Hoe snel geneest zonnebrand? Behandelingen, tips en preventie

hoe-snel-geneest-zonnebrand

Zonnebrand is een duidelijk teken dat de huid is beschadigd door te veel zon en het kan even duren voordat het lichaam zichzelf heeft hersteld. Hoe snel geneest zonnebrand? Hoe moet de huid worden verzorgd als deze geneest? Hoe voorkom je zonnebrand? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

De zon geeft lichtstralen af die door de buitenste laag van de huid worden geabsorbeerd, maar te veel blootstelling aan deze stralen kan schadelijk zijn. Bruinen, verbranden en vervellen is hoe het lichaam handelt om de huid te beschermen en de schade te herstellen.

Zonnebrand kan pijnlijk en lelijk zijn, maar het duurt niet eeuwig. Hoe lang zonnebrand aanhoudt, hangt af van de ernst ervan en van bepaalde risicofactoren.

Zonnebrand kan ernstig zijn en veroorzaakt altijd schade aan de huid, dus het is van vitaal belang dat iemand zijn huid tegen de zon beschermt. Als iemand zich verbrandt, zijn er verschillende manieren om het ongemak te verminderen en de huid te verzorgen terwijl deze geneest.

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is de reactie van de huid op schade door ultraviolet (UV) licht. Symptomen variëren van roodheid als het lichaam bloed naar kleine aderen in de buurt van de huid stuurt, tot vervellen als de huid dode en beschadigde huidcellen verwijdert.

Iemand hoeft niet lang in de zon te zijn om verbrand te worden, en mensen kunnen zelfs op een bewolkte dag verbranden.

UV-straling van de zon is misschien onzichtbaar voor het blote oog, maar UVA- en UVB-stralen hebben een zichtbare impact wanneer de huid bruint en verbrandt.

UVA-stralen zijn langgolvig licht. Hoewel ze minder intens zijn dan UVB-stralen, dringen ze dieper door in de huid en kunnen ze na verloop van tijd schade aanrichten.

UVB-stralen dringen niet zo diep door in de huid, waardoor de cellen die zich dichter bij het huidoppervlak bevinden beschadigd raken, waardoor de huid rood wordt en zonnebrand ontstaat.

Lees verder om meer te weten te komen over de schade die zonnebrand aan de huid toebrengt, hoe lang het kan aanhouden en hoe de symptomen kunnen worden verlicht.

Hoe snel geneest zonnebrand?

Mensen realiseren zich misschien niet meteen dat ze zonnebrand hebben, aangezien de symptomen meestal ongeveer 4 uur nadat de huid aan de zon is blootgesteld, beginnen.

Zonnebrand is een teken dat het lichaam een beschadigde huid probeert te herstellen, en dit kan enige tijd duren. Hoe lang het duurt, hangt af van hoe ernstig de zonnebrand is.

Hoe snel geneest zonnebrand?

 • Milde zonnebrand houdt ongeveer 3 dagen aan.
 • Matige zonnebrand duurt ongeveer 5 dagen en wordt vaak gevolgd door een vervelling van de huid.
 • Ernstige zonnebrand kan meer dan een week aanhouden en de getroffen persoon moet mogelijk medisch advies inwinnen.

De onmiddellijke symptomen van een hete, rode en pijnlijke huid worden meestal 24-36 uur na blootstelling aan de zon erger.

Pijn is vaak het ergst 6-48 uur na verbranding.

Als de huid gaat vervellen, begint dit meestal 3 tot 8 dagen na blootstelling aan de zon.

Hoewel de onmiddellijke effecten van zonnebrand binnen enkele dagen of weken zouden moeten genezen, kan de schade een veel langduriger effect hebben.

UVA-stralen beschadigen het gencoderende DNA in de huidcellen van het lichaam. De Skin Cancer Foundation suggereert dat deze schade een belangrijke oorzaak kan zijn van melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker.

UVA- en UVB-stralen kunnen ook het uiterlijk van de huid aantasten en veroudering, rimpels en bruine ouderdomsvlekken veroorzaken.

 Australian Gold Soothing Aloe Aftersun verkoelt, verfrist en verzacht de huid. Bevat o.a. Aloë Vera, groene thee extracten, Acacia extract, vitamine C, vitamine E en krachtige anti-oxidanten. Het is bovendien parabenenvrij, PABA-vrij, kleurstofvrij, alcoholvrij en glutenvrij en bevat geen alcohol, waardoor het extra mild is bij zonnebrand

Hoe snel geneest zonnebrand

Risicofactoren voor zonnebrand

Iedereen kan het risico lopen op zonnebrand, hoe donker of licht hun huidskleur ook is. Er zijn echter bepaalde risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand sneller verbrandt. Deze omvatten:

 • een zeer bleke huid hebben
 • sproeten of rood haar hebben
 • huidproblemen die verband houden met een medische aandoening, zoals psoriasis
 • medicijnen nemen die de huid gevoeliger maken voor de zon
 • een familiegeschiedenis van huidkanker
 • met een aantal moedervlekken
 • in een heet land zijn of op grote hoogte waar de zon intenser is
 • De kinderhuid heeft meer bescherming tegen de zon nodig. Baby’s jonger dan 6 maanden moeten uit direct zonlicht worden gehouden.

Wanneer naar een dokter gaan?

Iemand moet medisch advies inwinnen als hij een groot deel van de huid op zijn lichaam heeft verbrand, zich onwel voelt of een van de volgende symptomen heeft:

 • uitdroging
 • hoge koorts
 • ernstige brandwonden op meer dan 15 procent van het lichaam
 • extreme pijn die langer dan een dag aanhoudt
 • tekenen van infectie in blaren, zoals zwelling, roodheid of warmte
 • symptomen van hitte-uitputting, zoals misselijkheid, braken of een snelle, zwakke pols
 • Ernstige zonnebrand kan soms behandeling in een ziekenhuis, het aanbrengen van speciale crèmes tegen brandwonden of het afdekken met een verband vereisen.

Behandelingsopties

Zonnebrand is niet te genezen, de huid is beschadigd en zal zichzelf moeten genezen. Er zijn echter enkele manieren om het ongemak van zonnebrand te verlichten en de huid te helpen herstellen.

Zodra iemand merkt dat hij verbrand is of begint te verbranden, moet hij uit de zon komen en beginnen met een behandeling om de effecten van de zon te bestrijden.

Een koel bad of een koele douche, of het voorzichtig aanbrengen van een koele, natte doek op de zonnebrand, kan helpen om het ongemak enigszins te verlichten en de warmte uit de huid te verwijderen.

Extra water drinken kan uitdroging helpen voorkomen, wat het gevolg kan zijn van het feit dat het lichaam meer vocht naar de huid stuurt om de aangerichte schade te helpen herstellen.

Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème kan de huid kalmeren en voorkomen dat deze uitdroogt. Mensen zouden er een moeten kiezen die aloë vera of soja bevat en die geen alcohol bevat. Als de zonnebrand bijzonder erg is, kan een vrij verkrijgbare hydrocortisoncrème helpen.

Pijnstillers, zoals aspirine of ibuprofen, kunnen zwelling en ongemak helpen verminderen.

Als de zonnebrand ernstig is, kunnen zich blaren op de huid vormen om de huid te helpen genezen en om infectie te voorkomen. Mensen mogen geen blaren doorprikken. Als ze breken, moeten ze schoon worden gehouden en worden afgedekt met een dun verband.

De huid vervelt vaak na zonnebrand, omdat het lichaam dode en beschadigde cellen verwijdert, een proces dat meerdere dagen kan duren. Degenen met zonnebrand mogen nooit van de huid trekken, maar deze op natuurlijke wijze laten loskomen.

Mensen moeten ook buiten verbrande en schilferende huid beschermen door strak geweven kleding te dragen die niet te veel zon doorlaat.

Australian Gold Soothing Aloe Aftersun werkt herstellend en helpend: het is gemaakt om uw huid na blootstelling aan zonlicht weer normaal te laten voelen

Hoe snel geneest zonnebrand
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is knop-1.png

Preventie tips

De American Skin Association adviseert mensen tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven. wanneer de stralen het sterkst zijn en de UV-blootstelling het grootst is.

Het is ook mogelijk om verbrand te raken op een bewolkte dag. Zonlicht dat weerkaatst op water of sneeuw kan ook verbranden, dus mensen moeten voorzichtig zijn bij het skiën of zeilen.

Het aanbrengen van zonnebrandcrème is een noodzakelijke stap in het voorkomen van zonnebrand, maar er zijn enkele belangrijke punten waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat het effectief is.

Mensen moeten zeker het volgende doen:

 • kies een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 15 of hoger
 • zorg ervoor dat hun zonnebrandcrème binnen de datum is
 • breng genoeg aan bij de meeste volwassenen die een ounce nodig hebben, of ongeveer de hoeveelheid die in de handpalm past
 • kies een zonnebrandcrème die waterbestendig is
 • kies een zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen
 • 20-30 minuten voordat u de zon in gaat aanbrengen, zodat het de tijd krijgt om in te trekken
 • onthoud delen van het lichaam die gemakkelijk over het hoofd worden gezien, zoals de bovenkant van de oren
 • gebruik een lippenbalsem met een SPF van 15 of hoger
 • breng ten minste om de 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aan om beschermd te blijven
 • opnieuw aanbrengen na het zwemmen, veel zweten of als de zonnebrandcrème is afgewreven
 • Draag losse kleding met lange mouwen die strak geweven is zodat er niet veel zon doorlaat. Draag ook een hoed met een brede rand om hoofd en nek te beschermen tegen verbranding.

Hoe snel geneest zonnebrand – conclusie

Zonnebrand is niet alleen ongemakkelijk en lelijk. Het kan een langdurig effect hebben op de gezondheid en het uiterlijk van de huid en het risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen.

De huid tegen de zon beschermen door tijdens het heetste deel van de dag in de schaduw te blijven, zonnebrandcrème te gebruiken en beschermende kleding te dragen, kan allemaal helpen om zonnebrand en de schade die het op de lange termijn kan aanrichten te voorkomen.

De Skin Cancer Foundation raadt iedereen aan om maandelijks zijn huid te onderzoeken om de eerste tekenen van huidkanker in de gaten te houden, zoals een moedervlek die van kleur of vorm verandert. Het goede nieuws is dat als het vroeg wordt ontdekt, huidkanker meestal gemakkelijk te behandelen en te genezen is.

U leest: Hoe snel geneest zonnebrand? Behandelingen, tips en preventie

Ook populair: Beste zonnebrand bij zonneallergie: Dr.G Sun+ Green Mild Up Sunscreen