Hoe ruikt Shalimar van Guerlain? Naar nostalgie en mysterie!

hoe ruikt shalimar guerlain review

Guerlain Shalimar, misschien alleen in roem overtroffen door zijn hedendaagse Chanel Nº5, zal zeker bovenaan elke lijst van Perfume Legends verschijnen. Beschouwd als een pijler van de oosterse geurenfamilie, en een van de meest gewaardeerde composities aller tijden, werd deze iconische geur in 1925 gecomponeerd door Jacques Guerlain. En als een geur zo lang blijft hangen…moet het speciaal zijn! Maar hoe ruikt Shalimar dan? In deze Guelain Shalimar review vertel ik je er alles over!

Hoe ruikt Shalimar

De geur van nostalgie en mysterie

Toen ik de prachtige fles vasthield om deze geur voor het eerst te testen, had ik al over de klassieke Shalimar gelezen en wist dat het een ouderwetse oriëntaalse geur was, met een intense citrusopening en een flinke dosis rokerige vanille. Maar nu, na het niet één keer, maar meerdere keren geprobeerd te hebben, kan ik zeggen dat Shalimar inderdaad een rijk, fascinerend parfum is. Maar het ruikt niets zoals ik eerst had verwacht.

Veel mensen halen veel bergamot en vanille uit deze geur (zoals ik denk dat het hoort?). Maar na vele pogingen, geef ik toe, detecteert mijn neus ongeveer nul citrusvruchten, en alleen een zacht, niet-eetbaar vanillisch gefluister dat zich schuchter verstopt in de poederachtig-houtachtige drydown. Ik ben ook verbaasd als iemand dit parfum zoet noemt – aangezien ik de drydown vanille zoet maar zwak vind, is de algehele indruk van de geur helemaal niet zoet.

Wat Shalimar wel domineert, is voor mijn neus leer, oud papier (een facet van vanille, neem ik aan, maar ik krijg meestal oude boekpagina’s, waarvan ik denk dat ze ook uit de vetiver komen), wierook, sandelhout en (vooral in de EdP ) een dierlijke hint van civet. Het ruikt rijk, rokerig, harsachtig, droog en zacht. En ja, je zou kunnen zeggen dat het warm aanvoelt – maar niet op de luchtige, behaaglijke manier waarop de meeste warme geuren zijn.

Nu weet ik dat parfumliefhebbers (terecht) geïrriteerd raken door het misbruik van termen als ‘oude dame’, maar in deze recensie moet ik het woord ‘oud’ gebruiken – en ik verzeker je, ik bedoel het op geen enkele manier vernederend (waarom zou een oude dame eigenlijk een denigrerend beeld zijn?). Ik gebruik het woord ‘oud’ omdat ik geen betere manier kan vinden om de aura, het ‘beeld’ dat ik van Shalimar krijg, uit te leggen: oude leren tassen; oude boeken; oude wierookdoosjes, subtiel gesneden en doordrenkt met rook na tientallen jaren gebruik; een oude kaptafel in een oude, sierlijke kamer, gevuld met decoratieve voorwerpen en meubels van 100 jaar geleden.

Terwijl Chanel Nº5 je meeneemt naar de oogverblindende glamour van de jaren 1920, voelt een fles Shalimar, hoe nieuw die ook is, in plaats daarvan alsof hij uit de jaren 1920 kwam; en het bevat zowel de complexe, unieke schoonheid als het zware, doffe patina van de tijd.

Hoe ruikt Shalimar

Over de Guerlain Shalimar parfum

Noten: (Top) bergamot, mandarijn, citroen, ceder; (Hart) iris, roos, jasmijn, patchouli, vetiver; (Basis) tonka, leer, opoponax, vanille, muskus, civet, wierook, sandelhout.

Kleurafdruk: Tawny Brown.

Roept op: een antiek sandelhouten wierookdoosje; een charmante antiekwinkel.

Vergelijkbaar met: Dior Dune; Guerlain Samsara.

Seizoen en gelegenheid: herfst (EdT) en winter (EdP). Ik denk dat het veel te zwaar is voor de zomer.

Hoe ruikt Shalimar? Fascinerend en verrijkend!

Hoe ruikt Shalimar Het ruiken van Shalimar heeft voor mij hetzelfde effect als het bezoeken van een antiekwinkel. Het is fascinerend en verrijkend, en aanvankelijk is de atmosfeer gevuld met de nostalgie en het mysterie van vervlogen tijdperken een wonder om te ontdekken. Na een tijdje merk ik echter dat de stoffige lucht te benauwd en vermoeiend aanvoelt en ga ik graag naar de felle zon en de frisse wind buiten. Ja, veel mensen zouden dolgraag in een antiekwinkel willen wonen en Shalimar willen dragen… maar beide, hoewel charmant, zijn gewoon veel te vintage-gevoel voor mijn persoonlijke smaak.

Dus als ik Shalimars juweelachtige fles in winkels tegenkom, pak ik hem keer op keer, ruik met een dankbare glimlach aan het mondstuk. Het is een prachtig parfum en een bewonderenswaardig kunstwerk.

Ook populair: Guerlain Bloom Of Rose review