Hoe leer je blij te zijn met jezelf in 12 eenvoudige stappen

Hoe leer je blij te zijn met jezelf

Het opbouwen van een relatie met jezelf is belangrijk, omdat het je een gelukkiger en meer voldaan gevoel kan geven. Maar hoe leer je blij te zijn met jezelf? Sommige mensen vinden het heerlijk om omringd te zijn door hun dierbaren, terwijl anderen rust vinden als ze niet bij iedereen zijn. Als je van jezelf houdt en geniet van je ‘ik’-tijd, zal het je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen. Dit artikel onderzoekt enkele bewezen manieren om alleen gelukkig te zijn en het verschil tussen ‘alleen’ en ‘eenzaam’ zijn. Scroll naar beneden voor meer informatie.

Alleen zijn versus eenzaam zijn

Je kunt alleen zijn als er niemand anders bij je in de buurt is of als je door een menigte loopt maar zonder begeleiding. Dus alleen zijn betekent alleen zijn. Het is een fysieke realiteit. Eenzaam zijn is echter een gemoedstoestand waarin je je vriendloos of liefdeloos voelt. Je kunt in de buurt van vrienden en familie zijn en je toch afgesloten en geïsoleerd voelen.

Hoewel je alleen gelukkig kunt zijn en je tevreden kunt voelen door tijd met jezelf door te brengen, zorgt eenzaamheid ervoor dat je contact wilt maken met iemand. Het is een verontrustende emotionele reactie op uw omstandigheden. Je kunt dus een eenzaam leven leiden en je niet eenzaam voelen, en ook een schijnbaar rijk sociaal leven leiden en je toch eenzaam voelen.

Nu je een idee hebt van wat het betekent om alleen en eenzaam te zijn, laten we een paar manieren onderzoeken waarop je kunt leren om alleen gelukkig te zijn.

Het boek Patronen Doorbreken leert je negatieve gevoelens en gewoonten te herkennen en veranderen. Met meer dan 386 5-sterrenreviews is het een van de bestverkochte zelfhulpboeken op bol.com

Hoe leer je blij te zijn met jezelf

12 manieren om alleen gelukkig te zijn en een vol leven te leiden

Mensen zijn sociale wezens die graag verbonden blijven en met elkaar omgaan. Dat betekent echter niet dat je niet zelf kunt gedijen en gelukkig kunt zijn als dat nodig is. Hier zijn enkele manieren om u te helpen ontdekken hoe u kunt genieten en productief kunt zijn in uw tijd alleen:

1. Geniet van je eigen gezelschap
Ga op een self-date om te kunnen genieten van je eigen gezelschap. Doe de dingen die je zou doen op een date met een partner. Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een solofilm en een dinnerdate.

Als het in het begin te veel lijkt, bezoek dan eerst een café en ga alleen zitten met een kopje koffie. Geniet van uw koffie terwijl u uw omgeving observeert. Wen aan het gevoel dingen alleen te doen.

2. Ontwikkel een relatie met jezelf

Alleen zijn geeft je de tijd om een ​​relatie met jezelf op te bouwen. U krijgt ruim de tijd om na te denken over uw behoeften, ambities en verlangens. Koester al deze dingen.

Begin met jezelf niet te bekritiseren als je niet aan je verwachtingen voldoet. Denk erover na of de dingen die je zoekt in het leven de dingen zijn die je echt geluk kunnen brengen. Complimenteer jezelf elke dag voor kleine dingen zoals het zetten van een lekkere kop koffie of het schoonmaken van je huis.

3. Wees zelfsturend

Zorgt je dagelijkse routine ervoor dat je elke ochtend enthousiast uit bed springt? Wat kan ervoor zorgen dat je met spanning naar je dag uitkijkt?

Je moet een lijst maken van de dingen die je kunnen stimuleren om te groeien en te evolueren. Als je graag een muziekinstrument bespeelt, taarten bakt of fietst, neem ze dan op in je dagelijkse routine en maak een nieuwe start. Op deze manier voel je je verfrist om elke dag iets te doen wat je graag doet. Je zult ook gelukkiger zijn om tijd met jezelf door te brengen als je leert alleen te leven.

4. Houd je lichaam en geest fit

Regelmatige lichaamsbeweging biedt veel voordelen voor lichaam en geest. De chemicaliën die uw lichaam tijdens het sporten vrijgeeft, kunnen uw humeur verbeteren en u minder gestrest en meer ontspannen maken. Tegelijkertijd voel je je meer energiek om door te gaan met je dagelijkse leven. Zorg ervoor dat sporten niet als een hele klus voor je mag voelen. Zoek een routine uit die joggen, sporten en wandelen omvat om toegewijd te blijven aan een gezonde levensstijl.

5. Verwen jezelf met zelfliefde

Vaker wel dan niet, rennen mensen achter perfectie aan. Maar soms kan het je veel stress bezorgen. In zulke tijden moet je onthouden dat het oké is om minder dan perfect te zijn.

Wees lief voor jezelf, ook als je faalt. Zodra je stopt met proberen alles onder controle te houden en zelfliefde gaat beoefenen, zul je meer tevreden zijn met je leven. Het zal je op zijn beurt gelukkig maken om alleen te zijn.

Het boek Houden van dingen die niet perfect zijn benadrukt dat niemand perfect is, maar dat het juist daarom belangrijk is om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Want als je vriendelijker bent naar jezelf, kun je ook vriendelijker zijn naar de wereld en krijg je zelfvertrouwen om je bezig te houden met dat wat je echt gelukkig maakt.

Hoe leer je blij te zijn met jezelf

6. Voed je passie

Is er iets dat je altijd al wilde doen, maar nooit de tijd of gelegenheid hebt gevonden om het na te streven? Zelfs als je nog nooit een passie hebt gehad, kun je proberen dingen te doen die geen deel uitmaken van je dagelijkse leven.

Het kan zoiets simpels zijn als het uitproberen van een nieuw recept, het leren van een nieuw ambacht of iets anders doen dat je interesseert. Je kunt zelfs vrijwilligerswerk doen bij dierenasielen of bejaardentehuizen. Focussen op iets nieuws kan je zelfvertrouwen vergroten en je leren gelukkig te zijn terwijl je alleen bent.

7. Zeg vaarwel tegen vergelijkingen

Elk leven is anders, en dat geldt ook voor de worstelingen en prestaties die ermee gepaard gaan. Vergelijk jezelf niet met anderen. Terwijl je door sociale-mediaplatforms bladert, kom je misschien veel mensen tegen die een perfect leven lijken te hebben. Misschien zijn het gewoon de foto’s die perfect zijn en niet hun leven.

Zelfs als hun leven perfect is, mag het voor jou geen reden zijn om minder over jezelf of je leven te voelen. In plaats van zelfmedelijden te voelen, werk je eraan om je dromen te vervullen en een betere versie van jezelf te worden.

8. Leef in het heden

Het leven gaat over leven in het heden. Als je vasthoudt aan fouten uit het verleden, blijf je hun last naar het heden dragen. Evenzo, als je je constant zorgen maakt over je toekomst, mis je het leven in het heden.

Ga naar buiten en doe de dingen die je altijd al hebt overwogen om later te doen. Koester de kleine dingen die vreugde toevoegen aan je leven. Neem bijvoorbeeld de tijd om te genieten van de bloeiende bloemen in uw tuin of trakteer uzelf af en toe op uw favoriete ijsje. Houd rekening met alles wat er om je heen gebeurt en vier het leven door de grote en kleine momenten.

9. Koester je netwerk

Wennen aan het alleen zijn betekent niet dat je je relaties moet opgeven. Neem de tijd om ze te koesteren. Als je ze niet fysiek kunt ontmoeten, bel ze dan op en praat met ze. Wees oprecht in uw interacties.

Kleine gebaren, zoals het wensen van hun verjaardag of het feliciteren met hun prestaties, kunnen je helpen een balans te vinden tussen alleen zijn en verbonden blijven.

10. Wen aan het idee om niets te doen

Wanneer was de laatste keer dat je je gedachten liet afdwalen? Houd elke dag vijf minuten opzij om je geest te bevrijden van elke gedachte en emotie. Ga op een rustige plek zitten, weg van alle afleiding, zoals je telefoon, tv, internet, muziek, enz.

Sluit je ogen en laat je gedachten afdwalen. Kijk waar het je toe leidt. In het begin is het misschien niet gemakkelijk, maar na een paar dagen zul je genieten van deze oefening. Het zal je comfortabel maken met stilte.

Trek jezelf terug met dit comfortabele Lotus yoga/meditatiekussen om even je gedachten af te laten dwalen

Hoe leer je blij te zijn met jezelf

11. Geniet van de schoonheid van de natuur

Ga naar buiten en breng tijd door in de natuur. Ga naar een nabijgelegen park of groen gebied en begin te wandelen. Laat je geest genieten van de geur, bezienswaardigheden en geluiden van de natuur.

U zult de geur van bloemen, het getjilp van vogels en de schoonheid van planten en bomen rustgevend vinden. Al snel zul je je realiseren dat er zoveel te observeren en te genieten is, zelfs als je alleen bent.

12. Wees dankbaar voor wat je hebt

Het is zo gemakkelijk om de dingen die je hebt als vanzelfsprekend te beschouwen en achter je aan te rennen wat je niet hebt. In plaats van dat te doen, begin dan met het beoefenen van dankbaarheid. Neem elke dag de tijd om na te denken over de dingen die je in je leven hebt en wees er dankbaar voor. Dit kan van alles zijn: uw gezin, baan, huis, auto of huisdier. Deze daad van dankbaarheid zal je geluk en tevredenheid vergroten.

Hoe leer je blij te zijn met jezelf? Begin vooral te genieten van je eigen gezelschap. Jezelf trainen om gelukkig te zijn terwijl je alleen bent, is echter niet iets dat je in een handomdraai kunt bereiken. Het kost veel inspanning van jouw kant om verliefd te worden op je innerlijke zelf. De bovenstaande tips en strategieën – van jezelf verwennen tot afscheid nemen tot vergelijken met leven in het heden – kunnen je helpen om langzaamaan een plek te bereiken waar je graag alleen bent. Het betekent echter niet dat je je naasten en dierbaren niet kunt ontmoeten. Koester je netwerk en je relatie met jezelf.

Hoe leer je blij te zijn met jezelf: FAQ

Hoe weet je dat je blij bent met jezelf?

Als je gelukkig bent met jezelf, voel je je erbij horen, ben je extreem eerlijk tegen jezelf, leer je nee te zeggen wanneer dat nodig is en leer je ook dat je verleden je niet laat stoppen.

Wat maakt een mens echt gelukkig?

Een goede gezondheid, stabiliteit (mentaal en financieel) en een echt gevoel van voldoening kunnen iemand echt gelukkig maken.

Hoe help je iemand die niet tevreden is met zichzelf?

Wees een goede luisteraar, geef de verzekering dat je er voor hen bent, bied de morele steun die ze nodig hebben en probeer hen te motiveren en te vertellen hoe belangrijk het is om hun zelfrespect en mentale gezondheid te behouden.

Waarom is zelfliefde zo moeilijk?

Als je die angst hebt om niet goed genoeg te zijn, zal dat ervoor zorgen dat je niet van jezelf houdt. Ook zal een verkeerd idee van de ‘echte’ jij en je verleden ervoor zorgen dat je jezelf loskoppelt van eigenliefde.

Belangrijkste leerpunten

  • Hoe leer je blij te zijn met jezelf? Tijd alleen doorbrengen kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen een betere versie van jezelf te worden.
  • Jezelf fit houden is een van de beste manieren om jezelf gelukkig te houden.
  • Wen aan het genieten van je eigen gezelschap en ontwikkel een verbinding met jezelf.
  • Investeer in jezelf, beoefen zelfzorg en focus op je passie.

U leest: Hoe leer je blij te zijn met jezelf in 12 eenvoudige stappen

Ook populair: 5x de beste pillow spray van 2022 voor een goede nachtrust