Hoe krijg je blauwe plekken weg? Deze 10 manieren helpen goed!

Hoe krijg je blauwe plekken weg

Hoe krijg je blauwe plekken weg? Kneuzingen zijn het gevolg van een soort trauma of letsel aan de huid waardoor bloedvaten barsten. Blauwe plekken verdwijnen meestal vanzelf, maar u kunt stappen ondernemen om de pijn te verminderen en de zichtbaarheid te verminderen.

10 natuurlijke manieren tegen blauwe plekken

Hoe krijg je blauwe plekken weg? Gebruik een van de volgende 10 manieren:

1. IJstherapie

Breng onmiddellijk na het letsel ijs aan om de bloedstroom rond het gebied te verminderen. Door de bloedvaten te koelen, kan de hoeveelheid bloed die in het omliggende weefsel lekt, worden verminderd. Dit kan voorkomen dat de blauwe plek zo duidelijk zichtbaar is en zwelling verminderen.

U kunt een herbruikbaar ijspak, een zak ijs of een zak diepvriesgroenten gebruiken, gewikkeld in een doek of handdoek. IJs de blauwe plek gedurende 10 minuten per keer. Wacht 20 minuten voordat u opnieuw een aanvraag doet.

2. Warmte

U kunt warmte toepassen om de bloedsomloop te stimuleren en de bloedstroom te vergroten. Dit zal helpen om het opgesloten bloed op te ruimen nadat de blauwe plek zich al heeft gevormd. Het toepassen van warmte kan ook helpen om gespannen spieren los te maken en pijn te verlichten. U kunt een verwarmingskussen of een warmwaterkruik gebruiken. Weken in een warm bad is een andere optie.

De bestverkochte kruik op bol.com is de Fashy warm water kruik – ideaal voor gebruik bij blauwe plekken.

Hoe krijg je blauwe plekken weg

3. Compressie

Wikkel het gekneusde gebied in een elastisch verband. Dit zal de weefsels samenknijpen en helpen voorkomen dat bloedvaten lekken. Het gebruik van compressie kan de ernst van de blauwe plek verminderen en pijn en zwelling helpen verminderen.

4. Verhoging

Verhoog het gekneusde gebied zodat het zich boven het hart bevindt. Dit helpt pijn te verlichten en vocht weg te voeren van het gekneusde gebied. Hoogte kan ook de druk en compressie verminderen. Dit geeft je de perfecte kans om te rusten en te ontspannen, wat ook kan helpen bij het genezingsproces.

5. Arnica

Arnica is een homeopathisch kruid waarvan wordt gezegd dat het ontstekingen en zwellingen vermindert, waardoor het een ideale behandeling is voor blauwe plekken. Een studie uit 2010 wees uit dat lokale arnica-zalf de door laser veroorzaakte blauwe plekken effectief verminderde. U kunt een paar keer per dag een arnicazalf of -gel op de blauwe plek gebruiken. U kunt arnica ook oraal innemen.

De biologische Pure Naturals Arnica olie stimuleert de doorbloeding en is volgens therapeuten één van de beste middelen voor de behandeling van blauwe plekken. Arnica maceraat verbetert de bloedcirculatie en vermindert (spier)pijn. Je kunt de olie ook inzetten bij: gewrichtsontstekingen, spataderen, verstuikingen en sportblessures.

Hoe krijg je blauwe plekken weg

6. Vitamine K crème

Vitamine K is een essentiële voedingsstof die helpt bij de bloedstolling. In een klein onderzoek uit 2002 bleek vitamine K crème de ernst van blauwe plekken na laserbehandeling te verminderen. Om deze behandeling te gebruiken, wrijf je minstens twee keer per dag zachtjes vitamine K crème op de blauwe plek.

7. Aloë vera

Van aloë vera is aangetoond dat het pijn en ontstekingen vermindert. U kunt het plaatselijk aanbrengen op het getroffen gebied. Zorg ervoor dat u een gel gebruikt die pure aloë vera is. Lees het etiket zorgvuldig om te controleren op additieven.

Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel bestaat uit 99% uit pure Aloë Vera extracten heeft een hydraterende en kalmerende werking. 

8. Vitamine C

Vitamine C heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt om wondgenezing te bevorderen. Je kunt ook gels, crèmes of serums vinden die vitamine C bevatten. Je kunt deze plaatselijk aanbrengen. Je kunt het ook als supplement nemen. Eet ook veel verse groenten en fruit.

9. Ananas

Bromelaïne is een mengsel van enzymen dat voorkomt in ananas. Bromelaïne kan helpen de ernst van de blauwe plek te verminderen en ontstekingen te verminderen. Je kunt ananas eten of bromelaïnesupplementen nemen. Je kunt het ook plaatselijk als crème aanbrengen.

10. Smeerwortel

Smeerwortel is een plant die vaak wordt gebruikt om huidaandoeningen en ontstekingen te behandelen. Van smeerwortelcrème is aangetoond dat het genezende krachten heeft die kunnen worden gebruikt om kneuzingen te behandelen.

U kunt de crème een paar keer per dag op uw blauwe plek aanbrengen. Je kunt ook een kompres maken met gedroogde smeerwortelbladeren. Laat de bladeren 10 minuten in kokend water trekken. Zeef vervolgens de vloeistof en wikkel de bladeren in een handdoek of doek. Breng het aan op het gekneusde gebied.

De Farm Fix Smeerwortelzalf brengt verlichting bij gespannen en pijnlijke spieren en blauwe plekken.

Hoe krijg je blauwe plekken weg

Waar het op neer komt

Kneuzingen kunnen een paar weken duren om te genezen. Zorg ervoor dat je lichaam rust om maximale genezing mogelijk te maken. Het gebruik van enkele van de hier beschreven huismiddeltjes kan het genezingsproces helpen versnellen. Houd je voortgang in de gaten. Houd er rekening mee dat blauwe plekken het gevolg kunnen zijn van een ernstige verstuiking of breuk. Bel uw arts als:

  • de verwonding leek klein, maar je ervaart nog steeds pijn na drie dagen
  • je ontwikkelt een knobbel over je blauwe plek
  • je lijkt blauwe plekken te krijgen zonder reden
  • u merkt bloed in uw urine of ontlasting

U leest: Hoe krijg je blauwe plekken weg? Deze 10 manieren helpen goed!

Ook populair: Gember capsules tegen misselijkheid en andere klachten