag zijn, de experts zijn het er allemaal over eens dat het uitknijpen van mee-eters – welke vlek dan ook – meer kwaad dan goed zal doen. U loopt het risico ontstekingen te veroorzaken, uw poriewanden te scheuren en bacteriën naar het omliggende weefsel te verspreiden, wat grotere puistjes elders in het gezicht kan veroorzaken. Je bent gewaarschuwd.

U leest: Hoe kom je van blackheads af? Dermatologen delen 8 tips!

Ook populair: Dermalogica tegen puistjes: gebruik Clear Start!

Dit vind je misschien ook leuk: